ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:396/1072)

DOMOWA PIZZA 186

przepis na 3 duże pizze składniki: ciasto drożdżowe : 90 dag mąki 2 1/3 szklanki letniej wody 1/2  kostki drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 12 łyżek oleju nadzienie: pierś drobiowa 2 średnie cebule puszka kukurydzy papryka czerwona 40 dag sera żółtego  przecier pomidorowy przyprawa do pizzy Prymat, papryka ostra,sól, pieprz, przyprawa do kurczaka ostra Prymat sos: duży jogurt(...)naturalny 3 łyżki majonezu sól,pieprz, czosnek, suszona pietruszka sposób wykonania: Ciasto : Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże w 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać. Ciasto wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia Farsz: cebulkę pokroić w piórka, zeszklić na patelni,przestudzić   pierś umyć pokroić w paski, podsmażyć na patelni z dodatkiem

Darcia w kuchni
Chleb pszenny z płatkami owsianymi i suszoną żurawiną 243

taki chleb nawet miałam ochotę, bo bardziej wolę suszoną żurawinę niż rodzynki. Skórka jest super chrupiąca, miękki środek. Jest słodki i bardziej przypomina mi ciasto drożdżowe niż chleb zwłaszcza jak kromkę posmaruje się masłem. Zamiast wody dodałam mleko, dzięki czemu chleb ma delikatniejszy miąższ. Ale do rzeczy : Najpierw odmierzyłam 1/2 szklanki suszonej żurawiny - sparzyłam ją gorącą wodą i odsączyłam(...)szklanki mąki typ 650 przesiałam do miski, wsypałam 1/2 szklanki płatków owsianych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Całość wymieszałam i odstawiłam na 15 minut - ciasto na tym etapie jest luźne, ale takie ma być. Po tym czasie dodałam kolejno : łyżkę cukru, łyżeczkę soli i 3 łyżki zakwasu żytniego razowego. Wymieszałam łyżką, żeby składniki się połączyły

apetytnapieczenie
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 108

zapiekankę, która zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie smakiem :) doskonały sposób na sycący obiad lub kolację. Wbrew pozorom nie taki pracochłonna, a efektu warta :) Ja przy okazji chyba się przeproszę z ciastem drożdżowym, które kiedyś mi nie wychodziło, a teraz można powiedzieć - jestem zadowolona :) Zdjęcia niestety pozostawiają wiele do życzenia - to z powodu oświetlenia, które w tej porze roku(...)dodatkowo, jak pisałam, przygotowałam zapiekankę na kolację :) na pewno będę ją jeszcze nie raz robić, bo bardzo nam posmakowała, więc może wtedy uda się zrobić lepsze i wymienić :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 50 g drożdży 3 ugotowane ziemniaki 6 łyżek ciepłego mleka 3 łyżki letniej wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu

Kolorowy Przepisownik
Strucla z rabarbarem i amarantusem 156

sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z  brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle) 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8 g) 8 g cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko ok. 200 ml ciepłej wody z mlekiem(...)łyżki dobrej oliwy Masa (na jedną struclę) 5-6 ogonków liściowych rabarbaru ok. 100 ml wody kilka łyżeczek cukru (dałam 4) 7 łyżek amarantusa ekspandowanego Wymieszać suche składniki ciasta. Dodać jajko. Wymieszać. Powoli dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto ręką w dużym garnku lub misce. Pod koniec wyrabiania (składniki powinny się połączyć, ciasto powinno być sprężyste i odchodzi

Weekendy w domu i ogrodzie
Dorsz w cieście 251

Jeśli potrzebujecie przepisu na smaczną i wilgotną rybę , niewymagającą zbyt długiego przygotowywania to proponuję rybę w pysznym cieście drożdżowym .Jeżeli nie macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław. Składniki: filety z dorsza 1 30 g mąki 20 g pokruszonych drożdży  130ml gazowanej wody mineralnej(...)sól , pieprz szczypta czosnku w proszku olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto się spieni, dodajemy łyżeczkę soli , pieprz, czosnek i mieszamy do konsystencji gęstej śmietany . Filety rybne zanurzamy w cieście , smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron

Gorący kąsek
Pizza naleśnikowa bardzo łatwy przepis 253

Jakiś czas temu zainspirowałam się przepisem na tą pizzę z bloga  http://zchatynakoncuwsi.blogspot.com/2016/04/dutch-baby-pizza-przepis-na-sukces.html To świetny pomysł, zwłaszcza jeśli nie mamy czasu na wyrabianie ciasta drożdżowego. Wypróbuję pomyślałam :)  Oczywiście przepis troszkę zmodyfikowałam. Rezultaty widać na zdjęciach.  Pycha ! Składniki: 1 szklanka mąki  4 jajka 1 szklanka mleka 1 opakowanie sera mozarella w kuleczkach duża garść liści bazylii(...)minut do nagrzanego do 220*C piekarnika. W tym czasie pokroić w piórka cebulę, brokuła, paprykę i pieczarki w cienkie plastry. Po tym czasie wyjąć formę i wlać ciasto do ok 3/4 wysokości lub całość do dużej formy. Od razu zacznie lekko rosnąć.  Na wierzchu ułożyć plastry boczku, brokuła, papryki i cebulę i pieczarki.  Ja jedną pizzę zrobiłam

Jemy Pijemy
Chleb z garnka na suchych drożdżach 45

Chleb z garnka na suchych drożdżach przepis Chleb z garnka na suchych drożdżach  Chleb z garnka na suchych drożdżach to puszysty i chrupiący chleb nocny bez wyrabiania . Ciasto drożdżowe na domowy chleb wystarczy tylko wymieszać łyżką, a po nocy wyrastania po kolejnej godzinie rośnięcia będzie gotowy do upieczenia na przykład na drugie śniadanie. Z podanych proporcji wychodzi duży, familijny(...)jest tak pyszny, że znika w oka mgnieniu :) Najprostszy chleb z garnka Chleb nocny z garnka rzymskiego lub żeliwnego jest prosty w przygotowaniu, należy jednak bardzo uważać podczas przenoszenia ciasta chlebowego do garnka oraz podczas wyciągania chleba z pieca. Garnek jest naprawdę bardzo gorący, przydadzą się grube rękawice kuchenne. Ja ułatwiam sobie zadanie i przenoszę nocny chleb na papierze

Lekcje w kuchni
Szybkie pierożki kebabowe 234

imprezach, czy rodzinnych spotkaniach. Niestety czasem nie mamy zbyt wiele czasu, by je przygotować, chociażby ze względu na to, że musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. Szybkie pierożki kebabowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych pierożków z ciasta drożdżowego. Można je przygotować w ekspresowym tempie, a są równie smaczne, jak tradycyjna wersja. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis! SZYBKIE PIEROŻKI KEBABOWE(...)cebula 2 garści kukurydzy 3 ogórki konserwowe 120 g żółtego sera 3-4 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko garść sezamu Wykonanie Fileta z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy przyprawą kebab-gyros, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Paprykę, cebulę

Alle Dobre!
Gruzińskie chaczapuri 84

Gruzińskie chaczapuri z serem Gruzińskie chaczapuri, chrupiący lekko twarde na zewnątrz i miękki w środku drożdżowe chlebki. Co jest w chaczapuri? Pyszny drożdżowy chlebek z jajkiem na miękko doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno. Stopień ścięcia się jajka jest kluczowy. Nadzienie do chaczapuri żółtko i ser, żółtko w chaczapuri może być bardziej płynne(...)powinno być ścięte na stałe. Chaczapuri z serem lub chaczapuri z mięsem to dwa najpopularniejsze zestawy. Jak zrobić chaczapuri w domu? Z czym się robi chaczapuri Chaczapuri to ciasto drożdżowe w wersji na słono. Ten adżarski przysmak to klasyczny miękki wypiek podawany z serami, sałatkami lub jogurtem. Mieszanka serów sprawia, że danie za każdym razem może inaczej smakować. Jak odgrzać

Dieta moja pasja
Pizza Italiano- z pomidorami i bazylią, mozzarellą oraz kwiatami z szynki parmeńskiej na kremowym sosie 167

włoskich klimatów na talerzu, czyli pizza- na cienkim cieście, z klasycznymi dla Włoch składnikami: rozpływającej się w ustach mozzarelli, chrupiącej szynki parmeńskiej, soczystymi pomidorami oraz świeżą bazylią. Oprócz dobrego ciasta drożdżowego oraz smacznych składników, tajemnicą dobrej pizzy jest również sos, który w tym wypadku nie bazuje na pomidorach, a na... kremowym serku! Użyłam serek Arla Apetina o smaku 'pomidorów(...)nabiera zupełnie nowego, ciekawego i przeeeepysznego wymiaru! 😋 Mąż stwierdził, że ten sos to 'bomba' i przy następnej okazji robienia domowej pizzy spróbujemy też z innym smakiem serka 😀 Koniecznie wypróbujcie! Ciasto na pizzę: * mąka pszenna- 2,5 szklanki (najlepiej typ 00) * ciepła woda- 1 szklanka * drożdże suche- 2 łyżeczki * oliwa- 2 łyżeczki * sól- 1 łyżeczka * cukier- 1 łyżeczka Do miski wsypać

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem (Panini con ragù di carne) 155

smakowały. Skoro bułeczki przeszły testy smakosza, dzi ś  chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bułeczki "brudaski", tak nazwa ł a je moja córka ;) Przepis przypomina "ravazzate siciliane" drożdżowe bułeczki z mięsnym ragù z groszkiem, które można skosztować w Sycylii.  Jedno jest pewne, w bułeczkach można zakochać się od pierwszego kęsa. Polecam Wam serdecznie! SKŁ ADNIKI Buł eczki(...)Ragù przygotowujemy jako pierwsze, najlepiej dzień wcześniej, ponieważ po przygotowaniu musimy go ostudzić i schłodzić. Bułeczki napełniamy zimnym farszem, aby pod wpływem pieczenia nie wypłynął i nie rozmiękczył ciasta drożdżowego.  Cebulę oraz marchew kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, na których podsmażamy  cebulę, marchew oraz ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę przez

La grande e la piccola cuoca
Racuchy na kefirze z jabłkami 285

kefirze bez proszku do pieczenia i bez sody, to strata czasu. Naszym zdaniem dodatek sody lub proszku do pieczenia nigdy nie pozwoli na wyrośnięcie ciasta w takim stopniu jak drożdże. Poza tym racuszki z ciasta drożdżowego doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W przeciwieństwie do tych na sodzie, które po wystudzeniu stają się gąbczaste i wyraźnie zaczyna(...)się podczas smażenia. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy jabłka w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Układamy na cieście w sposób widoczny na zdjęciu. Zawijamy ciasto, tworząc roladę. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na ok. 3 cm plastry. Na patelni rozgrzewamy dość sporo oleju. Racuszki smażymy z obu stron na średniej mocy palnika, pamiętając

Kuchnia Na Wypasie
Kulebiak z kapustą i grzybami 122

Kulebiak to ciasto drożdżowe faszerowane kapustą i grzybami. Danie to w niektórych regionach Polski jest podawane na Wigilijnym stole jako dodatek do barszczu, lub samodzielne danie. Kulebiak z kapustą i grzybami doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Na nasz Wigilijny stół dołączył stosunkowo niedawno, ale tak nam zasmakował, że często przygotowujemy go poza sezonem świątecznym Przepis(...)kulebiaka z kapustą i grzybami Składniki NA CIASTO 3,5 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 jajka szklanka letniego mleka (250 ml) temp. około 40 stopni 25 g świeżych drożdży łyżeczka soli (6 g) łyżeczka cukru (5 g) dwie łyżki oleju lub masła (20 g) NA FARSZ 600 g  kapusty kiszonej 60 g  grzybów suszonych 3  liście

WegePrzepis
Drożdżówka bardzo puszysta z jabłkami i rodzynkami 131

już kilka przepisów na drożdżówki na moim blogu, , ale ta była tak chwalona przez wszystkich że musiałam ją zrobić. Bardzo puszysta i nie aż tak bardzo słodka. Przygotowanie ciasta drożdżowego – mleko podgrzać, musi być letnie. Jajka, żółtka z cukrem ubić na puch. Następnie ubijając wlewać powoli ciepłe mleko. Jeszcze chwilkę ubijać. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier waniliowy(...)ubiją masę jajeczną. Wszystko dokładnie wyrobić na gładką błyszczącą masę. Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już podwoi objętość, dodać rodzynki, ponownie lekko ugnieść ciasto. Przygotować dużą blaszkę i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno blaszki, przykryć i ponownie poczekać aż wyrośnie. Jabłka obrać i pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Przygotowanie

Kuchnia Pokoleń
Focaccia z pomidorkami (Focaccia con pomodorini) 176

Focaccia z pomidorkami i suszonym oregano upieczona na odwrót :) czyli trochę inaczej niż zazwyczaj. Na dnie formy ułożyłam przekrojone pomidorki, które pokryłam ciastem drożdżowym. Pomidorki puściły pyszny sok, który razem z oregano stworzy ły  cudowny aromat. Przepyszna przekąska na piknik. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr mą ki pszennej 0 200 gr pomidorków 7 gr suszonych drożdży(...)łyżeczka soli    PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy sól, olej i stopniowo letnią wodę. Dokładnie wyrabiamy ciasto.   Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Formę do pieczenia (24 cm) wykładamy

La grande e la piccola cuoca