ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:373/1072)

Drożdżówki z serem 106

cytrynowym lukrem. Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, na podwieczorek lub słodką przekąskę na wycieczkę za miasto.  Kto tylko sięgnie po jedną już myśli o następnej ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 100 g cukru 7 g drożdży instant 2 żółtka 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 400 g białego sera

Smakołyki Asi
Zakręcone drożdżówki z orzechami 205

drożdżówki. Jest przy nich trochę zabawy ale tylko wydają się być trudne do zrobienia. Naprawdę warto je upiec :)  (Przepis znaleziony kiedyś w internecie ale już nie pamiętam strony) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7g drożdży instant szczypta soli 6 łyżek cukru pudru jajko 250 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 100g mielonych orzechów 4 łyżki cukru

Smakołyki Asi
Zwoje bawełny, czyli rogaliki drożdżowe z dżemem. 162

piec chcemy następnego dnia, to miskę z ciastem zabezpieczamy folią spożywczą i natychmiast wkładamy do lodówki (ciasto też wyrośnie, tyle tylko, że zajmie mu to więcej czasu). Gdy ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem(...)jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. W  tej notce znajdziesz szczegóły robienia idealnego drożdżowego ciasta.      Gdy rogale się pieką przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę, dosypujemy cukier i gotujemy do 5 minut często mieszając. Na głęboki talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Przestudzone

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe kieszonki z jabłkami 148

nadzieniem będą idealną przekąską lub drugim śniadaniem nie tylko w pracy czy szkole, ale również podczas weekendowych wypadów za miasto na łono przyrody :D Składniki (na ok. 20 szt.): Ciasto drożdżowe: ok. 400 g mąki pszennej 200 ml mleka 50 g masła (lub margaryny) 1 jajko (w temperaturze pokojowej) 1 op. (7 g) suszonych drożdży lub 25 g świeżych drożdży(...)Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko. Na koniec wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonym w nim masłem. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy do uzyskania gładkiego, nie klejącego się do rąk ciasta (w razie potrzeby można dosypać trochę mąki). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko

MyCookBook.pl
Odrywany chlebek czosnkowo-pietruszkowy 182

upiec taki aromatyczny, pachnący pietruszką i czosnkiem chlebek. Będzie doskonałym dodatkiem do piknikowej sałatki, świeżych chrupiących warzyw czy mięsa z grilla. Uroku dodają mu odrywane warstwy. Polecam na piknik :) Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki margaryny Optima Omega3 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 3 łyżki margaryny Optima Omega3 pęczek

Smakołyki Asi
Drożdżówki z serem 170

Drożdżówki? Kto nie zna tych słodkich wypieków z ciasta drożdżowego. W cukierniach lub piekarniach mamy ich bardzo szeroki wybór: z owocami, budyniem, kruszonką i trudno stwierdzić, które są najlepsze. Ja postanowiłam przygotować drożdżówki z serem. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół i zrobiłam drożdżówki w dwóch kształtach: okrągłe i podłużne na kształt kokardki. Mi z tego przepisu wyszło 20 drożdżówek

Danka Pichci
Piernik z suszonymi śliwkami 156

Piernik przepełniony suszonymi śliwkami, pachnący cynamonem, miodem i przyprawą do piernika to przedświąteczny obłęd w domu! Domowe wypieki są najlepsze, podkreślam to odkąd w dzieciństwie spróbowałam ciasta drożdżowego mojej Babci. Bez zbędnych dodatków, z sercem i rodzinnym zapałem przygotowane wypieki smakują najlepiej! Piernik pachnie magicznie jak nic, nie da się ukryć i przejść obojętnie! Ciasto na jedną keksówkę, bez jajek

