Pizzerinki na serku wiejskim to pyszne i szybkie pizzerinki z patelni, których bazą jest serek wiejski. Dodatek serka sprawia, że są bardziej fit niż tradycyjne ciasto drożdżowe i zawierają więcej białka. Idealne jako przekąska lub danie główne , świetnie nadadzą się również na imprezy . Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, świetnie smakują również na zimno. Gorąco polecam Przepis na pizzerinki(...)serka dodajemy jajko , mąkę , zioła prowansalskie oraz sól i całość dobrze mieszamy. Grudki serka jak najbardziej mogą zostać. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy trzy jak najcieńsze warstwy ciasta . Jest ono nieco lepkie, najlepiej rozprowadza mi się je widelcem. Placki smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 4-5 minut , aż spód się lekko przyrumieni, a góra zetnie. Placki odwracamy
WegePrzepismoże z dwie kromeczki. Wpisała się w schemat tego komfortu dbania o siebie. Miękka, słodka, delikatnie cynamonowa i choć cukru w niej niewiele, to absolutnie należy do kategorii ciast drożdżowych, nie pieczywa. Smaczna sama w sobie, idealna do pokrycia warstwą tego, co lubicie. Ja z reguły wybieram miód i powidło z dodatkiem kakao. Składniki: proporcje na formę(...)dużej miski przesiewamy mąkę, cynamon, resztę cukru. Mieszamy i wlewamy olej, wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięty zaczyn, wsypujemy startą marchewkę, rodzynki lub daktyle, mieszamy łyżką i zagniatamy ciasto - wystarczy przez 3 - 4 minuty. Może lepić się troszkę do dłoni i pozostać wilgotne. Miskę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i pozostawiamy ją tam przez
Kronika PiekarnikaPuszyste, miękkie ciasto drożdżowe wypełnione soczystymi gruszkami i najeżone śliwkami to idealna propozycja na wietrzne, jesienne popołudnie. Bardzo polecam. Składniki na drożdżówkę z gruszkami i śliwkami na formę 12x24 : ROZCZYN: 1,5 szklanki mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1/8 szklanki letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 1 duże jajko 1/4 szklanki ciepłego mleka 1/8 szklanki cukru 1 łyżka(...)pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy
Rozpustne gotowanieChrupiące paluchy z ciasta drożdżowego pochodzą z Turynu i mają ciekawą historię. Po raz pierwszy przygotował je dworski piekarz Antonio Brunero w 1679 roku na prośbę królewskiego lekarza. Poprosił on piekarza o przygotowanie pieczywa bez miękkiego środka, aby młody Vittorio Amadeo II nie miał problemów z jego trawieniem. Tak powstały grissini, które szybko zyskały dużą popularność i cieszą się nią(...)łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 150 ml wody 2 łyżki oliwy Dodatki: sezam kminek suszone oregano Przygotowanie: Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, dzielimy na 4 równe części. Do każdej z części
Smakowity Blog KulinarnyPuchate, lekkie rogaliki, na dwa kęsy. Szybka, łatwa i sprawdzona procedura wyrabiania ciasta drożdżowego, - mieszanie łyżką. Po godzinnym chłodzeniu w lodówce, gotowe do wałkowania i wycinania. I to tyle. Upieczone rogale znikają błyskawicznie, bo jeden to za mało, by się nacieszyć ich smakiem. Jako nadzienia użyłam dżemu jabłkowego, wiśniowego i oczywiście kilka sztuk wypełnił kremem czekoladowy. Czekoladowe przypadały tym, którym(...)mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Przesiewamy kolejno mąkę, wsypujemy sól, wlewamy wcześniej roztrzepane jajko i dodajemy masło. Składniki mieszamy łyżką, do dokładnego połączenia, - kilku minut energicznego mieszania wystarczy, nie musimy ciasta zagniatać rękoma. Ciasto powinno być gładkie, gęste, dość lepkie - stężeje w lodówce i bezproblemowo będzie można je rozwałkować. Po godzinie chłodzenia wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na wyłożony podkładką silikonową
Kronika Piekarnikazasmakujecie w nim, to dopracujcie pod siebie konsystencję i czas pieczenia czy smażenia. Chlebki naan Naan pochodzi z krajów ze środkowej Azji. Jest to niewielki, płaski chlebek z ciasta drożdżowego zrobionego na białej mące. Oryginalnie piecze się go w wielkim glinianym piecu tandoor , który ma kształt dzbana. Rozwałkowane placki, najczęściej na kształt trójkąta, przykleja się do wewnętrznych brzegów pieca. Piecze(...)dodatkiem pikantnych i ziołowych sosów. Pita lubi także sery kozie i feta, sałatki z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, sos tzatziki, hummus. Jak ciekawostka: Grecy pitę zwijają w rożek. Składniki ciasta: 550 g mąki pszennej typ 450 (+ dodatkowo do podsypywania) 1/2 opakowania suchych drożdży (w opakowaniu jest najczęściej 7 g) 2 łyżeczki cukru 1 lekko czubata łyżeczka soli 250 ml mleka
Codzienna kuchnia niecodziennaDelikatne i miękkie ciasto drożdżowe o smaku piernika,które można odrywać palcami. Rzadko korzystam z przepisów z gazety,nie mam do nich przekonania. Na to jednak miałam wielką ochotę gdy tylko go zobaczyłam.Minął rok i w końcu zrobiłam,nie żałuję i podaję przepis z moimi zmianami. Składniki: 460 g mąki pszennej 100 g cukru opakowanie suszonych drożdży(...)czasie przesiać mąkę,dodać cukier,roztopione masło, 1/2 opakowania przyprawy do piernika oraz jajka - wymieszać dodając nasz rozczyn - zagniatamy ok 5 min,aż powstanie gładkie,ale odrobinę lepiące się ciasto,pod koniec dodać odsączone rodzynki,delikatnie wymieszać.Przełożyć do natłuszczonej miski,przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. Gdy ciasto podrośnie wałkujemy ciasto na kształt prostokąta
Niespełnione zdolności kulinarneobiadów za pięć złotych, pisała o takiej babce : „W pierwszorzędnej restauracyi hotelu Brühla, na wielkiej uczcie weselnej, podano nowość. Zamiast tortu hiszpańskiego lub kremu, wniesiono ogromną babę – babę z ciasta drożdżowego , ale nie zwyczajnego, lecz gęsto natartego, zwanego piaskowem. Cała baba była wydrążona w środku o tyle, że tylko powierzchnia została nietknięta i napełniona bardzo gęstym kremem z bitej śmietanki(...)Marty Norkowskiej, ale przepis na babkę parzoną z książki Kucharz polski Marii Śleżańskiej z 1932 roku. Ja swoim zwyczajem przepis lekko zmodyfikowałam. W przepisie nie ma słowa o nasączeniu ciasta, ja jednak zdecydowanie polecam nasączyć babkę. Trochę zabawy z przygotowaniem babki jest, ale jest ona tego warta. Babka parzona : 400 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 250 - 300 ml mleka
królestwo garówTakże kurczak, lasagna lub ryba, wszystko będzie równomiernie upieczone i pyszne! SteamBake - wystarczy nalać 100 ml wody i nacisnąć przycisk SteamBake, aby uzyskać doskonale wypieki. Wilgotność wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Termosonda - jej użycie zwiększa kontrolę nad procesem pieczenia. Termosonda monitoruje temperaturę wnętrza potrawy(...)stalą kontrolą a szybkie nagrzewanie komory przyspiesza jego rozpoczęcie. Duży zakres temperatur - piekarnik posiada zakres temperatur od 30 do 300 stopni Celsjusza. Niska temperatura pozwala przygotowywać jogurty i wyrastać drożdżowe ciasta, a wysoka piec idealne chleby, pizzę i pitę. Szybkie nagrzewanie - tryb szybkiego nagrzewania piekarnika pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Krótsza faza nagrzewania
Kulinarne przygody GatityChałka kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam się nią w towarzystwie mleka . Długo bałam się samodzielnego pieczenia chałki, jak się okazało, niepotrzebnie! Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest tak plastyczne, że nie trzeba podsypywać go mąką. Chałka jest przepyszna! Możecie przygotować ją z kruszonką lub bez. Polecam obejrzeć ten filmik z zaplatania chałki, jeśli nie jesteście pewni(...)następnie dolej do niego zimne mleko i wymieszaj (całość ma być lekko ciepła, ale nie gorąca). Do miski z mąką dodaj jajko, a następnie masło z mlekiem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto po wyrośnięciu podziel na 2 części. Następnie każdą z nich podziel
Przepisy na widelcukrąży w świecie przekonanie, że z wypiekami nie można eksperymentować, ja się z tym stwierdzeniem nie zgodzę. Bardzo rzadko trzymam się znalezionego wcześniej przepisu, nie szaleję jedynie przy ciastach drożdżowych - na razie ;) Serników też się przestałam już bać. Dziś na przykład mam dla Was przepis na Sernik Wiedeński i wiem, że tradycyjnie nie posiada on kruchego spodu, ja jednak uznałam(...)mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej. Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść. Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy
Słodkie Przyjemnościobwarzanki. Tak, tak dziś na śniadanko były u nas obwarzanki, niczym te tradycyjne krakowskie. Uwielbiałam je, a te co zrobiłam są prawie że zbliżone. Są dość szybkie w przygotowaniu. Ciasto drożdżowe odstawiamy tylko raz do wyrośnięcia, następnie zanurzamy obwarzanki minutkę we wrzątku i od razu do piekarnika. A dzięki tej gorącej ‚ kąpieli’ są wyjątkowo mięciutkie, takie wręcz idealne. Stwierdzam(...)cukier, kruszymy drożdże, zalewamy letnią wodą, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do spienienia się drożdży na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W większym garnku gotujemy wodę z cukrem i sodą. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, krótko wyrobimy i dzielimy na 8 równych
Made By Mom And SonOpis: Pączek to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków. Składniki: 1 jajko 2 żółtka 275 g mąki 35 g masła 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego(...)dużej mąki i do tego dodajemy sól, mieszamy ze sobą. Do miski dodajemy również wcześniej przygotowane drożdże oraz resztę ciepłego mleka i delikatnie mieszamy całość. Następnie dodajemy ubite jajka. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, dodajemy stopione masło i dalej wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie musimy rozwałkować
Ciastka i ciastaSamo ciasto drożdżowe jest delikatne i mało słodkie, bo to figi jakie zostały dodane i miodem polane, mają dodawać całości fajnej słodkości. Składniki: na tortownicę o średnicy 30 cm: 200 ml mleka, 100 g masła, 20 g świeżych drożdży, 2 jajka, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 300 g mąki pszennej, szczypta soli(...)dodatkiem cukru trzcinowego i cukru z prawdziwą wanilią. Dolewamy przestudzone mleko, dodajemy sól, połowę mąki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, stopniowo dosypując pozostałą część mąki. Ciasto powinno być gładkie lekko lejące. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Figi myjemy, suszymy, odcinamy twarde ogonki i dzielimy każdą na ósemkę. Pokrojone figi str. stroną skórki układamy na wierzchu ciasta. Ciasto
Moniki Smakołykiłatwe, proste i przyjemne, ale powiemy Wam jedno - WARTO! Gdy poczujecie zapach, spróbujecie smak i rzucicie okiem na blaszkę pełną rumianych pasztecików - zapomnicie o wszystkich epitetach jakimi potraktowałyście i ciasto, i farsz, i wałek, i stolnice, i bogu-ducha winnego męża. W skrócie, więc jak wygląda robienie bezglutenowych pasztecików? Najpierw jest głośno (nagle język się rozwiązuje i zastanawiacie się(...)nasza rodzina jest nienormalna. :) Tak... powiemy Wam, że nam pomogły te kapuśniaczki. Zwalczyły szarugę za oknem i wraz z pięknym zapachem wniosły do domu coś bardzo pozytywnego. Krucho-drożdżowe ciasto rozpływa się właśnie w naszych ustach. Mamy nadzieję, że macie ochotę spróbować i zostać z nami na dłużej, a jeśli tak, to: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku
Wypisz Wymaluj