Jakieś 5 lat temu wydawało mi się, ze upieczenie słodkiego wypieku drożdżowego typu brioche lub chałka na śniadanie to 10-ty cud świata. Byłam pewna, że kobiety, które ogarniają ciasto drożdżowe mają jakieś ukryte moce, należą do jakieś tajnego stowarzyszenia itp. Dzisiaj ogarnęłam i ja ten rzekomy 10-ty cud świata i wiecie co? Smaczne było! W cale nie takie(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-15 minut). W tym czasie przygotowujemy resztę składników – w większej misce umieszczamy przesianą mąkę, 3 rozbełtane jajka, cukier i dodajemy wyrośnięte drożdże. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników powoli dodając na zmianę mleko i masło. Gdy konsystencja będzie zwarta, ciasto przenosimy na lekko podsypaną stolnicę i wyrabiamy rękoma. Formujemy kulę i ponownie
Szybko Tanio Smaczniepozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem. CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT , konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się- tak ma być. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. PO OKOŁO GODZINIE ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na wysypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto
Kuchnia bezglutenowa Loliciep\u0142ym mlekiem i cukrem.\r","Zostawi\u0107 na chwil\u0119, \u017ceby rozczyn si\u0119 spieni\u0142.\r","Doda\u0107 pozosta\u0142e sk\u0142adniki.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Podzieli\u0107 ciasto na 6 kawa\u0142k\u00f3w i uformowa\u0107 z nich kuleczki.\r","Odstawi\u0107 w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia na ok 15 minut.\r","Gotowa(...)chwilę, żeby rozczyn się spienił. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 6 kawałków i uformować z nich kuleczki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut. Gotować na parze 20 minut. Podawaćnp. z dżemem, sosem truskawkowym lub sosem pieczarkowym . https://www.bardzogrubysmok.pl/bulki-na-parze/ Wyrobione ciasto drożdżowe podzielone na 6 porcji Bułeczki pozostawione do wyrośnięcia Ugotowane bułeczki Bułki
Bardzo Gruby Smokzamrażalniku miałam pudełko malin. Wykorzystałam je do drożdżowego ciasta, które zniknęło momentalnie :) Składniki: 500 g mrożonych malin 4 łyżki cukru 50 dag mąki 1 szklanka ciepłego mleka 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 10 dag masła, stopionego i letniego 10 dag cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią) 3 jajka, w temperaturze pokojowej szczypta soli Kruszonka ( z tego przepisu
Czerwień i błękitWzięło mnie na drożdżowe ciasto, znalazłam w lodówce pieczarki i przy okazji robienia drożdżówek zrobiłam takie oto paszteciki na kolację, idealny dodatek też do zup typu krem. Składniki na około 12 szt.: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej
greenscarftaty deserek jak znalazł. Wszystkiego naj naj dla tatusiów, mojego już nie ma z nami ale jakby był to na pewno deser by Mu smakował. Chrupiące czereśnie z cieście drożdżowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebędę kłamać, tarta trochę oszukana ;) Nie robiłam kruchego ciasta, użyłam gotowego ciasta drożdżowego na pizzę. Ale w skrócie powiem - nie dość, że tarta smakowała wyśmienicie to jeszcze wyglądała całkiem całkiem :) Czytaj więcej
bistro mamaoliwek, a następnie po trochu ostudzone masło. Wyrabiamy intensywnie, aż ciasto będzie sprężyste, gładziutkie i przestanie się lepić do rąk. W kilku miejscach czytałam, że by dobrze wyrobić drożdżowe ciasto należy je "uderzyć" ok. 100 razy, dlatego też silny mężczyzna jest w tym momencie nieocenioną pomocą. Po raz kolejny przyszedł czas na czekanie, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza ser żółty mozzarella sól, pieprz
Na moim talerzuprzygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza ser żółty mozzarella sól, pieprz
NA MOIM TALERZUwcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale nadal musi być puchate
Anielska Kuchnia Anitradycyjnym pączkowym cieście, ALE : dodałam mąkę owsianą (a właściwie zmielone płatki) ograniczyłam ilość tłuszczu a przede wszystkim: upiekłam moje oponki, a nie smażyłam na głębokim oleju Boję się ciasta drożdżowego i rzadko kiedykolwiek piekę coś z użyciem drożdży. W tym roku postanowiłam jednak zrobić wyjątek i upiec coś ,,na próbę". I w związku z przeprowadzanym doświadczeniem podzieliłam moje ciasto
Kuchnia Ellieskładniki na ciasto krucho drożdżowe: 200 g mąki 20 g drożdży 50 g masła 1 jajko 1-2 łyżki ciepłej wody 1 szczypta soli wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, sól, jajko oraz masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, jeżeli ciasto jest za suche dodajemy wodę. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaDrożdżowe chlebki pełne serowego ciągnącego się nadzienia z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów w zasadzie wszystkie te które zalegają Wam w lodówce :) Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i stosunkowo szybkie. Polecam. Składniki na 4 duże porcje : ½ kg mąki(...)Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski wymieszać z suchymi drożdżami, solą oraz cukrem, wlać ciepłą wodę, dodać jogurt i całość zagnieść w jednolite gładkie ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki, gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody, gdy za luźne dosypać łyżkę mąki. Na sam koniec dolać łyżkę oliwy i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką
Wanilia i Kardamonprawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje smak domowej skórki pomarańczowej. Po raz pierwszy ciasto drożdżowe upiekłam bez dodatku cukru. Cukier zastąpiłam miodem, a lukier zrobiłam na bazie zmielonego ksylitolu. Powiesz, że miód to też cukier! Owszem, ale o niebo jednak zdrowszy od białego(...)cukru buraczanego. Zawiera witaminy, wiele minerałów, antyoksyadantów i ma dużo niższy indeks glikemiczny. Babka została upieczona z mąki orkiszowej. Zapraszam na tradycyjną babkę drożdżową w nowej, zdrowszej odsłonie! Skladniki: 500 g maki orkiszowej jasnej 630 1 laska wanilii 250 ml mleka 4 żółtka 60 g masła 4 łyżki miodu 40-50 g drożdży szczypta soli 100 g skórki pomarańczowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!