Słodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem jeżynowym i puszystą bitą śmietaną to fajny pomysł na szybki deser do kawki. Składniki: Ciasto: 150g masła 1 jajko 280g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70g cukru pudru Mus jeżynowy: 60ml wody 400g świeżych jeżyn 1 łyżeczka żelatyny 6 łyżek cukru Dodatkowo: bita śmietana świeże jeżyny masło do wysmarowania foremek(...)jednolite ciasto i dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wykroić okręgi i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Mus jeżynowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Jeżyny umyć, osuszyć
Szalona Kuchnia EwelinyMożna powiedzieć, że muffinki uwielbia każdy, jest to najbardziej uniwersalne ciastko. Co powiecie na babeczki czekoladowe ze słonecznikiem? Uwielbiam takie połączenia – słodkie, z chrupiącym elementem oraz pyszną, gorzką czekoladą. Babeczki czekoladowe ze słoniecznikiem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikWasze nastroje przed świętami wielkanocnymi? Specjalnie dla Was przygotowałam lekkie i ekspresowe babeczki, które możecie śmiało wcinać bez większych wyrzutów sumienia. Ograniczyłam w nich ilość cukru i tłuszczu, wzbogaciłam za to dodatkową ilością białka. Sprawdzą się idealnie w wielkanocnym koszyczku i na świątecznym stole. Składniki: 4 jajka klasy M 1/2 szklanki cukru/ksylitolu 200g twarożku grani cukier kokosowy (15g) 1 szklanka(...)cukrem (zwykłym i kokosowym) do uzyskania piany. Następnie do jajek dosypujemy stopniowo składniki suche. Na koniec dodajemy twarożek grani i miksujemy jeszcze przez chwilę. Do silikonowych foremek na babeczki rozlewamy ciasto. Babeczki pieczemy przez ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Gotowe i przestudzone dekorujemy wg uznania. Smacznego! 🐣 ✩✩✩ Instagram
Kuchnia EllieZimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babeczki, z delikatnym kurczakiem, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Składniki: Galareta: 3 ćwiartki z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 10cm por 1/2 selera 1 pęczek natki z pietruszki 1 cebula opalona na gazie 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek(...)ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na połówki. 4. Marchew z bulionu pokroić w kostkę, ćwiartki z kurczaka obrać z mięsa i pokroić na mniejsze części. 5. Foremki babeczek napełnić warstwami: połówka jajka, zielony groszek, kukurydza, mięso z kurczaka, marchew i zalać tężejącym bulionem drobiowym. Gotowe babeczki wstawić do lodówki na około 3- 4 godziny
Szalona Kuchnia EwelinyUrocze babeczki do koszyczka będą pięknie prezentować się zarówno w koszyczku, jak i na wielkanocnym stole. Zazwyczaj je kupowałam, ale warto upiec je samemu, bo to naprawdę chwila. Składniki: 120 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 200 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego skórka(...)następnie dodać jajka. Ubijać do uzyskania puszystej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, razem ze śmietaną, solą o cytryną (sok i skórka). Foremki na babeczki wypełnić do 2/3 wysokości i piec w temperaturze 160 st. C. przez ok. 20 min (do suchego patyczka). Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem
Pasja SmakuLubicie szpinak? Jeśli nie może warto powoli się do niego przekonać? Zachęcam do zrobienia kokosowych,zielonych babeczek, zapewniam,że nie będziecie żałować. Szpinak nadaje niezwykle intensywny kolor,ale w smaku jest zupełnie niewyczuwalny. Na zbliżające się święta będą idealne. W końcu zieleń kojarzy się z wiosną,ze świętami. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka(...)Ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. Piec ok 20-30 min w 180 st.C. Wystudzić Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać mleko. Wystudzone babeczki polać czekoladą i posypać wiórkami. Z tej porcji wychodzi ok 8 babeczek
Niespełnione zdolności kulinarneMój mąż bardzo lubi galaretkę, ale taką najzwyklejszą, bez żadnych dodatków. Pewnie znajdzie się wiele podobnych galaretkowatych fanów, więc to właśnie dla nich mam prostą, świąteczną inspirację. Babeczki z galaretki naprawdę wyglądają uroczo, ale można też je wzbogacić o ulubione owoce (*), zrobić spód z biszkoptów (**) lub udekorować kremem, bitą śmietaną... Możliwości jest sporo. Ja zaprezentowałam Wam najprostszą. Polecam! (3 babeczki(...)dowolnym smaku 1 litr wody Galaretki rozpuścić w gorącej wody i przelać do foremek. Tak przygotowane ostudzić, a następnie chłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Wyjmowanie galaretkowych babeczek. Tym razem użyłam plastikowych pojemniczków, więc wystarczyło je delikatnie pościskać, aby galaretka ładnie wyszła. W przypadku metalowych foremek całość należy na sekundkę włożyć do garnka z wrzątkiem, ale tak, aby gorąca
