ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:403/1038)

Babeczki z jajkiem przepiórczym 146

Święta się zbliżają, nowe przepisy na blogach się pojawiają.  Ja dla Was babeczki przygotowałam do których jajeczka przepiórcze schowałam. Ciasto drożdżowe, szczypiorek, czarnuszka i musztarda chrzanowa smaku dodają, ta maleńkie jajeczka w nim się ukrywają. Takie babeczki w koszyczku będą znakomite, ale same lub jako dodatek do żurku, czy światecznego barszczu będą wyśmienite.  Składniki na 12 babeczek(...)cukru, 1 płaska łyżeczka pieprzy młotkowanego z kolendrą, 1 duże jajko, sól do smaku, pęczek szczypiorku, 1 kopiasta łyżeczka musztardy chrzanowej, 1 łyżeczka czarnuszki, ponadto: olej rzepakowy do posmarowania ciasta, czarnuszka do posypania. Przygotowanie: Foremki sylikonowe oprószamy mąką. Jajka gotujemy i obieramy ze skorupek. Osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące, dzięki temu jajko przyklei się do ciasta. Rada

Moniki Smakołyki
Mini babki majonezowe udekorowane kremem serowo-czekoladowym 296

Babka to polskie ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Tradycyjna babka wielkanocna to wypiek przygotowany na bazie ciasta drożdżowego, który w swoim składzie zawiera rodzynki. Dzisiaj zapraszam Was do upieczenia unowocześnionych mini babek, których głównym składnikiem jest dodatek majonezu. Dzięki niemu mini babki są puszyste i lekko wilgotne. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe babki majonezowe świetnie smakują(...)Olejem Wielkopolskim”. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie Oleju Wielkopolskiego w tradycyjnych daniach, w nowoczesnym wydaniu to zajrzyjcie TUTAJ ( www.olejkonwenanse.pl ).  #OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski Składniki na 12 mini babek: ciasto na mini babki 4 jajka 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki domowego majonezu* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ugotować
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 252

oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto przez ok. 15 minut (w maszynie do wypieku chleba ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego bez wyrastania, np. program do wypieku chleba). Odstawiam na ok. godzinkę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki: 1. Jeśli nie mam wcześniej przygotowanego sosu, robię go według(...)Odcedzam i odstawiam do ostygnięcia. 3. Mozzarellę kroję na plasterki Włączam piekarnik do nagrzania (250 stopni). Robię to wcześniej, bo najlepsza pizza wychodzi z mocno nagrzanego pieca. Po wyrośnięciu ciasta dzielę je na dwie części. Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto

Ale Proste
Ciasto drożdżowe z borówkami 125

Kupiłam dziś borówki i pomyślałam, że przydałoby się do kawy coś pysznego. Postanowiłam zrobić ciasto drożdżowe, efekt końcowy możecie zobaczyć poniżej :) Składniki: 550 g mąki ½ szklanki cukru 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżka masła Szczypta soli ok. 1,5 szklanki borówek Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży. Do szklanki ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej ubite jajka, drożdże, szczyptę soli oraz schłodzone masło. Ciasto ugnieść do momentu, gdy będzie nam ładnie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,  żeby ładnie wyrosło. Następnie rozwałkować delikatnie, nałożyć na środek borówki i zalepić

The Sweet Damsel
Chałka z kruszonką 181

pokroić, stąd na zdjęciu widać lekko poszarpane kromki, ale niestety, musiałam się śpieszyć, w przeciwnym razie w ogóle nie miałabym co fotografować. Trzeba pamiętać, zresztą tak jak przy każdym cieście drożdżowym, aby składniki, poza mlekiem i wodą, miały temperaturę pokojową. Ostateczne wyrastanie uformowanej już chałki odbywa się bez przykrycia, ponieważ w tym czasie kilkakrotnie smarujemy ją mieszaniną jajka, mleka(...)tylko zdoła, w przeciwnym razie popęka podczas pieczenia. Warkocz zaplotłam z czterech wałeczków posiłkując się filmikiem na youtube. Laptop był wprawdzie cały w mące, ale jakoś się udało J CIASTO: 450 g mąki pszennej tortowej + jak najmniejsza ilość do podsypania 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki masła 3 łyżki cukru

Kuchenne zapiski Edyty
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 151

jednym z numerów "Przyślij przepis", który namiętnie prenumeruję znalazłam przepis na bułeczki z czosnkiem. Do tej pory rzadko robiłam coś z ciasta drożdżowego, więc wyzwanie było nie małe. Tradycyjnie główną rolę w przygotowaniu odegrał Domowy Cukiernik. Efekt? Mocno czosnkowe, mięciutkie bułeczki, raczej do smarowania niż jedzenia na sucho. źródło: "Przyślij przepis", nr 6/2012, s. 32-33 Składniki: 40 dag mąki(...)łyżeczki suszonej pietruszki sól Wykonanie: Mąkę, drożdże, cukier i pół łyżeczki soli miksujemy z mlekiem (łyżkę odlewamy do posmarowania) i 1/3 masła, które trzeba wcześniej roztopić i lekko ostudzić. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki, każdą spłaszczyć

