klasycznego, dobrze upieczonego ( czyli sprawiającego wrażenie niedopieczonego ) brownie doceniłam niedawno. Pewnie dlatego, że ogólnie nie zaliczam się do zagorzałych wielbicieli ciast czekoladowych. Lubię, ale bardziej w wersji torowej, w-z kowej. Nie kruchej lub murzynkowej. Ciasto drożdżowe z domieszką czekolady nie przemawia do mnie tym bardziej. Ale jak już rozsmakowywać się w tym gatunku, to w ich wersji(...)mniej wilgotny, bardziej słodki, mniej lub bardziej ciężki, ciemniejszy, jaśniejszy. Aż do tego oto wypieku. Tak powinno smakować, prezentować się, zachwycać i nasycać brownie. Nie wyobrażam sobie bardziej czekoladowego ciasta. Zajadając kawałeczek, ma się wrażenie, że to po prostu kostka doskonałej deserowej czekolady. Dlatego - ważna jest jakość użytych tabliczek czekoladowych oraz dodatek prawdziwego masła. Idealnym, będącym kropką nad i dodatkiem
Kronika PiekarnikaPrzepis na to nietypowe danie otrzymałam od Pań ze Stowarzyszenia Kobiet w Rokietnicy, za co im serdecznie dziękuję. Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 i ½ szklanki mleka ½ łyżki soli 1 jajko 1 żółtko Farsz: 1 kg ziemniaków 300 g białego sera (twarogu) 1 cebula(...)tłuczemy, bądź przeciskamy przez praskę. Cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy ser, cebulkę z masłem i całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie może być gorące), dodajemy je do mąki razem z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy elastyczne ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. W razie potrzeby podsypujemy
Trzeci talerzPrzygotowując gulasz najczęściej jadamy go z dodatkiem ugotowanej kaszy, ale tym razem zachciało mi się czegoś innego, knedlików właśnie. Przygotowanie ich nie jest trudne, w zasadzie trzeba jedynie wyrobić ciasto drożdżowe, uformować knedle, a potem ugotować je we wrzątku i gotowe. Proste? Pewno, że tak:) 500 g mąki krupczatki 2 jajka 300 ml mleka 20 g drożdży sól 1 łyżeczka(...)Odstawiamy na około 10 minut, do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sporą szczyptę soli, rozbełtane jajka, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy. Wyrabiamy, dosyć długo, gładkie ciasto (do momentu aż przestanie lepić się do rąk). Odstawiamy pod przykryciem aż do wyrośnięcia (na około 45 minut). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Każdej nadajemy kształt knedlika (czyli formujemy
Smaki Na Talerzuprzyznać, że wyszło przepyszne. Zamieniłam tylko owoce. Śliwki, które puściły sporo soku sprawiły, że drożdżówka szybko nie wyschła i nawet na drugi dzień pozostała nadal świeża. Duża blacha Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy 1 kg śliwek Kruszonka(...)odstawić do podwojenia objętości. Masło rozpuścić. Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier, cukier waniliowy i dodać 2 jajka. Następnie wlać ciepłe masło i wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera). Gotowe ciasto powinno gładko odchodzić od miski i być sprężyste. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). W międzyczasie
My simple kitchenZrobienie tego ciasta drożdżowego jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt z pewnością wart jest zachodu! :) Idealna propozycja na Wielkanocną Babę! :) Chcę również życzyć wszystkiego najsłodszego Paniom, w dniu naszego święta! :) Składniki: 2 szklanki (250 g) mąki 35 g cukru pudru 50 g pełnego mleka 10 g świeżych drożdży 3 jajka 90 g masła 1 łyżeczka soli lukier róże z lukru(...)opcjonalnie) Sposób przygotowania: W misie robota kuchennego umieszczamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i jedno jajko. Wyrabiamy 15 minut. Dodajemy pozostałe jajka, masło i sól. Wyrabiamy kolejne 15 minut. Ciasto powinno mieć temp. 24-25 °C. Miskę przykrywamy ściereczką odkładamy do lodówki na 2 godziny. Formę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę
DominikaDolciDelikatne ciasto drożdżowe a w środku gruszki i żurawina. Składniki: -ok. 4 szklanki mąki -300 ml ciepłego mleka -5 dkg drożdży -10 dkg masła -3 żółtka i jajko do smarowania -3 łyżki cukru -szczypta soli -aromat -2 łyżki oleju -gruszki z zalewy -garść żurawiny -można dodać garść orzeszków ziemnych Gruszki, żurawinę i orzeszki kroimy w kostkę(...)drożdży, łyżki cukru, 1/2 szklanki mleka i kilku łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, cukier, sól, aromat, żółtka i stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy na kwadraty
Maminek kulinarnykupić niemal w każdej piekarni. Ja od kiedy wyszperałam przepis na te pyszności gdzieś w czeluściach internetu robię je dość często, bo wbrew pozorom przygotowanie ciasta nie jest wcale skomplikowane. Jest to ciasto drożdżowe z dużą ilością masła, któremu zawdzięczają swój aromat dodatkowo większa ilość jajek niż w tradycyjnych bułkach czyni ją lżejszą i delikatną. Świeża brioszka najlepiej smakuje(...)smakuje taka jeszcze ciepła, posmarowana masłem z kubkiem kakao obok. Rozpisałam się i rozmarzyłam i gdyby nie to, że jestem przykuta do komputera już pobiegłabym do kuchni, by rozczynić ciasto. Składniki: 200 ml mleka 200 ml wody 800 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 42 g drożdży 2 jajka ( żółtka i białka oddzielnie) 125 ml oleju
Cynamonowe szczęścieKolejny przepis na odrywane cynamonowe bułeczki drożdżowe. Przepis niby podobny a smakują zupełnie inaczej. Poprzedni możecie znaleźć TUTAJ . Składniki: 600 g mąki pszennej 60 g cukru kryształ 80 g masła 1 jajko 1 żółtko 20 g drożdży świeżych 300 ml mleka szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże pokruszyć, dodać 3 łyżki mleka, łyżeczkę(...)ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na około 30-40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Przepis na ciasto drożdżowe zaczerpnięte z kanału "Zapytaj Anię
Anielskie wypiekiPrzepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia(...)WYKONANIE : Drożdże rozkruszamy i mieszamy w ciepłym mleku aż się rozpuszczą. W dużej misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy. Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły
Kulinarne Fantazje Mariolisama. I przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite! I choć nie jestem wielką fanką makowca, to ten smakuje naprawdę wyjątkowo. :) Ciasto drożdżowe (na 3 strucle): 3 szklanki mąki pszennej + ok. 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 21 g drożdży suchych(...)laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (musiałam ratować się cukrem waniliowym, gdyż zapomniałam kupić wanilii) Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do większej miski, przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie świetnie sprawdza się parapet w kuchni
Cooking MonsterDawno nie robiłam parówek w cieście drożdżowym...i tak oto są a raczej były ..robiłam je w niedzielę..i co prawda zabrakło mi parówek i zrobiłam 8 rogalików.. bez niczego..zjadłam jednego, a resztę oddałam szwagrowi męża..tak jemu posmakowały.. 50 dag mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczka soli 3 łyżki masła(...)drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Masło rozpuścić i lekko ostudzić.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec
Moje domowe kucharzenieCiasto drożdżowe z czereśniami jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Oczywiście można użyć innych owoców sezonowych. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 100 g masła 100 g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 500 g czereśni Przygotowanie: Czereśnie myjemy, pozbawiamy szypułek, drylujemy i mieszamy(...)ubijmy na puszystą pianę z solą. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru aż staną się płynne. Następnie dodajemy do drożdży mleko, mąkę, pozostały cukier oraz ubite jajka i wyrabiamy ciasto przez minimum 15 minut. Potem dodajemy roztopione, letnie masło i dalej wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce n a 1 godzinę. Po tym czasie
Symfonia smakowaListopadowa Piekarnia Amber spotkała mnie w jeszcze ciepłej i słonecznej scenerii, natomiast teraz już bliżej niż dalej do zimy. Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z dyniami
Moje Małe Czarowaniezostawiłam do posypania wierzchu. Paprykę pokroiłam w paseczki i rozłożyłam na cieście. Podobnie pokroiłam ogórka i również rozłożyłam na pizzy. Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki i także porozkładałam na cieście. Pizzę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie pizzę posypałam resztą sera i zapiekałam ją do jego roztopienia. Pizzę podałam oczywiście(...)przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-kurczakiem.html), pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym
Waniliowe Improwizacjestopni, funkcja góra / dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Drożdżówki będą pieczone na środkowej półce przez ok 10 - 15 min, do zrumienienia, zwłaszcza pod spodem. Ciasto szybko wyrabiamy i wałkujemy na ok 1 cm placek. Najlepiej, aby powstał nam kwadrat, dzięki temu nie będziemy musieli niczego odcinać wałkować ponownie :) Wzdłuż, na połowie placka rozprowadzamy szpinakowy farsz(...)drugą stronę. Nie jest to konieczne, po prostu ciekawie wygląda. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem i wedle uznania posypujemy sezamem lub czarnuszką. Nasze drożdżówki posypaliśmy czarnuszką. Uwielbiamy jej połączenie z drożdżowym ciastem. Wkładamy do piekarnika. Czekamy aż bułeczki ładnie zbrązowieją i studzimy, najlepiej na kratce :) Doskonale smakują również na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia od dwojga