Uwielbiam pieczywo, ale to już wiecie. Postanowiłam spożytkować pesto z rukoli w sposób najbliższy memu sercu, czy raczej podniebieniu, mianowicie w formie drożdżowych bułek, które uwaga: na trzeci dzień są równie miękkie i puszyste co w dniu pieczenia. Smakują same jak i w postaci kanapki z pomidorkiem. Składniki na 8 sztuk: 450 g mąki pszennej 50 g otrębów(...)łyżka truflowej (jeśli macie) pesto około 150 g (przepis na pesto z rukoli znajdziecie tu , zużyłam połowę) słonecznik do posypania bułek Przygotowanie: z podanych składników zagnieć standardowe ciasto drożdżowe (krok po kroku znajdziecie instrukcję na przykład tu ) i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 h (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto odgazuj poprzez szybkie wyrobienie, a następnie rozwałkuj
greenscarfWytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować pesto. Zwinąć
wyzwania kuchenneWytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować pesto. Zwinąć
wyzwania kuchennePaluchy drożdżowe są idealne jako przekąska, na śniadanie, kolację czy do grilla. Nie są pracochłonne, jedyny minus to taki, że trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe. Najlepsze jeszcze ciepłe... mniam :) Koniecznie spróbujcie ;) Składniki: * 4 szklanki mąki pszennej * 7 g suchych drożdży * 1 szklanka ciepłego mleka * 1 łyżeczka cukru * 1 jajko + 1 jajko do posmarowania * 4 łyżki oleju * szczypta łyżeczki soli(...)Zakryć miskę ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (prócz 1 dodatkowego jajka i maku), dokładnie wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 15 kawałków. Formować podłużne wałeczki, długości
Zrób to smacznieTemperatura jest tutaj kluczowym czynnikiem. Uruchamiamy robot na poziomie 2-3 (średnie obroty) – i powoli wlewamy gorącą wodę. Po wlaniu całej wody prędkość nieznacznie zwiększamy. Ciasto zagniatamy hakiem do ciast drożdżowych przez około 8-10 minut – musi być idealnie wyrobione, gładkie, elastyczne i całkowicie odejść od ścianek miski. Jeśli widzicie, że ciasto jest za mokre i po 4 minutach mieszania(...)ściereczką misce na 15-30 minut w ciepłym miejscu, do napuszenia. Powinno o połowę zwiększyć objętość. Ja puszyłam ciasto w koszyku do wyrastania chleba, ale nie jest to obowiązkowe. Ciasto wykładamy delikatnie na podsypany lekko mąką blat i formujemy bochenek (np. jak tutaj ). Odkładamy bochenek łączeniem do dołu na blachę z papierem do pieczenia i dajemy mu jeszcze
Karo in the KitchenDziś środa, więc u Nas jak zawsze coś słodkiego. Ja ostatnio zakochałam się w cieście drożdżowym i pysznościach wykonanych z niego właśnie. Te bułeczki są idealne na podwieczorek, szczególnie polecam w pochmurne jesienne popołudnie. Pod chrupiącą cynamonową skorupką znajdziemy kawałek soczystego jabłka, nadzianego orzechami. Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami SKŁADNIKI: 250 g mąki 40 g masła(...)wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić a następnie przestudzić. Mąkę wymieszać z resztą cukru i solą. Dodać drożdże i jajko i wyrabiać ciasto . Na koniec dodać stopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Orzechy posiekać na drobno, a następnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizastępuje mleko i sprawdza także w drożdżowych wypiekach. Takie maślankowe pączki mogą być tradycyjne duże, a także mini pączki, małe pączusie czy też pączki z piekarnika. A także jako racuchy drożdżowe z patelni. Jak zrobić pączki maślankowe? Jak smażyć pączki z maślanką? Pączki na maślance jak zrobić? Pączki na maślance jak każde drożdżowe ciasto wymagają odpowiedniej temperatury. Maślanka, jajka, mąka(...)wtedy należy użyć samych żółtek. Zamieniając 2 całe jajka na 3 - 4 żółtka. Do masy drożdżowej przesiewamy mąkę, wlewamy spirytus i mieszamy łyżką ( najlepiej drewniana) aż się mąka wchłonie. Kto ma mikser z hakiem może się posiłkować. Tak czy inaczej wyrabiamy ciasto około 10 minut. Na koniec dodajemy tłuszcz. Jeszcze kilka obrotów, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce
Dieta moja pasjaDROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ 🥥 Wiem, wczoraj też były drożdżówki ale co ja poradzę, że ciasto drożdżowe jest mą ogromną miłością? 🤔 Co zrobię jak nic nie zrobię? 🤣 A teraz... Delektujcie się! #kokosoloversi 😃 Składniki na ok. 10 dużych drożdżówek: 500 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 30 g drożdży 80 g erytrolu/cukru (minimum 1 łyżeczka cukru) 50 g roztopionego masła(...)kruszymy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki mąki i 10 łyżeczek mleka. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Po upływie czasu dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne, gładkie i odrywać się z łatwością od rąk. Formujemy kulkę. Miskę przykrywamy ścierką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Robimy kruszonkę. Przecieramy w rękach masło z cukrem
CzarnawisienkaJagodzianki z kruszonką - obiecany przepis 💜 lubicie? Robiliście już w tym sezonie? Z kruszonką czy bez? 🤤 Ja zdecydowanie wybieram z! :) Kruszonka pasuje idealnie do ciasta drożdżowego i świeżych, letnich owoców z których warto korzystać póki są! Składniki: 300 g jagód leśnych 400 g mąki orkiszowej typ 750 lub pszennej (podobny typ) + 2 łyżki do rozczynu i 2 łyżki do jagód(...)ciasto dzielimy na ok. 9 części. Każda część wyrabiamy w dłoniach, lekko rozciągamy. Nakładamy po dużej łyżce jagód. Łączymy boki i sklejamy. Układamy sklejeniem do dołu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przecieramy między palcami składniki na kruszonkę -mąkę, masło i słodzidło. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-35 min. Sprawdź też przepis na: Racuchy drożdżowe
Czarnawisienkaciasta. Ciasto, z którego piekę mój chlebek jest ciastem na drożdżach. Najczęściej decyduję się na ten rodzaj ciasta, gdyż nie zawsze mam w domu zakwas do pieczywa, natomiast mrożone czy suche drożdże zawsze się znajdą. Dodatkowo, chlebek na drożdżach jest szybszy do przygotowania, aniżeli chlebek na zakwasie, co pozwala mi na zaoszczędzenie odrobiny czasu. Poza drożdżami w tym cieście drożdżowym
MeCookszacząć. Może na słodko, żeby cały rok był słodki:) Żeby pachniał domem, ciastem, żeby przywoływał najlepsze wspomnienia. Takie uczucia zawsze wzbudza we mnie unoszący się z piekarnika zapach drożdżówek. Ciasto drożdżowe najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to babcia lub mama piekła najlepsze na świecie bułeczki, misternie wyplatała chałki, pieczołowicie układała śliwki i posypywała maślana kruszonką. Takie ciasto
Obiad gotowyosób w sumie, a jak już wiecie Maniek potrafi wciągnąć. Składniki na około 14 sztuk (dużych racuchów wielkości dłoni): 600 g dobrej mąki pszennej *moją ulubioną mąką do ciast drożdżowych jest Basia ekstra wypiek, drożdżówki wyrastają po niej jak szalone 1 średniej wielkości banan 300 ml ciepłego mleka sojowego (lub innego roślinnego) 2 łyżki cukru (najlepiej nierafinowanego) 2 opakowania suchych(...)kubek z wodą), dzięki temu ciasto idealnie odchodzi od łyżki. Smaż na małym ogniu, na złoto z każdej strony (około 5 minut na pierwszą stronę i ciut krócej po odwróceniu). Podawaj z ubitą śmietaną (gęste mleko kokosowe z puszki ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru) i ze świeżymi truskawkami. Smacznego! Artykuł Drożdżowe racuchy z truskawkami pochodzi z serwisu
greenscarfbędzie zmarnowana. I na koniec dodam tylko, że gotowanie w męskiej koszuli narzeczonego ma wiele plusów, ale najważniejszą zaletą jest zdecydowanie to, że jest idealnym tłem dla surowego, drożdżowego ciasta. Z tego całego, naszego wspólnego, gotowania nagraliśmy krótki film, by pokazać Wam jak ułożyć gotowe składniki w całą kanapkę: A teraz zabieramy się do dzieła! Przepis(...)drożdżowe, pszenne bułki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka cukru 1 jajo białko do posmarowania pieczywa otręby owsiane do posypania Mąkę, sól, cukier i drożdże mieszam do połączenia. Dodaję podgrzane mleko, olej i jajko. Wyrabiam gładkie, jednolite ciaso, które
Mango Papajaspory zapas kiedy ostatnio byłam u niej w odwiedzinach. Kochana, stwierdziła, że może przyda mi się kilka kilo do wypieku drożdżówki, chociaż na Boga, nigdy nie upiekłam dobrego drożdżowego ciasta, jak żyję. Ale wiecie jak to z babciami bywa- odmówić nie to, że nie można. Się nie da. Dzięki temu zapasowi upiekłam moim towarzyszom leniwego poranka kawał dobrego drożdżowego
Mango Papajatych drożdżowych. Przepis znalazłam w książce „Wszystkie smaki Skandynawii” Clausa Meyera i od razu postanowiłam go wypróbować. I powiem Wam nieskromnie, że nie ma to jak moje ciasto drożdżowe ;) Pyszne po wypieku i świeże na następny dzień. Bułeczki z tego przepisu były dobre tylko w dzień wypieku, na następny niestety kamień. Dodatkowo mały błąd w przepisie sprawił(...)Pokombinowalam i udało się. Polecam Wam przepis ze względu na to, że bułeczki wyszły bardzo smaczne, ale jeśli nie planujecie zjeść ich od razu to skorzystajcie z przepisu na ciasto takiego jak tu —>KLIK :) Ciasto: 250 ml ciepłego mleka 3% 25 g świeżych drożdży 1 małe jajko 500 g mąki 75 g cukru szczypta soli 60 g miękkiego
Mienta blog