ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:382/1072)

Świąteczne ślimaczki z 3 składników 238

pyszną i ekspresową w wykonaniu przekąskę na świąteczny stół i nie tylko. Świąteczne ślimaczki, do przygotowania których potrzeba jedynie 3 składników! Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla tradycyjnych ślimaczków z ciasta drożdżowego. Są o wiele szybsze w wykonaniu, a smakują równie dobrze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na ślimaczki z masą makową i gwarantuję, że posmakują każdemu

Alle Dobre!
Pizza z pesto z suszonych pomidorów 168

ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem

Słodkie okruszki
Pizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem) 312

ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem

Słodkie okruszki
Pizza familijna – pizza na dużą blachę 184

ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem

Słodkie okruszki
Proste ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem i kruszonką 524

musicie tutaj używać jedynie rabarbaru i truskawek, bo ciasto świetnie smakuje również z dowolnymi innymi owocami sezonowymi. Ciasto ucierane z owocami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych. Moja siostra twierdzi, że jej nie wyrastają żadne drożdże. Jeśli masz tak samo, to sięgnij po ten przepis koniecznie i ciesz się pysznym plackiem z dodatkiem owoców. Pamiętajcie

Mieszam w Garnku
Calzone d'amore 251

pieróg i mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra papryka, oregano) ząbek czosnku ciasto drożdżowe na pizzę (gotowe) Mięso mielone podsmażyłam na oliwie z dodatkiem startego czosnku. Gotowe mięso doprawiłam przyprawami do smaku. Fix przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Wlałam do mięsa

bastalena
ROLADA MAKOWA Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MAKU / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 108

ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam jak zrobić najlepszy na świecie seromak i tartę makowo-serową, a dziś zapraszam na roladę drożdżową z domową masą makową. Z lukrem i skórką pomarańczową. Tak pysznej w sklepach i cukierniach z całą pewnością nie znajdziecie! Gwarantuję Wam, że jest to przepis, który zagości na Waszym stole(...)jeden raz! Ps. Tak jak mówiłam ostatnio : świetnym dodatkiem smakowym okazał się migdałowy aromat w proszku – dzięki niemu masa makowa zyskała piękny migdałowy zapach! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 1 szt ) : CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * drożdże świeże –13 g * śmietana kwaśna 18% – 45 g * cukier – 75 g * sól – 1 szczypta * jajko L – 1 szt * żółtko L – 1 szt * roztopione ciepłe

Ostra na Słodko
Chaczapuri z ziemniakami i cukinią 270

Skąd pomysł na chaczapuri? Nie mam jednej odpowiedzi. Bo zaznaczyłam kiedyś przepis Tomka Woźniaka w Magazynie KUCHNIA. Bo kocham ciasto drożdżowe. Bo przygotowuję przepisy do zakładki "bistro maluch". Bo została mi niemowlęca papka ziemniaki + cukinia. Bo w tej zakładce chcę pokazać, że można gotować jednocześnie dla dziecka i dla siebie, nie brudząc przy tym stosu naczyń. I jeszcze

bistro mama
Złocista chałka dyniowa 163

Chałka dyniowa jest wyjątkowo pyszna, mięciutka w środku, z chrupiącą skórką. Polecam Wam upiec takie na śniadanie. Nam najlepiej smakuje z masełkiem i kubkiem mleka "Filona" od Porcelany Bogucice. Ciasto drożdżowe dyniowe: 1 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłej wody op. drożdży instant (7g) 3 jajka 100g rozpuszczonego masła 1/3 szkl c.pudru 1 łyżka soli 6 szkl mąki Kruszonka(...)temp. pokojową. Do miski przełożyć puree, jajka, ciepłą wodę, rozpuszczone masło, cukier puder, sól i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Po ok. 10 minutach, kiedy przestanie się kleić do rąk, odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Ciasto jeszcze raz wyrobić

Smakołyki Asi
Drożdżówki pszenno – żytnie z serem białym 84

Niestandardowe drożdżówki przygotowane z mieszaniny mąki żytniej i pszennej. Zdrowsza wersja drożdżowego wypieku, z farszem ze słodkiego twarożku. Drożdżówki są tak pyszne za sprawą puszystego białego sera, który jest jak chmurka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki ze słodkim twarożkiem 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 sztuk(...)Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 210 kcal Drożdżówki z mieszaniny mąki żytnie i pszennej, z farszem ze słodkiego twarożku. Drożdżówki inne niż zwykle. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 350 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki pszennej tortowej 250 ml ciepłego mleka 14 g drożdży instant 80 g cukru 2 jajka 60 g masła FARSZ TWAROGOWY

ProstePesto.pl
Jaki powinien być najlepszy blog kulinarny? 84

szczawiu, jajek i śmietany. Jest to piąty najczęściej wyszukiwany przepis w Polsce według raportu Google „Year in Search”. Jest to popularna zupa wiosenna i letnia. Pierogi – pierożki z ciasta drożdżowego lub kruchego, nadziewane różnymi farszami, takimi jak ser, kapusta, grzyby, mięso czy owoce. Są to czwarte najczęściej wyszukiwane przepisy w Polsce według raportu Google Trends. Są to tradycyjne polskie

ProstePesto.pl
Paszteciki szczecińskie. Tradycyjny przysmak jak pączki z mięsnym farszem. PRZEPIS 116

żołnierzy. Fabryczna nazwa maszyny to „Automat do prigotowlienia pierożkow”. Aby produktowi nadać polską nazwę, pracownicy WSS Społem w Szczecinie wymyślili nazwę „pasztecik”, która lepiej przystawała do charakteru wyrobu z ciasta drożdżowego nadziewanego zmielonym farszem mięsnym – czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do zrobienia pasztecików w domowych warunkach wcale nie potrzebujesz specjalnych urządzeń. Wypróbujcie nasz przepis. Dla tego

Kulinarna Polska
Chleb orkiszowy pieczony w słoikach 108

Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej na 8-12 godzin. Ciasto (wieczorem w piątek) Do większej miski lub pojemnika wlać wodę i rozpuścić sól i miód, a następnie zakwas. Dodać pozostałe składniki i używając drewnianej łyżki dobrze wymieszać całość, próbując wybijać tak jak ciasto drożdżowe (można w robocie mieszanie ok. 2-3 minuty). Konsystencja lekko luźna

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Drożdzowe z Masłem i Rodzynkami 117

Kochani próbowaliście już Ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami firmy Brześć?? Ja miałam okazję je skosztować i muszę przyznać że jest naprawdę przepyszne, jak się przysiadłam tak zjadłam prawie cały kawałek sama :P kto jak nie ja :D z kawą  rewelacja <3 Ciasto jest pulchniutkie, a dodatek rodzynek sprawia że człowiek sięga ciągle po kolejny kawałek. POLECAM

Dziś Ja gotuje
Migdałowy wieniec drożdżowy z marcepanem… 180

prawda nie planowałam dodawać żadnych nowych przepisów przed świętami, ale tym po prostu musiałam się podzielić. To pyszne drożdżowe ciasto pachnące migdałami, ze słodkimi marcepanowymi żyłkami w środku zasługuje na to, by się nim podzielić. Zrobiłam je już dwa razy w tym tygodniu i zaręczam, że jest warte tej odrobiny pracy, której wymaga :)… Continue reading Migdałowy wieniec drożdżowy

brunetkawkuchni
Migdałowy wieniec drożdżowy z marcepanem… 124

prawda nie planowałam dodawać żadnych nowych przepisów przed świętami, ale tym po prostu musiałam się podzielić. To pyszne drożdżowe ciasto pachnące migdałami, ze słodkimi marcepanowymi żyłkami w środku zasługuje na to, by się nim podzielić. Zrobiłam je już dwa razy w tym tygodniu i zaręczam, że jest warte tej odrobiny pracy, której wymaga :)… Continue reading Migdałowy wieniec drożdżowy

brunetkawkuchni
Quiche grzybowy 234

przygotowuje się raz-dwa, a najmozolniejszą częścią przepisu, taką, która zajmuje najwięcej czasu jest oczyszczenie kurek:) Kiedy jednak czynność tą mamy za sobą, resztę wykonuje się błyskawicznie:) 1 op. drożdżowego ciasta na pizzę 400 g świeżych, oczyszczonych kurek 2 łyżki masła 1 cebula kilka plasterków parzonego boczku 1,5 szkl. kremówki 30% 4 jajka sos grzybowy Winiary 1/2 łyżeczki suszonego

Smaki Na Talerzu
Zawijane bułeczki "pizze" 191

także na zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą. Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra organizacja pracy, a napracujemy się niewiele. Ciasto drożdżowe na bułeczki można przygotować już rano i włożyć je do lodówki ( spowolnimy proces rośnięcia ). Farsz z powodzeniem możemy przygotować nawet dzień wcześniej, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki

kolorowotorcikowo
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 143

Miałam straszną ochotę na ciasto drożdżowe z jagodami. Niestety... sezon na jagody się jeszcze nie zaczął. Dlatego użyłam jagód ze słoiczka :) Wcześniej odcedziłam je na durszlaku, żeby obciekły z soku. Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szklanki letniego mleka Ciasto: 0,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 jajka Kruszonka

The Sweet Damsel
Gigantyczna drożdżówka z gorzką czekoladą i słodkimi malinami 191

kilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożczy 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 450 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną

greenscarf