Zasmakuj Kuchni
Dania wielkanocne 161

dania Wielkanocne z których każdy wybierze coś dla siebie. Przede wszystkim są tu potrawy Wielkanocne jajeczne, jak i te na słodko. Na przykład między innymi baby, serniki i ciasta drożdżowe.Ponadto także pasztety czy choćby nadziewane na mnóstwo sposobów jajka. Dania wielkanocne, które warto wypróbować: Przystawki i sałatki Jajka faszerowane Jajka faszerowane: rzodkiewkami i zielonym ogórkiem, pieczarkami, awokado, kiełkami, łososiem(...)naszym blogu w tym wpisie- klik . Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest szczególnie trudne. Babka drożdżowa z boczkiem i pieczarkami – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Przepis na nią już wypróbowałam. Przyznam, że smakuje dość ciekawie i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. Ciasta idealne na Wielkanoc Mazurki: Mazurek kajmakowy – przepis tu-klik To mój ulubiony mazurek. Jego słodycz

Arbuziaki
Napoleonka 185

Zdecydowanie mój deser dzieciństwa, obok czekoladowego bloku, wafli przekładanych kremem czekoladowym oraz ciasta drożdżowego z rodzynkami. Smaki Babci, najlepsze, cudowne wspomnienia słodkości, rodziny. Dziś u mnie napoleonka, deser bez pieczenia, herbatniki przełożone kremem budyniowym posypany cukrem pudrem. Można przygotować takie ciasto używając zamiast herbatników ciasta francuskiego a krem budyniowy zastąpić kremem śmietankowym, bezowym lub przełożyć bitą śmietaną. Każda wersja zachwyci

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowiec z truskawkami i nutą wanilii 180

Klasyczne ciasto drożdżowe najeżone truskawkami, pachnące wanilią i posypane chrupiącą kruszonką, do tego szklanka zimnego mleka to ulubiony smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci na wsi. Składniki: Ciasto: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 100g masła extra 40g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 szklanki mleka szczypta soli Masa serowa: 300g sera białego 2 żółtka

Szalona Kuchnia Eweliny
Gwiazda makowiec 168

Mój pierwszy makowiec - ciasto drożdżowe, puszyste i maślane, w kształcie gwiazdy. Bardzo ładnie wygląda na świątecznym stole. Składniki: ok 350 g mąki, 70 g cukru, 3 łyżki masła, ok 100ml mleka, 15-17 g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, szczypta soli masa makowa z puszki ok 350g, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, Przygotownie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy łyżkę cukru, drożdże(...)żótko ucieramy z cukrem na białą masę, Dodajemy masło, pozostałą mąkę, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową. Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą część na wielkość okrągłej formy (ok 26 cm). Dno i boki

Lena Gotuje
PĄCZKI 156

odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, żółtka, spirytus i wyrośnięte drożdże oraz pozostałe 125 ml mleka. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, lub ręcznie. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy roztopione masło. Zagniatamy lub miksujemy do całkowitego połączenia składników w gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Oprószonymi mąką rękoma

cool and minty
Drożdżówki ze Śliwkami – Ciasto Drożdżowe z Olejem 217

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki ze śliwkami. Śliwki możemy zastąpić innymi owocami a ciasto drożdżowe pomimo że z olejem a nie z roztopionym masłem jest bardzo smaczne i puszyste. Polecam wypróbować przepis. Z podanych proporcji wyjdzie około 9 szt drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Wytrawne ciasto z papryką i pomidorami 189

Kolejny przepis z cyklu zagubionych. Się zagubił, ale już się znalazł :) To pyszne drożdżowe ciasto nie należy do szybkich, jednak jego przygotowanie, choć długie, to pozostaje proste. Rezultat jest tak pyszny, że nie będziecie żałować ani minuty spędzonej na przygotowania.   Składniki: 450 g mąki orkiszowej 150 g chudego twarogu lub tofu 150 ml letniej wody 50 ml wrzątku

Kucharzyca
Bliny 214

Wszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej. Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej. Współcześnie dopuszcza się modyfikację. Podaje się je bez niczego albo ze śmietaną kwaśną lub z rybą np. łososiem lub ekskluzywnie z kawiorem. Najważniejsze aby podczas podawania były ciepłe i wilgotne. Można je też podawać na słodko. Moja

Moje Małe Czarowanie