Di gotujeBabeczki do koszyczka są mięciutkie, wilgotne, pachną pomarańczami i mają lekko migdałowy smak. Wyglądają przepięknie, są maciupkie, takie na jednego, albo dwa zęby. Bardzo szybko znikają i to nie tylko na Wielkanoc. Pomarańczowe babeczki zawsze wszystkim smakują. Na blogu był już przepis na podobny wypiek: babeczki z krążkami owoców na wierzchu zobacz tutaj. A dzisiaj pomarańczowe
dolcevitainmykitchenzmarnować. Wykorzystuję wszystko co mam w lodówce na 100%, a nie zawsze da się przewidzieć ile czego zejdzie. Ochota na słodkie u nas też była więc zmajstrowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem marchewki, na mące pełnoziarnistej. Jeżeli lubicie zdrowe, lekkie i pyszne wypieki to ten przepis musi się znaleźć na Waszej liście "To do". Składniki na 6 babeczek(...)rzepakowego 2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy. Masę przekładamy do foremek. Babeczki pieczemy przez
Czarnawisienkaczyli babeczki lub babka czekoladowo-jagodowa Ciasto: 370 g mąki 220 g słodziwa 3 jajka 250 ml mleka plus 30 ml 150 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka kakao garść jagód świeżych, mrożonych lub wekowanych Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego opcjonalnie: płatki migdałów Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia(...)części ciasta dolewamy mleka i dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej części dodajemy jagody. Mieszamy. Do foremki keksówki lub kokilek na muffinki wykładamy ciasto warstwami. Pieczemy ok. 30 minut – babeczki lub 40 minut – babkę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt i mieszamy. Masę wykładamy na wierzch babki lub babeczek, posypujemy płatkami migdałów
Kucharzycaproszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki z pomarańczy 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka soku z pomarańczy lub aromat pomarańczowy czekolada gorzka 70% do posypania babeczek Sposób wykonania: Banana rozgniatamy widelcem. Jajko mącimy, łączymy z mlekiem. Dodajemy owoce i sok lub aromat pomarańczy. W osobnej misce łączymy suche składniki, następnie dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy(...)Masę przekładamy do foremek na babeczki. Czekoladę kruszymy, posypujemy babeczki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut
Kucharzycablender Braun Multiquick 7. Dodatkowo przypominam, że kubkobranie dalej trwa i wszystkie zgłoszenia liczą się podwójnie – tzn. zostawiając komentarz ze zdjęciem gracie również o kubki z papilotkami na babeczki :) Co zrobić, żeby wygrać? Upieczcie dowolny smakołyk, zróbcie mu zdjęcie i pochwalcie się w komentarzach na blogu. Komentarze ze zdjęciami możecie zostawiać pod dowolnym przepisem, który wykorzystaliście do stworzenia własnych
CiastkozercySkładniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka opcjonalnie: 2 łyżki kakao Przygotowanie: Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1cm od brzegu, zostawiając(...)miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Składniki na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 4 łyżki cukru 1,5 kostki masła Przygotowanie: Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy w garnku z cukrem ciągle mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania
CityTaste - Przepisymieszamy. W misce mieszamy suche składniki, a następnie dosypujemy je partiami do mokrych. Masę mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę, by związała. W tym czasie wykładamy 6 foremek do babeczek. Każdą z nich napełniamy masą. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Babeczki studzimy na kratce. Babeczka ma ok. 181 kcal
KucharzycaPrzedsmak świąt - miękkie babeczki piernikowe nadziewane powidłami z kawałkami czekolady i rodzynkami. Na teraz, do jesiennej herbaty, na święta - dla zapracowanych. Polecam, u mnie zniknęły w ciągu dnia. Składniki babeczek piernikowych nadziewanych powidłami: 125 g masła 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 z czubkiem łyżka kakao 1 pełna łyżka przyprawy piernikowej 2 jajka 1 szklanka mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 1 filiżanka powideł 1/4 tabliczki czekolady pełna łyżka rodzynek ew. ozdoby Przepis na babeczki piernikowe nadziewane powidłami: Przygotować foremki (12 sztuk) - posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Powidła, namoczone i wysuszone rodzynki i posiekaną czekoladę wymieszać. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło, mleko, cukier, kakao, przyprawę piernikową
Rodzinka w kuchni