ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:400/1038)

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka 115

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu nadzieniem z kaszy gryczanej często wypełnia się ciasto drożdżowe, gołąbki, ale także pierogi.   Farsz do pierogów zaś zwykle robi się z kaszy wymieszanej z białym serem i podsmażoną cebulką. Jednak ponieważ kasza gryczana doskonale smakuje z suszonymi grzybami, również i takie pierogi oferuje kuchnia regionalna. Zapraszam do wypróbowania przepisu(...)opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli 2 łyżki roztopionego masła lub oleju Składniki na farsz: 300 g kaszy gryczanej 30 g grzybów suszonych 1 cebula

Trzeci talerz
PIZZA KORONA 165

Dodajemy ulubione dodatki i możemy rozkoszować się jej smakiem.   SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2 szkl. mąki Basia do ciast drożdżowych , ¾ szkl. ciepłej wody Nadzienie: kawałek podsmażonego kurczaka,  kilka ugotowanych różyczek brokuła,  kawałek sera feta,  3 łyżki kukurydzy,  3 plastry papryki konserwowej,  kawałek zielonej papryki(...)wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę, sól i olej, szybko wyrabiamy. Wkładamy do miski na 15 minut aby ciasto podrosło. Rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Ciasto przecinamy na środku na 8 części (jak na zdj nr 1).  Paprykę kroimy w paski

słodki bratek
Pszenne bułeczki z ziarnami 148

Pszenne bułeczki z ziarnami Składniki: rozczyn drożdże świeże - 20 g mąka -1 łyżka szczypta soli woda ciepła - 20 ml Ciasto drożdżowe : woda ciepła - 250 ml olej - 3 łyżki mleko - 5,5 łyżki mąka pszenna - 4 szkl cukier - 1 łyżka sól 7,5 g tłuszcz do formy jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt ziarna słonecznika firmy Plenus pestki dyni firmy(...)wodę dokładnie rozmieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie dodać do mąki rozczyn i pozostałe składniki, oprócz ziaren, zagnieść ciasto, wyrabiać kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części

Kuchnia Danusi
Tarta z budyniem, rabarbarem, truskawką i bezą 101

Pojawił się rabarbar i miałyśmy z mamą zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem, a skończyło się tym, że upiekłyśmy tarte z budyniem, rabarbarem, truskawkami i bezą.  Składniki : 250 g mąki pszennej 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli  250 g cukru  150 g zimnego masła budyń śmietankowy 500 g świeżych truskawek 500 g rabarbaru czerwony żelowy barwnik(...)Mąke i masło, siekamy razem, dodajemy 100 g cukru, sól oraz żółtka (białka odkładamy do lodówki - będą do bezy) m ieszamy razem na gładką masę. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki razem z truskawkami obtaczamy w mące ziemniaczanej, dzięki temu nie puszczą soku

Lili w kuchni
Pączki łychą kładzione 225

kształtem - mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim "nafaszeruje", poleję lekko polewą, lukrem

Zasmakuj Kuchni
Pszenno-razowe buchty, czyli kluski na parze 140

pytała mnie kiedy znowu będą. Będą, będą :) Przecież zaczynamy sezon jagodowy, a później grzybowy. Kluski na parze można jeść nie tylko na słodko. Do ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą. W cieście drożdżowym sprawdza się bardzo dobrze. Jeśli takiej akurat nie macie w kuchennej szafce, użyjcie tylko pszennej. Czytaj więcej

bistro mama
Idealne bułki do hot-dogów 174

własnych bułek, wiecie jaka to radość i satysfakcja, że to jednak Wasza, własnoręcznie wykonana buła, a nie jakiś zgnieciuch ze sklepu... :) Także ten... podwijamy rękawy i hop hop, robimy ciasto drożdżowe! :)   Składniki: 30g drożdży 680g mąki pszennej 2 łyżki cukru 235ml mleka 120ml wody 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 1,5 łyżeczki soli jajko mleko do posmarowania sezam(...)Odstawiamy na 10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Do miski wrzucamy mąkę, jajko, sól i olej lub masło. Następnie dodajemy nasz zaczyn i resztę wody z mlekiem. Zagniatamy. Ciasto jest dosyć luźne, będzie wymagało podsypania mąką. Starajcie się nie podsypywać za dużo, tak tylko aby przestało się kleić. Niestety im więcej dodacie mąki, tym twardsze wyjdą Wasze buły. Wyrobione

Czerwona Porzeczka
Muffiny drożdżowo-pomarańczowe 236

Moja córka uwielbia drożdżówkę z kruszonką. Dzisiaj upiekłam jej drożdżówkę, ale ciut w innej postaci, ponieważ jako muffiny. Dodałam świeży sok pomarańczowy dzięki czemu drożdżowe muffiny mają delikatny posmak pomarańczy. Składniki:    300g mąki    40g masła    2 żółtka    1/3 szklanki ciepłego mleka    0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy(...)miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę połączyć) i piec w 180C około 30min

Amatorka kuchenna
Drożdżówki z serem 132

Drożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję się(...)nich jest i do tego są znacznie tańsze, same plusy Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych drożdżówki z serem. Zakręcone, rosną duże, więc można rozdzielić ciasto na mniejsze części. Jak dla mnie idealne. Inspiracja tutaj . Składniki: CIASTO: – 250 ml mleka; – 80 g oleju; – 450 g mąki pszennej; – 25 g świeżych drożdży

dom-agi.pl
Dania dla dzieci 29

ciasteczka, których wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy zagnieść razem wszystkie składniki, schłodzić, uformować wałeczki i upiec. Banalnie proste i mega smaczne!   Ciasto shrek z bananami Przepis tutaj (KLIK) Smaczne i wesołe ciasto z delicjami, które pasuje praktycznie na każdą okazje. Prosty w przygotowaniu i przepyszny deser lubiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych.   Ciasteczka z jabłkami(...)przepyszne kąski drobiowe obtoczone chrupiącą i pięknie rumianą panierką. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli.   Rogaliki tygryski Przepis tutaj (KLIK) Puszyste, maślane i przepyszne rogaliki drożdżowe.   Ciasto arbuz Przepis tutaj (KLIK) Zapraszam na pyszne i efektowne ciasto, które wyglądem przypomina znany i lubiany owoc.   Paluszki rybne w aromatycznym cieście jogurtowym Przepis tutaj (KLIK) Fantastyczne danie

Blog z Apetytem
Pizza grecka 90

mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać resztę wody, oliwę, sól, zamieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, przez ok. 10 minut wyrabiać ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos pomidorowy: Cebule obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek i oregano, chwilę podsmażać(...)smaku, odstawić do przestygnięcia. Nadzienie: Fetę pokroić w kostkę, mozzarellę i oliwki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pomidor umyć, pokroić w plasterki. Wykonanie Blat oprószyć mąką, wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, porozkładać wszystkie składniki nadzienia. Wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika

niecodziennikpary
Szybka pizza z patelni 153

szybką i smaczną pizzę z patelni. Jest to przepis dość prosty, i dla osób, który najdzie ochota własnie na pizzę, ale nie mają zbyt dużo czasu, by robić ciasto drożdżowe. Wiadomo, że smak obu pizz jest inny, ale warto spróbować i przekonać się, że taka pizza może być również bardzo smaczna :). A więc zapraszam :)  Składniki dla 1 osoby: 100g(...)oliwy oczywiście dodatki do pizzy typu sos pomidorowy, ser, szynka, może być kukurydza. Przygotowanie:  Do miski wsypujemy suche składniki, następnie wlewamy wodę oraz oliwa, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na ok 1 cm grubości, a nawet ciut mniej. Tak rozwałkowane ciasto kładziemy na rozgrzaną patelnie i grzejemy około 2-3 minut

Gotuj z Mąką
Kiełbaski w cieście drożdżowym 139

tego typu przekąsek dlatego zawsze staram się przygotować tak zwane "finger foods" czyli małe przekąski które bierze się  w rękę i je. Tym razem zapiekłam kiełbaski w cieście drożdżowym, a po upieczeniu przekroiłam na mniejsze kawałki. Bardzo fajna i nieskomplikowana opcja, warto wypróbować. Składniki około 4 - 5 kiełbasy śląskiej 25g drożdży 200 ml wody 350g mąki musztarda miód majeranek(...)wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać łyżkę majeranku, łyżkę suszonego oregano, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę papryki ostrej, trochę soli, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół (nie trzeba), podsmażyć chwil ę na patelni. Z amiast kiełbasy śląskiej, można też użyć innej, na przykład frankfurterek które

Delusional Trine
"Parowe" z czekoladą i jogurtem 145

czekoladą i gęstym koktajlem własnej roboty, z domowej tłustej śmietany i poziomek zgniecionych z cukrem.. Z powodu braku tych ostatnich składników proponuję zastępczą wersję z jogurtem owocowym. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 2 - 3 czubate łyżki cukru szczypta soli 2 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka ok.3 dag margaryny 1 jajko Ponadto: Nutella lub inny krem czekoladowy(...)dołka wkruszyć drożdże, posypać pozostałym cukrem i zalać połową mleka. Drożdże z mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć

Praktyczna pl