domu, zresztą można w tę ciepłą kanapkę z "puchnącego" chleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba: - 240 ml ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki drożdży suchych - ok. 375 g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli(...)Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. wraz z odwróconą blachą lub kamieniem do pieczenia pizzy/chleba, jeśli nim dysponujemy. Oczywiście jeżeli grzejemy kamień należy piekarnik rozgrzewać dłużej niż blachę. Następnie wyjmujemy ciasto delikatnie z naczynia na omączony obficie blat. Dzielimy na pożądaną ilość części Rozwałkowujemy na okrągłe lub owalne placuszki. Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni
I tu będę miała takie teDomowa pita z aromatycznym kurczakiem przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrej kuchni. Idealna propozycja na niebanalny obiad lub kolację! Przygotowana z drożdżowego ciasta domowa pita, aromatycznie zamarynowany, a następnie przysmażony kurczak, świeże warzywa i orzeźwiający dzięki mięcie sos tzatziki. Czy trzeba czegoś więcej? :) Doskonały przepis, którym zachwycicie wszystkich domowników! Jeśli macie ochotę możecie pokusić ... Artykuł Domowa pita z aromatycznym kurczakiem
Pogotujmy.plDawno nie było więc dzisiaj znowu przepis na calzone, czyli pierogi z ciasta drożdżowego. Farsz tym razem to kurki z mięsem mielonym i mozzarellą. Bardzo smaczne i pożywne a do tego nie takie trudne w przygotowaniu. Pyszne na ciepło i na zimno. składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
Monia miesza i gotujeKorzystając z wciąż trwającego sezonu na dynię upiekłam dyniowe cynamonki. Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree rozjaśniło smutny, listopadowy dzień. Wychodzą w doskonałej ilości do dzielenia się nimi z sąsiadami lub współpracownikami. Inne przepisy z dynią znajdziecie TU . Składniki /ok. 18szt./: Ciasto (+ zaczyn): 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka 50 g cukru szczypta soli
Pasja SmakuPita to okrągłe płaskie placki przygotowane z mąki pszennej i usmażone na suchej patelni (lub upieczone w piekarniku). Podczas smażenia z ciasta tworzy się charakterystyczna kieszonka, idealna na farsz mięsny, warzywny, ulubiony sos lub pastę. Pita jest świetna na ciepło i zimno. Możesz zajadać się płaskimi chlebkami z dodatkami różnych sosów, mięs lub warzyw. Ja najczęściej podaję chlebek pita(...)chlebki pita wsyp do miski suche składniki, wymieszaj. Dolej ciepłą wodę oraz 2 łyżki oliwy i wymieszaj wszystkie składniki przez 5 minut na jednolite ciasto. Możesz to zrobić ręką lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Przykryj je ściereczką i odstaw na pełną godzinę w ciepłe miejsce. Porada. Możesz nagrzać piekarnik do temp. max 30 st. C, wyłącz piekarnik
Zasmakuj KuchniCiasto drożdżowe z mąki typ. 00 przygotowałam do którego oliwy z oliwek, jajek i przyprawy z koperkiem dodałam. Cukinię z cebulką podsmażyłam, które kolejną przyprawą Vegeta Natura do pieczonych warzyw doprawiłam. Ciasto z cukinią połączyłam, na brytfankę wyłożyłam, w które oliwki, kapary, ser, pieprz zielony marynowany powbijałam i takie oto ciasto w piekarniku wypiekałam. Moja inspiracja, kulinarna kombinacja smakami
Moniki SmakołykiAlbo nawet sernik gotowany, który jest przepyszny. Tradycyjny polski makowiec Nie mniej znanym ciastem i często pieczonym w polskich domach jest makowiec . Zwany też struclą makową. Składa się z ciasta drożdżowego i masy makowej. Rozwałkowane cisto drożdżowe przekładane jest masą powstałą ze zmielonego maku, cukru lub miodu, oraz bakalii. Następnie zwijany jest w kształcie wałka i pieczony. Lubiana i popularna
ProstePesto.plpiekłam dotąd ciast drożdżowych, zniechęcało mnie mozolne wyrabianie i czas wyczekiwania na jego wyrośnięcie. Dlatego skusił mnie przepis Ani z bloga Zjem Cię , dzięki któremu w godzinkę miałam gotowego, pachnącego, puszystego drożdżowca. Do ciasta dodałam rabarbar i obsypałam go cudowną kruszonką. Idealna propozycja do niedzielnej kawy. Użyłam blachy 28x24 cm. RABARBAR: 4-5 gałązek, pokroiłam i zasypałam cukrem (1 łyżka
Upiecz sobie babeczkęczerwonej papryki kilka pieczarek 1/2 czerwonej cebuli sól ziołowa Skworcu do smaku odrobina oleju do smażenia Dodatkowo: żółty ser ketchup Przygotowanie: Do miski (ja korzystam z takiej, idealna do ciast drożdżowych) wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, suszoną bazylię (u mnie mała garść), sól i pieprz. Następnie dolewam ciepłą (nie gorącą!) wodę. Całość wyrabiam ręką tak długo aż uzyskam jednolite miękkie
Słodkie okruszkiPyszne bułki z serem feta, salami, papryką, koperkiem... znikają momentalnie. Robimy ciasto drożdżowe jak na chleb: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru wg przepisu na chleb -kliknij tu ... zwykły-chleb Gdy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy ser i inne dodatki, takie jak widać na zdjęciu. Jak ciasto wyrośnie lekko
chleba naszegopyszne bułki z jagodami to bardzo spontaniczny wypiek. Po prostu naszło mnie nas na coś słodkiego więc zagniotłam drożdżowe ciasto a że miałam akurat trochę jagód to wylądowały w środku. Na tradycyjne jagodzianki owoców było zbyt mało, ale miałam jeszcze serek więc wykombinowałam je w innej formie. Jak widać na zdjęciach napakowałam w ciasto tyle nadzienia, że aż wyłaziło bokami
Smaczna Pyzazamrażarki na 30 minut. Po tym czasie mąkę z solą przesypać do miski (u mnie od miksera). Dodać masło, olej i wodę i zagnieść miskerem (przy użyciu haka do ciasta drożdżowego lub mieszadeł), aż do uzyskania jednolitej masy. Z powstałej masy dłońmi zlepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu
Gospodyni Miejskapokruszona po wycieczce rowerowej gdzieś tam na przystani….. Ona jest magiczna mówię Wam, jest NASZA! I niech tak zostanie do skończenia świata…albo i dłużej. Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych Delecta 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta 2 jajka 10 dag masła Szczypta soli Masa(...)Delecta 1 łyżka kuleczek zbożowych w różowej skorupce Delecta 6-7 świeżych truskawek Kruszonka: 10 dag mąki pszennej 5 dag masła 2 łyżki cukru trzcinowego brązowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią, szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie
Wanilia i Kardamon