ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:407/1072)

Pierogi drożdzowe z pasztetem (smażone) 163

Chyba za rzadko robię pierogi, a szczególnie pieczone, czy takie smażone... Koniecznie muszę to zmienić! Tym razem postawiłam na proste ciasto drożdżowe i łatwe nadzienie z pasztetu. Całość wyszła niezwykle pyszna i dość szybka w przygotowaniu. Sami spróbujcie! A dla przypomnienia inna wersja pierogów pieczonych - klik . 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka (ciepłego) 1 jajko 7g drożdży instant(...)smażenia Do miski wsypać mąkę, sól, cukier oraz drożdże.  Wszystko razem wymieszać, a następnie dodać olej i jajko. Masę dokładnie wyrobić - w międzyczasie stopniowo łącząc z ciepłym mlekiem. (Ciasto powinni być elastyczne i nie lepiące się do dłoni.)  Całość oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na kilka

Di gotuje
Ciasto drożdżowe ze śliwką i malinami 215

Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 250 ml mleka 70 g miękkiego masła szczypta soli 1 jajko Kruszonka: 150 g mąki pszennej 60 g cukru 90 g masła Dodatkowo: 1,5 kg śliwek 0,25 kg malin 4 łyżki cukru Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, odrobiną mąki i paroma łyżkami ciepłej(...)spienienia na 15 min. Mąkę przesiewamy z solą i formujemy kopczyk, robimy wgłębienie i łączymy wszystkie składniki, dodając wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ok 5-10 min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę, ręce smarujemy oliwą i naoliwiamy ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z cukrem, zalewamy

Atlas Smaków
Pomarańczowe bułeczki 178

Ciasta i chlebki drożdżowe ostatnio u mnie królują, ale dzisiaj wersja słodkich bułeczek z dodatkiem soku pomarańczowego. Sok fajnie podkręca smak bułek. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 150 ml ciepłego mleka - 20 g świeżych drożdży - 200 ml soku z pomarańczy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z 1 łyżką(...)łyżką miodu. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sok, oliwę, sól, resztę miodu oraz wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Następnie odkładamy ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, kładziemy je na blachę do pieczenia i zostawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Zakręcony makowiec 176

się głównie z Bożym Narodzeniem ale w naszym domu jadamy je kilka razy w roku. Jakiś czas temu na blogu Sylwii "Obiad dla taty"  znalazłam przepis na idealne ciasto drożdżowe. Od tamtego czasu jedliśmy je milion razy na milion sposobów, zmieniamy aby masy makowe i bakalie ;)  Ten zakręcony makowiec, jest naprawdę strzałem w dziesiątkę ;)  Składniki(...)makowej Helio dużo cukru pudru sol z cytryny bakalie Przygotowanie: Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do miski. Ja wyrabiam ciasto w robocie planetarnym, tak więc tam przesiewam mąkę, wlewam rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy

Życie zaczyna się w kuchni
Pizza ” Śniadaniowa” z sadzonym jajkiem 226

pobawić się składnikami ,nawrzucać pyszności . Pizza z jajkiem jest wspaniała , choć może się wydawać ,że to nieudane połączenie , nic bardziej mylnego , w końcu jajko świetnie łączy się z drożdżowym ciastem , lubi sos pomidorowy ( ketchup " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) i towarzystwo wędliny oraz sera . Aż się prosi

Ogrodnik w podróży
Moje ulubione świąteczne ciastka 173

wcześniejszych wpisach w Szwecji świętujemy cały Adwent. Odwiedzając znajomych zawsze mam ze sobą paczuszkę świeżo upieczonych ciasteczek. Domowe, pieczone z sercem! Takie prezenty cieszą! W zeszłym roku piekłam czekoladowe ciasta ala brownie . Te ciastka są niesamowicie smaczne i wyglądają bardzo efektownie. Uwielbiam te świąteczne ciastka, może i Wam przypadną do smaku. Jeśli lubicie orzechy to mam dla Was przepis(...)wielką fanką szafranu i po prostu przepadam za szafranowymi wypiekami. Szafranowe ciasteczka są bardzo aromatyczne i mają przepiękny żółty kolor. Przepis na ciastka warty wypróbowania! Podczas świątecznego wypiekania zwłaszcza drożdżowych ciast pozostaje mi dużo białek. Wykorzystuję je do kokosowych ciastek , które przypominają choinkę. Są to proste świąteczne ciastka posypane liofilizowana (co to za trudny wyraz do wypowiedzenia!) truskawkami. Prawda

codojedzenia
,,Jagodzianki z kruszonką’’ 244

jagodzianki? To jeden ze słodkich symboli lata. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, smakują jak te od Babci W swoim przepisie wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki na ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 42 g świeżych drożdży 20 g miodu 10 g cukru 2 jajka 250 g mleka 7 g soli 75 g miękkiego masła Składniki na kruszonkę(...)jajka, miód, cukier, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy kulki około 60 gram i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Podróż w kulinaria
Drożdżowy warkocz 151

yszne ciasto drożdżowe w kształcie wieńca pięknie prezentuje się na stole. Zamiast nadzienia cynamonowego można wykorzystać masę makową. Piekłam w 190 ˚  C. Polecam 180  ˚ C.  mąka ( u mnie orkiszowa) 300 g masło 30 g lub olej  olej (rozpuszczone, wystudzone) miód 1 łyżka drożdże świeże 15 g cukier waniliowy mleko roślinne lub zwykłe ciepłe 150 ml Dodatkowo(...)trzcinowego M ąkę przesiej, zrób dołek i wlej 150 ml ciepłego mleka, dodaj drożdże, łyżkę miodu. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj szczyptę soli i żółtko. Zagnieć ciasto pod koniec dodając masło lub olej. Jeśli używasz mąki orkiszowej miej pod ręką 30 ml mleka, bo ta mąka potrzebuje więcej wilgoci, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Nie może się

AZgotuj!
Puszyste rogale śniadaniowe 373

rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty.  Z racji, że to ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła by mogło wyrosnąć. Składniki: * 60 dkg mąki * 1/3 kostki masła  * 1,5 szklanki ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 3 łyżki cukru * 1 jajko * 1 płaska łyżeczka soli(...)składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych. Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki. Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopione masło. Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie. Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy

Pieprzyć z Fantazją
Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 191

piekło się w trakcie rozpalania pieca, sprawdzając przy okazji jego temperaturę odpowiednią do wypiekania chleba. Można powiedzieć, że to rodzaj alzackiej pizzy. Tylko ciasto musi być bardzo cienkie! Kiedy ciasto drożdżowe będzie już gotowe, wałkujemy je jak najcieniej, smarujemy niezbyt obficie créme fraîche, a potem posypujemy bekonem, cebulą i serem i wkładamy do rozgrzanego pieca. W Alzacji tarte(...)zastąpiłam go świeżymi kurkami. Zamiast gałki muszkatołowej użyłam w związku z tym rozmarynu. Nie wiem, czy to nadal  Tarte Flambée, ale nie miałam ochoty na jakiekolwiek mięso. Składniki : Ciasto 200 ml letniej wody (ilość zależna od chłonności mąki; mnie wystarczyło 150 ml) 300 g mąki typ 750 1/3 łyżeczki soli 5 g świeżych drożdży (2 łyżeczki suchych drożdży) Nadzienie

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierniki świąteczne i polewa J.Hamelmana 128

dokładnie podsypując cały czas mąkę.Ciasto dość ścisłe podobne do tego na pierogi. Wyrabiałam ciasto dość długo. Ciasto powinno być gładkie i dość gęste. Mąki przygotowałam więcej, ale jest jej w cieście tyle co w przepisie łącznie z tą posypaną na cieście. Przełożyłam ciasto do szklanej miski, posypałam dość obficie mąką aby całość przykryła ciasto, przykryłam ściereczką i włożyłam(...)ilością składników, jaką proponuje autor. Przed wylaniem polewy na ciasto dolać 1-2 łyżki mleka i mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Rozpisałam się na temat tej polewy, bo jest bardzo dobra i można ją wykorzystywać do różnego rodzaju ciast. Autor użył tej polewy do ciasta, którego podstawą było ciasto drożdżowe, / przygotowane jak na brioszki / wyłożone kremem i wykończone tą właśnie

Leśny Zakątek
Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami 238

Rogaliki to jedne z moich ulubionych ciastek. Tym razem przygotowałam rogaliki z ciasta drożdżowego, a do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę i rodzynki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Rogaliki i szklanka ciepłego kakao to doskonały deser, na długie jesienne wieczory.  SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, ¾ szklanki mleka, 30g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 50g masła(...)łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do dużego naczynia. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, cukier, cukier waniliowy, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na pół. Jedną część ciasta rozwałkowuję na grubość ok. 4mm, tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zakręcona drożdżówka 180

Taką zakręconą drożdżówkę już kiedyś robiłam..tą drożdżówkę zrobiłam specjalnie na konkurs .. i tym razem zrobiłam z innego ciasta drożdżowego, które rośnie w lodówce...a nadzienie to marmolada i troszkę serka waniliowego takie samo jak i bułeczki. ..Na święta zrobię też taką drożdżówkę, ale z makiem..Polecam.. 50 dkg mąki  3,5 dag świeżych drożdży  1/2 kostki(...)cukru i 2 łyżki mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru, dodać jajka , margarynę ,śmietanę,wlać drożdże i mleko, i wymieszać wszystko.Wyrobić ciasto, przełożyć do miski,  przykryć i wstawić do lodówki na około 3 godziny.Następnie ciasto r ozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować nadzieniem - u mnie marmolada różana i na wierzch

Moje domowe kucharzenie
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 213

słonecznie. Niebo powleczone grubą warstwą przytłaczająco szarych chmur wydaje się być zawieszone tuż nad naszymi głowami. W taką pogodę marzę tylko o jednym - wydobywającym się z piekarnika cudownym zapachu ciasta drożdżowego. Tylko ono może ukoić moje nerwowe myśli na temat jesieni. Przypomni, jak to wspaniale jest zawinąć się w koc, z psem grzejącym stopy, z książką, na którą się miało(...)sklepach ze zdrową żywnością albo najdroższych supermarketach. Można też kupić zwykłą ciecierzycę (suchą, nie w puszcze) i zmielić ją w młynku do kawy. Koniecznie przesiać, żeby w czasie jedzenia ciasta nie natrafić na całe ziarnko - nikt nie chce przecież stracić zęba. Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania