ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:359/1038)

Strudel serowy 153

się na to nie poradzi. Dzisiaj mam dla was odkopany przepis, który czekał w kolejce na swe ujawnieni, a jest to pyszny Strudel serowy. Słodkawe nadzienie, puszyste drożdżowe ciasto, i warkocz, z którym miałam trochę problemów, bo przy pierwszym pomyliła mi się kolejność :), ale w końcu wyszło tak jak miało wyjść. Polecam do kawki i herbatki, tą drożdżową pychotkę. Składniki(...)miski, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i wymieszać. Kiedy nasz rozczynu zacznie już pracować dodajemy go do naszej mąki, i mieszamy. Dodać jajko i żółtka, wymieszać, następnie wlać masło. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie elastyczne (w razie potrzeby można dodać trochę mąki jak będzie za rzadkie, lub mleka jak będzie za gęste).  Odstawić do wyrośnięcia ok. godzinki. Aż ładnie

Moje pyszne gotowanie
PĄCZKI PIECZONE 147

Puszyste, mięciutkie, przepyszne nawet na drugi dzień. I w domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym... Jak nie ulec takim lekkim pączkom? :) Polukrowane naprawdę przypominają w smaku swoich smażonych kuzynów- nie są jedynie tak ciężkie i tłuste ( dla nas to o wiele smaczniejsza opcja).  Same za, a przeciw? Ja się nie dopatrzyłam, ale może wierni fani smażonych pączusiów coś zauważą? Składniki(...)pokruszone drożdże, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszajcie, odstawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą i cukrem. Powoli wmieszajcie rozczyn drożdży i jaja, zagniećcie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera),do momentu połączenia składników.  Nadal zagniatając dodawajcie kawałki miękkiego masła. Kiedy ciasto stanie się gładkie i będzie "odchodzić" od rąk i ścianek miski

OliveandThyme
Drożdżowe ślimaczki z cheddarem i boczkiem 167

Należę do tych dziwnych osób, które ze słodyczy najbardziej lubią tatara i śledzia z cebulą. Oczywiście z drugiej strony kocham miłością pierwszą domowe ciasto drożdżowe, takie, które ma dużo kruszonki i jeszcze więcej kruszonki. Umówmy się, każdy kocha – nie ma nic lepszego niż ciepła drożdżówka z masłem popijana szklanką mleka. Jednak moje parszywe serduszko domaga się konkretów. Ostro, wytrawnie(...)drób sąsiada ma złote czasy i pierwszy raz kury na mnie patrzą z miłością w oczach, bo żrą wypieki, które nie wyszły – to czas na dzisiejszą propozycję. Drożdżowe ślimaczki z boczkiem, cheddarem i żurawiną. Genialne na ciepło z barszczykiem, jako dodatek do zup typu krem, na zimno, posmarowane masłem, popijane herbatą i nawet profanowane „keczukiem”. No cholera, dobre

ladykitchen
Drożdżówka z Rabarbarem i Truskawkami 125

dziś wiadomo, że połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkich truskawek jest połączeniem niemalże doskonałym. A całość ukryta w drożdżowym cieście to już czysty obłęd. Bynajmniej dla mnie…. gdyż tak jak mój mąż dałby się pokroić za kawałek sernika tak ja zrobiłabym wiele dla kawałka drożdżowego. Uwielbiam pod każdą postacią, z każdym jednym farszem, byleby było drożdżowe Moje dzieci też chętnie(...)ciepłe miejsce, na około 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć się pienić. Dodajemy pozostałe ciepłe masło z maślanką, jajko, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem, do podwojenia objętości. Zasypane cukrem truskawki i rabarbar gotujemy około 2 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i wlewamy

Made By Mom And Son
Pachnące bułeczki cebulkowe na dobry początek dnia 113

lubią cebulę i wypieki drożdżowe Cebule najlepiej jeść na surowo, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na nieco bardziej kaloryczną wersję podsmażaną. Na przykład w połączeniu z ciastem drożdżowym, które wiele osób po prostu uwielbia. Bułeczki cebulkowe Agaty je się bez dodatków, ale można do nich dołożyć to, co lubimy, masło czy ser. Idealnie nadają się one jako(...)mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Resztę mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, wodę, 2 łyżki mleka, podsmażoną cebulkę oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając rozpuszczone masło, aż otrzymamy lepkie, ale sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 45 minut do godziny

KulinarneImpresje.pl
,,Ryba w cieście” 58

Coraz bliżej święta! Pyszne chrupiące ciasto drożdżowe z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki ryby w cieście: 250 g mąki 1 łyżka oleju 2 dag drożdży 1 jajka 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru sól Nadzienie i dodatki: 600 g filetów z ulubionej ryby (najlepiej sola, łosoś

Podróż w kulinaria
Czosnkowe bułeczki ze szpinakiem 119

zaczną pracować. Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę dodajemy sól, rozdrobniony czosnek, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i oliwę. Wszystko mieszamy na mniejszych obrotach miksera ( z końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych tzw. hakiem) następnie dodajemy zaczyn z drożdży i jogurt, całość ponownie mieszamy najpierw na mniejszych obrotach gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto na najwyższych obrotach około 5-6 minut

Andzia Pichci
Strucla serowa 76

Strucla serowa to niesamowicie pyszny i piękny wypiek. Takie ciasto drożdżowe z serem w formie warkocza jest też super proste do zrobienia. Zapraszam po przepis oraz dokładny opis wykonania. - puszyste i wyrośnięte ciasto - do upieczenia z drożdży świeżych lub instant - w treści wiele porad oraz propozycje na dodatki

AniaGotuje.pl
Rogaliki drożdżowe z mięsem 63

rogaliki z mięsem są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Przed świętami najbardziej popularne są przepisy, które wymagają jak najmniej czasu na przygotowanie. I to jest jeden z takich przepisów! Ciasto drożdżowe przygotowuje się bez wyrastania, a gotowe rogaliki wstawia się od razu do piekarnika. Mięso na farsz możemy ugotować poprzedniego dnia, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem. Z podanych

Świat Domowej Kuchni
Bułki orkiszowe (miękkie i puszyste) / Soft Spelt Rolls 89

Jako posypka dobrze sprawdzi się też starty parmezan albo zioła. Jeśli lubicie zdrowe bułki, możecie połowę zwykłej mąki orkiszowej, zastąpić pełnoziarnistą, a oprócz tego do ciasta dorzucić ulubione ziarna. Ciasto drożdżowe możecie wyrobić dzień wcześniej i pozwolić mu wyrastać przez noc  w lodówce. W takim wypadku bułki upieczecie na śniadanie. Pamiętajcie, że ciasto można też mrozić. Smacznego:) Zobaczcie też

Lekcje w kuchni
Pieczeń wieprzowa na kanapki wg Aleex 109

weekend mogę porozpieszczać chłopaków. Dziś od wczesnego popołudnia gotuję i piekę. W kuchni same nowości, Dario chodzi objedzony, ponieważ testuje nowe dania. Na szczęście wszystko mu smakuje: i ciasto drożdżowe z cynamonem, i kurczak w miodowej glazurze, i wreszcie pieczeń wieprzowa na kanapki. Pieczeń najbardziej przypadła do gustu Młodemu, który za ciastami nie przepada, a kurczaka nie zdążył zjeść. Pieczeń

W mojej kuchni
Domowa pizza na grubym cieście z kolorowym farszem 180

mozzarella wiórki kukurydza passata pomidorowa lub ketchup do wysmarowania pizzy Dodatkowo: forma do pizzy 30 cm do nabycia w Betterware.pl Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, przyprawy i prażoną cebulę. Całość zalewamy ciepłą wodą (nie gorącą! by nie „zabić” drożdży). Ciasto wyrabiamy ręką tak długo

Słodkie okruszki
Chrupiąca tarta z czekoladą, twarogiem i owocami, a może sernik z czekoladą i owocami. 167

zwłaszcza te bardzo kruche, muszą być robione krótko i z zimnych składników. Chodzi o to aby nie uwolnić glutenu, który jest odpowiedzialny za elastyczność wypieków. Tak jak w ciastach drożdżowych, czy ucieranych jest to mile widziane, tak w kruchych nie . W tym czasie mieszamy najlepiej ręcznie, składniki na masę twarogową. Zimne ciasto wkładamy do środka  do rękawa i wałkujemy

Dieta moja pasja
Tarta z boczniaków podgrzana w samochodzie 141

zmieniać zwyczaje kulinarne, czego efektem był sposób podawania mięsa. Od teraz podawali również pokrojone i zapieczone w cieście. Z czasem powstawały różne wersje tego dania, nie tylko bazujące na cieście drożdżowym, ale i kruchym oraz francuskim. Rozwinęły się również nadzienia. Z czasem zaczęły być nawet słodkie.  Postanowiłem przygotować najprostszą formę czyli na cieście francuskim. Najprostszą pod warunkiem, że ciasto

Kryzysowa Książka Kucharska
szybka pizza ze szparagami 209

dań z tym smakowitym dodatkiem! Dziś proponuję pizzę. Jest pyszna i naprawdę wyjątkowa. Prócz szparagów zapiekłam na niej szynkę dojrzewającą i trzy rodzaje sera. Niesamowite i warte polecenia jest ciasto: drożdżowe, szybkie, bo niewymagające wyrabiania, wałkowane na kaszy mannej. Z pewnością wykorzystam je również w innych pizzowych wariantach, wszystkim bardzo polecam. składniki: ciasto: ok 1,5 szkl mąki pszennej

6niebo
Strucla z dżemem morelowym i dynią 135

Strucla to pyszne ciasto drożdżowe. Nadzienie strucli możemy zrobić według swoich upodobań. Może być makowe, serowe lub z dżemem. U mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu... Składniki: ciasto: maka pszenna 1 kg, cukier drobny 0,5 szklanki, mleko

kulinarne odsłony pati
Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki 229

misce rozpuszczamy drożdże z cukrem w 3 łyżkach wody. Następnie dodajemy oliwę, sól i mąkę. Całość mieszamy i dolewamy stopniowo wodę (około 1 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego – zagniatamy je tak długo, aż będzie „odchodzić” od ręki. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy wałek (coś na kształt chleba ciabatta

Kuchnia Bon Appetit
Chleb na owsiance 167

Mąkę wymieszać z drożdżami . Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Natychmiast dodać do nich masło, miód i sól. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać mleko.Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodać naszą owsiankę i wsypać mąkę wymieszaną z drożdżami [ wyrabiałam ręcznie] . Wyrabiać przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące

Moje domowe kucharzenie
Ciasto na pizzę bez drożdży 203

ciastonapizze.pl/ : szybkie, proste i bez wyrastania. Ciasto wyszło chrupiące, ale raczej twardawe - może dlatego, że zrobiłam cienki spód taki jak lubię. Na pewno jest różnica między tym, a drożdżowym ciastem na pizzę jednak ma ono swoje zalety. Przepis jest taki : 2 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 550) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka - ja użyłam

apetytnapieczenie
Placek drożdżowy na maślance z owocami 314

Ostatnio zrobiłam się odrobinę monotematyczna i na okrągło wrzucam przepisy z rabarbarem, jednak mam wrażenie jakbym odkryła jego smak na nowo <3 Dziś przedstawiam przepis na ciasto drożdżowe przygotowane na maślance z dodatkiem drobno pokrojonego rabarbaru, ale oczywiście możecie go zastąpić innymi owocami, na przykład truskawkami, jagodami lub jeżynami. Ciasta wychodzi bardzo dużo, więc jeżeli nie macie 10 osób

My Culinary Art
Pizza- pyszna! 262

wykorzystałam: kiełbasa, papryka czerwona, cebula, pół puszki kukurydzy, kostka żółtego sera, ketchup. Wykonanie: Drożdże mieszkamy z cukrem i rozpuszczamy w wodzie. Do roztworu dodajemy żółtko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie dodajemy łyżkę oleju i ponownie zagniatamy i odstawiamy na 20 minut. Kiedy ciasto nam wyrośnie wałkujemy, układamy na blasze

paapilotkaa
Domowy McRoyal jak z McDonald's 386

minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto przygotować je w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy nieduże kuleczki

Słodka Strona