Składniki na 12 babeczek: 1,5 kubka mąki pszennej 125g masła 100g jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 kubka cukru 0.5 kubka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 3 łyżeczki kakao w proszku Przygotowanie: Miękkie masło z cukrem miksujemy na jasny krem. Następnie do masła dodajemy jaja, mleko i jogurt, ponownie miksujemy. Po tym przesiewamy mąkę z proszkiem(...)pomocą szpatułki wszystko dokładnie mieszamy. Potem otrzymaną masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej aromat waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy. Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Papilotki napełniamy kolejno masami: jasna masa, ciemna masa itd. Dopóki papilotka będzie napełniona do 3/4 wysokości. Po napełnieniu za pomocą pałeczki robimy różne wykrętasy, aby masy lekko się pomieszały. Pieczemy
Kuchnia ŁukaszaCiasto na babeczki nie jest bardzo słodkie, ale nadzienie to „mód w gębie”, delikatne, kremowe, słodkie, pycha. Całość smakowo idealnie do siebie pasuje. Takie babeczki można podawać z syropem i migdałami jako deser, albo zapakować dziecku jako bułeczkę do szkoły, lub mężowi do pracy dla osłodzenia dnia :) Składniki: ok. 12 babeczek-bułeczek na ciasto: 50 g świeżych(...)pozostawiamy do wyrośnięcia. Serek Almette mieszamy z cukrem na gładką masę, dodajemy rodzynki i mieszamy. Z ciasta formułujemy krążki, które przekładamy na posmarowaną wcześniej olejem blaszkę do wypieku babeczek. Ciasto powinno wystawać powyżej foremek i mieć w środku wgłębienie do którego dodajemy serek z rodzinkami. Na serek dodajemy po kilka słupków migdałów i łączymy wystające ciasto tak, aby serek
Moniki SmakołykiPrzepis na kruche ciasto w babeczkach bazuje na moim przepisie na Mini jabłeczniki. Jabłek mamy w tym roku pod dostatkiem, więc przygotowuję z nich na okrągło jakieś przetwory, piekę ciasta lub inne słodkości. To kolejna moja słodka propozycja do kawy z dodatkiem jabłek . Tym razem upiekłam kruche babeczki z jabłkami z krzyżykiem i cukrem pudrem. Te urocze mini jabłeczniki(...)bardzo smaczne, bardzo kruche i bardzo wciagające, najważniejsze nie trzeba ich dzielić, każdy bierze babeczkę do ręki i zajada ze smakiem. Polecam przepis na kruche babeczki z jabłkami / Mini jabłeczniki: Składniki na około 16 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 2 jajka 4 duże jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprosto i łatwo, ale w internecie znaleźć można wiele różniących się od siebie przepisów – tych podstawowych oczywiście. Poczytałam, poszukałam i złożyłam z tego moim zdaniem idealny przepis na babeczki, które ładnie wyrastają, są puszyste i… po prostu przepyszne! Przepis na 12 sztuk babeczek. Przy tworzeniu babeczek bardzo ważne jest, aby składniki „mokre” dodać do składników(...)mleka 1 duże jajko // 2 małe jajka ½ szklanki oleju roślinnego Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone opakowanie śmietanki 36% 3 łyżeczki cukru podru 3 krople aromatu waniliowego Przygotowanie babeczek (15 min + 25 min pieczenia): Po pierwsze potrzebować będziemy 2 misek. W jednej będziemy mieszać składniki „suche” w drugiej „mokre”. Do pierwszej miski wsypujemy więc mąkę
PastelFoodBabeczki powstały poprzez modyfikację przepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą . Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów(...)cukrem waniliowym, cały czas ubijając. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja u żyłam foremek silikonowych, które w wypadku tych babeczek sprawdzają się doskonale. Przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy około 35-40 minut. Studzimy babeczki w piekarniku. Przygotowujemy w międzyczasie krem. Wszystkie składniki na krem mieszamy mikserem na niskich obrotach
Mania Gotowaniakosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła. Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną. Wylepiamy ciastem foremki. Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Upieczone, ostudzone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek. MUS CZEKOLADOWY: 2 białka(...)sztywną pianę. Do piany z białek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę - delikatnie mieszamy. Masło orzechowy solimy szczyptą soli morskiej. Jeśli mamy masło solone - pomijamy ten krok. Do każdej kruchej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Następnie babeczkę uzupełniamy musem czekoladowym, posypujemy tartymi orzechami laskowymi. Gotowe babeczki wstawiamy do lodówki, żeby mus zastygł. Smacznego
kolorowotorcikowozaczął się sezon rabarbarowy. Szykują się placki drożdżowe, babeczki, kompoty, ciasteczka, sosy i inne rabarbarowe cuda. Zapewne i do mięsa coś się na blogach spotka, jak i słodkości, które będą górować. Ale wiecie co? Strasznie ciężko u mnie rabarbar dostać! Na targowisku, w sobotę, kiedy zjeżdża się cała okolica, cały mi wykupili (wracałam z pracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie(...)lubię stamtąd warzyw i owoców, tak rabarbar był naprawdę przyzwoity. Obkupiłam się, po czym wróciwszy do domu, zabrałam się za jego solidną obróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe, ale o nim później. Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche... powstało ot tak, po prostu. Bez przepisów
