Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, który wydobywa się z piekarnika :) Lubicie szarlotki? Musicie spróbować na spodzie drożdżowym! Składniki: ½ kg mąki, 3 jajka, 15 dag cukru, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag margaryny, sól do smaku, Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek, tłuszcz do formy. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek maki, 10 łyżek cukru, 10 łyżek oleju, ½ łyżeczki cynamonu(...)jajka utarte z cukrem i wyrabiać przez 10 minut z dodatkiem ciepłego mleka. Następnie wlać stopiony, wystudzony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrobić i odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Wylać gotowe ciasto na przygotowaną blachę i poukładać pokrojone obrane jabłka. Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać, posypać ciasto z jabłkami i znowu odłożyć na chwile do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni
Tradycyjna KuchniaFocaccie zrobiłam z mojego ulubionego i niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe, którego od wielu już lat używam na spód pod pizze, bułki, paszteciki i chlebek pszenny. Jeżeli drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał. Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki. Proporcje na bardzo dużą blachę(...)soli olej do posmarowanie ulubione zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek ..... lub też suszone pomidory, oliwki... co tylko chcecie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki, ciasto wyrobić ręką, mocno i dość długo wyrabiając. Następnie uformować kulkę, oprószyć mąką ze wszystkich stron i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć
Jadło i czytadłoPyszne ciasto drożdżowe z owocami, miękkie, puszyste i bardzo pyszne. Upiekłam je z owocami sezonowymi i kruszonką. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 50 g swieżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 500 g mąki pszennej 5-6 łyżek oleju(...)jajko i jeszcze to wszystko wymieszam. Do tego wsypuję pół kilograma mąki i wlewam mleko. Do tego około 5-6 łyżek oleju, gdyby podczas wyrabiania ciasta było zbyt luźne dosypię jeszcze trochę mąki, wsypuję również jeden cukier waniliowy. Ciasto jest bardzo ładnie wyrobione elastyczne, teraz pozostawię je na około godzinę w ciepłym
Kulinarne Fantazje MarioliGrissini to rodzaj włoskiego pieczywa. Mają postać cienkich paluszków, a wyrabiane są z ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do sałatki z owocami. przygotowywane jest na słono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki(...)gorzkiej czekolady 2 łyżki ulubionych pestek (słonecznik, dynia, sezam) 3 pokrojone na drobno daktyle 4 łyżki cukru Mąkę cukier i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Dodajemy posiekaną na drobno czekoladę, pestki oraz daktyle. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Jak ciasto będzie elastyczne przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu
Kuchnia w oparachCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na obłędne zawijańce cynamonowe z ciasta drożdżowego. Smakują one najlepiej zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Zainspirowałam się przepisem Clausa Meyera. Kilka rzeczy pozmieniałam. Musicie koniecznie upiec te puszyste i pyszne bułeczki. Składniki (16 bułeczek): 500 ml tłustego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania bułeczek 1 kg mąki(...)łyżki mielonego cynamonu Wykonanie: Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami dodaj jajko, mąkę, cukier i sól. Wyrabiaj do momentu, aż powstanie miękkie, lśniące ciasto, które odstaje od ścianek naczynia. Masło pokrój w małą kostkę i dodaj
Moja pasja smakuCiasto drożdżowe i truskawki, połączenie moich dwóch ulubionych składników. Do tego jeszcze słodka chrupiąca kruszonka i deser idealny gotowy! Czas przygotowania: 40 min Czas oczekiwania: 90-120 min Czas pieczenia: 15-18 min Składniki: (na 8 sztuk) 300 g mąki (niecałe 2 szklanki) 130 ml ciepłego mleka 7 g drożdży suszonych (lub 20 g świeżych) 1 jajko 1 żółtko(...)Kruszonka: 50 g mąki 30 g roztopionego masła 30 g cukru Dodatkowo: 1 białko 1 łyżeczka mleka Przygotowanie: Do misy przełóż suche składniki, jajka i mleko, wyrób na gładkie ciasto Kiedy ciasto zacznie odchodzić od boków misy, dodaj roztopione masło i ponownie wyrób Wyrobione ciasto przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-1,5 godz
Słodki Blognadużycie ;) Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką(...)łyżki soku z cytryny. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać więcej solu kub cukru pudru Wykonanie. Z podanych składników zagnieść sprężyste miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto urosło na około 1 godzinę Po tym czasie ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknadużycie ;) Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką(...)łyżki soku z cytryny. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać więcej solu kub cukru pudru Wykonanie. Z podanych składników zagnieść sprężyste miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto urosło na około 1 godzinę Po tym czasie ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpełnoziarniste paszteciki okazał się na tyle uniwersalny, że spokojnie można z niego zrobić kulebiak z kapustą i pieczarkami, który pomimo zastosowania mąki pełnoziarnistej jest mięciutki i smaczny. Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej typ 550 250 g mąki pszennej typ 1850 270 ml mleka opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)pokojowej, rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Następnie dodaj mąki, sól i olej a następnie wyrabiaj w rękach lub za pomocą dedykowanego do tego urządzenia na gładkie i jednolite ciasto około 6-8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Kapustę kiszoną odcedź z płynu
Mango Papajawww.mango-papaja.pl w zakładce "Książka" i z okazji BLACK FRIDAY dzisiaj są w genialnej promocji na hasło: CZARNAPAPAJA bo za jedyne 19,90 zł! Składniki (na około 40 sztuk): Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej typ 550 250 g mąki pszennej typ 1850 270 ml mleka opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)pokojowej, rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Następnie dodaj mąki, sól i olej a następnie wyrabiaj w rękach lub za pomocą dedykowanego do tego urządzenia na gładkie i jednolite ciasto około 6-8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Kapustę kiszoną odcedź z płynu
Mango Papajaszarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy BUŁECZKI CYNAMONOWE Przygotowanie : około 3 h Składniki ciasto drożdżowe: – 250 ml ciepłego mleka – 7-8 g drożdży suszonych (1 saszetka) – 500 g mąki pszennej – 50 g cukru białego – szczypta soli – 1 jajko(...)mleka dodaj suszone drożdże instant i odstaw mleko na 5-7 minut. Do misy miksera lub na stolnice wsyp przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Jeśli używasz miksera wybierz końcówkę typu hak. Kiedy ciasto zacznie tworzyć jednolitą kulę dodaj jajka – 1 całe i 2 żółtka. Ponownie mieszaj do połączenia. Ostatnim etapem jest dodanie miękkiego
nietylkopasta.plsię doskonale. Zwłaszcza że chyba wszyscy je lubią. Drożdżówki z serem w rodzinnym wykonaniu Domowe wypieki nie tylko warto podarować sobie nawzajem, ale też warto je wspólnie przygotować. Robienie ciasta drożdżowego to doskonała okazja, żeby do kuchni zaprosić dzieci, które z ochotą uformują bułki, słoiczkiem wykonają wgłębienia i wypełnią je serowym nadzieniem. Być może takie drożdżówki nie będą miały perfekcyjnych(...)drożdży Nadzienie: 250g zmielonego twarogu 1 żółtko 1/4 szklanki cukru (55g) 1 cukier waniliowy (8g) 2,5 łyżki kwaśnej śmietany lub mleka (ok.60g) Dodatkowo: 1 białko ½ łyżki wody Wykonanie: Ciasto: Drożdże posypujemy cukrem, czekamy kilka minut, następnie łyżeczką dokładnie rozcieramy, mieszamy z 1 szklanką mąki, solą i cukrami, wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać. Powoli dodajemy resztę
KulinarneImpresje.plmaku. Czy to możliwe? Prawie tak, to ciasto smakuje jak najlepszy makowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich(...)wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią maki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło. Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Ja ciasto ( a raczej mój
SMYKWKUCHNItrwa do 5 marca), więc pora na kolejne karnawałowe słodkości. Jeszcze w ”śnieżnym klimacie” – szybkie pączki serowe z powidłami. To dobra alternatywa dla tych, którym z ciastem drożdżowym „nie po drodze”. Składniki na 17 szt.: - 500 g twarogu śmietankowego mielonego - 2 szklanki mąki tortowej * - 4 jajka (L) - 3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy) - 3 łyżki jogurtu greckiego(...)alkohol i wodę różaną (niewiele, bo ma bardzo intensywny smak i zapach) – miksujemy. Dodajemy jogurt – ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie lepkie i takie ma być. W szerokim rondlu nagrzewamy olej do temperatury ok. 175 ° C. Łyżką do lodów maczaną w oleju nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej
mojewypiekiinietylkoKiełbasę przeważnie grillujemy i z dodatkami sobie jemy, ja jednak do ciasta ją powkładałam i ciekawą przekąskę przygotowałam. Ciasto drożdżowe, zielone - bo szpinakowe, na kamieniu grillowałam, i na ciepło podawałam. Jak nie macie jak je grillować to można w piekarniku przygotować. Składniki: ok. 400 g mąki do drożdżowych wypieków, 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Szpinak bardzo drobno kroimy. Do zaczynu dodajemy sól, pieprz, olej, szpinak, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, przykrywamy wilgotną, bawełnianą ścierką i pozostawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Z kiełbas ściągamy skórkę, kroimy po długości, a następnie w plastry. Ciasto spłaszczamy
Moniki Smakołyki