twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką. Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę czy kwadrat. Poznajcie mój przepis na grillowane chaczapuri. CHLEBKI(...)czosnkowy pomidorki Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Capri mieszamy z mozarella lub fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą
Kuchnia w oparachdodać to co tylko się lubi :) U mnie pizzerinki były z pozostałym od obiadu sosem pomidorowym z mięsem mielonym (przepis tutaj) , pieczarkami i serem. Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki pszennej * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody+ pół szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: * sos pomidorowy(...)wymieszać. Zasypać to łyżka mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować, na około 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce tak długo, aż ciasto podwoi swoja objętość. Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie zagnieść. Od ciasta odrywać
Zrób to smaczniemąka, jajka, piwo i cała reszta powinna mieć taka samą pokojową temperaturę, warto wszystko wystawić na blat kuchenny na ok. 2 godziny przed planowanym zagniatanym ciasta. Składniki na ciasto drożdżowe: - 1 i 1/2 kg mąki pszennej, u mnie typ 500 z pobliskiego młyna - 13 dag świeżych drożdży(...)mleku, odstawić na 10-12 minut aby drożdże rozpoczęły fermentację. 2. Jaja z żółtkami ubić na jednolitą masę. Do suchych składników dodajemy drożdże, jaja, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba to podsypujemy mąką. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy szczelnie natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce
Apetyczna babeczkaponiedziałek będziemy mogli zabrać do pracy. Tydzień temu były cebularze, które od razu podbiły nasze serca. Wczoraj postanowiłam upiec kolejne wytrawne bułeczki, ale tym razem wzorowane na pizzerinkach. Ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, ser, cebula i dowolna kiełbaska. To nie może być nie dobre ;) Minipizze z chorizo z przepisu wychodzi 12 bułeczek Do bułeczek potrzebujemy: 500 g mąki + dodatkowo 3 łyżki(...)zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 dużą cebulę ok. 150-200 g sera 18 plasterków chorizo (po 1,5 na każdą minipizzę) przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie olej do smażenia Ciasto przygotowujemy tak samo, jak na cebularze. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, 4 łyżki mleka (z przygotowanej szklanki) i 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
Ratunku obiadłyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki i sól, wlać oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto, posmarować je oliwą, przykryć ściereczką, zostawić w cieple na 60 minut. Sos pomidorowy: Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut. Czosnek(...)jeśli nie jest myta, opłukać i osuszyć. Ser mozzarella wyjąć z zalewy, pokroić w plastry. Wykonanie Piekarnik rozgrzać do 200 o C ( z termoobiegiem ). Na blat oprószony mąką wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta lekko podwinąć i posmarować oliwą, włożyć do nagrzanego
niecodziennikparyMój mąż poprosił mnie abym zrobiła jagodzianki. Moja reakcja nie była zbyt optymistyczna, bo wiadomo nie od dziś, że ciasto drożdżowe wymaga trochę zachodu. Ale takie muffinki już nie! Pół godziny roboty, pół godziny pieczenia i gotowe ;) A są naprawdę pycha, idealne do porannej kawy. Muffinki z borówkami składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki masła 1 szklanka cukru(...)pieczenia przesiewamy, dodajemy do stopniowo do masy na przemian z mlekiem ucierając do połączenia się składników. Dodajemy borówki, mieszając delikatnie szpatułką. W blaszkę do muffinek układamy papilotki, przekładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy z foremki i studzimy na kratce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineAustrii najpopularniejszymi owocami są morele. Morele znajdziemy w słodkich wypiekach: w całości lub w postaci gęstej marmolady. Gugelhupf to ciasto w kształcie babki, która może być pod postacią ciasta drożdżowego czy piaskowego. Może być z dodatkami lub bez. Obraz Austrii to babka z morelami z dodatkiem orzechów. Smakuje nieziemsko! Składniki: 5 jajek 160 g masła skórka z 1 cytryny(...)cynamonem, cukrem waniliowym oraz połową ilością cukru, orzechów. Dodajemy mąkę oraz pozostałe orzechy i miksujemy na gładką masę. Białką z cukrem ubijamy na sztywno. Dodajemy pianę z białek do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Morele kroimy na pól. Wyjmujemy pestki. Formę do babki (u mnie keksówka) smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wylewamy 1/3 ilość ciasta. Układamy
Kuchnia w oparachsmaczniejsze, no i dają niesamowitą satysfakcję. Ale dość wstępu :-) Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość. Z podanych składników wyszedł mi jeden spory chlebek. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -1/2 mąki pszennej(...)cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły. następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz jedną garść słonecznika. I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki. Chlebuś
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudziałce po Panu Henryku wyjątkowo wcześnie zaowocowały. Taka odmiana. W ubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam wekować powidła, a w piekarniku właśnie siedzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, rzecz jasna :) Przy okazji dzieci dały popis znajomości klimatów wiejskich ;) Mąż chciał zabłysnąć dowcipem i mówi do Hani: - Znasz dowcip o powidłach? - Nie..... - Po widłach(...)wiedząc o co chodzi, zapytała: - Tato! Ale co to są widły??? Po czym odezwał się Franio: - Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb tymi widłami? Tymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać
bistro mamaresztkę pieczywa z myślą o tym, że po południu nie będzie potrzebne, a tymczasem po powrocie do domu ma się ogromną ochotę na kanapkę? Co wtedy? Ja piekę bułki 😊 Ciasto drożdżowe szybko wyrasta, więc na kolację mogą być kanapki. 😊😋 Składniki (na 8 bułek): 500 g mąki chlebowej + łyżka do oprószenia 20 g drożdży łyżeczka cukru 150 ml mleka łyżeczka soli(...)mąki widelcem i odstawić do namnożenia drożdży. Gdy drożdże ruszą, dodać resztę mleka, sezam/mak/czarnuszkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać połowę wody i znów wszystko dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać masło w kawałkach i zacząć wyrabiać. Jeśli zajdzie potrzeba, dodać wodę najlepiej stopniowo. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat
Weekendy w domu i ogrodzieinnych blogach, ja mam dla Was pączki włoskie. Są zupełnie inne w smaku niż klasyczne pączki polskie. Te włoskie, nie są na drożdżach, a więc jeśli boicie się ciast drożdżowych, to przepis idealny dla Was. W środku pączków jest również miła niespodziewajka. To nadzienie, tak inne od nadzień w klasycznych pączkach. Tutaj znajdziemy przepyszny, orzeźwiający krem zamiast ciężkich nadzień marmoladowych(...)jest tak pyszny, że co druga łyżeczka trafiała do pączków, a reszta do buzi Krem będzie idealny również do innych wypieków jak np. tarta. Pączki, w przeciwieństwie do tych drożdżowych, smażymy na oleju. Co ciekawe, pączki hiszpańskie i włoskie, zamiast lukru czy cukru pudru, zwykle obtaczane są w zwykłym cukrze, co przyznam się szczerze było jedyną niepasującą mi tu rzeczą
Mieszam w GarnkuMeksykańskie tacos w wersji polskiej? Tak, z pysznymi warzywami Bonduell, na cieście drożdżowym, a do tego w wersji odrywanej i na jeden kęs. Pomysł nieco zakręcony, polecony na imprezowe wieczory albo spotkanie z przyjaciółmi. Trochę przypomina pizzę, nie wymaga krojenia, wystarczy sięgnąć i oderwać kawałeczek dla siebie. Przy okazji chciałabym Wam polecić pyszne, soczyste i chrupiące warzywa(...)poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami . ODRYWANE MINI TACOS Składniki: (na formę 24 cm i 17 cm) ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oliwy 8 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru farsz: 200 g mięsa mielonego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Bon appetit mon amieleżycie i się nudzicie i wpada wam do głowy pomysł i go realizujecie???? Mam właśnie tak, niestety albo super można powiedzieć. Pączek – wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu na kolor ciemno-złoty lub upieczonego w wysokiej temperaturze na kolor jasno-złoty. Powstały małe(...)połowę białka Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy drożdże,wlewamy mleko temp pokojowa,wbijamy jaja i żółtka,wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy olej.Wszystkie składniki zagniatamy( ciasto jest klejące ale takie ma być). Wyrabiałam robotem jakieś 10 minut i zostawiłam takie klejce w misie na 2 godziny ( drożdże suche dłużej wyrastają). Po 2 godzinach ciasto wyrosło lecz nadal widać
Różowa kuchniagrzybami w lodówce. Wydaje mi się, że jest smaczniejszy, wilgotniejszy niż tradycyjne paszteciki. I długo zachowuje świeżość. Bardzo dobry rodzaj pieczywa do barszczu, polecam. Składniki (na 1 duży kulebiak): Ciasto drożdżowe:\ 250 gram mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 25 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody Farsz: 2 szklanki kapusty kiszonej(...)minut. Odcedzam grzyby pozostawiając płyn po gotowaniu. Z drożdży, cukru, łyżki wody i mąki robię rozczyn, który odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto. Jeśli ciasto się lepi zbyt mocno polewam dłonie odrobiną oleju i wyrabiam ciasto dalej. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum godzinę, tak by podwoiło swoją objętość
Mango Papaja