nadużycie ;) Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką(...)łyżki soku z cytryny. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać więcej solu kub cukru pudru Wykonanie. Z podanych składników zagnieść sprężyste miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto urosło na około 1 godzinę Po tym czasie ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknadużycie ;) Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką(...)łyżki soku z cytryny. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać więcej solu kub cukru pudru Wykonanie. Z podanych składników zagnieść sprężyste miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto urosło na około 1 godzinę Po tym czasie ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpełnoziarniste paszteciki okazał się na tyle uniwersalny, że spokojnie można z niego zrobić kulebiak z kapustą i pieczarkami, który pomimo zastosowania mąki pełnoziarnistej jest mięciutki i smaczny. Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej typ 550 250 g mąki pszennej typ 1850 270 ml mleka opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)pokojowej, rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Następnie dodaj mąki, sól i olej a następnie wyrabiaj w rękach lub za pomocą dedykowanego do tego urządzenia na gładkie i jednolite ciasto około 6-8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Kapustę kiszoną odcedź z płynu
Mango Papajawww.mango-papaja.pl w zakładce "Książka" i z okazji BLACK FRIDAY dzisiaj są w genialnej promocji na hasło: CZARNAPAPAJA bo za jedyne 19,90 zł! Składniki (na około 40 sztuk): Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej typ 550 250 g mąki pszennej typ 1850 270 ml mleka opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)pokojowej, rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Następnie dodaj mąki, sól i olej a następnie wyrabiaj w rękach lub za pomocą dedykowanego do tego urządzenia na gładkie i jednolite ciasto około 6-8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Kapustę kiszoną odcedź z płynu
Mango Papajaszarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy BUŁECZKI CYNAMONOWE Przygotowanie : około 3 h Składniki ciasto drożdżowe: – 250 ml ciepłego mleka – 7-8 g drożdży suszonych (1 saszetka) – 500 g mąki pszennej – 50 g cukru białego – szczypta soli – 1 jajko(...)mleka dodaj suszone drożdże instant i odstaw mleko na 5-7 minut. Do misy miksera lub na stolnice wsyp przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Jeśli używasz miksera wybierz końcówkę typu hak. Kiedy ciasto zacznie tworzyć jednolitą kulę dodaj jajka – 1 całe i 2 żółtka. Ponownie mieszaj do połączenia. Ostatnim etapem jest dodanie miękkiego
nietylkopasta.plsię doskonale. Zwłaszcza że chyba wszyscy je lubią. Drożdżówki z serem w rodzinnym wykonaniu Domowe wypieki nie tylko warto podarować sobie nawzajem, ale też warto je wspólnie przygotować. Robienie ciasta drożdżowego to doskonała okazja, żeby do kuchni zaprosić dzieci, które z ochotą uformują bułki, słoiczkiem wykonają wgłębienia i wypełnią je serowym nadzieniem. Być może takie drożdżówki nie będą miały perfekcyjnych(...)drożdży Nadzienie: 250g zmielonego twarogu 1 żółtko 1/4 szklanki cukru (55g) 1 cukier waniliowy (8g) 2,5 łyżki kwaśnej śmietany lub mleka (ok.60g) Dodatkowo: 1 białko ½ łyżki wody Wykonanie: Ciasto: Drożdże posypujemy cukrem, czekamy kilka minut, następnie łyżeczką dokładnie rozcieramy, mieszamy z 1 szklanką mąki, solą i cukrami, wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać. Powoli dodajemy resztę
KulinarneImpresje.plmaku. Czy to możliwe? Prawie tak, to ciasto smakuje jak najlepszy makowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich(...)wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią maki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło. Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Ja ciasto ( a raczej mój
SMYKWKUCHNItrwa do 5 marca), więc pora na kolejne karnawałowe słodkości. Jeszcze w ”śnieżnym klimacie” – szybkie pączki serowe z powidłami. To dobra alternatywa dla tych, którym z ciastem drożdżowym „nie po drodze”. Składniki na 17 szt.: - 500 g twarogu śmietankowego mielonego - 2 szklanki mąki tortowej * - 4 jajka (L) - 3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy) - 3 łyżki jogurtu greckiego(...)alkohol i wodę różaną (niewiele, bo ma bardzo intensywny smak i zapach) – miksujemy. Dodajemy jogurt – ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie lepkie i takie ma być. W szerokim rondlu nagrzewamy olej do temperatury ok. 175 ° C. Łyżką do lodów maczaną w oleju nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej
mojewypiekiinietylkoKiełbasę przeważnie grillujemy i z dodatkami sobie jemy, ja jednak do ciasta ją powkładałam i ciekawą przekąskę przygotowałam. Ciasto drożdżowe, zielone - bo szpinakowe, na kamieniu grillowałam, i na ciepło podawałam. Jak nie macie jak je grillować to można w piekarniku przygotować. Składniki: ok. 400 g mąki do drożdżowych wypieków, 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Szpinak bardzo drobno kroimy. Do zaczynu dodajemy sól, pieprz, olej, szpinak, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, przykrywamy wilgotną, bawełnianą ścierką i pozostawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Z kiełbas ściągamy skórkę, kroimy po długości, a następnie w plastry. Ciasto spłaszczamy
Moniki SmakołykiPączki ptysiowe to mój dzisiejszy pomysł na Tłusty Czwartek. Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu albo nie macie ochoty na wyrabianie pracochłonnego ciasta drożdżowego polecam Wam ten przepis na pączki ptysiowe. Szybkie w przygotowaniu i nieco inne niż te tradycyjne, ale nie żałuję, że je usmażyłam. Z podanej porcji wychodzi około 30 sztuk smacznych kuleczek. Chrupiąca skórka i puszyste wnętrze(...)cukier waniliowy Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania W garnku zagotuj wodę z masłem i cukrami. Gdy składniki się rozpuszczą wsyp mąkę i mieszaj do momentu aż ciasto będzie odstawało od ścianek naczynia. Gotowe ciasto przełóż do miski gdy nieco przestygnie dodawaj stopniowo po jednym jajku. Ciasto dopiero po dodaniu ostatniego jajka stanie się gładkie i dokładnie połączone
Pieguskowa Kuchniapełni i miałam dziś dylemat czy wybrać długo goszczące w tym roku truskawki , czarne porzeczki, słodkie maliny czy kwaśne wiśnie. Wybór padł na te ostatnie . A z nich bułeczki. Ciasto drożdżowe z dodatkiem białego sera , delikatne , wilgotne i puszyste.. A na dokładkę solidna porcja słodkiego lukru ... mmmm.... nie da się nie oblizywać palców. Składniki : Na 20 dość sporych bułeczek(...)wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie : W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić to hakami miksera . Ciasto musi zrobić się gładkie , lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na min godzinę , aż ciasto podwoi swoja objętość. Przygotować nadzienie. Wiśnie wydrylować , wymieszać
Malinowa Kawiarenkawyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez ciasta drożdżowego z kruszonką. A skoro nie miałam wystarczającej ilości śliwek to połączyłam je z morelami. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki cukru - 50 g masła - 1 jajko - 50 g drożdży - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli - 500 g śliwek węgierek - 500 g moreli kruszonka - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki(...)drożdże oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wrzucamy resztę mąki, cukry, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko wyrabiamy, stopniowo dodając przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta możemy przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy i rozcieramy palcami, by powstała kruszonka
Zainspirowana w kuchniSKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 250 ml mleka 80 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: Sok z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek 100 g orzechów (u mnie włoskie i laskowe) 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g cukru 1.Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy zagłębienie(...)gorące !) 3. Wlewamy odrobinę mieszanki do zagłębienia i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy pozostałą część mleka z masłem, jajko i cukier. Mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto najlepiej wymieszać ręką do połączenia składników ( ciasto będzie kleiste i lekko lejące- ale takie ma być ) 4. Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1h do podwojenia objętości
Marcepanowa kuchniadżemem pozostawiając nieposmarowane 2 cm ciasta. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić nożem na 15-16 części (tyle będziemy mieli bułeczek -ślimaczków) Pocięte bułeczki poukładać na spodzie z ciasta drożdżowego w niedużych odległościach (mogą się stykać, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 40 min.) Piec w temp. 200 C przez ok. 25-30 min. Jeszcze ciepłe polukrować(...)będzie lśniący), jak lukier będzie się wydawał za gęsty to dodać jeszcze odrobinę wody jak odwrotnie to cukru:-). Nałożyć lukier łyżką na ciepłe bułeczki. Smacznego Po nocy w lodówce ciasto wyglądało tak: A to są już uformowane drożdżówki po drugim wyrastaniu: Tak wyglądają już upieczone w blaszce spokojnie czekające na zjedzenie: To zdjęcie dla niedowiarków jak pulchne jest ciasto
IMPRESJA SMAKUDzisiejszy pomysł na słodką przekąskę to misie z porzeczkami. Czerwona porzeczka jest dość kwaśna, dlatego do ciasta dajemy więcej cukru. Misie można zrobić także tak jak ciasto drożdżowe tutaj lub tutaj , pomyślałam sobie jednak, że w foremkach do babeczek będą bardziej okrągłe i "misiowe" :) Jeśli mamy więcej czasu śmiało można pobawić się w dekorowanie i zrobić im nosy i oczy(...)przestudzonej margaryny dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy. Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką i wałkujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy dwa rozmiary kółek - mniejsze, żeby zrobić spody babeczek i większe na misie (u mnie miały około
Ciastkozercyinne dodatkami, obecnością spodu lub jego brakiem. Podawany jest zarówno na zimno, jak i na ciepło. Co więcej, miłośnicy sera mogą delektować się także seromakowcem (lub makoserowcem), strudlem serowym, ciastem drożdżowym z serem i kruszonką, śląskim kołaczem z nadzieniem serowym i wieloma innymi słodkimi specjałami z serem w roli głównej. Ten pyszny składnik, podobnie jak jajka, symbolizuje odrodzenie, dlatego też(...)ilościach. Celina Nierodkiewicz, członkini Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przypomina, że sposobem uzyskania najlepszego wypieku jest użycie ingrediencji wysokiej jakości. – Najlepiej, aby twaróg, czyli podstawowy składnik ciasta, był tłusty. Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale pozwoli także uzyskać „mokry” sernik, a takie są najlepsze – przyznaje Celina Nierodkiewicz”. Sernik z mlekiem w proszku, to jedna
mojewypiekiinietylkoinne dodatkami, obecnością spodu lub jego brakiem. Podawany jest zarówno na zimno, jak i na ciepło. Co więcej, miłośnicy sera mogą delektować się także seromakowcem (lub makoserowcem), strudlem serowym, ciastem drożdżowym z serem i kruszonką, śląskim kołaczem z nadzieniem serowym i wieloma innymi słodkimi specjałami z serem w roli głównej. Ten pyszny składnik, podobnie jak jajka, symbolizuje odrodzenie, dlatego też(...)ilościach. Celina Nierodkiewicz, członkini Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przypomina, że sposobem uzyskania najlepszego wypieku jest użycie ingrediencji wysokiej jakości. – Najlepiej, aby twaróg, czyli podstawowy składnik ciasta, był tłusty. Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale pozwoli także uzyskać „mokry” sernik, a takie są najlepsze – przyznaje Celina Nierodkiewicz”. Sernik z mlekiem w proszku, to jedna
mojewypiekiinietylkotrochę początek szkoły osłodzić 🍭🍬 i czymś smacznym dogodzić. Na humorów 😍 poprawienie, na słodsze z nauką 📑 oswojenie, rogale swoim dzieciom 👧👦 przygotujcie i do szkoły, plecaka 💼zapakujcie. Rogale ❤ z ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia piernikowo orzechowego. Takie domowe są niepowtarzalne, smaczne, dla małych i dużych smakoszy idealne 👌. Nadzienie jest oryginalne, dzięki piernikom 💙 w smaku genialne. Nie ma co się smucić(...)średniej wielkości rogali: nadzienie: 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), 100 g orzechów laskowych tartych, 30 g cukru trzcinowego, 1,5 opakowania Pierników Toruńskich „ Serca Toruńskie” (ok. 180 g), ciasto: ok. 700 g mąki tortowej extra, 40 g świeżych drożdży, 200 ml mleka 2%, 50 g cukru pudru, 100 g masła, 3 jajka L, szczypta soli, ponadto: jajko do posmarowania
Moniki SmakołykiDruga propozycja na dziś, wczoraj, zrobiłam dużo ciasta drożdżowego, początkowym zamysłem były tylko drożdżówki , ale zrobiłam z większej ilości składników i z reszty postanowiłam stworzyć rogaliki. Są w dwóch wersjach, jedne serowe, drugie bananowo-kakaowe. Będą pyszne do popołudniowej kawusi ;) Składniki: pół szklanki mleka 25-30 dag mąki 10g drożdży ćwierć szklanki mleka 2 łyżki masła jajko szczypta soli(...)rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy
Idę coś wszamać