ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:334/1038)

Rogaliki z marcepanem 149

bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na majówkowy piknik. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 6 g drożdży instant 65 g masła 100 ml mleka 50 g cukru jajko 100 g marcepanu  garść płatków migdałów żółtko 3 łyżki mleka

Smakołyki Asi
Domowe lubelskie cebularze 118

znajdować się powinno w środku, otoczone rumianymi brzegami ciasta. Przygotowanie cebularzy w domu najlepiej zacząć od zamarynowania cebuli i pozostawienia jej na min. 3-4 godziny, następnie zagnieść pszenne drożdżowe ciasto. Domowe lubelskie cebularze  Składniki (na 16 sztuk): 400g mąki pszennej 100g mąki krupczatki 25g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru

Obiad gotowy
Drożdżówki z malinami, czekoladą i kokosem 155

dodać spienioną mieszaninę z drożdżami. Krótko zmiksować i dodać jajka. *uwaga: warto zostawić około 1 łyżki mieszaniny jajecznej do posmarowania drożdżówek. Całość mieszać w misie miksera używając haka do ciasta drożdżowego przez około 10 minut. Nastplnie stopniowo dodawać kawałeczki masła. Całość wyrabiać 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę. W tym czasie zetrzeć

Mohiella
Jagodzianki najlepsze 111

Jagodzianki Babci Tosi były mięciutkie, nieprzyzwoicie wręcz jagodowe i bez jakichkolwiek lukrów, czy kruszonek. Jedynie posypane cukrem. Po prostu cudowne. Ja długo nie próbowałam nawet ich przyrządzać, bo uważałam ciasta drożdżowe za wypiek niesamowicie skomplikowany. Jednak tęskniąc za tym smakiem postanowiłam podjąć wyzwanie w nadziei, że również zostałam obdarzona "drożdżowym" genem. Upiekłam - wyszły baaardzo smaczne, a jednak już nie takie

Pełny talerz
Drożdżowe rogaliki z jabłkami 124

rogaliki drożdżowe. Piekłam je w sobotę według własnego pomysłu. Z góry przepraszam za mało dokładne proporcje składników, ale ja jak to ja – zapomniałam użyć wagi. Zresztą jak zwykle przy cieście drożdżowym wszystko przygotowywałam „na oko”.  Rogaliki drożdżowe z jabłkami Przygotuj miskę, którą można postawić na ogniu, lub garnek, łyżkę, szklankę, ściereczkę kuchenną, wałek, płaską blachę, papier do pieczenia, drewniany

blog.moje-pasje.info
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 176

wakacji. Bułeczki z jagodami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach. Odrywane Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) Składniki 50 dag mąki 5 dag drożdży 220 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 3 łyżki – masła lub margaryny + 1 łyżeczka(...)rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
drożdżowe zawijańce 112

Drożdżowe bułeczki z twarogiem w każdym wydaniu są pyszne. Ciężko jest im się oprzeć.   Składniki na ciasto drożdżowe: 100g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 400g mąki pszennej 200g chlebowej mąki pełnoziarnistej 50 g masła Składniki na masę twarogową: 400g twarogu 1 cuier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła(...)cytryny Drożdże, cukier i ciepłe mleko dokładnie wymieszać. Odstawić i przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Mąkę, roztopione masło, jaja i sól oraz drożdże umieścić w misie i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.  Twaróg mielimy przez maszynkę do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami. Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość należy

