Focaccia to moje ulubione włoskie pieczywo. Przygotowujemy je bardzo często. Podstawą jest zawsze ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek. Tym razem przygotowałam focaccię w prostokątnej blaszce. Dodatkami była cukinia, drobniutkie pieczarki i pomidor rzymski. Nie zabrakło czarnuszki, grana padano i posiekanej natki z pietruszki oraz suszonego oregano! to Była prawdziwa uczta dla zmysłów! Focaccia z cukinią, pieczarkami(...)posiekanej natki z pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano sól do smaku Przygotowanie: Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę. Mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie. Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek. Wykładamy ciasto. Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W tym czasie pomidora i cukinię kroimy
Moja smaczna kuchniamono korzenne, słodkie i nie da się im powiedzieć nie:) haha moje uzależnienie. Przyznaję się moimi faworytami co do pieczenia są właśnie pierniczki, serniki i wszelkie wytwory z ciasta drożdżowego. Pochłaniam to w każdej ilości jakie tylko jest w stanie pomieścić mój żołądek. W tym roku postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać esencji herbacianej. Efekt był ciekawy, muszę przyznać(...)oraz dodajemy wszystkie sypkie składniki. W stożku robimy dziurę i wlewamy w nią wcześniej przecedzoną przez sitko esencje herbacianą, jajka oraz miód. Wszystkie składniki zagniatamy razem i tworzymy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy (grubość około 3-5 mm) i wycinamy z niego pierniki. Gotowe ciasteczka
ciastkarnia na kruchym spodziezaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na zawijaki z makiem , które będą idealną opcją na święta, a także sprawdzą się jako słodka przekąska do kawki. PRZEPIS NA ROLADĘ MAKOWĄ Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 150 g masła 6 żółtek 180 ml mleka 40 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki soli MASA MAKOWA(...)łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami, prócz masła. Podczas zagniatania ciasta stopniowo dodawać roztopione masło. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Białka ubić na sztywną pianę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do masy makowej dodać wszystkie składniki
Przepiski.plZainspirowana modnym ostatnio węglem aktywnym kokosowym zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem tego składnika. I oto przepis na czarne oponki z sosem czekoladowym z malinami. mąka pszenna jasna 500 g mleko 100 ml żółtka 5 szt. masło 25 g węgiel aktywny kokosowy - 4 łyżeczki drożdże suche 1 opakowanie ksylitol lub cukier trzcinowy jasny 1/2 szklanki spirytus(...)puch stawiając. W 2-3 łyżeczkach mleka dokładnie wymieszaj węgiel aktywny kokosowy. Wsyp mąkę do misy, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopione, chłodne masło i wyrabiaj jeszcze, a gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Ciasto wyrasta około od godziny do dwóch
AZgotuj!Wypiek chleba na zakwasie opanowałam do perfekcji jak i ciasta drożdżowego. Od dłuższego czasu przymierzałam się do czegoś trudniejszego, chociaż tak naprawdę strach ma wielkie oczy i jak się okazało, to wcale takie trudne nie jest. Uwielbiam bagietki, zresztą cała moja rodzina je uwielbia i od tego postanowiłam zacząć. Wiem, że efekt finalny może nie jest zachwycający, bo ich kształt(...)Wielogodzinne wyrastanie i kilkukrotne składanie nadaje bagietkom niesamowitego aromatu z lekko orzechowym posmakiem. Wymagają trochę czasu, dokładnie proces ich wyrastania, minimum godzin: pierwsze wyrastanie 3 godziny, potem trzykrotne składanie ciasta w odstępne 20 minut, kolejne wyrastanie 2 godziny, formowanie i jeszcze godzinka wyrastania, ale naprawdę warto, nawet jeżeli wyjdą tak koślawe jak moje, to gwarantuję, że smak Was zachwyci. Przepis
greenscarfCebularz warszawski to wytrawne ciasto drożdżowe z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, inspirowane słynnym cebularzem lubelskim. Proste i szybkie w przygotowaniu jednocześnie dość efektowne :). Można go podawać na na zimno lub podpiec tuż przed podaniem, u nas nieodłączny dodatek do hummusu , wszelkiego rodzaju sałatek i owoców morza. Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 5 (foremka 25x10 cm) Składniki: Chleb(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Farsz Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oliwie, pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, tymianek, paprykę i sól, przestudź. Ciasto Drożdże wymieszaj z letnią wodą (nie gorącą!), cukrem, 2 łyżki mąki i solą, odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki ciasta, wyrób. Blat podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na prostokąt
SzczyptaSmaQPrzyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją zrobiliśmy. Składniki: Spód pizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy(...)sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty
Salonik smakówmoże być lepszego w niedzielne popołudnie, niż unoszący się zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego ? Pałaszowanie go zanim wystygnie ;) Tak było u mnie wczoraj, a dzisiaj pozostały okruszki, przepis i zdjęcia :) SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli 2 kostki sera(...)Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem, posypujemy rodzynkami i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Roladę przecinamy na pół
Kuchnia w opałachblogu Moje Wypieki, ale autorką receptury jest zdaje się Martha Stewart. Ja te bułeczki uwielbiam, choć nie ukrywam, że ręczne wyrobienie ciasta zajmuje sporo czasu. Domyślam się, że większość z Was długi czas przygotowania ciasta drożdżowego może zniechęcić, ale powiem Wam, że warto. Te bułki są świetne! Odrywane cheeseburgery smakują super, ale w trakcie odrywania ser mocno się ciągnie(...)dużej miski dodajemy mąkę, suche drożdże, sól, cukier, mleko oraz rozmącone jajko. Składniki mieszamy i chwilę wyrabiamy, po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy tak długo, aż otrzymamy gładkie elastyczne ciasto. (uwaga! ciasto dosyć długo ma „luźną” konsystencję, nie dosypujemy mąki, tylko wyrabiamy cierpliwie. Ja wyrabiam ręcznie i zajmuje mi to około 30-40 minut, pewnie maszynowo będzie szybciej
Smaki Na TalerzuCzasami mamy ochotę coś przegryźć, ostatnio szukając w internecie natrafiłam na przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem. Zainspirowałam się tym przepisem i wymyśliłam takie oto nadzienie. Składniki 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g drożdży 250 g mąki 1/4 szklanki letniego mleka kilka plasterków chorizo 5 pieczarek 3 łyżki pomidorowej passaty łyżka cukru 1 i 1/2 łyżki suszonego(...)małej miseczce mieszamy passatę z oregano i czosnkiem. Na wysypany mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto i rozciągamy na prostokąt grubości około 5 cm. Generalnie nie lubię używać wałka do ciasta drożdżowego, zazwyczaj wychodzi ono wystarczająco elastyczne aby je uformować w dłoniach, ale jak ktoś woli to może użyć wałka. Smarujemy całość sosem pomidorowym, na to układamy plastry chorizo, następnie nakładamy
Delusional Trinewww.profi.com.pl. ViolaPassion Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 100 g masła 250 ml mleka 4-5 żółtek nasionka z 1 laski wanilii Nadzienie: 200 g wiśni 4 opakowania zupy Profi wiśniowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2 – 3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 50 g miękkiego masła(...)Resztę mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wanilii, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, na końcu wlewamy przestudzone masło. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, delikatnie podsypując mąką. Kulę ciasta wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło z mąką, cukrem
Viola cooks with passionpieczenie drożdżówek czy innych ciast w piekarniku,ale mam czasem takie zachcianki, od których nic mnie nie odstraszy. Bardzo lubię zapach unoszący się w domu podczas pieczenia ciasta drożdżowego, lubię też mieć coś słodkiego na drugie śniadanie, a najlepiej się sprawdzają właśnie drożdżówki. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na domową drożdżówkę z makiem, przygotowałam więc takie oto zawijaski(...)minut). Pozostałe mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko,żółtka, resztę cukru, szczyptę soli, przestudzone masło z mlekiem oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy przykrywając ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokątny placek około (0,5 cm grubości
Bon appetit mon amieróżne sery, owoce, pieczoną pierś z kurczaka itp. Przygotowana pizza nie będzie ani na cienkim ani na grubym cieście. Nam bardzo smakuje, ponieważ wiemy co jemy - a zapach ciasta drożdżowego roznosi się po całym mieszkaniu. Składniki: spód na pizzę 200 g pieczarek 1 cebula kilka plasterków salami 1 duży ogórek konserwowy sos pomidorowy 1. Pieczarki umyć i pokroić(...)serem. 5. Piec około 15 minut w 180C. 6. Podawać z sosem czosnkowym bądź keczupem. P.S. Pamiętajcie, im mniej dodatków na spodzie do pizzy - tym danie będzie smaczniejsze, a ciasto mocniej wyrośnie
UgotowaćByłam bardzo szczęśliwa kiedy zobaczyłam, że bułeczki się udały, bo niestety ciasta drożdżowe nie są moją najmocniejszą stroną, a wszystko to za sprawą świetnego przepisu, który znalazłam, jak dobrze pamiętam na blogu mojepasje. Bułeczki są szybkie w wykonaniu więc nie zabierają nam dużo czasu, a są bardzo smaczne. No i największy plus jest taki, że ciepłe, domowe bułeczki na śniadanie(...)rozpuszczamy w ciepłym mleku. Na chwilę odstawiamy i w tym czasie przesiawamy do miski mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, olej i wszystko dokładnie zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie jednolite i będzie odstawało od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 45min) Po tym czasie uformować 8 bułeczek i układać w odstępach
charlotte gotujeciepło i na zimno. W zasadzie im dłużej stoi, tym jest smaczniej. Z czasem nabiera też lepszej, nieco bardziej zwartej konsystencji. Ja z pewnością będę powtarzać:) 1 op. świeżego ciasta drożdżowego, do pizzy (ja wykorzystałam to z Lidla) 200 g szynki wieprzowej (najlepiej już pokrojonej w cienkie plasterki) 250-300 g małych pieczarek 1 cebula 150 g żółtego sera(...)pieczarki (tylko półplasterki) . Okrągłą formę do tarty smarujemy niewielką ilością masła lub oliwy. Spód do pizzy rozwijamy, kładziemy na formie papierem do góry. Lekko dociskamy, papier zdejmujemy, a nadmiar ciasta odkrawamy. Na ciasto wykładamy podsmażoną z cebulą szynkę, następnie podsmażone pieczarki oraz starty ser żółty. Całość zalewamy jajkami rozmąconymi ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i solą. Na wierzchu rozkładamy surowe plasterki
Smaki Na TalerzuParówki zawinięte w ciasto drożdżowe i upieczone w piekarniku. Dawno ich nie robiłam. Ostatnio synowi się przypomniało i były na kolację. Kiedyś robiłam dość często, a później jakoś o nich zapomniałam. Mięciutkie i chrupiące. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż na drugi dzień odgrzewane też są bardzo smaczne. Przepis jest prosty więc z łatwością je przygotujecie. Myślę, że przypadną do gustu(...)Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem, dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać zaczyn i na końcu olej. Wyrobić na gładkie ciasto mikserem z hakami. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować
Agusiowe smakołykikilku nieoczywistych połączeń. Chałka z oliwą i za’atarem jest wzbogacona o czysty gluten – można go pominąć, ale jeśli macie możliwość to kupcie. Czysty gluten dodany do ciast drożdżowych czyni je bardziej elastycznymi. Do czego pasuje chałka z oliwą i za’atarem? Jest genialna z masłem, harissą i serem pleśniowym. Cudownie pasuje do ciężkich gulaszy. Można(...)ciepłej wody. Nadzienie: 3 łyżki oliwy 3 łyżki za’ataru wymieszane na pastę. Dodatkowo: jedno jajko do posmarowania chałki. Przygotowanie: Wszystko razem zagniatamy, dodając stopniowo wodę – ciasto ma wyjść miękkie i lekko lepiące. Ja wrzucam wszystko do Tefal Companion , do misy z założonym ostrzem do wyrabiania i puszczam program Pastry 1. Jeśli robicie ręcznie, to dokładnie wyrobione ciasto
ladykitchenmożna zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą w gluten) mąką pośród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią też zagęszczać zupy i sosy. Na rynku dostępna jest też mąka kukurydziana(...)mąki, mieszamy widelcem. Kiedy płyn zlepi mąki i nie będzie już w misce widocznych suchych kawałków, wyciągamy je z miski na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu kilka razy podsypujemy je mąką. W dotyku powinno przypominać ciasto na makaron – jedwabiste i lekko suche, jak ludzka skóra, ale powinno być miększe
Karo in the Kitchennawet notować przepisu, tak znikoma jest jego komplikacja! Co prawda odnośnie kruszonki moja fryzjerka miała radę: "na oko" , więc wykorzystałam tu znajome proporcje, jakie mieszam przy przygotowaniu kruszonki do ciasta drożdżowego. Reszta jest żywcem z ust Pani Fryzjer wyjęta ;) Składniki na średnią blaszkę o wymiarach LxW xH 28x28x6cm : SUCHE: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru - przy słodszych owocach(...)Masło musi być wyjęte tak z godzinę wcześniej z lodówki - ma być w temperaturze pokojowej . Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek . Rabarbar Po wyłożeniu rabarbaru na ciasto. Na to idzie kruszonka. Łodygi rabarbaru umyć
Grunt to przepis!Prezentuję dziś kolejny wypiek z rabarbarem, wszechobecnym na straganach. :-) Drożdżówki są miękkie, delikatne, długo zachowują świeżość. Zazwyczaj ciasto drożdżowe na drugi dzień po upieczeniu już mi nie smakuje, w tej wersji zjadłam ze smakiem. I kruszonka... koniecznie duża ilość kruszonki. :-) Próbowałam też zastąpić rabarbar truskawkami, ale efekt nie był już tak rewelacyjny. Inspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki. Drożdżówki(...)miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie
Szefowa kuchni