ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:373/1038)

Drożdżowe świderki z nadzieniem serowym i owocami. 106

prasowanie czekało :)  Bułeczki, wyszły bardzo smaczne. Nazwałam je świderki, bo tak jakoś mi się skojarzyło. Nadzienie to ser i jeżyny. Od jakiegoś czasu jestem zakochana w połączeniu ciasta drożdżowego, sera i owoców. Akurat trwa sezon na świeże owoce.  Trzeba korzystać, bo nie długo się skończy. Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 pełne łyżki cukru 30 g. drożdży(...)hakami. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier, mąkę i wiórki. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Następnie rozwałkować na prostokąt. Przeciąć go na dwie równe części. Na jedną część wyłożyć, wcześniej przygotowany ser. Na ser wyłożyć owoce. Przykryć drugą częścią ciasta

Agusiowe smakołyki
PROSTE ORKISZOWE BUŁECZKI 53

się nada) dowolne nasiona do posypania na wierzch np. mak, sezam  Potrzebny czas - ok. 2,5 godziny (w tym 2 godziny wyrastania ciasta)  1. Ciasto wyrabiam w robocie kuchennym końcówką z hakiem do ciast drożdżowych. Do misy wsypuję kolejno - mąkę, cukier, drożdże, wodę, następnie uruchamiam mieszanie na średniej mocy (u mnie na 7 dostępnych poziomów szybkości ustawiam

Vroblewska-fitlife
Chlebowa babka z serem, kiełbasą i jajkami. 85

łyżeczka słodkiej papryki w proszku Nadzienie; 15 dag ulubionej kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo 15 dag żółtego sera 15 dag podsmażonego boczku Przygotowanie; Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, wrzucamy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy połową ciepłej wody. Odstawiamy na kilka minut aż zaczną pracować. Następnie wsypujemy przyprawy. Miksujemy mikserem z końcówkami

Radość kipiąca uśmiechem.
MAŚLANE BUŁECZKI HAMBURGEROWE 98

odstawiamy na 20 minut, do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże oraz pozostałą wodę z mlekiem. Miksujemy 5 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka. Cały czas miksując dodajemy jajko, a po chwili także żółtko. Mieszamy do połączenia i zaczynamy dodawać po kawałku miękkiego masła. Kolejną porcję, dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się

cool and minty
Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami 192

nadzieniem budyniowym z dodatkiem brzoskwini. Idealne  do kawusi na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Mniam czego chcieć więcej !!!  Przepis na ok. 12/13 sztuk Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz  Tutaj➤➤➤   Drożdżówki  Nadzienie 1 duży budyń waniliowy na 750 ml mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 5 połówek brzoskwiń w syropie Budyń ugotuj według instrukcji

Andzia Pichci
Tsoureki, grecki chlebek wielkanocny z pisankami 174

poradnik nt. naturalnego barwienia jajek ) Przygotowanie tsoureki :  Ciasto możesz wyrobić ręcznie, ale ja skorzystałam z ręcznego miksera z końcówkami w kształcie haczyków - to znacznie ułatwia pracę, bo wyrabianie ciasta drożdżowego na słodko (w przeciwieństwie do tego na pizzę) nie uważam do przyjemnych.  W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy

Chilli Czosnek i Oliwa
Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym 277

Wszelkiego rodzaju paszteciki z ciasta drożdżowego to u nas absolutny klasyk jeśli chodzi o imprezy. Zawsze trafiają na stół, bo są łatwe i nieskomplikowane a ich przygotowanie ułatwia fakt, że w zamrażalniku zawsze staram się mieć gotowy farsz. :-) Tym razem proponuję je w mięsno-szpinakowej odsłonie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki

Szefowa kuchni
Bułeczki na mleku 121

Bułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
JAGODZIANKI 159

jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym  nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam na około 15 minut aby podrosły(...)rozczyn z drożdży i zaczęłam mieszać.  Wlałam mleko.  Wbiłam jajko.  Wsypałam cukier.  I cukier wanilinowy.  Na koniec wlałam olej. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce  na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.   Jagody umyłam. Posłodziłam. Można posypać jagody łyżką mąki ziemniaczanej.   Wracajmy do ciasta. Przez chwilę wyrobiłam je. Podzieliłam

potrawyregionalne
Bułeczki bao z warzywami 45

Bułeczki bao to ostatnio mój ulubiony sposób na spożytkowanie w lodówce zalegających warzyw. Okrągłe bułeczki z elatycznego, drożdżowego ciasta, nadziewa się farszem warzywnym, a następnie podsmaża na patelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek(...)się najlepiej, ale też można dodać paprykę, kukurydzę, mrożony groszek, szpinak, brokuły. Do tego koniecznie świeży imbir i czosnek oraz sos sojowy. Wszystko razem podduszone, po ostygnięciu załadowane do drożdżowych bułeczek. Odkąd zrobiłam te bułeczki po raz pierwszy, często powtarzam przepis, wtedy kiedy mam resztki różnych warzyw w lodówce, które wołają o wykorzystanie. Bułeczki można przechowywać w lodówce do kilku

Cooking for Emily
Bułeczki bao z warzywami 68

Bułeczki bao to ostatnio mój ulubiony sposób na spożytkowanie w lodówce zalegających warzyw. Okrągłe bułeczki z elatycznego, drożdżowego ciasta, nadziewa się farszem warzywnym, a następnie podsmaża na patelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek(...)się najlepiej, ale też można dodać paprykę, kukurydzę, mrożony groszek, szpinak, brokuły. Do tego koniecznie świeży imbir i czosnek oraz sos sojowy. Wszystko razem podduszone, po ostygnięciu załadowane do drożdżowych bułeczek. Odkąd zrobiłam te bułeczki po raz pierwszy, często powtarzam przepis, wtedy kiedy mam resztki różnych warzyw w lodówce, które wołają o wykorzystanie. Bułeczki można przechowywać w lodówce do kilku

Cooking for Emily
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 101

temu jest pyszna i pełna witamin. Zaskoczy Cię jak super smakuje! Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Z tą tartą jest trochę roboty, bo wiadomo, ciasto trzeba zarobić, odstawić do wyrośnięcia, ale na serio warto poświęcić dla niej trochę czasu. Tarta z pieczonymi warzywami jest pyszna! Piekarnik(...)wariację na temat przepisu z bbcgoodfood, na który trafiliśmy szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło bardzo smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem

Niedzielny kucharz
Szarlotka Babci Basi 133

mgnieniu oka zniknie z blaszki do pieczenia. Składniki na kruche ciasto 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru kostka masła (250g) jajko Składniki na nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru Szybki przepis: Cytrynowe ciasto drożdżowe Dodatkowo 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 117

uwielbia takie buły... Przepis znaleziony tutaj , totalnie zauroczył mnie ich kształt...Zamieniłam tylko mąkę na orkiszową i zamiast cukru użyłam ksylitolu. Gdyby ktoś miał obawy, że na ksylitolu ciasto drożdżowe nie wyrośnie, to zapewniam, iż jest to nieprawda- sprawdzone po wielokroć... Jak dla mnie są to słodkie rogaliki, dlatego najlepiej smakują same lub z domową konfiturą, moje dziecko twierdzi

Smaczne Zdrowe
Domowe drożdżówki ze śliwką w syropie i chrupiącą kruszonką 137

wyrośnięcia. Całe jajka i żółtka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę, szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania