ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:397/1038)

ODRYWANA PIZZA BALLS 105

mozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić! Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone bułeczki przecinamy na pół, układamy pokrojone składnik, a wierzch smarujemy masełkiem czosnkowym i ponownie zapiekamy

Kuchnia MagdaLeny
ODRYWANA PIZZA BALLS 105

mozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić! Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone bułeczki przecinamy na pół, układamy pokrojone składnik, a wierzch smarujemy masełkiem czosnkowym i ponownie zapiekamy

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe z truskawkami 83

Ciasto drożdżowe na ok 400g mąki. Ok 3/4 szklanki mleka podgrzać i rozpuścić 4 łyżki cukru. Połówkę drożdży rozpuszczam w przestudzonym ciepłym mleku, posypuję 3 łyżkami mąki,mieszam i zostawiam do wyrośnięcia 20 minut po wyrośnięciu dodaję mąkę , 3/4 szklanki cukru,2 jajka 1/4 kostki masła rozpuszczam i zostawiam do przestygnięcia,dolewam do reszty. Całość zagniatamy dosypując mąki( ja mieszam(...)łychą)  Od stawiamy do wyrośnięcia.  Później jeśli nadal mokre,znowu mąka i zagniatamy. Ciasto nie może się przyklejać do paluchów.    Mąkę dosypuję dotąd aż jest dobrze.  U mnie wszystko jest na O K O!  Wkładam do wysmarowanej długiej blachy,na wierzch układam truskawki w całości ,posypuje je cukrem. Dziś włożyłam na próbę do środka

Kurnikowo
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 156

Dawno nie piekłam takiego "zwykłego " ( czyli trochę bardziej słodkiego i już nie tak bardzo fit) Ale kto nie lubi wracać do dawnych sprawdzonych przepisów przechodzących z pokolenia na pokolenie :) Ciasto drożdżowe z kruszonką czy bez idealnie pasuje do popołudniowej kawki czy herbatki ! Zawsze wychodzi , pysznie smakuje i szybko znika :)  SKŁADNIKI: 220 ml mleka 40 g świeżych drożdży(...)jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli *KRUSZONKA 70 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła DODATKOWO: Opakowanie mrożonych truskawek Dżem truskawkowy do posmarowania ciasta *Kruszonkę można oczywiście pominąć :) PRZYGOTOWANIE : * Kruszonkę zagniatamy w rękach tak aby powstały małe kawałki , następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki . CIASTO: Najpierw przygotowujemy rozczyn :pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym

Marcepanowa kuchnia
Focaccia 129

Focaccia to przepyszne ciasto drożdżowe. Możemy skomponować do tego dowolne nadzienie. Polecam położyć na wierzch duszone warzywa. Dodając duszoną cebulę otrzymamy cebularze. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka  Rozczyn(...)ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.  Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam

prawdziwe jedzenie
Jaki typ mąki wybrać? Przewodnik kuchenny 56

dostępne są różne jej typy. Mówią one o zawartości substancji mineralnych, a jednocześnie wskazują na przeznaczenie mąki. I tak typ 450 sprawdza się najlepiej w przypadku ciast biszkoptowych, a 550 ciast drożdżowych. Na kluski, pierogi i makarony najlepsza będzie mąka typ 500. Warto dodać, że dostępna jest również tak zwana semolina, czyli gruboziarnista mąka pszenna, która jest doskonałym źródłem błonnika(...)się ona bowiem do wahań poziomu glukozy we krwi. Z powodzeniem można nią zastępować mąkę pszenną. Świetnie sprawdzi się w przypadku pierogów, makaronu, naleśników. Można piec z niej również ciasta, a nawet chleb. Jej atutem jest mniejsza zawartość kalorii, a wyższa białka. Jeśli na dobre wprowadzisz ją do swojej kuchni, możesz mieć pewność, że kondycja Twoich włosów i paznokci wyraźnie

Słodkie okruszki
Bułeczki z borówkami 399

Bułeczki z borówkami są miękkie, pulchne, smaczne i z dużą ilością owoców. Robi się je w ten sam sposób, co jagodzianki, czyli z ciasta drożdżowego z nadzieniem owocowym. Jagody to owoce wyjątkowe i trudno je zastąpić innymi. Ponadto są one trudno dostępne, więc wybór borówek w zastępstwie będzie dobrym krokiem. Bułeczki z borówkami możemy robić również z mrożonymi owocami(...)mące ziemniaczanej i cukrze. Jeżeli ktoś ma ochotę to bułeczki z borówkami przed włożeniem do piekarnika można też posypać kruszonką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Bułeczki z borówkami: Ciasto: 100 g masła 200 ml mleka 3 szklanki (450 g) mąki pszennej 1/4 szklanki (60 g) cukru 1 duże jajko 15 dag drożdży kilka kropel aromatu cytrynowego lub waniliowego Nadzienie

Danka Pichci
Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą 73

Czekoladowy sernik z wiśniami był pierwszą myślą, gdy zobaczyliśmy ogrom dojrzałych owoców na drzewach. Musiał jednak ustąpić pierwszeństwa prostym ciastom drożdżowym i upiekliśmy go dopiero teraz, wykorzystując wiśnie z ostatnich zbiorów. Ponieważ z pieczenia jagodzianek z kruszonką zostały nam białka, pierwotne plany na sernik wzbogaciliśmy o bezowy kopiec, ale nie jest on niezbędny. Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą stał(...)dotychczasowych wypieków tego lata i nawet Ed, który nie lubi serników, jedząc go, wydawał pomruki zadowolenia. Składniki na czekoladowy sernik z wiśniami i bezą Owoce: 400 g wiśni Czekoladowe ciasto: 250 g masła 450 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżki kakao Masa sernikowa: 1 kg białego sera z wiaderka (lub trzykrotnie zmielonego) w temperaturze pokojowej 5 jajek

niecodziennikpary
Maślane rogaliki z konfiturą pomarańczową 307

konfiturą z dojrzewających w słońcu pomarańczy, posypane cukrem pudrem to świetna propozycja tradycyjnego, domowego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub w roli śniadania na słodko. Składniki: Ciasto: 650g mąki pszennej 3 jajka 60g świeżych drożdży 250ml mleka 100g masła 130g cukru szczypta soli Dodatkowo: 400g konfitury z pomarańczy cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy(...)wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, każdą z części rozwałkować na kształt koła i pokroić na 12 trójkątów

Szalona Kuchnia Eweliny
Pszenno-żytni chleb z siemieniem lnianym 113

Drogą prób i błędów upiekłam w końcu kolejny nasz ulubiony chleb. Po bułkach z siemieniem lnianym, przyszła pora na chleb.  Nie jest trudny do zrobienia. Chleb z prostego ciasta drożdżowego wzbogaciłam o ziarna, ale też trochę zmieniłam technikę, aby nadać mu leszy smak.  Pieczony jest na kamieniu co nadaje chrupkości. Częste składanie chleba znacznie poprawia jego strukturę(...)ulubiony chleb z siemieniem lnianym. Na jeden bochenek chleba będziecie potrzebowali 1/3 szklanki siemienia lnianego +120 ml wody Wieczór wcześniej namoczcie siemię lniane i przykryjcie folią spożywczą. Ciasto właściwe 310 g pszennej mąki chlebowej 30 g mąki żytniej 2 g suchych drożdży instant 5 g soli morskiej plus namoczone 12 godzin wcześniej siemię lniane Wszystkie składniki razem z namoczonymi

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą 179

młodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno. Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło(...)białej surowej kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju 1/3 szkl. wody 5 łyżek siekanego koperku sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku świeże ciasto francuskie (50x25 cm) czarnuszka do posypania pierożków Przygotowanie: Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki.  Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć razem z kiełbasą na oleju. Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki i dodać

