ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:415/1072)

Albertynki - obwarzanki 166

książki, w których każdy przepis jest poprawny, a są takie, w których zawsze coś jest nie tak... Kolejny raz skusiłam się na przepis z książki Róży Makarewiczowej "Praktyczne przepisy ciast drożdżowych, tortów, ciastek, lodów i likierów" z 1926 roku i kolejny raz musiałam kombinować, aby wypiek się udał. Złe proporcje mąki, jajek, itp. Nie możemy zrzucić winy na "inne czasy(...)kawy soli, 350 g mąki pszennej, żółtko Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać sól i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać mąkę i delikatnie, dokładnie wymieszać. Z ciasta, na desce oprószonej mąką formować wałeczki, z których lepić niewielkie kółka. Kółka wrzucać do wrzącej wody, gdy wypłyną wyjmować. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem i wstawić

królestwo garów
Bułeczki z borówkami (Panini ai mirtilli) 170

borówkami, jedne z moich ulubionych słodkich bułeczek w okresie letnim. Niezwykle miękkie, puszyste i delikatne, dzięki dodatkowi ricotty w cieście drożdżowym. Polecam i życzę smacznego :) **** I panini ai mirtilli sono uno dei miei dolcetti preferiti. Sono particolarmente soffici e delicati grazie all'aggiunta della ricotta nell'impasto. Buon appetito(...)cucchiai di zucchero 1 uovo PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 2 godziny. Ciasto ponownie wyrabiamy. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy krążki

La grande e la piccola cuoca
Bułeczki z majonezem 175

Pomysł na takie bułki podpatrzyłam u Moniki , kiedyś już robiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem majonezu - pluszki , a tym razem są to bułeczki do hamburgerów,na kanapkę z wędliną, serkiem lub dżemem...kto z czym lubi..Polecam..ja swoje bułeczki posypałam złotym lnem..pycha ,, polecam.. 3 szkl. mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 2 pełne łyżki majonezu Kieleckiego 1 łyżka(...)miejsce ,żeby wyrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać majonez, sól i wyrośnięte drożdże, stopniowo dolewać wodę. Gdy składniki się połączą, dodać olej.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawić przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść przez chwilę, by pozbyć się nadmiaru gazu.Ciasto podzielić na części

Moje domowe kucharzenie
Placek z owocami i migdałową kruszonką 167

Jeśli lubicie dużą ilość owoców, połączenia słodko-kwaśne i migdały, które nadają ostateczny charakter temu wypiekowi - ten placek powinien przypaść Wam do gustu. Kolejny pomysł na ciasto drożdżowe, czyli deser prosty, idealny na weekendowe popołudnie. Można go spakować w koszyk i ukoronować nim wiosenny piknik. Troszkę mi smutno, że nie dostałam rabarbaru, ale trudno. Składniki: 350g mąki pszennej(...)jajko. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Dodać do mąki. Połączyć wszystko mikserem. Uformowaną kulę zostawić przykrytą w misce na 2 do 3 godzin.  Formę do ciasta nasmarować masłem. Wyłożyć do niej ciasto i odstawić na kilka minut. Przez ten czas odsączyć owoce z wody i przygotować kruszonkę - wszystkie jej składniki ugnieść dłońmi. Owoce wyłożyć na ciasto

W kuchni wieczorem
Jagodzianki 191

ledwo zauważalne. Bułeczki upiekłam z połowy porcji. Wyszło mi 6 sporych jagodzianek, ale z powodzeniem można zrobić 8 mniejszych. Gorąco je polecam póki dostępne są świeże jagody :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 25 g cukru 13 dag świeżych drożdży  40 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 1 małe jajko 1 łyżeczka skórki startej(...)miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut.Resztę mąki wsypać do miski. Dodać resztę cukru, sól, masło, skórkę cytrynową oraz wbić jajko. Na końcu dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera używając odpowiednich końcówek). Ciasto powinno być rzadkie, ale powinno bez problemu odchodzić od ręki. Następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około

My simple kitchen
Domowe drożdżówki z jabłkami 389

Domowe drożdżówki z jabłkami Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie. Składniki(...)wyrośnięcia. W między czasie rozpuszczamy na małym ogniu margarynę, odstawiamy do przestudzenia. Myjemy jabłka. Przestudzoną margarynę mieszamy z cukrem i jajkami. Mieszamy razem z drożdżami i mąką, wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Czas, kiedy ciasto rośnie możemy wykorzystać na zrobienie kruszonki . Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. W równych odstępach nakładamy dżem i pocięte

Ciastkozercy
Lahmacun - turecka pizza 217

względem aktywności blogowej, a zatem dzisiaj zapraszam na kolejną kulinarną wyprawę. Proponuję proste, ale jakże pyszne danie rodem z kuchni Tureckiej - lahmacun - rodzaj tureckiej pizzy na cienkim cieście drożdżowym z fenomenalnie doprawionym mięsem mielonym. Przyznam, iż rezultat dzisiejszej wyprawy zdecydowanie zaskakuje in plus - spodziewałem się, że będzie dobrze, ale że tak pysznie, to się jednak trochę nie spodziewałem. Zapraszam zatem(...)łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki czarnuszki, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania ciasta. Do miski przesiałem 500 gram mąki pszennej typu 450. Jedną łyżkę mąki odsypałem do szklanki. Do mąki w misce dodałem jedną łyżeczkę czarnuszki, jedną łyżeczkę soli i 6 łyżek oliwy

Wyprawy kulinarne
PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM 137

pączki: 1/2 szklanki (125 ml) mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem:  1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około(...)kogel mogel, na koniec dodajemy spirytus(około 10 minut ubijania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut), aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy do całkowitego połączenia

KuchcikoweLove
Dyniowe bułeczki cynamonowe (Pumpkin Cinnamon Rolls) 129

Ślimaczki z nadzieniem cynamonowym na cieście drożdżowym z dodatkiem puree z dyni, która nadaje im bardzo apetycznego żółtego koloru. Super opcja na śniadanie na słodko lub podwieczorek.  Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżki masła 2/3 szkl. mleka 2/3 puree z dyni jajko łyżeczka przyprawy Pumpkin Spice lub cynamonu szczypta soli(...)Mąkę przesiać do miski, dodać przyprawę Pumpkin Spice, resztę cukru i mleka, sól, puree z dyni i rozczyn. Wyrobić pod koniec dodając masło. Całość wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Uformować z niego kulę i przełożyć do miski, odstawić do podwojenia objętości.  Nadzienie cynamonowe: masło rozpuścić i przestudzić. Cukier wymieszać z przyprawami. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować

wyzwania kuchenne
PĄCZKI HISZPAŃSKIE, WIEDEŃSKIE lub GNIAZDKA 167

Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach(...)garnku zagotowałam wodę, dodałam masło i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuściło  wsypałam wcześniej przesianą przez sitko mąkę.  Energicznie wszystko wymieszałam. Ucierałam, aż składniki się połączyły i ciasto stało się gładkie. Najlepiej użyć drewnianej łyżki. Gdy odchodziło od garnka, odstawiłam aby wystygło. W czasie gdy stygło, zajęłam się wycinaniem z papieru do pieczenia  kwadratów o wymiarach około

potrawyregionalne
JOGURTOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 190

Chyba wszyscy pieczemy i lubimy jeść tego typu ciasta :)  Wilgotne, z dodatkiem ulubionych owoców i chrupiącej kruszonki jest na pewno mniej wymagające niż tradycyjne ciasto drożdżowe,  a smakuje równie pysznie.  Piekę je generalnie ze wszystkimi dostępnymi owocami, a jeśli akurat sezonowe owoce nie są dla mnie dostępne ... "posiłkuję się" owocami z puszki.  Ostatnio upiekłam z brzoskwiniami(...)jajka, cukier, olej i jogurt (zawsze staram się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową). Wszystko wymieszać dokładnie łyżką lub krótko wyrobić mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć odsączone owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 50 minut

Walijskie Pichcenie
Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe 143

blanszujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oliwy z oliwek. Dno każdego otworu formy na muffinki wypełniamy ciastem do wyskości 1/3, układamy marchewkę, następnie brokuł i przykrywamy ciastem drożdżowym. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni

Kolorowy Przepisownik
Placek drożdżowy z jabłkami 151

Bardzo lubię ciasto drożdżowe, dlatego często je przyrządzam. Dziś z jabłkami. Składniki: ½ kg mąki 4 dag drożdży 1/4 litra mleka 15 dag cukru 10 dag masła 1 aromat pomarańczowy 70 dag jabłek sól do smaku tłuszcz do formy mąka do formy Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru i 10 dag mąki. Dodać tyle mleka aby rozczyn miał gęstość śmietany(...)roztopione masło i wyrobić ponownie do pulchności. Przenieść w ciepłe miejsce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Formę posmarować tłuszczem , posypać mąką i gdy ciasto podwoi objętość, wymieszać z jabłkami. Przenieść do formy, wyrównać powierzchnię ciasta i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około

Tradycyjna Kuchnia
Chleb ze słonecznikiem 303

Chleb ze słonecznikiem Mój pierwszy chleb, zabierałem się za to przez sporo czasu, aż w końcu zrobiłem :) Z efektów jestem bardzo zadowolony. Przyznam się, że nienawidzę robić ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które(...)wszystko łyżką i dodajemy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie rozpuszczamy w 1,5 szklance ciepłej wody sól i dodajemy do składników. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, czosnku i zagniatamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (20 minut).  2.  Nastawiamy piekarnik na 200 C. Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części

Gotuj Z Muzyką