ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:336/1038)

"Jak dobrze wstać skoro świt" 124

oliwek, a następnie po trochu ostudzone masło. Wyrabiamy intensywnie, aż ciasto będzie sprężyste, gładziutkie i przestanie się lepić do rąk. W kilku miejscach czytałam, że by dobrze wyrobić drożdżowe ciasto należy je "uderzyć" ok. 100 razy, dlatego też silny mężczyzna jest w tym momencie nieocenioną pomocą. Po raz kolejny przyszedł czas na czekanie, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją

Przepysznik - BLW i nie tylko
Calzone 138

przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza  ser żółty mozzarella sól, pieprz

Na moim talerzu
Calzone 157

przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza  ser żółty mozzarella sól, pieprz

NA MOIM TALERZU
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 303

wcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut.  Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale nadal musi być puchate

Anielska Kuchnia Ani
Mini donaty owsiane z piekarnika 168

tradycyjnym pączkowym cieście, ALE : dodałam mąkę owsianą (a właściwie zmielone płatki) ograniczyłam ilość tłuszczu a przede wszystkim: upiekłam moje oponki, a nie smażyłam na głębokim oleju Boję się ciasta drożdżowego i rzadko kiedykolwiek piekę coś z użyciem drożdży. W tym roku postanowiłam jednak zrobić wyjątek i upiec coś ,,na próbę". I w związku z przeprowadzanym doświadczeniem podzieliłam moje ciasto

Kuchnia Ellie
tarta ze szparagami na krucho drożdżowym cieście 155

składniki na ciasto krucho drożdżowe: 200 g mąki 20 g drożdży 50 g masła 1 jajko 1-2 łyżki ciepłej wody 1 szczypta soli wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, sól, jajko oraz masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, jeżeli ciasto jest za suche dodajemy wodę. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Chaczapuri z serem i jajkiem 56

Drożdżowe chlebki pełne serowego   ciągnącego się nadzienia   z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów   w zasadzie wszystkie te które zalegają Wam w lodówce :) Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i stosunkowo szybkie. Polecam.   Składniki na 4 duże porcje :   ½ kg mąki(...)Sposób przygotowania:   Mąkę przesiać do miski wymieszać z suchymi drożdżami, solą oraz cukrem, wlać ciepłą wodę, dodać jogurt i całość   zagnieść w jednolite gładkie ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki, gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody, gdy za luźne dosypać łyżkę mąki. Na sam koniec dolać łyżkę oliwy i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką

Wanilia i Kardamon
Pomarańczowa, drożdżowa baba wielkanocna (bez cukru) 147

prawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje smak domowej skórki pomarańczowej. Po raz pierwszy ciasto drożdżowe  upiekłam bez dodatku cukru. Cukier zastąpiłam miodem, a lukier zrobiłam na bazie zmielonego ksylitolu. Powiesz, że miód to też cukier! Owszem, ale o niebo jednak zdrowszy od białego(...)cukru buraczanego. Zawiera witaminy, wiele minerałów, antyoksyadantów i ma dużo niższy indeks glikemiczny. Babka została upieczona z mąki orkiszowej. Zapraszam na tradycyjną babkę drożdżową w nowej, zdrowszej odsłonie! Skladniki: 500 g maki orkiszowej jasnej 630 1 laska wanilii 250 ml mleka 4 żółtka 60 g masła 4 łyżki miodu 40-50 g drożdży szczypta soli 100 g skórki pomarańczowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze) 107

ciasto drożdżowe na kefirze jest przepyszne. Delikatne, puszyste, mięciutkie – idealne dla każdego rodzaju wypieków z dowolnym nadzieniem. Najczęściej nadziewam je mieszanką orzechowo- cukrową z cynamonem, czekoladą, kajmakiem lub po prostu dżemem. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 25g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant – 530-550g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 300ml kefiru – 4 łyżki cukru(...)jajka (1 jajko do ciasta, drugie- do posmarowania bułeczek) – 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – 1/2 łyżeczki soli – nadzienie wg uznania Kefir podgrzać do temperatury około 40 stopni, dodać sól, cukier, olej, jajko i drożdże. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Nie dodawajcie więcej mąki, inaczej ciasto będzie bardzo zbite. Miskę posmarować

Smaki Armine
Przepis na drożdżówkę ze śliwkami 47

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką       W wielu domach jest tradycja, że na niedzielę jako deser piecze się ciasto. U innych osób jest rzadziej i ciasto pojawia się od święta, czyli na święta i na imieniny czy też urodziny...  👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką❓      Obojętnie jak często robicie ciasto

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sernik niejedno ma imię – najlepsze przepisy na sernik 69

Poza tym warto go upiec po prostu na deser.  Istnieje mnóstwo przepisów na sernik, dzięki czemu trafia w rozmaite gusta. Zobacz, jakie wersje serowego ciasta przygotowaliśmy dla Ciebie. Sernik – co to za ciasto? W serniku pierwszoplanową rolę gra ser. Aby masa była idealnie puszysta i lekka, najlepiej skorzystać z twarogu tłustego lub półtłustego. Należy go zmielić, najlepiej trzykrotnie. Można(...)bogactwo form podania. Ciasta różnią się między sobą nie tylko rodzajem spodu, ale też sposobem dekoracji. Polewa czekoladowa sprawia, że sernik jest słodszy. Tradycyjnie stosuje się ciemną, gorzką czekoladę, ale w niektórych przepisach można znaleźć też białą. Z czekoladą dobrze łączą się również wiórki kokosowe lub zmielone orzechy. Kruszonką najczęściej ozdabia się szarlotkę lub ciasto drożdżowe, lecz nic nie stoi

Kuchnia MagdaLeny
Kajzerki 46

rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku użycia suchych drożdży, wystarczy wymieszać je z mąką. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajko, wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabianie powinno trwać nie krócej niż około 7 minut ( wyrabiałam w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego przez 10 minut ). Następnie dodać olej

Opowieści z piekarnika
Wiosenna pizza z patelni ze szpinakiem, jajkami, szynką i serem Burrata 102

wykonać proste zadanie konkursowe. Wiosenna pizza z patelni ze szpinakiem, jajkami, szynką Prosciutto i serem Burrata ➤ czas przygotowania: 1 godz. + 1 godz. wyrastanie ciasta Składniki / na 1 pizzę o średnicy 26-28 cm: ciasto na pizzę: 3-4 g (1/2 saszetki) suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 150 ml ciepłej wody 250 g mąki pszennej typ 500 lub do pizzy(...)wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Ostaw na 5 minut, aż na powierzchni pojawi się piana. Do misy robota dodaj mąkę, siemię lniane oraz sól. Zamontuj hak do ciasta drożdżowego i chwilę wymieszaj składniki na małej prędkości. Stopniowo dodawaj wodę z drożdżami, a następnie oliwę. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Jeżeli nie masz robota kuchennego, możesz wyrobić ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania