ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:398/1038)

Drożdżowe paluchy z serem 128

Mięciutkie, puszyste, obłędnie serowe i słodziutkie. Niczym nie odstają od tych sklepowych! Przepis pochodzi z cudownej książki Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla. Polecam! Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 150 ml mleka 3,2% 22 g świeżych drożdży 30 g cukru 40 roztopionego masła , przestudzonego 2 żółtka 1 op. cukru waniliowego szczypta soli Masa serowa(...)pudru 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka miękkiego masła skórka otarta z połowy cytryny odrobina soku z cytryny 1-2 łyżki śmietany 18% Dekoracja: cukier puder/ lukier Przygotowanie: 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i cukrem waniliowym (mleko powinno mieć temp. 40 st. C) Dodać odrobinę mąki i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Kluchy drożdżowe „karotki” 100

Kolejny zmodyfikowany przepis- kopytka inaczej- z ciasta drożdżowego z dodatkiem marchewki.    i Smakuje idealnie podane na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem. Składniki: 30 dag mąki 10 dag marchewki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce(...)drobnych oczkach, następnie odsączyć sok.  Drożdże rozetrzeć z cukrem, a po chwili zalać ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, jajko, stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi objętość wlać sok z marchwi , wymieszać i ponownie odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Na wrzącą wodę kłaść łyżką kluseczki, gotować, wyjąć na sito

Tradycyjna Kuchnia
Pączki z konfiturą z róży z piwnym ciastem 154

morelową konfiturą i nadziałam nią pączki już po usmażeniu. Ciasto na piwie pięknie wyrasta, ma słodkawy pyszny smak. Z tej ilości składników wychodzi ok. 40 sztuk pączków. Składniki na ciasto drożdżowe: 1 i 1/2 kg mąki pszennej 4 łyżki suchych drożdży , ( ok. dwóch torebek) ok. 350-370 ml piwa 15 dag roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli(...)polewa, cukier puder Dekoracja i nadzienie wg. upodobań  Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Dodać jaja i żółtka, ciepłe mleko, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba to podsypujemy mąką. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce

Apetyczna babeczka
PUSZYSTE DROŻDŻOWE OPONKI MOJEJ MAMY 121

wpisie nie tylko chciałam powspominać dziecięce słodkie lata, ale i przepisem nawiązać do słodkich drożdżowych wypieków mojej mamy i babci. Zamiast pączków przygotowałam jednak dla Was przepis na pyszne drożdżowe oponki mojej Mamy. Puszyste i delikatne. Smażone oczywiście jak dawniej na smalcu. Przygotowałam je specjalnie dla mojej ukochanej mamy więc i dekoracja jest totalnie „mamina”,. Moja mama kocha(...)podrośnięcia. Żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem, ziarnami wanilii i rumem. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę ciepłego mleka, utarte jajka, miód i wyrośnięty zaczyn – wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione i przestudzone masło, chwilę jeszcze wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po podwojeniu objętości ponownie zagniatamy, wałkujemy na ok. 1,5 cm, wycinamy krążki

Ostra na Słodko
Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą 166

Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą Pyszne, puchate pierożki z ciasta drożdżowego z prostym, wyrazistym w smaku nadzieniem. Tak przygotowane pierożki wspaniale smakują same lub z czerwonym barszczem. Pierożki możecie podać na obiad lub na przyjęciu (goście na pewno będą po nie chętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej(...)mnie bez marchewki) / można dodać ciut więcej świeżo mielony pieprz i sól do smaku 3 kulki ziela angielskiego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka majeranku Na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania 25 g świeżych drożdży duża szczypta cukru mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny niespełna szklanka mleka 1 jajko klasy M + 1 jajko

Słodkie okruszki
Pizza z salami i oliwkami 120

gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody 100 gram drożdży 2 - 3 łyżki cukru 3-4 jajka 1/4 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy 1 kg mąki Nadzienie: 2-3 cebule 500 gram pieczarek(...)Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe, nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję

Bea(u)ty kitchen
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis 61

wychodzą idealne: mięciutkie i puszyste, rozpływają się w ustach. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao będą stanowić pyszne śniadanie lub podwieczorek. Z tego przepisu korzystam robiąc jakiekolwiek słodkie bułki drożdżowe i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Do przygotowania bułeczek można użyć również innych owoców: jabłek, rabarbaru, jagód czy moreli. Składniki na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką (około 18 sztuk(...)elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek i przekładamy do miski. Posypujemy cukrem i mąką, mieszamy i odstawiamy. Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, wyjmujemy

e-PrzepisyKulinarne
Pierożki Kebabowe z Sezamem 65

pierożkach kebabowych ? Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem. Podpowiemy Wam jak krok po kroku zrobić pyszne i domowe pierożki kebabowe z sezamem . Pierożki kebabowe to inaczej ciasto drożdżowe z mięsno-warzywnym farszem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego, na który przepis najdziecie tutaj: Przepis na Domowy Sos Czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe pierożki kebabowe(...)zapoznania się z poniższym przepisem. Pierożki kebabowe z sezamem z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE Z SEZAMEM Składniki: Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk Ciasto: 800 g mąki pszennej typu 450 1 jajko 3 łyżeczki drożdży suszonych 450 ml ciepłej wody 2 i 1/2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sezam

Przepiski.pl
Pierożki Kebabowe z Sezamem 146

pierożkach kebabowych ? Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem. Podpowiemy Wam jak krok po kroku zrobić pyszne i domowe pierożki kebabowe z sezamem . Pierożki kebabowe to inaczej ciasto drożdżowe z mięsno-warzywnym farszem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego, na który przepis najdziecie tutaj: Przepis na Domowy Sos Czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe pierożki kebabowe(...)zapoznania się z poniższym przepisem. Pierożki kebabowe z sezamem z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE Z SEZAMEM Składniki: Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk Ciasto: 800 g mąki pszennej typu 450 3 łyżeczki drożdży suszonych 450 ml ciepłej wody 2 i 1/2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sezam – do posypania

Przepiski.pl
Śniadaniowa pizza z jajkiem, białym serem i szparagami 79

kosztować. Skromnie odpowiedziałam, że w sumie to niewiele, tyle co nic.. przecież.  Bierzcie ten przepis i jedzcie z niego wszyscy. Jest pyszny.  Składniki (na 1 placek): Ciasto drożdżowe: 100 g mąki pszennej  10 g oliwy z oliwek  10 g świeżych drożdży  szczypta soli i cukru  55 g ciepłej wody  Dodatki(...)natka pietruszki, kiełki lub szczypiorek do dekoracji  Wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Dodaj mąkę, oliwę i sól a następne z podanych składników przygotuj jednolite i gładkie ciasto. Idealnie wyrobione nie powinno się lepić do rąk. Przełóż przygotowane cisto do miski natłuszczonej oliwą z oliwek i odstaw do wyrośnięcia, czyli do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta formuj koło

Mango Papaja
Paszteciki z pieczarkami . 196

użyłam Pasztetu z Tradycyjnego Jadła  oraz przypraw ze Skworcu . Firma  ta posiada szeroki asortyment przypraw i bakali wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ . Składniki na ciasto drożdżowe : 460 g mąki 50 g drożdży  1 łyżeczka soli 2 jajka 250 ml ciepłej wody  3 łyżki oliwy Farsz : 6 pieczarek  1 Pasztet królewski od Tradycyjnego(...)Sól, pieprz do smaku  3 łyżki masła  1 jajko Wykonanie : Do miski pokruszyć drożdże , wlać wodę , dodać sól , oliwę i jajka , wymieszać . Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto Musi odchodzić od ręki .Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia. Pieczarki i cebulę obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej . Na patelni rozgrzać masło , dodać pieczarki z cebulą pokruszony pasztet

Sama słodycz i szczypta chili
Rodzynkowa drożdżówa 161

Każdy gdzieś tam w zakamarkach swojej kuchni chomikuje przepisy rodzinne. Jako, że czas wspominkowy, to zajrzałam do Matczynych zapisków, by znaleźć idealne ciasto drożdżowe. Szybkie, wyjątkowo smakowe i najlepiej wchodzi ze szklanicą ciepłego mleka na kolację oraz dnia następnego z poranną kawką! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, szklanka mleka, 150 g margaryny mlecznej, 2-3 jajka, małe opakowanie(...)Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem. Wbijamy jajka. Mleko podgrzewamy i w ciepłym rozpuszczamy drożdże. Wlewamy do miski z mąką. Rozpuszczamy tłuszcz i również do ciepłego wlewamy aromat do ciasta. Wszystko razem łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej pierwotnej objętości. Rodzynki parzymy na sitku i obsypujemy mąką. Połowę wyrośniętego ciasta przekładamy do wysmarowanej

Karczma Honorietty
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem 213

słodkiego. Dlatego często piekę jakieś ciasteczka, bułeczki czy inne domowe słodkości, które można zapakować do chlebaka. Wolę dawać jej domowe np. ciasteczka niż te ze sklepu. Ty razem upiekłam drożdżowe ślimaczki z cynamonem. Córce bardzo smakują (również jej koleżankom ze szkoły) :)  Składniki:      25g drożdży      250g mąki(...)ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na około 1 godziny. W między czasie możemy cukier połączyć z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Smarujemy cały roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Układamy w blaszce wyłożonej papierem

Amatorka kuchenna
Cynamonowe ślimaczki 157

wykonaniu, zawsze się udają! Są pyszne, zapewniam, że nie opłaca się robić z mniejszej porcji, bo wspaniale smakują świeżutkie, ale świetnie się też przechowują. Składniki: 1/2 kg mąki krupczatki, (ciasta drożdżowego uwielbiają dodatek mąki krupczatki!)  1/2 kg mąki zwykłej 5 łyżek cukru 2 jaja  2 żółtka 1/2 litra mleka pół kostki masła 50 g drożdży łyżka przyprawy(...)cukru, 2 łyżki letniego mleka, zaczekać aż podrosną. Mleko i masło podgrzewamy, ostudzić. Mąki mieszamy, przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, jajka całe i żółtka oraz letnie mleko, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto może się kleić, ale podsypywać mąką, wyrabiamy chwilę dopóki nie będzie przyjemnie odchodzić od ręki. Miseczkę z ciastem wyrobionym odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Kiedy

kgwjanczewo
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem 69

Pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem. Rabarbar : rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Po tym czasie rabarbar przełożyć na sito, aby go odsączyć. Syropu nie wylewać, będzie świetnym dodatkiem do wody. Orzechy : orzechy wymieszać z cukrem(...)białkiem, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 - 15 minut. Ciasto : mleko podgrzać. Do miseczki wsypać drożdże, wlać 100 ml mleka, wsypać 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na parę minut. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać drożdże, mąkę i wanilię (cukier waniliowy

królestwo garów
15 pomysłów na dania i przekąski z parówek 124

proste. Jednym z takich dań są parówki w cieście francuskim. Można także wykonać zapiekankę z parówkami, makaron, czy też zupę. Możliwości jest bardzo dużo! W tym wpisie przygotowałam dla was zestawienie 15 najciekawszych przepisów na dania i przekąski z parówek, które z pewnością zasmakują całej rodzinie. 1 Parówki w cieście drożdżowym przepis na: Przepiski (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Parówki(...)makaronem przepis na: Radość Jedzenia 7. Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem w sosie śmietanowo-musztardowym przepis na: Słodko Słone Pichcenie 8. Parówki z serem w spiralce z ciasta francuskiego przepis na: Smakiem Pisany 9. Zupa ziemniaczana z parówkami przepis na: Kuchnia Pełna Pasji 10. Parówki pod pierzynką przepis na: Moje Codzienne Przyjemności 11. Parówki w chlebie tostowym przepis

BabskiePorady.pl - Przepisy
Bułki drożdżowe z budyniem 105

cukru + łyżka 30 g drożdży świeżych 150 ml mleka +łyżka mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 g masła budyń: opakowanie budyniu z cukrem 400ml mleka Przygotowanie: Ciasto drożdżowe wyrabiamy tak jak w przypadku drożdżówek z kruszonką . Mleko podgrzewamy. 1/4 jego część mieszamy z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 20minut. Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, jajka(...)łyżki mąki więcej, masa nie może być zbita i twarda! Musi być delikatna i umiarkowanie związana. Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki ( możemy lekko podsypać mąką ). Ponownie odstawiamy je przykryte ściereczką na 20 minut, aby jeszcze wyrosły. Budyń

Lena Gotuje
Tradycyjny Makowiec 142

myślałam. Ciasto jest na pewno dużo smaczniejsze niż ze sklepu, więc jeżeli macie troszkę chęci i czasu, to polecam przygotować je na świąteczny stół. Inspiracja ." Składniki na dużą blachę: Ciasto drożdżowe: 100 g ostudzonej margaryny 60 g cukru 10 g cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 1 jajko 110 ml mleka 30 g świeżych drożdży 300 g maki pszennej tortowej(...)ubijamy z resztą cukrów, dodając pod koniec ubijania po jednym żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie.  Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową. Masa : 2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g) ¾ szklanki cukru pudru (150 g) 80 g posiekanych dużych rodzynek

Słodkie Przyjemności