ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:372/1038)

Pampuchy 70

Drożdżowe bułeczki na parze, czyli popularne pampuchy możecie też znać pod nazwą buchty, parowe, czy też parowańce. Są super pyszne i niezwykle proste do zrobienia. - szykowane na parze - uniwersalne ciasto drożdżowe - do podania na słodko i na słono - dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku

AniaGotuje.pl
Drożdżowy placek z jabłkami i kruszonką wg siostry Anastazji 149

Dość sceptycznie podchodzę do ciast drożdżowych, z reguły mi nie wychodzą, to dodatkowo jest zabarwione na ciemny kolor, jednak bez obaw wychodzi wspaniale! Przepis jest godny zapisania na przyszłość a pochodzi z książki 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 36 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
BUŁKI POZNAŃSKIE / Z PRZEDZIAŁKIEM 142

wody. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży oraz pozostałe mleko i jajko. Miksujemy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut.  Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło lub cienkim strumieniem wlewamy roztopione. Miksujemy 5 minut. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy

cool and minty
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II. 255

smak i konsystencja ciasta przeszły moje oczekiwania. Wnętrze jest soczyste, słodko-kwaśne, idealnie wyważone ze smakiem słodkich truskawek i ciasta. Wszystkim miłośnikom sezonowych ciast polecam ten przepis! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II:  na formę 24x30 ROZCZYN: 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki tortowej (dobrej klasy) POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Rozpustne gotowanie
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 191

piekarniku, przykryte folią spożywczą. Ciasto podwoiło za ten czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy mu już po szybkim uformowaniu bochenka- i to jest czynność której przy ciastach drożdżowych czy na zakwasie nie można pominąć czy zepsuć- od niej zależy to, jak urośnie nasz chleb. Posiłkowałam się kilkoma filmami znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany

Karo in the Kitchen
Babka caffee latte i życzenia świąteczne 144

ciasta z kawową nutą to ta babka jest dla Was :) Puszysta, z charakterystycznym, ale nie dominującym aromatem kawowym. Może zagości na Waszym stole Wielkanocnym jako altwrnatywa dla tradycjnej baby drożdżowej? :) Ciasto: 250 g miękkiego masła lub margaryny 75 ml mleka 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

My simple kitchen
OPONKI POMARAŃCZOWE 93

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc i ja zaczęłam przygotowania. Chciałam zrobić próbę generalną i wypróbować przepis. Postanowiłam zrobić oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy, oblane gorzką czekoladą z nutką pomarańczy...Mniamm ;) Nigdy wcześniej nie robiłam oponek, więc wyszły mi trochę koślawe - jedne mniejsze, drugie większe, ale smak rekompensuje ich wygląd. Są naprawdę przepyszne! Składniki: 3 szklanki(...)odstawiamy do wystygnięcia. W misce ucieramy jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą przez sitko mąkę, szczyptę soli, skórę z pomarańczy i rozczyn. Wyrabiamy pulchne, sprężyste ciasto. Następnie po trochu wlewamy wystudzone roztopione masło, a na końcu dodajemy aromat pomarańczowy. Wyrabiamy, aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło. Gdy ciasto podwoi

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe ciasto z serem i śliwkami 250

Przepyszna kombinacja drożdżowego ciasta, sera, śliwek i kruszonki. Tak, to wszystko w jednym wypieku :). Pachnie niesamowicie, smakuje jeszcze lepiej. A połączenie sera i śliwek to jest sztos ;). Sezon na śliwki trwa, skorzystajcie z tego i upieczcie sobie takie pyszne drożdżowe :).  Składniki: 550 g mąki pszennej 110 g cukru opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 25 g drożdży(...)grudek. Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i przestudzić. Jajka i żółtka lekko razem rozkłócić. Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Dodać jajka z żółtkami, mleko oraz

