piekąc z częstotliwością przesadną. Na jakiś czas cykl ten przerywam. Piszę to w Dniu pączka. Mój bilans kaloryczny jeszcze nie przekroczył normy, ale wszystko przede mną. Ciasto drożdżowe w misce już pnie się do góry. A teraz, wracam do malinowego, demonstracyjnie przekoloryzowanego różu odcieniami torcika. Składniki: na małą tortownicę - 18 cm, około 8 porcji Biszkopt(...)biszkopt zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, wykorzystując tylko połowę jego zawartości. Do gotowej mieszanki po przesypaniu jej do miski, dodajemy jeszcze 2 łyżki kisielu malinowego. Do ciasta pieczonego w tortownicy o średnicy 18 cm, wystarczy połowa opakowania. Pieczemy około pół godziny i zostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez 15 min. Po zupełnym ostudzeniu kroimy ciasto
Kronika PiekarnikaDrożdżówki z serem upiekłam z mąki krupczatki, a nie z tortowej. Pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe z mąki krupczatki, a zrobiłam to za namową Aliny Gniewkowskiej. W książce Współczesna kuchnia domowa z 1927 roku pisze: „ W Rosji używają mąkę krupczatkę, która w użyciu pęcznieje, jest ona wydatniejszą od miękkiej, używanej w Kongresówce. Dla tych przyczyn, używając mąkę krupczatkę, trzeba użyć(...)więcej mleka. Niektórzy twierdzą, jakoby krupczatka niezdatna była do bab, ale w praktyce przekonałam się, że nie ma lepszej mąki i tylko krupczatkę używałam do rozmaitego ciasta, jako do bab i zawsze z dobrym skutkiem .” ciasto: 600 g mąki krupczatki, 16 g suchych drożdży, 260 – 280 ml mleka, 4 jajka, 160 g cukru, 100 g masła, nadzienie : 600 g sera
królestwo garówSami możemy upiec zdrowszą, domową bułkę czosnkową. Najlepsza forma bułki niby bez dodatków ( typu plastry cebuli, pieczarki , itp.) a jednak można nią pojeść jak zapiekanką czy pizzą. Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka soli(...)wlewamy do mąki. Mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie). Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy
Domowe ciastaprzesmażamy 15 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mieszamy z ubitymi białkami. Odstawiamy na bok. 3. W czasie gdy nasz mak jest zalany wrzątkiem, równolegle zaczynamy przygotowywać ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy 50 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka, dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować(...)solą na gładką masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i masę z żółtek. Zagniatamy. Powoli dodajemy roztopione masło, zagniatamy ponownie przez około 5-10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkujemy na blacie obficie
My Culinary Artjabłka prażone. Ja preferuję częściową papkę z wyczuwalnymi kawałkami owoców. Są tacy, co nie będą bawić się w żadne podsmażanie jabłek, a po prostu wykładają surowe jabłka na ciasto. Jak jesteśmy przy części jabłkowej, ja dodałam do jabłek niewiele cukru, bo były bardzo słodkie. Jeśli używacie kwaśnych jabłek, to cukru należy dodać więcej. Są różne sposoby zagęszczania masy jabłkowej(...)często przypomina mi się książka kucharska wydana swojego czasu przez p. Małgorzatę Musierowicz. Dostałam ją jako kilkunastolatka. Zawierała przepisy różnych bohaterów z książek i była tam właśnie szarlotka, na drożdżowym cieście. Pamiętam, że wychodziła doskonała a moja rodzinka lubiła się nią zajadać. Niestety, książkę na przestrzeni lat, mieszkań i miast – wcięło. Miał ktoś kiedyś taką? Ciasto możemy podać
Mieszam w Garnkusolą oraz pieprzem), pieczarki, ser żółty, pieczona czerwona papryka Składniki na ciasto idealne (cienkie, średnie, grube) - ilość wystarcza na 3,4 osoby: 3 szklanki mąki (tortowa lub Lubella do ciast drożdżowych) 50 gramów świeżych drożdży 3 łyżki stołowe oleju 1 szklanka letniej wody 2,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Wykonanie: Mąkę i sól wymieszać w misce(...)folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie przygotować składniki naszej pizzy. Następnie wlać zaczyn do mąki z solą, wymieszać, wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać co najmniej 7 minut. Powinno być plastyczne i odrywać się od rąk. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce
Garniec MagalieDziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia" Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej . Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi(...)posypuje solą różową gruboziarnistą - wkładam do piekarnika na 25-30 minut - upieczone studzę na kratce - można zajadać :) z oliwą - lub wykorzystać to jako bazę do kanapki :) - aby odświeżyć ciasto drożdżowe zwilżamy je lekko wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5 minut Smacznego
Basia w kuchniSłonecznej Kuchni też nikt nie przejdzie obojętnie obok tradycyjnego świętowania Tłustego Czwartku, a nawet dołożę na paterę kolejny pączkowy pomysł! Przed Wami pączki-nie pączki, bo przygotowanie na bazie ciasta do brioszek (brioche), usmażone klasycznie na głębokim tłuszczu i przełożone bardzo nie dbającym o nasze obwody - kawowym kremem mascarpone. Ale któż zwracałby akurat na to uwagę, kiedy brioszkowy pączek już(...)mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży i cukru - odstaw do wyrośnięcia na 15min. 2. W dużej misce lub robocie kuchennym umieść mąkę, dodaj sól, jajko i zaczyn drożdżowy - wyrabiaj ciasto przez 10min. 3. Do ciasta dodaj masło w kawałkach i ponownie wyrabiaj przez 10-15min, aż ciasto całkowicie wchłonie masło i stanie się gładkie - ciasto odstaw do wyrośnięcia
Kuchnia w Słońcu Skąpanamozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić! Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone bułeczki przecinamy na pół, układamy pokrojone składnik, a wierzch smarujemy masełkiem czosnkowym i ponownie zapiekamy
Kuchnia MagdaLenymozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić! Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone bułeczki przecinamy na pół, układamy pokrojone składnik, a wierzch smarujemy masełkiem czosnkowym i ponownie zapiekamy
Kuchnia MagdaLenyCiasto drożdżowe na ok 400g mąki. Ok 3/4 szklanki mleka podgrzać i rozpuścić 4 łyżki cukru. Połówkę drożdży rozpuszczam w przestudzonym ciepłym mleku, posypuję 3 łyżkami mąki,mieszam i zostawiam do wyrośnięcia 20 minut po wyrośnięciu dodaję mąkę , 3/4 szklanki cukru,2 jajka 1/4 kostki masła rozpuszczam i zostawiam do przestygnięcia,dolewam do reszty. Całość zagniatamy dosypując mąki( ja mieszam(...)łychą) Od stawiamy do wyrośnięcia. Później jeśli nadal mokre,znowu mąka i zagniatamy. Ciasto nie może się przyklejać do paluchów. Mąkę dosypuję dotąd aż jest dobrze. U mnie wszystko jest na O K O! Wkładam do wysmarowanej długiej blachy,na wierzch układam truskawki w całości ,posypuje je cukrem. Dziś włożyłam na próbę do środka
KurnikowoDawno nie piekłam takiego "zwykłego " ( czyli trochę bardziej słodkiego i już nie tak bardzo fit) Ale kto nie lubi wracać do dawnych sprawdzonych przepisów przechodzących z pokolenia na pokolenie :) Ciasto drożdżowe z kruszonką czy bez idealnie pasuje do popołudniowej kawki czy herbatki ! Zawsze wychodzi , pysznie smakuje i szybko znika :) SKŁADNIKI: 220 ml mleka 40 g świeżych drożdży(...)jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli *KRUSZONKA 70 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła DODATKOWO: Opakowanie mrożonych truskawek Dżem truskawkowy do posmarowania ciasta *Kruszonkę można oczywiście pominąć :) PRZYGOTOWANIE : * Kruszonkę zagniatamy w rękach tak aby powstały małe kawałki , następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki . CIASTO: Najpierw przygotowujemy rozczyn :pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym
Marcepanowa kuchniaFocaccia to przepyszne ciasto drożdżowe. Możemy skomponować do tego dowolne nadzienie. Polecam położyć na wierzch duszone warzywa. Dodając duszoną cebulę otrzymamy cebularze. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka Rozczyn(...)ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam
prawdziwe jedzeniedostępne są różne jej typy. Mówią one o zawartości substancji mineralnych, a jednocześnie wskazują na przeznaczenie mąki. I tak typ 450 sprawdza się najlepiej w przypadku ciast biszkoptowych, a 550 ciast drożdżowych. Na kluski, pierogi i makarony najlepsza będzie mąka typ 500. Warto dodać, że dostępna jest również tak zwana semolina, czyli gruboziarnista mąka pszenna, która jest doskonałym źródłem błonnika(...)się ona bowiem do wahań poziomu glukozy we krwi. Z powodzeniem można nią zastępować mąkę pszenną. Świetnie sprawdzi się w przypadku pierogów, makaronu, naleśników. Można piec z niej również ciasta, a nawet chleb. Jej atutem jest mniejsza zawartość kalorii, a wyższa białka. Jeśli na dobre wprowadzisz ją do swojej kuchni, możesz mieć pewność, że kondycja Twoich włosów i paznokci wyraźnie
Słodkie okruszkiBułeczki z borówkami są miękkie, pulchne, smaczne i z dużą ilością owoców. Robi się je w ten sam sposób, co jagodzianki, czyli z ciasta drożdżowego z nadzieniem owocowym. Jagody to owoce wyjątkowe i trudno je zastąpić innymi. Ponadto są one trudno dostępne, więc wybór borówek w zastępstwie będzie dobrym krokiem. Bułeczki z borówkami możemy robić również z mrożonymi owocami(...)mące ziemniaczanej i cukrze. Jeżeli ktoś ma ochotę to bułeczki z borówkami przed włożeniem do piekarnika można też posypać kruszonką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Bułeczki z borówkami: Ciasto: 100 g masła 200 ml mleka 3 szklanki (450 g) mąki pszennej 1/4 szklanki (60 g) cukru 1 duże jajko 15 dag drożdży kilka kropel aromatu cytrynowego lub waniliowego Nadzienie
Danka PichciCzekoladowy sernik z wiśniami był pierwszą myślą, gdy zobaczyliśmy ogrom dojrzałych owoców na drzewach. Musiał jednak ustąpić pierwszeństwa prostym ciastom drożdżowym i upiekliśmy go dopiero teraz, wykorzystując wiśnie z ostatnich zbiorów. Ponieważ z pieczenia jagodzianek z kruszonką zostały nam białka, pierwotne plany na sernik wzbogaciliśmy o bezowy kopiec, ale nie jest on niezbędny. Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą stał(...)dotychczasowych wypieków tego lata i nawet Ed, który nie lubi serników, jedząc go, wydawał pomruki zadowolenia. Składniki na czekoladowy sernik z wiśniami i bezą Owoce: 400 g wiśni Czekoladowe ciasto: 250 g masła 450 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżki kakao Masa sernikowa: 1 kg białego sera z wiaderka (lub trzykrotnie zmielonego) w temperaturze pokojowej 5 jajek
niecodziennikparykonfiturą z dojrzewających w słońcu pomarańczy, posypane cukrem pudrem to świetna propozycja tradycyjnego, domowego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub w roli śniadania na słodko. Składniki: Ciasto: 650g mąki pszennej 3 jajka 60g świeżych drożdży 250ml mleka 100g masła 130g cukru szczypta soli Dodatkowo: 400g konfitury z pomarańczy cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy(...)wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, każdą z części rozwałkować na kształt koła i pokroić na 12 trójkątów
Szalona Kuchnia EwelinyDrogą prób i błędów upiekłam w końcu kolejny nasz ulubiony chleb. Po bułkach z siemieniem lnianym, przyszła pora na chleb. Nie jest trudny do zrobienia. Chleb z prostego ciasta drożdżowego wzbogaciłam o ziarna, ale też trochę zmieniłam technikę, aby nadać mu leszy smak. Pieczony jest na kamieniu co nadaje chrupkości. Częste składanie chleba znacznie poprawia jego strukturę(...)ulubiony chleb z siemieniem lnianym. Na jeden bochenek chleba będziecie potrzebowali 1/3 szklanki siemienia lnianego +120 ml wody Wieczór wcześniej namoczcie siemię lniane i przykryjcie folią spożywczą. Ciasto właściwe 310 g pszennej mąki chlebowej 30 g mąki żytniej 2 g suchych drożdży instant 5 g soli morskiej plus namoczone 12 godzin wcześniej siemię lniane Wszystkie składniki razem z namoczonymi
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmłodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno. Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło(...)białej surowej kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju 1/3 szkl. wody 5 łyżek siekanego koperku sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku świeże ciasto francuskie (50x25 cm) czarnuszka do posypania pierożków Przygotowanie: Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć razem z kiełbasą na oleju. Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki i dodać
Codziennik KuchennyJeżeli wybieracie się na np. piknik to z pewnością będziecie chcieć zabrać ze sobą coś bardzo smacznego, więc ten przepis będzie jak znalazł :-) Paluchy zrobiłam z ciasta drożdżowego, z mąki wrocławskiej - ta świetnie nadaje się do takich wyrobów. Ostatnimi czasy bardzo polubiłam mąki z Lubelli - nie mają tradycyjnej papierowej torebki (co sprawia że jest szczelniejsza) i mają bardzo poręczne(...)jest dość ciężko ją jeszcze dostać, ale warto naprawdę się rozejrzeć. W całym przepisie jest bardzo dużo sera, całość jest naprawdę bardzo mocno serowa! Polecam :-) Składniki: na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej wrocławskiej Lubella opakowanie drożdży instant 7 g 1 szklanka letniej wody łyżeczka soli Poostałe składniki: 40 dag sera żółtego oregano, pieprz, sól 5 plastrów salami (dużych
Poezja Smaków - blog kulinarnydodatek oregano). Z jednej porcji mogą powstać 2 średniej wielkości pizze, 6 calzone lub 12 bułek Po upieczeniu ciasto jest puszyste, mięciutkie i pachnące. Polecam!!! Składniki na ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe 500 g mąki pszennej (tortowej, dobrej jakości) 250o g ciepłej wody 7 g suszonych drożdży (lub 14 g świeżych) 1 łyżka cukru(...)posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie, wsypujemy w nie drożdże, cukier, wlewamy wodę i odstawiamy na 2-3 minuty (jeśli przygotowujemy ciasto ze świeżych drożdży najpierw ucieramy drożdże z cukrem i 50 ml ciepłej wody, dodajemy do mąki i czekamy około 5-10 minut, aż drożdże podwoją objętość). Po tym czasie dodajemy
Rozpustne gotowaniekuchnia i można czerpać z niej wiele fajnych pomysłów. Postaramy się pokazać Wam więcej naszych pomysłów na przystosowanie jej na warunki wegetariańskie. Oryginalny, starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego, nadziewany farszem z kapusty i jajek na twardo. Dużą zaletą tego dania jest to, że można faszerować go wszystkim, co w danym momencie mamy w lodówce(...)składniki są właśnie w tych kolorach. Zobaczcie co nam wyszło, a na marginesie powiemy Wam po cichu, że było przepyszne. Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony
vegetanie