poście pisałam, ze zrobiłam ciasto drożdżowe z większej porcji..i były torebki i takie oto zawijane odrywane bułeczki...z masą kajmakową i startym jabłkiem w środku. 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych szczypta soli 70 g cukru (dałam 120 g) 500 g mąki pszennej(...)jabłka Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie
Moje domowe kucharzeniesiemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego, a jeśli ktoś nie ma to niech sobie zrobi(...)oprócz soli, umieścić w mikserze, dokładnie wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić na 30 min pod ściereczką. Dodać sól, namoczkę, dokładnie wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być mało klejące. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Złożyć na pół. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość. Uformować bochenki, zgodnie z tą instrukcją
moj przepis nasiemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego, a jeśli ktoś nie ma to niech sobie zrobi(...)oprócz soli, umieścić w mikserze, dokładnie wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić na 30 min pod ściereczką. Dodać sól, namoczkę, dokładnie wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być mało klejące. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Złożyć na pół. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość. Uformować bochenki, zgodnie z tą instrukcją
moj przepis nasiemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego, a jeśli ktoś nie ma to niech sobie zrobi(...)oprócz soli, umieścić w mikserze, dokładnie wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić na 30 min pod ściereczką. Dodać sól, namoczkę, dokładnie wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być mało klejące. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Złożyć na pół. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość. Uformować bochenki, zgodnie z tą instrukcją
moj przepis nawiele innych określeń dotyczących jednej potrawy – dobrze nam znanych i przez wszystkich Polaków ukochanych bułek drożdżowych przygotowanych na parze. Takie domowe pampuchy przywołują mi smak dzieciństwa i bułek drożdżowych, które robiła moja babcia. Żadne kupowane później parowce nie były w stanie temu dorównać. Jedynie te przygotowane w domu mają ten niesamowity smak. Smakują fantastycznie zarówno na wytrawnie jako dodatek(...)mąki pszennej 25 g masła 20 g drożdży świeżych 150 ml mleka jedno jajko jedno żółtko 2 łyżeczki cukru duża szczypta soli Czas przygotowania 20 minut przygotowania ciasta + 60 minut wyrastania + 10 minut parowania Liczba porcji 8 sztuk Przygotowanie Mleko lekko podgrzewamy, a następnie przygotowujemy zaczyn, czyli wkruszamy do niego drożdże dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy
Analiza SmakuBułki na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce...Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam : ) Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na parze. Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji słonej - z sosem mięsnym, jak i w wersji słodkiej na przykład z sosem jagodowym. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 250 ml mleka(...)wkładamy całe drożdże, wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier. Ustawiamy czas 3 min/temp.35 s/obrót 1. Następnie dodajemy jajko, wsypujemy mąkę i miksujemy 3 min/temp 40 %/ obrót 1 . Ciasto wykładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, i formujemy wałek który tniemy na małe kawałki. Z każdego kawałku tworzymy bułeczkę. Bułki odkładamy na 10 minut aby podrosły
Kulinarne Fantazje Mariolidzielenia się. Ślimaczki można podać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, oliwkami czy np. jakąś pastą. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na drugi dzień. Trzeba trochę przypilnować ciasto drożdżowe ale całość jest warta zachodu. Składniki: szklanka ciepłej wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 550 100ml oliwy z oliwek łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka gałki muszkatołowej 30g drożdży(...)się rozpuszczą dodaj szklankę mąki oraz oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłym miejscu. Następnie dodaj gałkę muszkatołową i pozostałą mąkę i dobrze zagnieć ciasto. Może to zająć jakieś 10-15 minut. Ciasto musi ładnie odchodzić od ręki, być lśniące i sprężyste. Następnie odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszaj
wysmienitychyba powinno być. Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam upiec ciasto. Tradycyjne, pachnące, pyszne. Wykorzystałam śliwki i jabłka prosto z targu. Powstał przepis na szybkie ciasto drożdżowe, na maślance (zalegającej w lodówce). Cynamonowa drożdżówka z antonówką i śliwkami, na maślance 130 ml maślanki łyżka cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml maki pszennej 70 g masła(...)grubej rafinady lub cukru perlistego 10 g masła Z maślanki, cukru waniliowego i drożdży robimy zaczyn. Mieszamy składniki i odstawiamy by drożdże ruszyły. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. W tym czasie przygotowujemy owoce. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki rafinady. Wrzucamy kawałeczki
Dzieje kuchennej Wiewiórydelikatnego i pysznego ciasta drożdżowego już dawno nie jadłam! Można piec jako tradycyjne bułeczki, bądź jak ja dzisiaj w foremkach na muffiny. Składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 3 jajka 2 dag drożdży 1 cukier waniliowy 1 białko jaja tłuszcz do foremek Wykonanie: Płatki ugotować na mleku, ostudzić, po czym zmiksować na gładką(...)masę. Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie mleka i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać utarte z cukrami jajka, wyrobić bardzo starannie ręką ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przełożyć dom przygotowanych foremek i gdy jeszcze trochę podrosną, posmarować białkiem jaja. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut
Tradycyjna Kuchniasiemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego, a jeśli ktoś nie ma to niech sobie zrobi(...)oprócz soli, umieścić w mikserze, dokładnie wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić na 30 min pod ściereczką. Dodać sól, namoczkę, dokładnie wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być mało klejące. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Złożyć na pół. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość. Uformować bochenki, zgodnie z tą instrukcją
moj przepis namleczna i słodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody(...)wysmarowania formy np. taka Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję masło, mąkę, jajko, maślankę oraz sól i wyrabiam jednolite ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto odstawiam na godzinę by wyrosło (podwoiło swoją objętość), następnie zwilżam dłonie oliwą z oliwek i przekładam ciasto (do wysmarowanej oliwą z oliwek) formy, delikatnie rozciągając
Mango PapajaMięciutkie rogale z ciasta drożdżowego jak na chałkę, z nadzieniem krówkowym. około 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru 2 jaja szklanka wody odrobina soli Do nadziewania: puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym. Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić(...)wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże i pozostałą wodę. Dobrze wyrobić, dodać roztopione masło i smalec. Wyrabiać jeszcze chwilę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie, podzielić na dwie części. Uformować dwa koła, każde podzielić
Praktyczna plwypróbować przygotowując moje ulubione drożdżówki z rabarbarem i ricottą. Sprawdził się świetnie! Poniżej znajdziecie przepis oraz co nieco o samym sprzęcie, bo potrafi dużo więcej niż tylko zagniatać ciasto drożdżowe. Jakie funkcje … Artykuł Robot kuchenny Kenwood z wbudowaną wagą – czy warto? Test robota Kenwood Titanium Chef XL + przepis na drożdżówki z rabarbarem pochodzi z serwisu
FlymetothespoonCiasta ze śliwkami Trwa sezon na śliwki – to dobry moment na to, aby przygotować szybkie ciasto ze śliwkami, idealne na drugie śniadanie lub deser. Wypróbujcie 3 przepisy na ciasta z dodatkiem mąki gryczanej, pszennej i pełnoziarnistej. Ciasta ze śliwkami są idealnym, letnio – jesiennym deserem. Słodycz tych owoców przełamana ich lekką kwasowością nadaje wypiekom wyrazistości, sprawiając(...)minutach, schłodzone w lodówce ciasto przekładamy do formy, następnie układamy pokrojone śliwki wymieszane z odrobiną cynamonu, mąki i opcjonalnie cukrem waniliowym. Następnie posypujemy zmrożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach, aby powstała kruszonka. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni. Ciasto drożdżowe ze śliwkami Składniki: mąka pszenna – 500 g świeże drożdże
Słodkie okruszki