Opowieści z piekarnika
Szybkie rogaliki wytrawne 33

Podpowiem krok po kroku, jak zrobić ziołowe, słone rogaliki. W handlu są dostępne gotowe spody do pizzy i co dalej? Do czego można wykorzystać spód do pizzy? Przekąski z ciasta drożdżowego dla dzieci jak i dla dorosłych. Rogaliki z serem i ziołami to tylko jeden z wielu pomysłów na gotowy spód. Pinsa Lidl czy spód do pizzy Biedronka lub innej(...)samo. Nie jestem adwokat, co jest lepsze, zapewniam tylko, że tak jeden gotowy produkt jak i drugi nadaje się aby zrobić rogaliki na słono. Co można zrobić z gotowego ciasta na pizzę Gotowy spód do pizzy daje wiele możliwości na różne szybkie przekąski. Poza rogalikami możesz zrobić bułeczki, pizzerinki czy różne słone przekąski na imprezę na ciepło

Dieta moja pasja
PIT- y 4 z załącznikami 138

domu, zresztą można w tę ciepłą kanapkę z "puchnącego" chleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba: - 240 ml ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki drożdży suchych - ok. 375 g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli(...)Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. wraz z odwróconą blachą lub kamieniem do pieczenia pizzy/chleba, jeśli nim dysponujemy. Oczywiście jeżeli grzejemy kamień należy piekarnik rozgrzewać dłużej niż blachę. Następnie wyjmujemy ciasto delikatnie z naczynia na omączony obficie blat.  Dzielimy na pożądaną ilość części  Rozwałkowujemy na okrągłe lub owalne placuszki. Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni

I tu będę miała takie te
Domowa pita z aromatycznym kurczakiem 25

Domowa pita z aromatycznym kurczakiem przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrej kuchni. Idealna propozycja na niebanalny obiad lub kolację! Przygotowana z drożdżowego ciasta domowa pita, aromatycznie zamarynowany, a następnie przysmażony kurczak, świeże warzywa i orzeźwiający dzięki mięcie sos tzatziki. Czy trzeba czegoś więcej? :) Doskonały przepis, którym zachwycicie wszystkich domowników! Jeśli macie ochotę możecie pokusić ... Artykuł Domowa pita z aromatycznym kurczakiem

Pogotujmy.pl
Calzone z mięsem i kurkami 37

Dawno nie było więc dzisiaj znowu przepis na calzone, czyli pierogi z ciasta drożdżowego. Farsz tym razem to kurki z mięsem mielonym i mozzarellą. Bardzo smaczne i pożywne a do tego nie takie trudne w przygotowaniu. Pyszne na ciepło i na zimno. składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru

Monia miesza i gotuje
Dyniowe cynamonki 47

Korzystając z wciąż trwającego sezonu na dynię upiekłam dyniowe cynamonki. Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree rozjaśniło smutny, listopadowy dzień. Wychodzą w doskonałej ilości do dzielenia się nimi z sąsiadami lub współpracownikami. Inne przepisy z dynią znajdziecie TU . Składniki /ok. 18szt./: Ciasto (+ zaczyn): 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka 50 g cukru szczypta soli

Pasja Smaku
Chlebek pita 67

Pita to okrągłe płaskie placki przygotowane z mąki pszennej i usmażone na suchej patelni (lub upieczone w piekarniku). Podczas smażenia z ciasta tworzy się charakterystyczna kieszonka, idealna na farsz mięsny, warzywny, ulubiony sos lub pastę. Pita jest świetna na ciepło i zimno. Możesz zajadać się płaskimi chlebkami z dodatkami różnych sosów, mięs lub warzyw. Ja najczęściej podaję chlebek pita(...)chlebki pita wsyp do miski suche składniki, wymieszaj. Dolej ciepłą wodę oraz 2 łyżki oliwy i wymieszaj wszystkie składniki przez 5 minut na jednolite ciasto. Możesz to zrobić ręką lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Przykryj je ściereczką i odstaw na pełną godzinę w ciepłe miejsce. Porada. Możesz nagrzać piekarnik do temp. max 30 st. C, wyłącz piekarnik

Zasmakuj Kuchni
Ciasto drożdżowe nieźle nadziane – cukinią oraz oliwkami, pieprzem marynowanym, fetą i kapary 105

Ciasto drożdżowe z mąki typ. 00 przygotowałam do którego oliwy z oliwek, jajek i przyprawy z koperkiem dodałam. Cukinię z cebulką podsmażyłam, które kolejną przyprawą  Vegeta Natura do pieczonych warzyw doprawiłam. Ciasto z cukinią połączyłam, na brytfankę wyłożyłam, w które oliwki, kapary, ser, pieprz zielony marynowany powbijałam i takie oto ciasto w piekarniku wypiekałam. Moja inspiracja, kulinarna kombinacja smakami

Moniki Smakołyki
Niskokaloryczne i tradycyjne polskie ciasta 110

Albo nawet sernik gotowany, który jest przepyszny. Tradycyjny polski makowiec Nie mniej znanym ciastem i często pieczonym w polskich domach jest makowiec . Zwany też struclą makową. Składa się z ciasta drożdżowego i masy makowej. Rozwałkowane cisto drożdżowe przekładane jest masą powstałą ze zmielonego maku, cukru lub miodu, oraz bakalii. Następnie zwijany jest w kształcie wałka i pieczony. Lubiana i popularna

ProstePesto.pl
SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 127

piekłam dotąd ciast drożdżowych, zniechęcało mnie mozolne wyrabianie i czas wyczekiwania na jego wyrośnięcie. Dlatego skusił mnie przepis Ani z bloga Zjem Cię , dzięki któremu w godzinkę miałam gotowego, pachnącego, puszystego drożdżowca. Do ciasta dodałam rabarbar i obsypałam go cudowną kruszonką. Idealna propozycja do niedzielnej kawy. Użyłam blachy 28x24 cm. RABARBAR: 4-5 gałązek, pokroiłam i zasypałam cukrem (1 łyżka

Upiecz sobie babeczkę
Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii 221

czerwonej papryki kilka pieczarek 1/2 czerwonej cebuli sól ziołowa Skworcu do smaku odrobina oleju do smażenia Dodatkowo: żółty ser ketchup Przygotowanie: Do miski (ja korzystam z takiej, idealna do ciast drożdżowych) wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, suszoną bazylię (u mnie mała garść), sól i pieprz. Następnie dolewam ciepłą (nie gorącą!) wodę. Całość wyrabiam ręką tak długo aż uzyskam jednolite miękkie

Słodkie okruszki
Bułki z serem feta... 347

Pyszne bułki z serem feta, salami, papryką, koperkiem... znikają momentalnie. Robimy ciasto drożdżowe jak na chleb: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru wg przepisu na chleb -kliknij tu ...   zwykły-chleb Gdy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy ser i inne dodatki, takie jak widać na zdjęciu. Jak ciasto wyrośnie lekko

chleba naszego
Zawijane drożdżówki z jagodami i serem 225

pyszne bułki z jagodami to bardzo spontaniczny wypiek. Po prostu naszło mnie nas na coś słodkiego więc zagniotłam drożdżowe ciasto a że miałam akurat trochę jagód to wylądowały w środku. Na tradycyjne jagodzianki owoców było zbyt mało, ale miałam jeszcze serek więc wykombinowałam je w innej formie. Jak widać na zdjęciach napakowałam w ciasto tyle nadzienia, że aż wyłaziło bokami

Smaczna Pyza
Tarta pieczarkowo - serowa 313

zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie mąkę z solą przesypać do miski (u mnie od miksera). Dodać masło, olej i wodę i zagnieść miskerem (przy użyciu haka do ciasta drożdżowego lub mieszadeł), aż do uzyskania jednolitej masy. Z powstałej masy dłońmi zlepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu

Gospodyni Miejska