ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:359/1038)

Drożdżowe babeczki z malinami i kruszonką 129

Przepyszne i mięciutkie maleństwa z chrupiącą kruszonką i owocowym wnętrzem. Idealny letni deser na przyjęcie w ogrodzie.  Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant szczypta soli 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl mleka 80 g masła jajko Nadzienie: 1/2 l malin 1/4 l jagód cukier do smaku Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek(...)mąki 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią jajko do posmarowania cukier puder do posypania Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto:  Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić, dodać mleko i podgrzać aby było lekko ciepłe, dodać do mąki. Na koniec wbić jajko i wyrobić gładkie

Smakołyki Asi
Cynamonki 125

Zdradzić Wam sekret drożdżowego ciasta? To żadna wiedza tajemna, wystarczy się go nie bać i obdarzyć troską, sercem i odrobiną cierpliwości, a na pewno pięknie wyrośnie i swym aromatem wypełni cały dom, zwłaszcza jeśli to będą drożdżowe cynamonki, a te z dzisiejszego przepisu są przepyszne. Składniki: 4 i 1/2 szklanki (600 g) mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 100 g masła(...)mąki i ciepłym (nie gorącym mlekiem) i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, jajko i wyrośnięty rozczyn, mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: 80 g masła 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie - miękkie masło ucieramy

Cynamonowe szczęście
Pączki ósemki (precle) 121

Dziś kolejna propozycja na karnawał, a w szczególności na tłusty czwartek. Pyszne, mięciutkie, puszyste precle (ósemki) z ciasta drożdżowego dekorowane czekoladą. Za dziecka kupowaliśmy je w nieistniejącej już cukierni, postanowiłam przepis odtworzyć i ... wyszły lepsze od oryginału. Mniam!!! Polecam! Składniki na pączki ósemki (precle) : 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 250 g mąki 2 jajka(...)wgłębienie, a w nie wlewamy rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy jajka, letnie masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto (10 minut). Następnie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość.      Wyrośnięte ciasto przekładamy

Rozpustne gotowanie
Pizzerinki z białą kiełbasą 105

pomysł jest tak prosty, że sama trochę się śmieje z siebie, czemu tak późno na to wpadłam. Zwykłe ciasto drożdżowe, odrobina sosu, duża ilość sera i biała kiełbasa, która odgrywa tutaj zasadniczą rolę. Pomyślałam, że takie ślimaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do żurku, więc swoje przemyślenia zamieniłam w czyn i tym sposobem mogę śmiało powiedzieć, że warto było! Puchate(...)ciepło, ale i zimne są bardzo smaczne i wcale nie potrzeba nam żurku by je zjeść do końca.... Choć bez wątpienia stanowią jego dopełnienie! Składniki na 16 sztuk Ciasto: 350g mąki 20g świeżych drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Ponadto: 3 białe kiełbaski 100g sera gouda 100g sera wędzonego 2 łyżki majonezu

Kuchnia w czekoladzie
Chałka okrągła 114

Drożdżowa słodka chałka często pojawia się na naszym stole przy okazji słodkiego śniadania, a przepis z którego zawsze korzystałam już od trzech lat jest na blogu i cieszy się dużym powodzeniem. Tym razem postanowiłam zrobić piękną okrągłą chałkę, bardziej maślaną i mleczną niż tradycyjna. Prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej - spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g mąki pszennej szkl. mleka(...)sezam lub płatki migdałowe - opcjonalnie Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier, sól, mleko, jajko i masło. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć je do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, krótko wyrobić i podzielić

wyzwania kuchenne
Strudel serowy 148

się na to nie poradzi. Dzisiaj mam dla was odkopany przepis, który czekał w kolejce na swe ujawnieni, a jest to pyszny Strudel serowy. Słodkawe nadzienie, puszyste drożdżowe ciasto, i warkocz, z którym miałam trochę problemów, bo przy pierwszym pomyliła mi się kolejność :), ale w końcu wyszło tak jak miało wyjść. Polecam do kawki i herbatki, tą drożdżową pychotkę. Składniki(...)miski, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i wymieszać. Kiedy nasz rozczynu zacznie już pracować dodajemy go do naszej mąki, i mieszamy. Dodać jajko i żółtka, wymieszać, następnie wlać masło. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie elastyczne (w razie potrzeby można dodać trochę mąki jak będzie za rzadkie, lub mleka jak będzie za gęste).  Odstawić do wyrośnięcia ok. godzinki. Aż ładnie

Moje pyszne gotowanie
PĄCZKI PIECZONE 140

Puszyste, mięciutkie, przepyszne nawet na drugi dzień. I w domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym... Jak nie ulec takim lekkim pączkom? :) Polukrowane naprawdę przypominają w smaku swoich smażonych kuzynów- nie są jedynie tak ciężkie i tłuste ( dla nas to o wiele smaczniejsza opcja).  Same za, a przeciw? Ja się nie dopatrzyłam, ale może wierni fani smażonych pączusiów coś zauważą? Składniki(...)pokruszone drożdże, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszajcie, odstawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą i cukrem. Powoli wmieszajcie rozczyn drożdży i jaja, zagniećcie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera),do momentu połączenia składników.  Nadal zagniatając dodawajcie kawałki miękkiego masła. Kiedy ciasto stanie się gładkie i będzie "odchodzić" od rąk i ścianek miski

OliveandThyme
Drożdżowe ślimaczki z cheddarem i boczkiem 150

Należę do tych dziwnych osób, które ze słodyczy najbardziej lubią tatara i śledzia z cebulą. Oczywiście z drugiej strony kocham miłością pierwszą domowe ciasto drożdżowe, takie, które ma dużo kruszonki i jeszcze więcej kruszonki. Umówmy się, każdy kocha – nie ma nic lepszego niż ciepła drożdżówka z masłem popijana szklanką mleka. Jednak moje parszywe serduszko domaga się konkretów. Ostro, wytrawnie(...)drób sąsiada ma złote czasy i pierwszy raz kury na mnie patrzą z miłością w oczach, bo żrą wypieki, które nie wyszły – to czas na dzisiejszą propozycję. Drożdżowe ślimaczki z boczkiem, cheddarem i żurawiną. Genialne na ciepło z barszczykiem, jako dodatek do zup typu krem, na zimno, posmarowane masłem, popijane herbatą i nawet profanowane „keczukiem”. No cholera, dobre

ladykitchen
Drożdżówka z Rabarbarem i Truskawkami 120

dziś wiadomo, że połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkich truskawek jest połączeniem niemalże doskonałym. A całość ukryta w drożdżowym cieście to już czysty obłęd. Bynajmniej dla mnie…. gdyż tak jak mój mąż dałby się pokroić za kawałek sernika tak ja zrobiłabym wiele dla kawałka drożdżowego. Uwielbiam pod każdą postacią, z każdym jednym farszem, byleby było drożdżowe Moje dzieci też chętnie(...)ciepłe miejsce, na około 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć się pienić. Dodajemy pozostałe ciepłe masło z maślanką, jajko, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem, do podwojenia objętości. Zasypane cukrem truskawki i rabarbar gotujemy około 2 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i wlewamy

Made By Mom And Son
Pachnące bułeczki cebulkowe na dobry początek dnia 105

lubią cebulę i wypieki drożdżowe Cebule najlepiej jeść na surowo, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na nieco bardziej kaloryczną wersję podsmażaną. Na przykład w połączeniu z ciastem drożdżowym, które wiele osób po prostu uwielbia. Bułeczki cebulkowe Agaty je się bez dodatków, ale można do nich dołożyć to, co lubimy, masło czy ser. Idealnie nadają się one jako(...)mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Resztę mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, wodę, 2 łyżki mleka, podsmażoną cebulkę oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając rozpuszczone masło, aż otrzymamy lepkie, ale sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 45 minut do godziny

KulinarneImpresje.pl
,,Ryba w cieście” 50

Coraz bliżej święta! Pyszne chrupiące ciasto drożdżowe z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki ryby w cieście: 250 g mąki 1 łyżka oleju 2 dag drożdży 1 jajka 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru sól Nadzienie i dodatki: 600 g filetów z ulubionej ryby (najlepiej sola, łosoś

Podróż w kulinaria
Czosnkowe bułeczki ze szpinakiem 115

zaczną pracować. Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę dodajemy sól, rozdrobniony czosnek, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i oliwę. Wszystko mieszamy na mniejszych obrotach miksera ( z końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych tzw. hakiem) następnie dodajemy zaczyn z drożdży i jogurt, całość ponownie mieszamy najpierw na mniejszych obrotach gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto na najwyższych obrotach około 5-6 minut

Andzia Pichci
Strucla serowa 64

Strucla serowa to niesamowicie pyszny i piękny wypiek. Takie ciasto drożdżowe z serem w formie warkocza jest też super proste do zrobienia. Zapraszam po przepis oraz dokładny opis wykonania. - puszyste i wyrośnięte ciasto - do upieczenia z drożdży świeżych lub instant - w treści wiele porad oraz propozycje na dodatki

AniaGotuje.pl
Rogaliki drożdżowe z mięsem 59

rogaliki z mięsem są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Przed świętami najbardziej popularne są przepisy, które wymagają jak najmniej czasu na przygotowanie. I to jest jeden z takich przepisów! Ciasto drożdżowe przygotowuje się bez wyrastania, a gotowe rogaliki wstawia się od razu do piekarnika. Mięso na farsz możemy ugotować poprzedniego dnia, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem. Z podanych

Świat Domowej Kuchni
Bułki orkiszowe (miękkie i puszyste) / Soft Spelt Rolls 80

Jako posypka dobrze sprawdzi się też starty parmezan albo zioła. Jeśli lubicie zdrowe bułki, możecie połowę zwykłej mąki orkiszowej, zastąpić pełnoziarnistą, a oprócz tego do ciasta dorzucić ulubione ziarna. Ciasto drożdżowe możecie wyrobić dzień wcześniej i pozwolić mu wyrastać przez noc  w lodówce. W takim wypadku bułki upieczecie na śniadanie. Pamiętajcie, że ciasto można też mrozić. Smacznego:) Zobaczcie też

Lekcje w kuchni