Dzisiaj zaproponuję babeczki, które swoim aromatem mocno nawiązują do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Oprócz swojego niezwykłego aromatu, który wyczuwa się w cieście - wypełnione są w środku powidłami a na wierzchu pokryte - kremową pierzynką. Składniki na 12 szt.: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 płaska łyżka przyprawy(...)serek mascarpone były schłodzone przed użyciem, przez minimum 24 godziny. Wszystkie składniki na krem włożyć do jednego naczynia i ubić, do otrzymania gęstej masy. Wstawić do lodówki. Kiedy babeczki będą już całkiem wystudzone, na środku każdej z nich, wyciąć otwór specjalnym narzędziem (fot.3) lub małym nożykiem. Następnie każdy z otworów dokładnie wypełnić powidłami śliwkowymi. Krem śmietanowy wyjąć
Świat CiastaPyszne, pachnące pomarańczą, lekkie i puszyste. Babeczki dyniowe. 300 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g erytrolu lub innego słodziwa 2 jajka 150 g masła 200 g puree z dyni 4 łyżki mleka kilka kropel aromatu pomarańczowego lub skórka otarta z jednej pomarańczy W osobnych naczyniach mieszamy suche składniki. Masło topimy i zostawiamy do ostudzenia. Puree(...)minut w 180 st. C) lub ugotowaniu pokrojonej w kostkę, w niewielkiej ilości wody, a następnie zmiksowaniu odcedzonej. Łączymy suche i mokre składniki. Masę przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st. C. Do masy można dodać drażetki czekoladowe lub żurawinę. Wyszło mi 16 babeczek, ok. 160 kcal każda
KucharzycaMięciutkie, puszyste babeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Ciasto: 360g mąki pszennej 150ml letniego mleka 50g masła 80g cukru 2 jajka 30g świeżych drożdży szczypta soli Kruszonka: 70g mąki pszennej 30g cukru 30g masła ekstra Dodatkowo: 400g(...)powciskać śliwki i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut. 5. Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 12 babeczek
Szalona Kuchnia EwelinyPaź dziernik obok dyni, jabłek i grzybów uważam za sezon gruszkowy. Z racji tego, że bar d zo lubię ten owoc to razem z cynamonem postanowiłam wkomponować go w babeczki. Tym razem część owoców prze d upieczeniem zmiksowałam, aby konsystencja babeczek była wilgotna. Spróbujecie :) Składniki: 225 g mąki pszennej pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku(...)szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki masy z gruszek ( 2 gruszki) 1 gruszka ( do oz doby) 2 duże jajka 70 ml oleju rzepakowego Przygotowanie: Wszystkie składniki babeczek powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do niewielkiej miseczki i łączymy. 2 gruszki obieramy, usuwamy gniaz da nasienne i miksujemy. Wszystkie mokre składniki razem
ChilliJemyBardzo prosty przepis na smaczne babeczki serowe. Są delikatne i puszyste. Polecam podawać je z owocami (u mnie jagody). Można je również zabrać jako deser do pracy. W związku z tym, że w składzie jest twaróg, to po wyjęciu babeczek z piekarnika, opadają one nieznacznie. Jeżeli zależy Wam na pięknie wyrośniętych, to należy postępować z nimi podobnie jak z sernikami(...)misce ze szczyptą soli. Do mieszanki serowej dodawać po łyżce ubitej piany i każdorazowo wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać równomiernie do foremek i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Babeczki podawać na ciepło lub zimno z dowolnymi owocami
Passions hobbies lifegodziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) po kawałku na grubość ok. 1,5 cm, wycinamy kółka trochę większe niż średnica foremek do babeczek. Babeczki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą,wypełniamy kółkami z wyciętego ciasta, które dociskamy do brzegów i dna foremek. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy papierem do pieczenia(...)pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy fasolę oraz papier i podpiekamy kolejne 20-25 minut aż ciasto zrobi się rumiane. Upieczone babeczki studzimy gruszki w żelu: Gruszki obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy z wodą, aż puszczą sok i zmiękną. Kiedy będą miękkie dodajemy cukry oraz mąkę
Bon appetit mon amieNaturalnie różowe babeczki dla prawdziwych księżniczek! Jest to przepis również idealny dla osób na diecie, gdyż babeczki mają niewiele kalorii, a jagody Acai pozytywnie wpływają na proces odchudzania. Są niezwykle smaczne, puszyste i delikatne! Składniki na 10 babeczek: 150 g mąki orkiszowej typ 750 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 70 g miękkiego masła 150 g erytrolu/ksylitolu
CzarnawisienkaOstatnio miałam ogromną ochotę na słodkie babeczki. Nie zwlekając, szybko zabrałam się za pieczenie. Wsypałam, co trzeba do miski, wymieszałam widelcem i do piekarnika. Nie trzeba było długo czekać, gdy zorientowałam się, że przecież nie dodałam do ciasta cukru, ani miodu! W zasadzie to mogłabym się zadowolić takim wypiekiem bez słodzenia, bo jestem już przyzwyczajona, że prawie nie używam cukru(...)Jednak tego dnia, musiało być to na słodko i koniec. Stwierdziłam, że najlepszym sposobem na uratowanie babeczek, będzie dodanie słodkiej polewy. W garnuszki roztopiłam masło orzechowe z miodem i gotowe :) Polewa jest gęsta i szybko zastyga, więc takie muffinki świetnie nadają się do spakowania w lunchbox i zabrania do pracy czy na jesienną wycieczkę :) 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Mienta blogpoczątek kolejnego tygodnia, chciałam Wam lekko osłodzić ciężki poniedziałek. Jedynie co mnie wyciąga rano z łóżka to duży kubek kawy. By jeszcze lepiej ją się piło, dorzucam kruche babeczki z masą krówkową, które zadbają o poziom cukru na cały tydzień. Słodkie i niewinne ;) Składniki na 15 sztuk babeczek kruche ciasto 1 szklanka […] Artykuł Kruche babeczki z masą krówkową pochodzi
Pink Envelopenata dla leniwych! Nie wymagają zbyt wiele pracy, bardzo łatwo je się robi, a do tego są przepyszne! Jeśli przepis na słynne pastéis Was przeraża, to wypróbujcie koniecznie queijadas . Babeczki te są niczym mleczny pudding aromatyzowany słynnym portugalskim tercetem: cynamonem, wanilią i skórką cytrynową. Najsłynniejsze są queijadas de Sintra , które koniecznie musicie wypróbować podczas wyprawy do tego urokliwego miasteczka(...)nata , postanowiłem na rozgrzewkę wypróbować coś łatwiejszego. Muszę Was tylko ostrzec — queijadas de leite są piekielnie uzależniające i ani się obejrzycie, znikną w tajemniczych okolicznościach. ;) * SKŁADNIKI na 18 babeczek 500 ml pełnotłustego mleka 25 g masła 100 g mąki + do oprószenia 250 g cukru 4 jajka skórka z ½ niewoskowanej cytryny ½ laski wanilii ½ laski cynamonu olej do posmarowania foremek cukier puder
Food SquareBabeczki nie muszą być tuczące, kaloryczne czy pełne nadzienia. Moja propozycja jest inna. Pyszna i pożywna. Główny składnik to kasza jaglana! Co nam trzeba? na 12 babeczek 150g kaszy jaglanej np. Kupiec 2 czubate łyżki miodu (jak brak to cukier) 2 jajka 200g jogurtu greckiego 4 czubate łyżki mąki- u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna. borówki amerykańskie Robimy(...)całkowicie nam się rozpadnie. Ma być papka. Studzimy i do lekko ciepłej dajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy jogurt, wbijamy jajka i mąkę i całość mieszamy. Napełniamy foremki do babeczek ( u mnie sylikonowa) i układamy na wierzch borówki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Studzimy w foremce i dopiero wyciągamy. Pyszne schłodzone!!! Share 7 Tweet 0 Google Plus
LatosiowydomBabeczki smakują rewelacyjnie i sprawdzą się jako syta przekąska (nawet w pracy, czy na spacerze) lub pyszne śniadanie. Są mocno wilgotne oraz bardzo aromatyczne. Zapewniam, że polubią je dzieci i dorośli! Koniecznie spróbujcie. (około 8 sztuk) 300g cukinii 50 ml mleka 50g masła 2 jajka 100g mąki żytniej (u mnie typ 720; można użyć pszennej) 1 łyżeczka papryki(...)masło - na końcu wmieszać cukinię. W drugiej połączyć mąkę z sodą i przyprawami. Wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem . (Babeczki podrosną, lecz podczas stygnięcia mogą odrobinę opaść.) Całość p iec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Babeczki wyjąć z blachy i przestudzić
Di gotujekolejny przepis na coś słodkiego który można wykonać w kilka minut. Na targu kupiłam piękne, dorodne morele więc nie mogło ich zabraknąć w moim wypieku. Składniki na 12 babeczek; 1 szklanka mleka pół szklanki przegotowanej wody 3 łyżki oleju pół szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kaszki(...)przesianą mąkę, kaszkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy i wykładamy do papilotek na wysokość 3/4. Morele kroimy w cienkie plasterki i po kilka wykładamy na wierzch babeczki, posypujemy delikatnie brązowym cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C pieczemy około 20 min. Należy babeczki kontrolować aby za bardzo się nie przypiekły. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Babeczki smakują przepysznie, a ich przygotowanie to dosłownie chwila! Są takie maślane i cudownie pachnące, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Całość doskonale komponuje się z borówkami lub jagodami i bitą śmietaną. Wszystkie proporcje są łatwe do zapamiętania, więc koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że niejednokrotnie wrócicie do tego przepisu! Polecam. (około 8 sztuk) 100g mąki pszennej 100g cukru 100g masła(...)stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta należy wmieszać owoce. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i po ostudzeniu
Di gotuje