Codziennik Kuchenny
Serowe paluchy z farszem pizza. 171

Jeżeli wybieracie się na np. piknik to z pewnością będziecie chcieć zabrać ze sobą coś bardzo smacznego, więc ten przepis będzie jak znalazł :-)  Paluchy zrobiłam z ciasta drożdżowego, z mąki wrocławskiej - ta świetnie nadaje się do takich wyrobów. Ostatnimi czasy bardzo polubiłam mąki z Lubelli - nie mają tradycyjnej papierowej torebki (co sprawia że jest szczelniejsza) i mają bardzo poręczne(...)jest dość ciężko ją jeszcze dostać, ale warto naprawdę się rozejrzeć. W całym przepisie jest bardzo dużo sera, całość jest naprawdę bardzo mocno serowa! Polecam :-) Składniki: na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej wrocławskiej Lubella opakowanie drożdży instant 7 g 1 szklanka letniej wody łyżeczka soli Poostałe składniki: 40 dag sera żółtego oregano, pieprz, sól 5 plastrów salami (dużych

Poezja Smaków - blog kulinarny
Włoskie ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe. 133

dodatek oregano). Z jednej porcji mogą powstać 2 średniej wielkości pizze, 6 calzone lub 12 bułek  Po upieczeniu ciasto jest puszyste, mięciutkie i pachnące. Polecam!!! Składniki na ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe 500 g mąki pszennej (tortowej, dobrej jakości) 250o g ciepłej wody 7 g suszonych drożdży (lub 14 g świeżych) 1 łyżka cukru(...)posypania      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie, wsypujemy w nie drożdże, cukier, wlewamy wodę i odstawiamy na 2-3 minuty (jeśli przygotowujemy ciasto ze świeżych drożdży najpierw ucieramy drożdże z cukrem i 50 ml ciepłej wody, dodajemy do mąki i czekamy około 5-10 minut, aż drożdże podwoją objętość). Po tym czasie dodajemy

Rozpustne gotowanie
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 175

kuchnia i można czerpać z niej wiele fajnych pomysłów. Postaramy się pokazać Wam więcej naszych pomysłów na przystosowanie jej na warunki wegetariańskie. Oryginalny, starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego, nadziewany farszem z kapusty i jajek na twardo. Dużą zaletą tego dania jest to, że można faszerować go wszystkim, co w danym momencie mamy w lodówce(...)składniki są właśnie w tych kolorach. Zobaczcie co nam wyszło, a na marginesie powiemy Wam po cichu, że było przepyszne.   Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony

vegetanie
Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę 184

syropem klonowym albo na wytrawnie z sosem czosnkowym, ziołowym, ajvarem czy jakim lubicie. Idealne rogaliki na śniadanie. Robi się je dość szybko zważywszy że mamy do czynienia z ciastem drożdżowym. Cały proces wytwarzania i pieczenia trwa godzinę. Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe paluchy z serem 128

Mięciutkie, puszyste, obłędnie serowe i słodziutkie. Niczym nie odstają od tych sklepowych! Przepis pochodzi z cudownej książki Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla. Polecam! Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 150 ml mleka 3,2% 22 g świeżych drożdży 30 g cukru 40 roztopionego masła , przestudzonego 2 żółtka 1 op. cukru waniliowego szczypta soli Masa serowa(...)pudru 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka miękkiego masła skórka otarta z połowy cytryny odrobina soku z cytryny 1-2 łyżki śmietany 18% Dekoracja: cukier puder/ lukier Przygotowanie: 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i cukrem waniliowym (mleko powinno mieć temp. 40 st. C) Dodać odrobinę mąki i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Kluchy drożdżowe „karotki” 100

Kolejny zmodyfikowany przepis- kopytka inaczej- z ciasta drożdżowego z dodatkiem marchewki.    i Smakuje idealnie podane na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem. Składniki: 30 dag mąki 10 dag marchewki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce(...)drobnych oczkach, następnie odsączyć sok.  Drożdże rozetrzeć z cukrem, a po chwili zalać ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, jajko, stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi objętość wlać sok z marchwi , wymieszać i ponownie odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Na wrzącą wodę kłaść łyżką kluseczki, gotować, wyjąć na sito

Tradycyjna Kuchnia