ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:385/1038)

Strucla kakaowo-kokosowa 221

kakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki gęstej śmietany 3-4 łyżki powideł śliwkowych 10 dag kokosu Wszystkie składniki nadzienia wymieszać na jednolitą, gęstą masę. Ciasto drożdżowe przygotowuje się tak samo jak na strucle z makiem . Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło

Praktyczna pl
Ciasto drożdżowe 137

Ciasto drożdżowe uwielbiam choć uczciwie przyznam, że nie zawsze mi się udaje. Kiedy jeszcze żyła moja  Babcia, która była  piekarzem, jedliśmy je co tydzień. Ona miała rękę do drożdży. Obecnie robimy je znacznie rzadziej, tym bardziej cieszy, gdy się uda, tak  jak to. Polecam. Składniki na ciasto: 800 g mąki 5 jajek 200 g masła 1 cukier

Gosia gotuje
Chałka z borówkami 102

rano, by zjeść w ciągu dnia, a jeśli coś zostanie to koniecznie przed pójściem spać owińcie w folię spożywczą, by się za bardzo nie podsuszyła. Nie czarujmy się- domowe ciasto drożdżowe ma zdecydowanie krótszy czas spożycia niż "kupne". Składniki: Na 1 dużą chałkę 250ml mleka + 2 lyżki 25g świeżych drożdży 100g cukru trzcinowego + do posypania po wierzchu 1/2 łyżeczki soli(...)zalewamy pokruszone drożdże oraz cukier i mieszamy do ich rozpuszczenia. Powoli, cały czas mieszając mikserem dodajemy mąkę tortową, sól oraz jajka, a na końcu dolewamy roztopiony i ostudzony tłuszcz. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.  2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na długi (ok 30cm) i wąski (ok 10cm) pasek. Smarujemy dżemem

Kuchnia w czekoladzie
Chlebki naan 40

osoby, która nie słyszała o chlebkach naan. Być może jednak nie każdy robił je samodzielnie w domu. A to przecież nic trudnego. Jeżeli masz jakiekolwiek doświadczenie w przygotowaniu ciasta drożdżowego, z pewnością poradzisz sobie również z tymi chlebkami. Chlebki naan pyszne są same w sobie, zjadane na ciepło i posmarowane masełkiem czosnkowo-pietruszkowym, ale stanowią też idealny dodatek do różnego(...)podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mieszamy z solą oraz proszkiem do pieczenia. Wlewamy wyrośnięte drożdże oraz dodajemy kwaśną śmietanę (w temp. pokojowej). Mieszamy. Dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz posiekaną natkę. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Smaki Na Talerzu
Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką 136

Najsmaczniejsze o tej porze to ciasto z rabarbarem. Dziś rabarbarowiec dla miłośników drożdżowych wypieków. Na kawałek drożdżowego z rabarbarem i chrupiącą kruszonką skusi się każdy, dlatego warto upiec go na dużej blaszce. Bardzo podzielne, a nadmiary idealnie nadają się do zamrożenia. Część mąki w kruszonce zastąpiłam mielonymi migdałami, ale smak kruszonki możesz modyfikować wg własnych upodobań smakowych. Idealne będą mielone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec z jabłkami i bakaliami 68

Makowiec z jabłkami i bakaliami. Szybki przepis na makowiec na kruchym spodzie. Makowiec z jabłkami i bakaliami z gotowej masy makowej zrobisz bardzo szybko. Nie musisz przygotowywać ciasta drożdżowego, jak na makowiec zawijany , i czekać aż wyrośnie. Oczywiście najlepszy przepis na makowiec z jabłkami, to ten z domową masą makową, ale kiedy brakuje Ci czasu, ten prosty makowiec też będzie

Cztery Fajery
Domowy makaron pietruszkowy 111

Domowy makaron kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam wakacyjne soboty, które spędzałam u babci. Wtedy sobota to był dzień ciasta drożdżowego oraz makaronu, który babcia przygotowywała do niedzielnego rosołu. Za rosołem nigdy nie przepadałam, ale domowy makaron zajadałam bardzo chętnie. Najczęściej sam, wyjadając go z durszlaka zaraz po przygotowaniu lub też w formie zupy owocowej. Najbardziej jednak lubiłam podpłomyki

365 dni dookoła kuchni
Mleczne rogaliki z czekoladą 266

kawy, herbaty lub na drugie śniadanie. U mnie rogaliki nie były duże i wyszło ich około 12 sztuk.     Mleczne rogaliki z czekoladą   Składniki:   Na ciasto drożdżowe: 600g mąki pszennej 100g cukru 100g masła, roztopionego i przestudzonego 5g soli szklanka mleka 3 jajka 20g świeżych drożdży   Na nadzienie: pół tabliczki czekolady deserowej 200 g serka ricotta

Smak mojej kuchni
Pączki cynamonowe 395

głębokim tłuszczu, tak jak większość karnawałowych przysmaków. Więcej wskazówek na temat pączków znajdziecie tutaj:  jak zrobić pączki idealne? Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Pączki cynamonowe Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 260g mąki pszennej 150ml wody 15g drożdży 3 łyżki cukru 1 żółtko 20g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka wódki lub spirytusu) NADZIENIE 1 łyżeczka cynamonu

Smakołyki Bereniki
Pączki jogurtowe 1502

Pączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć, i nadziać je już gotowe. Zamiast oprószenia cukrem pudrem, można je polukrować, nie należy jednak rezygnować z dekoracji, gdyż samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Pączuszki przyrządza się

Smakołyki Bereniki
Drożdżowy koszyczek wielkanocny 114

moje drugie podejście do wielkanocnego koszyczka z ciasta drożdżowego. Nie ma co ukrywać, nie jest idealny :) Mimo to i tak jestem zadowolona- przynajmniej przypomina koszyk :D Taki koszyczek jest znakomitą ozdobą świątecznego stołu. Nie jest przeznaczony do zjedzenia, gdyż po kilku dniach robi się naprawdę twardy. Mówię Wam, goście będą zachwyceni! Szczerze polecam!     Składniki: Ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto na pizzę 125

polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. Jeśli jak ja, lubicie eksperymentować, zachęcam do dodawania do ciasta na pizzę różnych przypraw. Zacznijcie od moich ulubionych ziół prowansalskich, czynią z każdym ciastem drożdżowym cuda O ile nie uważam, żebyśmy musieli zwracać szczególną uwagę na to co dajemy na wierzch pizzy, o tyle nie dawajcie tam jajka. To już naprawdę profanacja pizzy. Pizzę

Mieszam w Garnku
137. Chaczapuri z serkiem feta 104

można je kupić w sklepach z żywnością arabską. Nie mając jednak do nich  dostępu, zrobiłam chaczapuri z serkiem feta. Pycha. Porcja na 5-6 osób Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 1/4 kostki drożdży 150 ml ciepłego mleka płaska łyżeczka soli Masa z serka 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka

Jadło i czytadło
Jogurtowe bułeczki maślane / Fluffy Yogurt Rolls 1046

mogą wyrastać przez noc w lodówce (jak bułki nocne ) albo tradycyjnie w ciepłym miejscu - wtedy wystarczy im 60-90 minut. Możecie zagniatać je ręcznie lub przy pomocy miksera. Jogurtowe ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w dotyku, wspaniale się z nim pracuje. Śniadaniowe bułki mleczne upieczecie w dowolnej blaszce - ważne, by po wyrośnięciu wypełniały całą formę, wtedy po upieczeniu będą pięknie(...)cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, solą, jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania