ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:409/1072)

Szarlotka krucho-drożdżowa 109

fanem ciast kruchych i drożdżowych. Szarlotka krucho-drożdżowa, jest połączeniem obydwu ciast i dla mnie jest to prawdziwy rarytas. Pokochałam to ciasto od pierwszego kęsa i moja rodzina również:)) Pomyślałam więc, że może to być bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół. Dla wszystkich fanów ciast kruchych i drożdżowych w dniu dzisiejszym prezentuję najlepszą szarlotkę jaką jadłam:)) Zapraszam… Składniki(...)posypujemy bułką. Wałkujemy pozostałe ciasto, na szerokość blaszki i przykrywamy jabłka. Brzegi dociskamy do dolnego ciasta a wierzch nakłuwamy widelcem. Ja wierzch dodatkowo posypałam kruszonką. Można z tego zrezygnować a po upieczeniu ciasto polukrować lub ozdobić według własnego uznania. Ciasto odstawiamy przed włożeniem do piekarnika na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy ciasto około 1 h , do lekkiego

gotuj ze mną
Brioszka 97

chleb, ani do końca ciasto. Pewne jest jedno, że to coś unikatowego i wyjątkowego. To rodzaj słodkiego pieczywa, które mimo pokaźnej ilości masła i jajek w przepisie, po upieczeniu jest lekkie, delikatne niczym piórko, subtelne i przepyszne. Brioszka nie lubi pośpiechu. Trzeba pozwolić jej właściwie wyrosnąć. Jak to z ciastem drożdżowym, powinna podwoić swoją objętość. Odwdzięczy się puszystością. Można(...)mieszamy z cukrem, drożdżami i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, żeby drożdże "ruszyły". Do przygotowanego zaczynu dodajemy jajko, mąkę, sól i zaczynamy wyrabiać ciasto. Zostawiamy je na 15 minut, po czym ponownie zaczynamy wyrabiać i dodawać małymi porcjami masło. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce (np piekarnik nagrzany do 30 stopni C) na około

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówka na maślance z jadodami i morelami 148

Mięciutkie ciasto drożdżowe na maślance z jagodami i morelami posypana prażonymi migdałami i posypana cukrem pudrem. 500 ml maślanki 1 łyżeczka miodu +1 łyżka mąki 500 gram mąki + do podsypywania ok. 50 gram (użyłam 250 gram orkiszowej i 250 gram pszennej) 120 g cukru trzcinowego opakowanie suchych drożdży 1/2 szklanki oleju rzepakowego 250 gram jagód 6 sztuk moreli przeciętych(...)mąki - odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wyrośnięte drożdże w maślance, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy  lub mieloną wanilię. Wyrabiamy wlewając olej i podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki  wyłożyć na blachę wyłożoną papierem posmarowanym olejem. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie ( ok. 30-45 minut - w zależności od temperatury w domu

AZgotuj!
Ciasto drożdżowe z kruszonką 150

Zapach ciasta drożdżowego przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.  I ta pyszna, chrypiąca kruszonka. Do tego kubek ciepłego mleka  lub filiżanka kawy. Czy może być coś lepszego?   Składniki: 800g mąki pszennej 150g cukru 2 op. suchych drożdży (2x7g) 4 jajka 1,5 szklanki mleka  150g masła szczypta soli Kruszonka:  8 łyżek mąki 6 łyżek masła 3 łyżki(...)sól. Mleko lekko podgrzewamy. Do sypkich produktów dodajemy roztrzepane jajka, ciepłe mleko oraz połowę roztopionego masła. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy resztę mleka i wyrabiamy dokładnie,  aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie powinno podwoić swoją objętość. Blaszki (dwie podłużne) smarujemy tłuszczem  i posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto

Pyszności Słodkości
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z SEREM I POMIDORAMI 154

twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.   Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę czy kwadrat. Poznajcie mój przepis na grillowane chaczapuri. Składniki: CHLEBKI(...)ziołowy Winiary Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę.  Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę.  Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Capri mieszamy z fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy

Kuchnia w oparach
MINI PIZZERINKI FIT (bez drożdży) 147

błonnik i mikroelementy potrzebne naszemu organizmowi, by lepiej funkcjonował. Po drugie - przygotowanie ich zajmuje nie więcej niż 15 min., bo nie musimy czekać aż ciasto wyroście, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych, drożdżowych pizzerinek i szybka przekąska na wieczór. Jedząc je nie musimy mieć wyrzutów sumienia 😉 Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek płatków gryczanych(...)Gaja Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, płatki gryczane, płatki jaglane, proszek do pieczenia, tymianek oraz sól. Mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto rękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków

Kuchnia MagdaLeny
Razowe drożdżówki z rabarbarem 186

więc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale w wersji "fit" pokombinowałam, namieszałam i wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami przepisem. Składniki: 1 1/4 szkl. (150 g0 mąki pszennej   1 1/4 szkl. (150 g) mąki pełnoziarnistej   25 g drożdży (użyłam(...)odstawiamy na ok 10 minut, aż rozczyn się lekko spieni. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąki, wbijamy jaja, wlewamy masło i rozczyn, wyrabiamy całość przez kilka minut. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, jeśli się klei to podsypujemy trochę mąki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rabarbar obieramy i kroimy