Słodki Zakątek
Drodżowe bułeczki z cynamonem 148

kardamon, goździki, pełen słodyczy mód, rozgrzewające chili i wiele innych przypraw wypełza z zakamarków kuchennych szuflad i szafek. Jesień nieodzownie kojarzy mi się z kubkiem ciepłego mleka i kawałkiem drożdżowego ciasta w dłoni. Czasem mleko lubię zastąpić dobrą herbatą i właśnie do herbaty idealnie pasuje małą drożdżowa bułeczka pachnąca cynamonem. Składniki: około 3,5 szklanki mąki pszennej(...)drożdże, dodając  cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.   Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto.  Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, grubości około 0,5 cm. Rozwałkowane

kolorowotorcikowo
WIENIEC DROŻDŻOWY Z MAKIEM 106

Przepyszny makowiec na krucho-drożdżowym cieście, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag drożdży, ¼ szkl. cukru, 2 pełne szklanki mąki, 100 g margaryny, 100 ml mleka, 1 łyżka śmietany kwaśnej, szczypta soli Nadzienie: 300 g masy makowej, kilka orzechów laskowych, 1 żółtko, olejek migdałowy Dodatkowo: lukier żurawina suszona WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru

słodki bratek
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach 180

była czerwcowa piekarnia w 2016r. Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej niż w przepisie. Zwracam na to uwagę bo po wyjęciu z lodówki, ciasto w zależności od temperatury w domu musi najpierw

Leśny Zakątek
UNIWERSALNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 361

Miękkie i pachnące bułeczki drożdżowe. Ładnie wyrośnięte, lekkie i delikatne jak piórko. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Dobre zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Idealne do domowych burgerów. Krótko podgrzane, na dobrze rozgrzanej patelni, będą dobre przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej 1 i 1/2  łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych(...)minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy 1 i 1/2 łyżeczkę soli. Mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, a gdy połączą się z ciastem, w kilku partiach dodajemy po kawałku miękkiego smalcu lub masła. Miksujemy 10 minut, aż ciasto

cool and minty
Rogaliki drożdżowe 89

powiedziałam sobie dość tego. Zakasłam rękawy, wsypałam co trzeba do misy robota, który doskonale wyrobił ciasto. Niecierpliwie poczekałam aż wyrośnie, potem z miłością rozwałkowałam ciasto i nadziałam pysznym dżemem brzoskwiniowym, a dalej to już tylko chwil w piekarniku. Cały dom otulony pysznym aromatem drożdżowego ciasta i moje szczęśliwe podniebienie. I tak się kończy przeglądanie portali społecznościowych w moim przypadku. Dość

Cynamonowe szczęście
Hot dogi 133

dogi, parówki w cieście drożdżowym a do tego sosik czosnkowy. 350 g mąki  80 g mleka 1 jajko 100 g margaryny 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli przyprawa do pizzy i zapiekanek Farsz parówki  Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę

Moje domowe kucharzenie
Ekspresowe hot dogi 245

Ostatnio córki zażyczyły sobie hot dogów...ale nie chciały za długo czekać...a wiadomo ciasto drożdżowe musi troszkę wyrosnąć.. ja czasem robię takie ekspresowe hot dogi..wszystkie składniki [ oprócz parówek oczywiście] wrzucam do miski robota...i on zagniata ciasto..a ja w między czasie szykuję parówki...Ciasta nie musimy zostawiać do wyrastania..i tak pięknie wyrośnie podczas pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Strucla z orzechami 119

wyjdzie czy nie:) Dlatego dzisiaj zapraszam na struclę z orzechami włoskimi. Masa nie wyjdzie nam za mokra za to aromatyczna, ciasto elegancko się wyrabia i formuje a do tego nie jest za suche, co często też bywa zmorą drożdżowych wypieków. taka strucla z orzechami na pewno podbije podniebienia waszych współbiesiadników;) Jeśli z jakiegoś względu nie jadacie maku, bo za ciężki(...)tradycyjne strucle z makiem i makowce, to znajdziecie je tutaj . Drukuj Strucla orzechowa, strucla z orzechami włoskimi Pyszna, delikatna strucla z orzechami włoskimi, idealna strucla na świąteczny stół Składniki Ciasto 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 0,5 szkl. cukru 2 szt. żółtka 300 g mąki 80 g masła Nadzienie 300 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru (dałam brązowy

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania