ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:403/1072)

Idealne bułki do hot-dogów 205

własnych bułek, wiecie jaka to radość i satysfakcja, że to jednak Wasza, własnoręcznie wykonana buła, a nie jakiś zgnieciuch ze sklepu... :) Także ten... podwijamy rękawy i hop hop, robimy ciasto drożdżowe! :)   Składniki: 30g drożdży 680g mąki pszennej 2 łyżki cukru 235ml mleka 120ml wody 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 1,5 łyżeczki soli jajko mleko do posmarowania sezam(...)Odstawiamy na 10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Do miski wrzucamy mąkę, jajko, sól i olej lub masło. Następnie dodajemy nasz zaczyn i resztę wody z mlekiem. Zagniatamy. Ciasto jest dosyć luźne, będzie wymagało podsypania mąką. Starajcie się nie podsypywać za dużo, tak tylko aby przestało się kleić. Niestety im więcej dodacie mąki, tym twardsze wyjdą Wasze buły. Wyrobione

Czerwona Porzeczka
Muffiny drożdżowo-pomarańczowe 263

Moja córka uwielbia drożdżówkę z kruszonką. Dzisiaj upiekłam jej drożdżówkę, ale ciut w innej postaci, ponieważ jako muffiny. Dodałam świeży sok pomarańczowy dzięki czemu drożdżowe muffiny mają delikatny posmak pomarańczy. Składniki:    300g mąki    40g masła    2 żółtka    1/3 szklanki ciepłego mleka    0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy(...)miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę połączyć) i piec w 180C około 30min

Amatorka kuchenna
Drożdżówki z serem 160

Drożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję się(...)nich jest i do tego są znacznie tańsze, same plusy Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych drożdżówki z serem. Zakręcone, rosną duże, więc można rozdzielić ciasto na mniejsze części. Jak dla mnie idealne. Inspiracja tutaj . Składniki: CIASTO: – 250 ml mleka; – 80 g oleju; – 450 g mąki pszennej; – 25 g świeżych drożdży

dom-agi.pl
Dania dla dzieci 66

ciasteczka, których wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy zagnieść razem wszystkie składniki, schłodzić, uformować wałeczki i upiec. Banalnie proste i mega smaczne!   Ciasto shrek z bananami Przepis tutaj (KLIK) Smaczne i wesołe ciasto z delicjami, które pasuje praktycznie na każdą okazje. Prosty w przygotowaniu i przepyszny deser lubiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych.   Ciasteczka z jabłkami(...)przepyszne kąski drobiowe obtoczone chrupiącą i pięknie rumianą panierką. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli.   Rogaliki tygryski Przepis tutaj (KLIK) Puszyste, maślane i przepyszne rogaliki drożdżowe.   Ciasto arbuz Przepis tutaj (KLIK) Zapraszam na pyszne i efektowne ciasto, które wyglądem przypomina znany i lubiany owoc.   Paluszki rybne w aromatycznym cieście jogurtowym Przepis tutaj (KLIK) Fantastyczne danie

Blog z Apetytem
Pizza grecka 133

mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać resztę wody, oliwę, sól, zamieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, przez ok. 10 minut wyrabiać ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos pomidorowy: Cebule obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek i oregano, chwilę podsmażać(...)smaku, odstawić do przestygnięcia. Nadzienie: Fetę pokroić w kostkę, mozzarellę i oliwki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pomidor umyć, pokroić w plasterki. Wykonanie Blat oprószyć mąką, wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, porozkładać wszystkie składniki nadzienia. Wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika

niecodziennikpary
Szybka pizza z patelni 220

szybką i smaczną pizzę z patelni. Jest to przepis dość prosty, i dla osób, który najdzie ochota własnie na pizzę, ale nie mają zbyt dużo czasu, by robić ciasto drożdżowe. Wiadomo, że smak obu pizz jest inny, ale warto spróbować i przekonać się, że taka pizza może być również bardzo smaczna :). A więc zapraszam :)  Składniki dla 1 osoby: 100g(...)oliwy oczywiście dodatki do pizzy typu sos pomidorowy, ser, szynka, może być kukurydza. Przygotowanie:  Do miski wsypujemy suche składniki, następnie wlewamy wodę oraz oliwa, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na ok 1 cm grubości, a nawet ciut mniej. Tak rozwałkowane ciasto kładziemy na rozgrzaną patelnie i grzejemy około 2-3 minut

Gotuj z Mąką
Kiełbaski w cieście drożdżowym 165

tego typu przekąsek dlatego zawsze staram się przygotować tak zwane "finger foods" czyli małe przekąski które bierze się  w rękę i je. Tym razem zapiekłam kiełbaski w cieście drożdżowym, a po upieczeniu przekroiłam na mniejsze kawałki. Bardzo fajna i nieskomplikowana opcja, warto wypróbować. Składniki około 4 - 5 kiełbasy śląskiej 25g drożdży 200 ml wody 350g mąki musztarda miód majeranek(...)wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać łyżkę majeranku, łyżkę suszonego oregano, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę papryki ostrej, trochę soli, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół (nie trzeba), podsmażyć chwil ę na patelni. Z amiast kiełbasy śląskiej, można też użyć innej, na przykład frankfurterek które

Delusional Trine
"Parowe" z czekoladą i jogurtem 169

czekoladą i gęstym koktajlem własnej roboty, z domowej tłustej śmietany i poziomek zgniecionych z cukrem.. Z powodu braku tych ostatnich składników proponuję zastępczą wersję z jogurtem owocowym. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 2 - 3 czubate łyżki cukru szczypta soli 2 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka ok.3 dag margaryny 1 jajko Ponadto: Nutella lub inny krem czekoladowy(...)dołka wkruszyć drożdże, posypać pozostałym cukrem i zalać połową mleka. Drożdże z mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć

Praktyczna pl
Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami 167

poście  pisałam, ze zrobiłam ciasto drożdżowe z większej porcji..i były torebki i takie oto zawijane odrywane bułeczki...z masą kajmakową i startym jabłkiem w środku. 75 g margaryny lub masła  250 ml mleka  25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych  szczypta soli  70 g cukru (dałam 120 g)  500 g mąki pszennej(...)jabłka Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie

Moje domowe kucharzenie
Chlebki drwala 105

siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego, a jeśli ktoś nie ma to niech sobie zrobi(...)oprócz soli, umieścić w mikserze, dokładnie wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić na 30 min pod ściereczką. Dodać sól, namoczkę, dokładnie wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być mało klejące. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Złożyć na pół. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość. Uformować bochenki, zgodnie z tą instrukcją

moj przepis na
Chlebki drwala 94

siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego, a jeśli ktoś nie ma to niech sobie zrobi(...)oprócz soli, umieścić w mikserze, dokładnie wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić na 30 min pod ściereczką. Dodać sól, namoczkę, dokładnie wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być mało klejące. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Złożyć na pół. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość. Uformować bochenki, zgodnie z tą instrukcją

moj przepis na
Chlebki drwala 145

siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego, a jeśli ktoś nie ma to niech sobie zrobi(...)oprócz soli, umieścić w mikserze, dokładnie wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić na 30 min pod ściereczką. Dodać sól, namoczkę, dokładnie wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być mało klejące. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Złożyć na pół. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość. Uformować bochenki, zgodnie z tą instrukcją

moj przepis na
Pampuchy 1165

wiele innych określeń dotyczących jednej potrawy – dobrze nam znanych i przez wszystkich Polaków ukochanych bułek drożdżowych przygotowanych na parze. Takie domowe pampuchy przywołują mi smak dzieciństwa i bułek drożdżowych, które robiła moja babcia. Żadne kupowane później parowce nie były w stanie temu dorównać. Jedynie te przygotowane w domu mają ten niesamowity smak. Smakują fantastycznie zarówno na wytrawnie jako dodatek(...)mąki pszennej 25 g masła 20 g drożdży świeżych 150 ml mleka jedno jajko jedno żółtko 2 łyżeczki cukru duża szczypta soli Czas przygotowania 20 minut przygotowania ciasta + 60 minut wyrastania + 10 minut parowania Liczba porcji 8 sztuk Przygotowanie Mleko lekko podgrzewamy, a następnie przygotowujemy zaczyn, czyli wkruszamy do niego drożdże dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy

Analiza Smaku