Cynamonowe szczęście
Donuts – Pączki z Dziurką 162

przez większość z nas uwielbiane. Nie może ich zabraknąć w okresie karnawału lub na Tłusty Czwartek. A przecież wróbelki ćwierkają, że to już niebawem. Pączusie z dziurką powstają z ciasta drożdżowego i smażymy je w głębokim oleju. Wychodzą puszyste, delikatne, smaczne. Udekorowane czekoladą i posypką przypadną niejednemu do gustu. Ciężko poprzestać na jednym. Składniki: 490 g mąki pszennej(...)Dodajemy jajka. Mieszamy. Wsypujemy mąkę i spienione drożdże. Mieszamy całość. Następnie lekko wyrabiamy ręką. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (conajmniej 2h). Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy 8 razy i dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy oponki, robiąc mniejszą dziurkę w środku. Odkładamy

Made By Mom And Son
Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdzżach 153

być niepryskane czyli bio, tak samo jak bazylia i czosnek. Tylko naturalne składniki sprawią że drożdże się urodzą, warto próbować zawsze. Rezultatem jest przeważnie pyszny bochen chleba czy nawet ciasto drożdżowe. Zachęciłam do pieczenia? Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ślimaczkowa drożdżówka z powidłami 115

Ślimaczkowa drożdżówka z powidłami Bardzo prosto i szybko jest zrobić takie ciasto, nie chodzi mi o czas wyrastania, tylko czas włożony w nasze przygotowanie a ciasto drożdżowe zapewne każdy lubi. Czas przygotowania 2 godziny z wyrośnięcia 25 porcji Porcja na blaszkę 35 cm x 25 cm   Składniki: ·        3, 5 szk. mąki pszennej(...)Trzy całe jajka i 2 żółtka utrzeć mikserem z cukrem, rozpuszczoną margarynę, dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy jak jest za gęste dolewamy mleka jak za rzadkie wsypujemy trochę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. 3.    Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy cienką warstwę powideł, następnie zrolować

Kulinarna Chwila
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 195

już chyba końcówka sezonu śliwkowego a ja pierwszy raz w tym roku użyłam ich do wypieków. Bardzo pasują mi do ciasta drożdżowego i w takiej formie je dziś przedstawiam - przepyszne drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Nie kupicie takich w cukierni:).  Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko(...)miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie

Szefowa kuchni
Drożdżowe bułeczki z serem. 194

Zapraszam na pyszne drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe tradycyjne, proste w wykonaniu. Bułeczki nadają się do kawki jak i na śniadanie czy kolację, pyszne mięciutkie :)  Składniki : 600 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 6 łyżek oleju 3 łyżki roztopionego masła 500 g sera(...)mleka cukier trzcinowy do posypania bułek Wykonanie : Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka, masło i olej. Zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagniatać około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.   Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, na końcu dodać budyń i dobrze

Sama słodycz i szczypta chili
Jagodzianki 307

przepisach z ciastem drożdżowym w roli głównej najlepsza nie jestem, chociaż ostatnio o dziwo nie mam z nim kłopotu a wszystkie wypieki są udane. Oby tak dalej! Składniki (8 dużych jagodzianek): 250 gram mąki pszennej + do podsypania 1/3 szklanki ciepłej wody 2 białka+ 3 żółtka 2 łyżki cukru 25 gram świeżych drożdży 75 gram rozpuszczonego masła 100 ml jogurtu(...)łyżek cukru + sok z 1/2 cytryny Drożdże mieszam z cukrem, dodaję łyżkę mąki i wody. Odstawiam na 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników i dokładnie wyrabiam ciasto, tak długo aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest taka konieczność to dodaję więcej mąki. Najważniejsza jest cierpliwość na tym etapie. Ciasto powinno być błyszczące i mieć jednolitą barwę

Mango Papaja
Rogaliki z rabarbarem - idealne na wycieczkę 218

będzie fantastycznie, choć odzwyczaiłam się od współlokatorów... Do Legolandu zabrałam oczywiście smakołyki (nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przygotowała). Między myciem okien a podłóg wygospodarowałam chwilę czasu na zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się(...)moją Siostrą, będą miały o czym rozmawiać), zjadła cztery. Gwarantuję więc, że nikt się im nie oprze. Polecam Wam ogromnie, szczególnie, że piknikowy sezon powoli się już zaczyna. Rogaliki drożdżowe z rabarbarem Składniki: (na 16 sztuk) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 75 g cukru 250 ml letniego mleka 1 jajko 50 g masła 1/4 łyżeczki soli nadzienie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dzień Dużego Dziecka 180

różaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy na ok.15 minut, żeby ciasto wchłonęło płyn. Piekarnik nastawiamy na 150*C. Kiedy większość płynu jest wchłonięta wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut (jajka muszą się ściąć). Pieczemy uważając, żeby wierzch zbytnio się nie spalił. Podajemy na ciepło lub zimno. To był nieziemski deser- jago zapach był(...)musiał być jakiś dziecięcy akcent. Ja wciąż się do pianek z ogniska nie przekonałam- są dla mnie zdecydowanie za słodkie. Ale wyglądają pięknie. Genialny pomysł. Z pewnością domowe drożdżowe ciasto jest lepsze, ale gotowiec też dał radę! Oscypki na ruszcie. Piękne te pianki ale okropnie słodkie. I zapanował czil. Nawet specjalnie nie chciało się nam gadać- po prostu siedzieliśmy

les mirabelles