Pasja Smaku
Mazurek orzechowo-bezowy 89

piany z białek dodamy orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową otrzymamy bazę na świąteczny mazurek. Taka lekka beza na waflu będzie przyjemną odmianą dla deserów z kremami i drożdżowych ciast. Składniki 2 białka 100 g cukru 150 g orzechów włoskich 2 czubate łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 wafel (użyliśmy 26×26 cm) szczypta soli (adsbygoogle

niecodziennikpary
Szybkie pączki-oponki na sodzie 64

Przepis na te szybkie do zrobienia pączki-oponki jest dedykowany wszystkim zabieganym, którzy nie mają czasu na tradycyjne ciasto drożdżowe. Wykonanie jest banalnie proste, a sama receptura nieskomplikowana. Czas przygotowania: 15 min Czas smażenia: 15 min   Składniki: (na osiem pączków-oponek) 100 ml kefiru 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 2 łyżki oleju(...)smalec do smażenia Przygotowanie: W misce umieść kefir, żółtko, cukier, cukier waniliowy, olej i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj trzepaczką Dodaj sodę i stopniowo wsypuj mąkę mieszając do uzyskania jednolitego ciasta Kiedy ciasto zacznie robić się zwarte przełóż je na stolnicę i wyrób podsypując mąką * Ciasto będzie miękkie i klejące, ale powinno być wyrobione do powstania gładkiej konsystencji. Pamiętaj

Słodki Blog
Placuszki z jabłkami 97

Bywa, że człowieka przyciśnie. Myśli tylko o jednym, w brzuchu burczy, co chwila spogląda na kosz z jabłkami... Racuchów mi się zachciało;) ale już czekać na ciasto drożdżowe nie miałam ochoty. A bo wiadomo to, może bym się rozmyśliła jeszcze w międzyczasie;) I tak na szybko usmażyłam placuszki na jogurcie z jabłkami. Nie oszukujmy się, drożdżowe racuszki jednak są inne(...)szklanki mąki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Jogurt wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać jogurt, wymieszać trzepaczką, wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być jak śmietana. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do ciasto dodać 1 łyżkę oleju i jabłka, wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką wykładać porcje ciasta, przykryć

Obiad gotowy
Pizza owocowa 94

jest słodka kruszonka J Pizza jako deser jest cienka, delikatna, miękka i pachnąca. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko. Nie trzeba długo czekać aż wyrośnie. Składniki na cienkie ciasto drożdżowe: 20 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki(...)łyżki miękkiego masła Przepis na pizzę owocową ze śliwkami i kruszonką. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans do nagrzanego piekarnika do 50 stopnic C do lekkiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DROŻDŻÓWKI 157

Śniadanie na niedzielę. Leniwy poranek. Kawa z Sumatry. Zapach ciasta drożdżowego w powietrzu...  ...i zawsze mile widziani goście za oknem - bogatka, modraszka, wróbelek, pełzacz i kowalik.  SKŁADNIKI: Zaczyn: - 100 ml ciepłej wody - 25 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mleka kokosowego - około 2 szklanek mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka oleju(...)Przygotowujemy zaczyn - łączymy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Mąkę z dodatkiem soli przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn, mleko kokosowe, olej. Delikatnie łączymy składniki i wyrabiamy ciasto; ewentualnie podsypujemy mąką do momentu aż osiągnie plastyczną formę i nie będzie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie formujemy kulę i rozwałkowujemy

wege i kropka
Serowe i kakaowo-bananowe rogaliki drożdżowe 144

Idealne, żeby zjeść na drugie śniadanie do kawy. Nie są zbyt pracochłonne, pomijając wyrastanie ciasta a na pewno są prze pyszne ;) Jako miłośniczka ciast drożdżowych musiałam to dodać.A wszystko jest inspiracją akcji durszlaka na rogale ;) Składniki: pół szklanki mleka 25-30 dag mąki 10g drożdży ćwierć szklanki mleka 2 łyżki masła jajko szczypta soli     2-3 łyżki(...)rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy

Idę coś wszamać
Domowe Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) 538

miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Nadzienie: W ok. 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, resztę mleka podgrzewamy wraz z masłem i cukrem, następnie dodajemy(...)kremie mogą pojawić się grudki, ale gdy będziemy przez dłuższą chwilę energicznie mieszać - znikną). Budyń przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu nie powstanie "kożuch") i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki i przekładamy na oprószone mąką tacki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). Pączki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej

Słodka Strona
Pyszne drożdżowce - czyli znów dwa w jednym 146

Znów zrobiłam dużo ciasta drożdżowego i miałam dwa słoiki. Jeden z dżemem jagodowym, który kupiła matulka, i jeden z pozostałościami po smażeniu jabłek. Więc postanowiłam, z jednego słoiczka zrobić bułeczki, i żeby urozmaicić to drugi słoiczek wykorzystałam do drożdżowej roladki. O i oto przepisy. Drożdżóweczki ze smażonym jabłuszkiem Drożdżowa rolada jagodowa Składniki: kg mąki 80 g drożdży 2 kubki mleka(...)podwoiły swoją objętość. Mąkę przesiewamy do duże miski. następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, kurkumę i dokładnie mieszamy. Dajemy nasz zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy jaja, margarynę i zaczynamy zagniatać ciasto. Potem dodajemy tyle mleka, aby ciasto było miękkie. Zagniatamy dłuższą chwilę. Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinkę, nakryte ściereczką do wyrośnięcia.  Ciasto dzielimy na dwie części, przy czym

Moje pyszne gotowanie
Pierogi kebabowe 1129

Pierogi kebabowe to pomysł na smaczne jedzonko imprezowe. Są to pierogi większe od tradycyjnych i zrobione z ciasta drożdżowego. Pierogi kebabowe nadziewamy doprawionymi przyprawą do kebaba i podsmażonymi z cebulą i pieczarkami kawałkami kurczaka. Pozostałe składniki farszu to czerwona papryka, ogórki konserwowe, kukurydza i ser. Tak przygotowane pierogi pieczemy w piekarniku, a nie gotujemy jak tradycyjne. Ja krążki do pierogów(...)jednak uważam, że tradycyjna szklanka do wykrawania będzie za mała. Takie pierogi kebabowe możemy przygotować również na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pierogi kebabowe: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko+1 jajko do posmarowania pierogów 250 ml mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 g masła

Danka Pichci