inne dodatkami, obecnością spodu lub jego brakiem. Podawany jest zarówno na zimno, jak i na ciepło. Co więcej, miłośnicy sera mogą delektować się także seromakowcem (lub makoserowcem), strudlem serowym, ciastem drożdżowym z serem i kruszonką, śląskim kołaczem z nadzieniem serowym i wieloma innymi słodkimi specjałami z serem w roli głównej. Ten pyszny składnik, podobnie jak jajka, symbolizuje odrodzenie, dlatego też(...)ilościach. Celina Nierodkiewicz, członkini Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przypomina, że sposobem uzyskania najlepszego wypieku jest użycie ingrediencji wysokiej jakości. – Najlepiej, aby twaróg, czyli podstawowy składnik ciasta, był tłusty. Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale pozwoli także uzyskać „mokry” sernik, a takie są najlepsze – przyznaje Celina Nierodkiewicz”. Sernik z mlekiem w proszku, to jedna
mojewypiekiinietylkotrochę początek szkoły osłodzić 🍭🍬 i czymś smacznym dogodzić. Na humorów 😍 poprawienie, na słodsze z nauką 📑 oswojenie, rogale swoim dzieciom 👧👦 przygotujcie i do szkoły, plecaka 💼zapakujcie. Rogale ❤ z ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia piernikowo orzechowego. Takie domowe są niepowtarzalne, smaczne, dla małych i dużych smakoszy idealne 👌. Nadzienie jest oryginalne, dzięki piernikom 💙 w smaku genialne. Nie ma co się smucić(...)średniej wielkości rogali: nadzienie: 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), 100 g orzechów laskowych tartych, 30 g cukru trzcinowego, 1,5 opakowania Pierników Toruńskich „ Serca Toruńskie” (ok. 180 g), ciasto: ok. 700 g mąki tortowej extra, 40 g świeżych drożdży, 200 ml mleka 2%, 50 g cukru pudru, 100 g masła, 3 jajka L, szczypta soli, ponadto: jajko do posmarowania
Moniki SmakołykiDruga propozycja na dziś, wczoraj, zrobiłam dużo ciasta drożdżowego, początkowym zamysłem były tylko drożdżówki , ale zrobiłam z większej ilości składników i z reszty postanowiłam stworzyć rogaliki. Są w dwóch wersjach, jedne serowe, drugie bananowo-kakaowe. Będą pyszne do popołudniowej kawusi ;) Składniki: pół szklanki mleka 25-30 dag mąki 10g drożdży ćwierć szklanki mleka 2 łyżki masła jajko szczypta soli(...)rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy
Idę coś wszamaćowoców sezonu, ale warto zachować przepis na lepsze czasy :) te jagodzianki wychodzą dobrze z borówek jak i borówek amerykańskich, które są dostępne w sklepach cały rok. Przepis na ciasto drożdżowe podpatrzyłam na blogu domowe-wypieki.pl , natomiast "farsz" był złączeniem chyba wszystkich przepisów w internecie. Liczba porcji: 16 bułeczek 500 gram mąki pszennej 250 ml mleka 50 gram cukru 25 gram(...)zaczyn do wyrośnięcia. Masło w miarę możliwości posiekać. W dużej misce wsypać pozostałą mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić całość na jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Nielepkie ciasto włożyć do miski wysypanej mąką lub wysmarowanej olejem, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Borówki włożyć do rondelka i delikatnie podgrzać
Czerwony GupikBardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych. Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka. Składniki: 2 szklanki mąki 14 g drożdży suszonych lub 30 g świeżych(...)przypadku drożdży świeżych czynność tę należy pominąć. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do wysokiej formy z kominem ( należy ją wysmarować dokładnie masłem i margaryną i posypać bułką tartą) przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
Na słodko lub wytrawnieRuskie bułki widziałam już na innych blogach i zastanawiałam się dlaczego są tak popularne. Okazuje się, że są bardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze dzięki dodatkowi majonezu do ciasta drożdżowego nie obsychają i są długo świeże. Zainspirowana przez forum Izbusha , postanowiłam je sama zrobić, chociaż przyznam, że przepis delikatnie zmodyfikowałam. Składniki na 16 sztuk: 60 dag mąki pszennej, używam(...)odstawić na 10-15 minut aby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, roztopione i wystudzone masło, resztę mleka, wyrośnięty rozczyn i majonez. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 porcji. 2. Każdą część ciasta cienko rozwałkować, posmarować roztopionym masłem
Apetyczna babeczkadziś podwójna propozycja drożdżówki serowo-kakaowe i rogaliki. Ciasto drożdżowe jest zdecydowanie moim ulubionym, a już dawno miałam ochotę na drożdżóweczki z kakao, wiec jak wróciłam do domu od razu musiałam je zrobić! Są idealne na śniadanie popijane mlekiem ;) Oczywiście najlepiej smakują jak są jeszcze gorące ;) Składniki: pół szklanki letniego mleka 10g drożdży 25-30 dag mąki 1 jajko ćwierć(...)rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy
Idę coś wszamaćPyszne mięciutkie babeczki drożdżowe z rodzynkami i płatkami migdałów, szybko się je przyrządza, możemy je upiec do koszyczka wielkanocnego. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 0,5 kostki roztopionego masła 0,5 opakowania cukru waniliowego 250 gram świeżych drożdży 0,5 szklanka letniego mleka 50 gram rodzynek królowej Helio 50 gram płatków migdałowych(...)cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiana mąkę oraz zaczyn, ucierając wlewamy letnie masło. Na końcu dodajemy rodzynki oraz migdały, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Papilotki wypełniamy ciastem drożdżowym, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniatradycyjnej, gdyż ciasto nie musi wyrastać, a samo smażenie na patelni (bez tłuszczu!) nie zajmuje więcej niż 5-6 minut! Smakuje rewelacyjnie, a nawet dużo lepiej niż na cieście drożdżowym. Idealny przepis dla osób zabieganych i tych co nie posiadają piekarnika... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 400 g jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)natomiast szczypior drobno siekamy. W misce łączymy składniki suche - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz jogurt grecki. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję, podsypując niewielką ilością mąki, by nie kleiło się do dłoni. Ciasto wyrabiamy około 6-8 min., a następnie dzielimy go na 7-8 części. Każdą
Kuchnia MagdaLenytradycyjnej, gdyż ciasto nie musi wyrastać, a samo smażenie na patelni (bez tłuszczu!) nie zajmuje więcej niż 5-6 minut! Smakuje rewelacyjnie, a nawet dużo lepiej niż na cieście drożdżowym. Idealny przepis dla osób zabieganych i tych co nie posiadają piekarnika... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 400 g jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)natomiast szczypior drobno siekamy. W misce łączymy składniki suche - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz jogurt grecki. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję, podsypując niewielką ilością mąki, by nie kleiło się do dłoni. Ciasto wyrabiamy około 6-8 min., a następnie dzielimy go na 7-8 części. Każdą
Kuchnia MagdaLenynaprawdę mało. Tu znajdziecie filmik o profesjonalnym robocie planetarnym oraz ofertę promocyjną Lidla. Chcecie zobaczyć co dobrego wyczarowałam za pomocą robota planetarnego SilverCrest ? Taką oto choinkę z ciasta drożdżowego, z kremowym serkiem w środku i z konfiturą jagodową na wierzchu. Choinka jest bardzo efektowna i na pewno spodoba się rodzinie ! Coś mnie ostatnio naszło na świąteczne przepisy Składniki(...)misy robota wlej letnie mleko, dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Całość wymieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru i drożdży. Następnie dodaj żółtka i mąkę, mieszaj do momentu wyrobienia się ciasta – zwykle 2 – 4 minuty. Następnie dodawaj stopniowo masło, wyrabiaj do momentu aż będzie ładnie zagniecione w kulę. Usuń miskę z robota, owiń folią spożywczą i odstaw na około
Moja pasja smakuCiasto drożdżowe w nietypowym kształcie i z nietypowym nadzieniem. Składniki: 5 dag drożdży, 15 dag cukru pudru, ½ kg mąki tortowej, 15 dag tłuszczu, 2 jajka, 3 żółtka jaja, 1/8 litra śmietany, 1 cukier waniliowy. Składniki na nadzienie: 1 szklanka fasoli (dowolnej), 4 szklanki wody, 25 dag cukru pudru, 1 cytryna, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka rumu, 1 aromat migdałowy. Wykonanie(...)Odcedzić, zmielić, dodać cukier, sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki. Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru- odstawić. Mąkę usiekać z tłuszczem, dodać jajko, żółtka, drożdże, śmietanę ( 2 łyżki śmietany odłożyć) , cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (jeżeli jest za twarde to dodać
Tradycyjna KuchniaJakoś nie mogę się przestawić z ciasta drożdżowego na inne wypieki, ale rodzince tak posmakowały, że zażyczyły sobie buły z budyniem. Więc co innego miałam zrobić, musiałam chcąc, czy nie chcąc je upiec. Były już na blogu buły, były z dżemem, kruszonką, oraz manną, więc teraz czas na budyń. Bułeczki wyszły smaczne, mięciutkie i nie za słodkie. Może(...)końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry). Składniki: (na ok.10 sztuk) Ciasto: 3 szklanki mąki 40 g drożdży łyżeczka soli 5 łyżek cukru 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki oleju Nadzienie: Budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka) 350 ml mleka roztłuczone
Moje pyszne gotowanieChleb pszenny z suszonymi pomidorami... Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy. O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku. Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki. Komu kromkę? Zapraszam! Składniki: 650 g mąki pszennej; 50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia; 1/4 drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi(...)miski. Chleb można również upiec w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry). W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego. Oprószenie pomidorów mąką zapobiega ich opadaniu na dno chleba. Źródło: Galeria Potraw
Gospodyni Miejskapokrojone grzyby. Smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut po czym dodać sól, pieprz, skórkę oraz sok z cytryny. Kontynuować smażenie do momentu, aż grzyby będą miękkie. Kiedy ciasto drożdżowe jest już wyrośnięte można zacząć smażyć bliny. Rozgrzać patelnię z powłoką nieprzywierającą. Kiedy patelnia jest już gorąca łyżką stołową wykładać bliny. Jedna łyżka równa się jedna blina. Bliny smażyć(...)tłuszczu na patelni nieprzywierającej. Jeśli nie macie takiej patelni wysmarujcie standardową patelnie odrobina oleju. W zależności od rodzaju użytej mąki będziecie potrzebować pomiędzy 30 a 35 dkg mąki. Ciasto przed dodaniem ubitych białek powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nie jestem Wam w stanie podać czasu potrzebnego na usmażenie grzybów. Zależy od od rodzaju grzybów, po które sięgniecie. Ja moje grzyby
mecooks