W kuchni Karmel-itkiKażdy lubi Toffiefee. Ja też i to bardzo. Postanowiłam nie ograniczać się do samej masy karmelowej i czekolady. Puściłam wodze fantazji i upiekłam kruche babeczki z przepisu mojej mamy, w które wlałam masę toffi i czekoladę, oraz orzechy macadamia, które miałam okazję wypróbować dzięki uprzejmości firmy SKWORCU . Orzechy idealnie skomponowały się z całością. Warto je wypróbować. Składniki na babeczki(...)mąki pszennej 60 g masła 40 g cukru pudru 2 surowe żółtka DODATKOWO 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 12 orzechów macadamia (ja użyłam podwójnej ilości, bo babeczki piekłam również z podwójnej porcji) 8 kostek czekolady gorzkiej 4 kostki czekolady mlecznej posypka cukrowa - najlepiej taka własnej roboty Wykonanie: Kruche babeczki: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie schładzamy w lodówce
Blondynka Gotujemieszankę keksową i wyrabiamy dalej. Teraz nakrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Ciasto po wyrośnięciu, dzielimy na dwie porcje i muszą być równe. Formujemy babeczki i wkładamy do formy. Czekamy teraz około 30 minut aż babeczki drożdżowe ponownie wyrosną. Teraz będę je piekła 30 minut w temperaturze 180 190 %* ,jednak uważamy aby się nie spiekły,funkcja(...)termoobieg temperaturę oczywiście można zmniejszyć gdyby te babeczki zaczęły się robić brązowe. Z podanych skladników robimy lukier i smarujemy ciasta po wierzchu. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolibabeczki powstały specjalnie na konkurs organizowany przez firmę Gellwe na portalu kulinarnym Przyślij Przepis. Ze względu na to, że wykonane zostały z półproduktów, miały nie trafić do mojej książki kucharskiej. Okazało się jednak, że zdobyłam tym przepisem nagrodę – mikser Elektroluxa, dlatego chciałam się Wam pochwalić. Celem konkursu było przygotowanie swojego autorskiego przepisu na ciasto lub deser z wykorzystaniem dostępnych(...)wskazanych produktów Gellwe objętych promocją. Wykorzystałam ciasto Czarny Las na znany wiedeński tort. ? Z mieszanki na ciasto upiekłam babeczki. ? Z kremu czekoladowego zrobiłam na babeczkach kopułki. ? Z fixu na bitą śmietanę wycisnęłam ozdobne rozety. ? Całość posypałam drobnymi cukiereczkami
To co kochamWiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche ? 300 g mąki pszennej ? 150 g masła ? 100 g cukru ? 3 żółtka ? masło do smarowania foremek Nadzienie ? kilka łyżek orzechów włoskich ? dżem wiśniowy ? kilkanaście wiśni wydrylowanych ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Makę wymieszać z cukrem. ? Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem(...)żółtkami. ? Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. ? Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. ? Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. ? Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. ? Do środka włożyć po połówce orzecha włoskiego i po łyżce dżemu wymieszanego ze świeżymi wiśniami. ? Wyciąć mniejsze kółka i zakleić
To co kochamBardzo kruche babeczki z pysznym budyniowym nadzieniem. Przepis pochodzi z amerykańskiej książki „Taste cupcakes”, którą dostałam od siostry. Dodałam jeżyny do środka babeczek, co znacznie orzeźwiło ich smak. Najsmaczniejsze są następnego dnia, niestety tylko przypadkiem jedna się ostała. Składniki na 12 sztuk: Ciasto ? 150 g masła ? 150 g cukru ? cukier waniliowy ? 6 żółtek ? 350 g mąki pszennej(...)włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby było schłodzone przed pieczeniem. Ciasto ? Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, mąkę i resztę składników. ? Formę na babeczki posmarować masłem i wyłożyć spody i boki z ciasta. ? Do środka włożyć po łyżce kremu budyniowego i po 2 jeżyny. Przykryć od góry resztą ciasta sklejając po brzegach. ? Piec
To co kochamdrożdżowe babeczki upiekłam specjalnie z przeznaczeniem do koszyczka ze święconką, bo są symbolem umiejętności i doskonałości. Bardzo ładnie urosły, ciasto jest puszyste i mięciutkie. Takie saute wydają mi się najładniejsze, bez lukru i ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam. Dwie babeczki zostawiłam sobie, cztery podarowałam, a bułeczki zjedliśmy(...)minut. ? Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. ? Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść w rulon i podzielić na 14 części. ? Mnie wyszło 6 babeczek w formie silikonowej i 8 małych bułeczek. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. ? Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawiając temp. na 180 st.C i piec 15 minut
To co kochamBabeczki przygotowane z pokrojonych szynki, sera, masła, mleka, mąki i jajek, a następnie pieczone. BABECZKI NA SŁONO SKŁADNIKI chuda, najlepiej dobrze wędzona szynka w ilości 90 gramów; 70 gramów dobrze rozpiekającego się twardego, żółtego sera (np. cheddar); 60 gramów masła; 180 gramów mąki pszennej; 125 ml mleka; szczypiorek lub dymka; 1-2 łyżeczki musztardy (lekko pikantna... Artykuł Babeczki na słono
Kuchnia Tomkaprŏwdzie takŏ wariacja na tymat chlebka bananowego. Babeczki piekōm sie warciyj1 niż całŏ blacha. Do kŏżdyj wcis2 żech jeszcze kostka biołyj [...] Artykuł Babeczki bananowe ze biołōm szokoladōm (Babeczki bananowe z białą czekoladą) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchni