ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:396/1038)

Drożdżowe paszteciki z mięsem 227

Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem, którego baza to mięso drobiowe z rosołu. Idealne jako  dodatek do czerwonego barszczyku lub samodzielna przekąska na ciepło lub zimno. Składniki: 350 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli szklanka mleka 2 żółtka 80 g masła szczypta soli farsz: 400 g mięsa drobiowego z rosołu(...)Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże cukier i szczypte soli. Wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. Ciągle mieszając dodawać żółtka. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło.  Wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.  Mięso

wyzwania kuchenne
Jagodzianki 199

Mój narzeczony bardzo lubi jagodzianki. Jako, że miałam w domu drożdże i jagody w słoiku to postanowiłam mu je zrobić. Kiedyś bałam się ciasta drożdżowego, ale jak się okazuje nie ma ku temu powodów. Jagodzianki wyszły pyszne, najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe. Składniki 50g drożdży 500g mąki 500 ml letniego mleka 5 żółtek  1 jajko  100g cukru pudru(...)odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka, jajko i cukier ubić razem na kogel mogel. Dodać przesianą mąkę, zaczyn, mleko i rozpuszczoną ale ostudzoną margarynę. Z całości zagnieść ciasto, można dosypać trochę mąki jak ciasto jest za lejące, ale nie za dużo! Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jagody przelać do garnka, dodać cukier i skrobię. Gotować

Delusional Trine
Strucla z orzechami i cynamonem 131

Składniki: Ciasto drożdżowe: 375 g mąki pszennej 1 jajko 150 ml mleka 45 g cukru 4 g cukru waniliowego 50 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży Nadzienie: 100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek(...)mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz. Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Maślane ciasto ze śliwkami i kruszonką - bez miksera, w 20 minut! 125

Sezon na śliwki w pełni - korzystajmy w niego piekąc pyszne ciasta:). Ten przepis to szybsza alternatywa dla ciasta drożdżowego. Nie licząc czasu pieczenia, zajmie nam około 20 minut.  Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody(...)pszennej 1. Składniki suche i składniki mokre mieszamy w osobnych miskach. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki.  2. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę (30x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki skórką do dołu. Przygotowujemy kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę zagniatamy ze sobą do powstania kruszonki. Wysypujemy

Szefowa kuchni
Drożdżówki z serem 276

rozpuszczone masło – masa powinna być lekko lepiąca, ale musi odchodzić od rąk. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto drożdżowe rośnie, przygotowujemy farsz. W zależności od naszych preferencji twaróg możemy zmielić lub tylko rozdrobnić widelcem (wtedy będą wyczuwalne grudki sera). Jeśli chcemy, aby ser był gładki – mielimy twaróg(...)zmielony). Do sera (zmielonego lub rozdrobnionego) dodajemy żółtka, cukier puder i cukier z wanilią. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i skórkę z połowy ścieramy na bardzo drobnej tarce. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania. Formujemy prostokąt i rozwałkowujemy go tak, aby jeden bok był dwa razy dłuższy od drugiego (u mnie ok. 30 x 60 cm). Na rozwałkowanym prostokącie

Poezja smaku
Szarlotka krucho-drożdżowa 84

fanem ciast kruchych i drożdżowych. Szarlotka krucho-drożdżowa, jest połączeniem obydwu ciast i dla mnie jest to prawdziwy rarytas. Pokochałam to ciasto od pierwszego kęsa i moja rodzina również:)) Pomyślałam więc, że może to być bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół. Dla wszystkich fanów ciast kruchych i drożdżowych w dniu dzisiejszym prezentuję najlepszą szarlotkę jaką jadłam:)) Zapraszam… Składniki(...)posypujemy bułką. Wałkujemy pozostałe ciasto, na szerokość blaszki i przykrywamy jabłka. Brzegi dociskamy do dolnego ciasta a wierzch nakłuwamy widelcem. Ja wierzch dodatkowo posypałam kruszonką. Można z tego zrezygnować a po upieczeniu ciasto polukrować lub ozdobić według własnego uznania. Ciasto odstawiamy przed włożeniem do piekarnika na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy ciasto około 1 h , do lekkiego

gotuj ze mną
Brioszka 74

chleb, ani do końca ciasto. Pewne jest jedno, że to coś unikatowego i wyjątkowego. To rodzaj słodkiego pieczywa, które mimo pokaźnej ilości masła i jajek w przepisie, po upieczeniu jest lekkie, delikatne niczym piórko, subtelne i przepyszne. Brioszka nie lubi pośpiechu. Trzeba pozwolić jej właściwie wyrosnąć. Jak to z ciastem drożdżowym, powinna podwoić swoją objętość. Odwdzięczy się puszystością. Można(...)mieszamy z cukrem, drożdżami i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, żeby drożdże "ruszyły". Do przygotowanego zaczynu dodajemy jajko, mąkę, sól i zaczynamy wyrabiać ciasto. Zostawiamy je na 15 minut, po czym ponownie zaczynamy wyrabiać i dodawać małymi porcjami masło. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce (np piekarnik nagrzany do 30 stopni C) na około

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówka na maślance z jadodami i morelami 134

Mięciutkie ciasto drożdżowe na maślance z jagodami i morelami posypana prażonymi migdałami i posypana cukrem pudrem. 500 ml maślanki 1 łyżeczka miodu +1 łyżka mąki 500 gram mąki + do podsypywania ok. 50 gram (użyłam 250 gram orkiszowej i 250 gram pszennej) 120 g cukru trzcinowego opakowanie suchych drożdży 1/2 szklanki oleju rzepakowego 250 gram jagód 6 sztuk moreli przeciętych(...)mąki - odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wyrośnięte drożdże w maślance, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy  lub mieloną wanilię. Wyrabiamy wlewając olej i podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki  wyłożyć na blachę wyłożoną papierem posmarowanym olejem. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie ( ok. 30-45 minut - w zależności od temperatury w domu

AZgotuj!
Ciasto drożdżowe z kruszonką 129

Zapach ciasta drożdżowego przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.  I ta pyszna, chrypiąca kruszonka. Do tego kubek ciepłego mleka  lub filiżanka kawy. Czy może być coś lepszego?   Składniki: 800g mąki pszennej 150g cukru 2 op. suchych drożdży (2x7g) 4 jajka 1,5 szklanki mleka  150g masła szczypta soli Kruszonka:  8 łyżek mąki 6 łyżek masła 3 łyżki(...)sól. Mleko lekko podgrzewamy. Do sypkich produktów dodajemy roztrzepane jajka, ciepłe mleko oraz połowę roztopionego masła. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy resztę mleka i wyrabiamy dokładnie,  aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie powinno podwoić swoją objętość. Blaszki (dwie podłużne) smarujemy tłuszczem  i posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto

Pyszności Słodkości
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z SEREM I POMIDORAMI 131

twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.   Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę czy kwadrat. Poznajcie mój przepis na grillowane chaczapuri. Składniki: CHLEBKI(...)ziołowy Winiary Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę.  Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę.  Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Capri mieszamy z fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy

Kuchnia w oparach
MINI PIZZERINKI FIT (bez drożdży) 126

błonnik i mikroelementy potrzebne naszemu organizmowi, by lepiej funkcjonował. Po drugie - przygotowanie ich zajmuje nie więcej niż 15 min., bo nie musimy czekać aż ciasto wyroście, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych, drożdżowych pizzerinek i szybka przekąska na wieczór. Jedząc je nie musimy mieć wyrzutów sumienia 😉 Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek płatków gryczanych(...)Gaja Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, płatki gryczane, płatki jaglane, proszek do pieczenia, tymianek oraz sól. Mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto rękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków

Kuchnia MagdaLeny
Razowe drożdżówki z rabarbarem 169

więc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale w wersji "fit" pokombinowałam, namieszałam i wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami przepisem. Składniki: 1 1/4 szkl. (150 g0 mąki pszennej   1 1/4 szkl. (150 g) mąki pełnoziarnistej   25 g drożdży (użyłam(...)odstawiamy na ok 10 minut, aż rozczyn się lekko spieni. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąki, wbijamy jaja, wlewamy masło i rozczyn, wyrabiamy całość przez kilka minut. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, jeśli się klei to podsypujemy trochę mąki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rabarbar obieramy i kroimy

Cynamonowe szczęście
Donuts – Pączki z Dziurką 144

przez większość z nas uwielbiane. Nie może ich zabraknąć w okresie karnawału lub na Tłusty Czwartek. A przecież wróbelki ćwierkają, że to już niebawem. Pączusie z dziurką powstają z ciasta drożdżowego i smażymy je w głębokim oleju. Wychodzą puszyste, delikatne, smaczne. Udekorowane czekoladą i posypką przypadną niejednemu do gustu. Ciężko poprzestać na jednym. Składniki: 490 g mąki pszennej(...)Dodajemy jajka. Mieszamy. Wsypujemy mąkę i spienione drożdże. Mieszamy całość. Następnie lekko wyrabiamy ręką. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (conajmniej 2h). Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy 8 razy i dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy oponki, robiąc mniejszą dziurkę w środku. Odkładamy

Made By Mom And Son
Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdzżach 128

być niepryskane czyli bio, tak samo jak bazylia i czosnek. Tylko naturalne składniki sprawią że drożdże się urodzą, warto próbować zawsze. Rezultatem jest przeważnie pyszny bochen chleba czy nawet ciasto drożdżowe. Zachęciłam do pieczenia? Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ślimaczkowa drożdżówka z powidłami 101

Ślimaczkowa drożdżówka z powidłami Bardzo prosto i szybko jest zrobić takie ciasto, nie chodzi mi o czas wyrastania, tylko czas włożony w nasze przygotowanie a ciasto drożdżowe zapewne każdy lubi. Czas przygotowania 2 godziny z wyrośnięcia 25 porcji Porcja na blaszkę 35 cm x 25 cm   Składniki: ·        3, 5 szk. mąki pszennej(...)Trzy całe jajka i 2 żółtka utrzeć mikserem z cukrem, rozpuszczoną margarynę, dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy jak jest za gęste dolewamy mleka jak za rzadkie wsypujemy trochę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. 3.    Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy cienką warstwę powideł, następnie zrolować

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania