ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:398/1072)

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 155

Mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam upiec drożdżówki z kruszonką . Są bardzo smaczne , zawsze piekę większą ilość , szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kilograma mąki pszennej 0,5 szklanki ciepłego mleka  50 gram drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 0,5 kostki margaryny Kruszonka: 150 gram maki pszennej 80 gram cukru 100 gram masła Dodatkowo: kilka(...)łyżek cukru 1 jajko Sposób przygotowania: Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy . Rabarbar kroimy na małe kawałki i układamy

Bajeczna Kuchnia
Domowe hot dogi 206

Domowe hot dogi czyli parówki w cieście drożdżowym Składniki : 6 parówek (dobrej jakości np z szynki) Ser żółty 2,5 - 3 szkl mąki 3/4 szkl ciepłej wody Sól Łyżeczka cukru Łyżka ziarenek czarnuszki Łyżka oregano 2 łyżki oleju 7g suchych drożdży (zwykle 1 opakowanie) Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą wodę Dodajemy cukier i drożdże instant Zasypujemy mąką, dodajemy sól, oregano(...)czarnuszkę dokładnie wyrabiamy na koniec dodając olej Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia Po tym czasie wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostakąt (Dalej postępujemy jak w przepisie Parówki w cieście francuskim ) Przy brzegu układamy ser żółty na to parówki i zawijamy, odcinamy i kroimy na  kawałki (wielkości ok pół parówki na porcje) Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Pizza z kurczakiem a la gyros 294

kuli. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznacie, że za mało się ono lepi można dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto przykrywamy (ja zakrywam pokrywką, ponieważ wyrabiam ciasto w specjalnej misce do ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki na pizze. Pieczarki obieramy i kroimy na pół, a następnie na plasterki. Obie papryki kroimy(...)gyros przygotowujemy z tego przepisu (oczywiście mniejszą ilość, na pizze wystarczy nam około 1/2 małej miseczki kawałków kurczaka, resztę podajcie do obiadu lub zużyjcie do sałatki). Gdy ciasto na pizzę wyrośnie kładziemy je na spryskanej oliwą z oliwek blaszce (u mnie 30 cm) i ugniatając ręką rozprowadzamy. Następnie robimy w nim kilka dziurek widelcem, po czym smarujemy sosem (u mnie

Słodkie okruszki
Szwedzkie bułki z cynamonem i kardamonem 232

żeglarkę przystało! :) Za Wasze zakrętasy też będę trzymać kciuki. Wyjdą na pewno pięknie! :) Dla ułatwienia zamieszczam w przepisie link do filmu z "instrukcją obsługi." :) Skorzystałam z własnego przepisu na ciasto drożdżowe, które jest wyśmienite i bosko się z nim pracuje. Podawałam go już przy okazji rwanych bułeczek, jednak przypomnę Wam je jeszcze raz: Składniki na 25 bułeczek (wielkości muffiny(...)soli 60 gramów cukru 2 jajka 60 gramów masła minimum 82% 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 ml letniego mleka mielony cynamon mielony kardamon brązowy cukier masło do posmarowania ciasta Wykonanie: Podgrzej w rondelku mleko do temperatury ciała, rozpuść w nim drożdże oraz oba cukry, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.  W tym czasie

Garniec Magalie
Proste rogaliki czekoladowe 235

Jeśli próbowaliście kiedyś d omowych rogali z orzechami na pewno spodoba się Wam ich czekoladowa wersja. W sumie rzadko jem czekoladowe ciasto drożdżowe, a szkoda, bo jest pyszne! Planuję to nadrobić w najbliższym czasie :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 4 łyżki kakao 50 g drożdży 1 jajko + orzechy laskowe(...)Nutella) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie nadzienia. Orzechy laskowe

Ciastkozercy
Proste wytrawne rogaliki drożdżowe z konfiturą wiśniową 197

Muszę przyznać, że ciasto drożdżowe udało mi się zepsuć tylko jeden raz i to przez drożdże instant. Niestety. Ostatnio ganiałam za świeżymy przez dwa osiedla i... nic. Trochę mnie to rozdrażniło, bo już nastawiłam się na pieczenie drożdżowych rogalików i zmusiłam się do użycia kolejny raz tych suszonych. Tym razem się udało. ;) Miałam ochotę na coś słodkiego - niesłodkiego i takie(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy do niej jajka w temperaturze pokojowej i wsypujemy drożdże. Mleko podgrzewamy tak, by było letnie i również wlewamy je do ciasta, zaś zaraz po nim dodajemy wystudzoną margarynę. Jeśli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt rzadkie, należy podsypać je jeszcze mąką. Całość wyrabiamy przez przynajmniej kilka minut, by nie kleiło się

Kuchenna Kontrrewolucya
Koreańskie kręcone pączki „Kkwabaegi” 219

jednak podzielić się przepisem wczoraj, ale robię to dziś, bo przecież ostatki jutro, więc zawsze jeszcze można przygotować. Co to takiego? Ok 15cm pączki kręcone, które przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Przepis oraz filmik z tego jak je wykonać możecie obejrzeć TUTAJ :)  Składniki na 16 sztuk: 40g masła 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 25g świeżych drożdży(...)dłonią aż do uzyskania w miarę gładkiej i nieprzyklejającej się do rąk konsystencji. Odstawiamy na 45 minut w cieple po czym wyrabiamy i ponownie pozostawiamy na 45 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 16 kawałków (mniej więcej 60g każdy). Każdą kulkę rolujemy tak by powstał cienki pasek o dł. ok 30cm. Skręcamy najpierw na stolnicy rolując dłońmi w przeciwnych kierunkach

Kuchnia w czekoladzie
Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem 126

Krucho-drożdżowe ciasto z pachnącym pomarańczami twarożkiem, mogą stanowić pyszne śniadanie na słodko, ale świetnie sprawdzą się także na podwieczorki, pikniki na świeżym powietrzu (oczywiście, gdy wyjście z domu będzie już możliwe) lub przekąski na kinder party. ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru(...)drożdżówek cukier puder do posypania Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy. Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozwałkowujemy i kroimy na równe kwadraty (ok. 8x8cm). Twarożek mieszamy ze skórką pomarańczy i konfiturą. Na każdy kwadrat nakładamy po łyżeczce nadzienia

Mienta blog
Makowiec 256

Uwielbiam piec ciasta , te proste w wykonaniu jak i te, na których przygotowanie potrzebuję więcej czasu. Te, które zachwycają połączeniu wielu warstw i smaków, jak i te, które mają ciekawy smak przy zastosowaniu kilku niemal składników. Jako, że coraz bardziej zbliżają się święta(...)nadszedł czas by pomyśleć o jakimś ciekawym przepisie na makowiec. Za tymi zwijanymi nie przepadam, o ile uwielbiam mak, to nie pasuje mi połączenie masy makowej z suchym drożdżowym ciastem. Lubię ciasta ciężkie, i wilgotne- i taki jest właśnie przepis na makowiec, zwany makowcem japońskim. Dużo maku, mnóstwo bakalii , prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Polecam! Składniki: 70 g mąki

Pobite gary Barbary
WIENIEC WIELKANOCNY 176

Uwielbiam ozdoby świąteczne,które są zrobione własnoręcznie....niesamowicie cieszą.Dzisiaj proponuję Wam piękny świąteczny wieniec z ciasta drożdżowego. Składniki:   500 g mąki 350 ml mleka 70 g masła lub margaryny 40 g cukru 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 1 jajko Zrobić rozczyn: drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru.Wsypać tyle mąki by rozczyn miał konsystencję(...)śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 25 min. Roztopić masło.Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki,cukru i żółtka.Wlać masło i wyrabiać ok 5 min,aż ciasto będzie gładkie.Odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto podzielić na 4 części.Z jednej uformować 2 wałki,zlepić je końcami i spleść.Połączyć,tworząc mały wieniec.Zrobić to samo

Niespełnione zdolności kulinarne
Drożdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem 240

świeże drożdże i rozpoczęłam pieczenie. Ciasto na ślimaczki ładnie wyrosło, bo akurat wyszło słońce, i miałam pod ręką włoską mąkę do pizzy.  Ziołowe ślimaczki z cukinią Składniki: na ciasto drożdżowe, identyczne jak do pizzy kostka świeżych drożdży 2 1/2 szklanki włoskiej mąki do pizzy 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłej wody farsz(...)suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego majeranku sól plus oliwa do posmarowania wierzchu ślimaczków Przygotowanie: W dużej misce mieszamy drożdże z solą i przesianą mąką, dolewamy wodę i oliwę, stopniowo. Ciasto wykładamy na silikonową matę i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne, przez 10 minut. Ciasto wkładamy do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzewamy

Moja smaczna kuchnia
Nowoorleańskie pączki 158

jako Beignets i stał się wizytówką tego stanu. Podobno najlepsze smaży się w Cafe du Monde w Nowym Orleanie, gdzie są sprzedawane od roku 1862. Wykonuje się je z ciasta drożdżowego, wykonanego na mleku skondensowanym niesłodzonym a dodatkami jest wanilia i gałka muszkatołowa. Pączki mają kwadratowy bądź prostokątny kształt i podobno w USA najczęściej jada się je na śniadanie

Moje Małe Czarowanie
maślane bułeczki 252

trafiłam. Bułeczki rozpływają się w ustach, a Potomek zajadał ze smakiem, bez większych problemów. Polecam na śniadanko z masełkiem i konfiturą. Jeśli nie macie czasu na poranne zarobienie drożdżowego ciasta, spokojnie można je przygotować wieczorem, a rano, siup i do piekarnika! SKŁADNIKI 2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka 40 g masła 10 dag świeżych drożdży 1 łyżka oleju 2 jajka

zabawa smakiem
Najlepszy z tortów z maliną w tle 117

piekąc z częstotliwością przesadną. Na jakiś czas cykl ten przerywam.  Piszę to w Dniu pączka. Mój bilans kaloryczny jeszcze nie przekroczył normy,  ale wszystko przede mną.  Ciasto drożdżowe w misce już pnie się do góry. A teraz, wracam do malinowego,   demonstracyjnie przekoloryzowanego różu odcieniami torcika. Składniki: na małą tortownicę - 18 cm, około 8 porcji Biszkopt(...)biszkopt zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, wykorzystując tylko połowę jego zawartości. Do gotowej mieszanki po przesypaniu jej do miski,  dodajemy  jeszcze 2 łyżki kisielu malinowego. Do ciasta pieczonego w tortownicy o średnicy 18 cm, wystarczy połowa opakowania. Pieczemy około pół godziny i zostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez 15 min. Po zupełnym ostudzeniu kroimy ciasto

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania