czyli babeczki lub babka czekoladowo-jagodowa Ciasto: 370 g mąki 220 g słodziwa 3 jajka 250 ml mleka plus 30 ml 150 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka kakao garść jagód świeżych, mrożonych lub wekowanych Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego opcjonalnie: płatki migdałów Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia(...)części ciasta dolewamy mleka i dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej części dodajemy jagody. Mieszamy. Do foremki keksówki lub kokilek na muffinki wykładamy ciasto warstwami. Pieczemy ok. 30 minut – babeczki lub 40 minut – babkę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt i mieszamy. Masę wykładamy na wierzch babki lub babeczek, posypujemy płatkami migdałów
Kucharzycaproszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki z pomarańczy 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka soku z pomarańczy lub aromat pomarańczowy czekolada gorzka 70% do posypania babeczek Sposób wykonania: Banana rozgniatamy widelcem. Jajko mącimy, łączymy z mlekiem. Dodajemy owoce i sok lub aromat pomarańczy. W osobnej misce łączymy suche składniki, następnie dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy(...)Masę przekładamy do foremek na babeczki. Czekoladę kruszymy, posypujemy babeczki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut
Kucharzycablender Braun Multiquick 7. Dodatkowo przypominam, że kubkobranie dalej trwa i wszystkie zgłoszenia liczą się podwójnie – tzn. zostawiając komentarz ze zdjęciem gracie również o kubki z papilotkami na babeczki :) Co zrobić, żeby wygrać? Upieczcie dowolny smakołyk, zróbcie mu zdjęcie i pochwalcie się w komentarzach na blogu. Komentarze ze zdjęciami możecie zostawiać pod dowolnym przepisem, który wykorzystaliście do stworzenia własnych
CiastkozercySkładniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka opcjonalnie: 2 łyżki kakao Przygotowanie: Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1cm od brzegu, zostawiając(...)miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Składniki na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 4 łyżki cukru 1,5 kostki masła Przygotowanie: Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy w garnku z cukrem ciągle mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania
CityTaste - Przepisymieszamy. W misce mieszamy suche składniki, a następnie dosypujemy je partiami do mokrych. Masę mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę, by związała. W tym czasie wykładamy 6 foremek do babeczek. Każdą z nich napełniamy masą. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Babeczki studzimy na kratce. Babeczka ma ok. 181 kcal
KucharzycaPrzedsmak świąt - miękkie babeczki piernikowe nadziewane powidłami z kawałkami czekolady i rodzynkami. Na teraz, do jesiennej herbaty, na święta - dla zapracowanych. Polecam, u mnie zniknęły w ciągu dnia. Składniki babeczek piernikowych nadziewanych powidłami: 125 g masła 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 z czubkiem łyżka kakao 1 pełna łyżka przyprawy piernikowej 2 jajka 1 szklanka mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 1 filiżanka powideł 1/4 tabliczki czekolady pełna łyżka rodzynek ew. ozdoby Przepis na babeczki piernikowe nadziewane powidłami: Przygotować foremki (12 sztuk) - posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Powidła, namoczone i wysuszone rodzynki i posiekaną czekoladę wymieszać. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło, mleko, cukier, kakao, przyprawę piernikową
Rodzinka w kuchniDzisiaj zaproponuję babeczki, które swoim aromatem mocno nawiązują do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Oprócz swojego niezwykłego aromatu, który wyczuwa się w cieście - wypełnione są w środku powidłami a na wierzchu pokryte - kremową pierzynką. Składniki na 12 szt.: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 płaska łyżka przyprawy(...)serek mascarpone były schłodzone przed użyciem, przez minimum 24 godziny. Wszystkie składniki na krem włożyć do jednego naczynia i ubić, do otrzymania gęstej masy. Wstawić do lodówki. Kiedy babeczki będą już całkiem wystudzone, na środku każdej z nich, wyciąć otwór specjalnym narzędziem (fot.3) lub małym nożykiem. Następnie każdy z otworów dokładnie wypełnić powidłami śliwkowymi. Krem śmietanowy wyjąć
Świat CiastaPyszne, pachnące pomarańczą, lekkie i puszyste. Babeczki dyniowe. 300 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g erytrolu lub innego słodziwa 2 jajka 150 g masła 200 g puree z dyni 4 łyżki mleka kilka kropel aromatu pomarańczowego lub skórka otarta z jednej pomarańczy W osobnych naczyniach mieszamy suche składniki. Masło topimy i zostawiamy do ostudzenia. Puree(...)minut w 180 st. C) lub ugotowaniu pokrojonej w kostkę, w niewielkiej ilości wody, a następnie zmiksowaniu odcedzonej. Łączymy suche i mokre składniki. Masę przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st. C. Do masy można dodać drażetki czekoladowe lub żurawinę. Wyszło mi 16 babeczek, ok. 160 kcal każda
KucharzycaMięciutkie, puszyste babeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Ciasto: 360g mąki pszennej 150ml letniego mleka 50g masła 80g cukru 2 jajka 30g świeżych drożdży szczypta soli Kruszonka: 70g mąki pszennej 30g cukru 30g masła ekstra Dodatkowo: 400g(...)powciskać śliwki i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut. 5. Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 12 babeczek
Szalona Kuchnia EwelinyPaź dziernik obok dyni, jabłek i grzybów uważam za sezon gruszkowy. Z racji tego, że bar d zo lubię ten owoc to razem z cynamonem postanowiłam wkomponować go w babeczki. Tym razem część owoców prze d upieczeniem zmiksowałam, aby konsystencja babeczek była wilgotna. Spróbujecie :) Składniki: 225 g mąki pszennej pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku(...)szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki masy z gruszek ( 2 gruszki) 1 gruszka ( do oz doby) 2 duże jajka 70 ml oleju rzepakowego Przygotowanie: Wszystkie składniki babeczek powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do niewielkiej miseczki i łączymy. 2 gruszki obieramy, usuwamy gniaz da nasienne i miksujemy. Wszystkie mokre składniki razem
ChilliJemyBardzo prosty przepis na smaczne babeczki serowe. Są delikatne i puszyste. Polecam podawać je z owocami (u mnie jagody). Można je również zabrać jako deser do pracy. W związku z tym, że w składzie jest twaróg, to po wyjęciu babeczek z piekarnika, opadają one nieznacznie. Jeżeli zależy Wam na pięknie wyrośniętych, to należy postępować z nimi podobnie jak z sernikami(...)misce ze szczyptą soli. Do mieszanki serowej dodawać po łyżce ubitej piany i każdorazowo wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać równomiernie do foremek i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Babeczki podawać na ciepło lub zimno z dowolnymi owocami
Passions hobbies lifegodziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) po kawałku na grubość ok. 1,5 cm, wycinamy kółka trochę większe niż średnica foremek do babeczek. Babeczki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą,wypełniamy kółkami z wyciętego ciasta, które dociskamy do brzegów i dna foremek. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy papierem do pieczenia(...)pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy fasolę oraz papier i podpiekamy kolejne 20-25 minut aż ciasto zrobi się rumiane. Upieczone babeczki studzimy gruszki w żelu: Gruszki obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy z wodą, aż puszczą sok i zmiękną. Kiedy będą miękkie dodajemy cukry oraz mąkę
Bon appetit mon amieNaturalnie różowe babeczki dla prawdziwych księżniczek! Jest to przepis również idealny dla osób na diecie, gdyż babeczki mają niewiele kalorii, a jagody Acai pozytywnie wpływają na proces odchudzania. Są niezwykle smaczne, puszyste i delikatne! Składniki na 10 babeczek: 150 g mąki orkiszowej typ 750 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 70 g miękkiego masła 150 g erytrolu/ksylitolu
CzarnawisienkaOstatnio miałam ogromną ochotę na słodkie babeczki. Nie zwlekając, szybko zabrałam się za pieczenie. Wsypałam, co trzeba do miski, wymieszałam widelcem i do piekarnika. Nie trzeba było długo czekać, gdy zorientowałam się, że przecież nie dodałam do ciasta cukru, ani miodu! W zasadzie to mogłabym się zadowolić takim wypiekiem bez słodzenia, bo jestem już przyzwyczajona, że prawie nie używam cukru(...)Jednak tego dnia, musiało być to na słodko i koniec. Stwierdziłam, że najlepszym sposobem na uratowanie babeczek, będzie dodanie słodkiej polewy. W garnuszki roztopiłam masło orzechowe z miodem i gotowe :) Polewa jest gęsta i szybko zastyga, więc takie muffinki świetnie nadają się do spakowania w lunchbox i zabrania do pracy czy na jesienną wycieczkę :) 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Mienta blog