ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:390/1038)

Twarogowe bułeczki drożdżowe 122

Składniki: 300 g mąki 250 g sera białego 2 jajka 50 g drożdży 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru ulubione owoce lub marmolada Przygotowanie: Drożdże wymieszać

czarrna od kuchni
Serowe rogaliki drożdżowe 163

Składniki: 350 g mąki 25 g drożdży 100 ml mleka 1 jajko 1 serek wiejski lekki 1/2 łyżki cukru 1/2 szklanki erytrytolu lub innego słodzidła 8

czarrna od kuchni
Pieróg jaglany z Brzózy Królewskiej - kuchnia podkarpacka 138

niewielka miejscowość położona niedaleko Leżajska, na północy województwa podkarpackiego. Specjalnością tego regionu jest pieróg jaglany, zwany też brzózańskim jaglakiem. Jest to tradycyjny drożdżowy wypiek, w którym pomiędzy cieniutkimi warstwami drożdżowego ciasta znajduje się zwarty farsz z ugotowanej kaszy jaglanej, wymieszanej z białym serem. Pieróg jest lekko słony, ale i słodki. Słodycz ta wynika przede wszystkim z naturalnego smaku składników farszu

Trzeci talerz
Świąteczny makowiec 312

Prosty i sprawdzony przepis na pyszny makowiec z ciasta drożdżowego. Szybki i prosty do zrobienia, idealny na święta i nie tylko! Świąteczny makowiec to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków. U nas co roku gości na stole i nie wyobrażam sobie świąt bez makowca. Polecam i Wam upiec w tym roku, bo jest naprawdę pyszny! Zapraszam na przepis

Alle Dobre!
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 76

podstawą wypieku jest nadzienie – na bazie białego maku! Moje rogale nie są przygotowane według tradycyjnej wielkopolskiej receptury, ale są jednakowo pyszne. Rogaliki przygotowałam z ciasta drożdżowego z nadzieniem z białego maku i bakalii. Z tych proporcji wyszło 32 sztuki małych rogalików, których nie ważyłam … po prostu nie zdążyłam… Składniki * NADZIENIE 400 g białego maku 100 g blanszowanych

Tajemnice Smaku
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 112

Paszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę lub urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść

Passions hobbies life
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 142

pistacjowym lub orzechowym, mogą być z rodzynkami lub z owocami. Podobno doskonałe są z nadzieniem śliwkowym, ale jeszcze takich nie jadłem. Można je przygotować na zwykłym cieście, albo na cieście drożdżowym.  Do nadzienia można nawet dodać odrobinę rumu lub amaretto, ale......  nie w Arabii Saudyjskiej. Generalnie - wszystko zależy od pomysłowości i .... pracowitości Wykonawcy ;) Kleicha są tradycyjnie podawane podczas

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Prosta Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 237

łyżki kakao prawdziwego (około 15 g) 2 łyżki mleka Foremka na babkę o średnicy 23 cm (użyłam z kominkiem) Link do filmu z przygotowania : Babka drożdżowa https://www.youtube.com/watch?v=hVMkzzfum30   Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około(...)wyrośnięcia . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę. Pieczenie babki drożdżowej: Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Babkę piekłam około 30 minut . Jeżeli

Uwaga Babcia Gotuje
Japońskie bułeczki Hokkaido 527

przepis na bułeczki Hokkaido natknęłam się kilka miesięcy temu, szukając filmu o składaniu ciasta drożdżowego, a potem jeszcze przy okazji akcji Wypiekanie na śniadanie. Ostatnio przypomniałam sobie o nich, przygotowując się do kilkudniowego wyjazdu. Pomyślałam, że będą świetne na śniadanie przed długimi wykładami. Bułeczki są miękkie i cudownie pachnące cynamonem. Utrzymują świeżość przez 3 dni od upieczenia.   Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Babeczki dyniowe 143

można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i “kotletów” po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami – delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Babeczki dyniowe świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze. Puree z dyni

Ciastkozercy
Rogale świętomarcińskie 141

Prawdziwe, zgodne z certyfikatami unijnymi. A tak po prostu, prawdziwe, tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie, jedyne w swoim rodzaju. Biały mak, bakalie, drożdżowe ciasto półfrancuskie. Zero sztucznych składników. Takich nie znajdziecie w żadnej, nawet certyfikowanej cukierni (niestety zwykle nawet te certyfikowane są pieczone na margarynie, przy użyciu tańszych zamienników, bez miodu, ze sztucznymi olejkami zapachowymi i dodatkami typu

Pociąg Do Kuchni
Drożdżowy dyniol 128

łyżeczki miodu, 100g suszonych moreli, 100g suszonych śliwek, szczypta imbiru, 90g kuskusu, 100g pestek z dyni. Dodatkowo: żółtko, cukier, starta skórka z cytryny, cynamon. Przygotowanie: Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy ciut wcześniej, by nie była za gorąca, bo nam paluchy spuchną. Do miski przesiewamy mąkę i dosypujemy pozostałe suche składniki

Karczma Honorietty
Rogale marcińskie 146

Prawdziwe, zgodne z certyfikatami unijnymi. A tak po prostu, prawdziwe, tradycyjne poznańskie rogale marcińskie, jedyne w swoim rodzaju. Biały mak, bakalie, drożdżowe ciasto półfrancuskie. Zero sztucznych składników. Takich nie znajdziecie w żadnej, nawet certyfikowanej cukierni.   Składniki masa makowa: – 0,5 kg BIAŁEGO maku – 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) – 200 g miodu

Pociąg Do Kuchni
,,Świąteczna ryba zapiekana w cieście’’ 381

Wigilię nie musisz podawać tradycyjnego, smażonego karpia! Przed Wami wspaniałe danie na świąteczny stół, które nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. To nic innego jak pyszne chrupiące ciasto drożdżowe pieczone na kształt ryby z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki na farsz: 1 filet białej ryby

Podróż w kulinaria
Faworki czyli chrusty 154

Pyszne faworki nie tylko na karnawał. Można też przygotować takie faworki z ciasta drożdżowego, będą bardzo smaczne . Faworki czyli chrusty   SKŁADNIKI: mąka - 500 g masło - 5 dag żółtka jaj - 6 szt śmietana - 3 łyżki spirytus lub ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta cukier puder do obsypania faworków smalec - 700 g PRZYGOTOWANIE: Na stolnice przesiać

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania