ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:367/1038)

Test piekarnika Elektrolux EOD3C50TX część 1. 74

albo jakiegoś innego pana to zamontuje Szerzej opiszę moje obserwacje w następnej części mojego testu. Ogólnie sumując, nie zawiodłam się na tym piekarniku. Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Piekłam już ciasto drożdżowe, piaskowe, sernik, pizzę i boczek. Do tej pory wszystko się wypiekało jak należy. Mam tylko dobrą radę, pierwsze wypieki robić z instrukcją obsługi. Instrukcja jest napisana w taki sposób

Pieprzyć z Fantazją
Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami 157

Wystarczy jedynie nakłuć folię w kilku miejsca et voila! Ciasto nie traci na swych właściwościach, nadal jest miękkie, a po upieczeniu delikatne i chrupiące. Z użyciem ciasta drożdżowego na pizzę, przygotowanego na mące pełnoziarnistej, zrobiłam dzisiaj przepyszne i proste pierożki. Wypełniłam je różyczkami brokuła i cebulą. Podałam z  ostrym sosem pomidorowym z parmezanem. Pyszności! Pieczone pierożki

Moja smaczna kuchnia
Domowa pizza z szynką. Prosty przepis na pizze. 235

cebula kilka plasterków szynki (u mnie szynka z liściem w plastrach) sos do pizzy lub gęsty ketchup mozzarella lub ulubiony żółty ser Przygotowanie: Do miski (u mnie specjalna do ciasta drożdżowego z pokrywką, ale jeśli takiej nie macie wystarczy zwykła i ściereczka do przykrycia) wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek, drożdże instant i ciepłą wodę z cukrem. Całość

Słodkie okruszki
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 214

MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ  POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Paszteciki z kapustą i grzybami 176

grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką miałam jednak tylko świeże i też wyszło pysznie. ;) Wyrabiamy ciasto drożdżowe z podanych składników tak, jak nam wygodnie. (bo właściwie nie ma to znaczenia, najważniejsze, żeby wyrosło ;) ) Ale gdyby ktoś miał wątpliwości, oto przykład: Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy połową(...)razem mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, wlewamy rozczyn drożdżowy. Wsypujemy sól, dobrze zagniatamy,  podlewając wodą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyrabiamy przez kilka minut, do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (by podwoiło objętość). W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Kapustę przepłukujemy na sicie i dobrze odciskamy, po czym

Kuchenna Kontrrewolucya
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 206

Kybyn (kibin, lit. kibinas, l.mn. kibinai) to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny. Tradycyjna potrawa Karaimów, obecna także w kuchni litewskiej. (źródło: Wikipedia) Z tradycyjnego przepisu na kibiny zostawiłam tylko ciasto. Farsz przyrządziłam z pysznej i zdrowej soczewicy. Polecam dla wegetarian i nie tylko :) Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Jajka po Benedyktyńsku z Muffinami angielskimi. 183

jaja ocet woda szczypiorek      3. Boczek        4. Sos holenderski   <--- Przepis w linku :) Największym wyzwaniem będzie dla nas zrobienie ciasta drożdżowego które możemy zrobić w piątek wieczorem a rano zacząć je smażyć, tak! Dobrze czytacie te bułeczki będą smażone. Wszystkie suche składniki przesypujemy przez sitko do miski, w drugiej misce(...)cukier oraz posypujemy z góry leciutko mąką w ten sposób robimy rozczyn drożdżowy, odkładamy na bok przykrywamy ściereczką i pozostawiamy go do wyrośnięcia. (czas to około 20-30 minut) Po tym czasie dodajemy rozczyn do miski z suchymi składnikami i mieszamy w celu wyrobienia kuli, jeżeli ciasto będzie nadal za wilgotne dodajemy więcej mąki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około

Wspólne smaki
Tarta śródziemnomorska - quiche. 285

Sama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa. Spód zrobiłam jak zwykle: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem

Z butelką mleczka w tle
Koszyczki wielkanocne 117

roku. tzn.jeden koszyczek zrobiłam zaplatany tak jak tutaj , ale dwa pozostałe inaczej.Poszłam po prostu na łatwiznę i użyłam wałka na nacinania ciasta i dodatkowo koszyczki ozdobiłam kwiatuszkami z ciasta drożdżowego.U mnie wyszły 2 małe koszyczki  [ robiłam bez rączek,ale oczywiście można z rączką] i jeden koszyczek taki inny, większy ale płytszy.Idealny będzie np.do pieczywa, owoców(...)letn im mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia.Następnie kawałek ciasta rozwałkować .I tu zależy jak będziemy robić, jeśli będzie to koszyczek zaplatany to trzeba ciasto pokroić na paski o średnicy

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z jabłkami 326

Przepis na te maślane i aromatyczne drożdżówki jest bardzo prosty. Zapraszam do pieczenia.  - sprawdzony przepis na drożdżówki z jabłuszkiem - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku - delikatne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
Błyskawiczne bułeczki śniadaniowe bez drożdży 217

niewielkiej ilości – która w połączeniu z jogurtem (możesz też użyć maślanki lub kefiru) sprawia, że ciasto ładnie rośnie. Ciasto na bułeczki śniadaniowe nie jest tak elastyczne jak ciasto drożdżowe, jest, co tu dużo mówić, kluchowate i niewyględne;) Ale nie przejmuj się, po upieczeniu bułeczki bez drożdży pięknie wyrosną, będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. W razie problemów

Niedzielny kucharz
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 112

kubkiem gorącego barszczu. Miękkie, puszyste bułeczki nadziane farszem z kapusty kiszonej i pieczarek to pyszna przekąska nie tylko na święta, ale i na każdą inną okazję. Zapraszam :) Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju

Zrób to smacznie
Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką 175

chyba lepiej przyciągającego zapachem dania jak pizza, pizzerinki i tym podobne wypieki. Gdy z kuchni rozchodzi się zapach ciasta drożdżowego, aromatycznych przypraw i pieczonych warzyw to moje dziecko co chwilkę przybiega zaglądać do piekarnika, czy już gotowe. Nie musze chyba dodawać, że gotowe bułeczki znikają w mgnieniu oka :) I nie tylko dzieci je kochają! ciasto: 250 g mąki pszennej

Mienta blog
Zwykłe drożdżowe z kruszonką 161

Zwykłe, klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Idealne na słodkie śniadanie lub dodatek do porannej kawy. Świetnie smakuje z konfiturą i/lub szklanką mleka. Można upiec je w prostokątnej blaszce, wówczas łatwiej będzie je kroić, zwłaszcza kiedy jest bardzo świeże :) CIASTO: 50 dag mąki pszennej – u mnie typ 650 3 dag świeżych drożdży około 1 szklanki mleka 1 jajko 8 dag cukru

Kuchenne zapiski Edyty
Bułeczki pizza (ślimaczki) 367

datki są dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi. Bułeczki można mrozić ... na tzw. czarną godzinę, gdy w brzuchu burczy i w lodówce pustki:-) Składniki: surowe ciasto drożdżowe na pizze (można skorzystać z tego przepisu na pizze - klik ) 200 g wędliny w plasterkach 150 g sera zółtego w plastrach 150 g sera żółtego tartego 1 cebula ketchup

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania