więc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale w wersji "fit" pokombinowałam, namieszałam i wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami przepisem. Składniki: 1 1/4 szkl. (150 g0 mąki pszennej 1 1/4 szkl. (150 g) mąki pełnoziarnistej 25 g drożdży (użyłam(...)odstawiamy na ok 10 minut, aż rozczyn się lekko spieni. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąki, wbijamy jaja, wlewamy masło i rozczyn, wyrabiamy całość przez kilka minut. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, jeśli się klei to podsypujemy trochę mąki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rabarbar obieramy i kroimy
Cynamonowe szczęścieprzez większość z nas uwielbiane. Nie może ich zabraknąć w okresie karnawału lub na Tłusty Czwartek. A przecież wróbelki ćwierkają, że to już niebawem. Pączusie z dziurką powstają z ciasta drożdżowego i smażymy je w głębokim oleju. Wychodzą puszyste, delikatne, smaczne. Udekorowane czekoladą i posypką przypadną niejednemu do gustu. Ciężko poprzestać na jednym. Składniki: 490 g mąki pszennej(...)Dodajemy jajka. Mieszamy. Wsypujemy mąkę i spienione drożdże. Mieszamy całość. Następnie lekko wyrabiamy ręką. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (conajmniej 2h). Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy 8 razy i dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy oponki, robiąc mniejszą dziurkę w środku. Odkładamy
Made By Mom And Sonbyć niepryskane czyli bio, tak samo jak bazylia i czosnek. Tylko naturalne składniki sprawią że drożdże się urodzą, warto próbować zawsze. Rezultatem jest przeważnie pyszny bochen chleba czy nawet ciasto drożdżowe. Zachęciłam do pieczenia? Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieŚlimaczkowa drożdżówka z powidłami Bardzo prosto i szybko jest zrobić takie ciasto, nie chodzi mi o czas wyrastania, tylko czas włożony w nasze przygotowanie a ciasto drożdżowe zapewne każdy lubi. Czas przygotowania 2 godziny z wyrośnięcia 25 porcji Porcja na blaszkę 35 cm x 25 cm Składniki: · 3, 5 szk. mąki pszennej(...)Trzy całe jajka i 2 żółtka utrzeć mikserem z cukrem, rozpuszczoną margarynę, dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy jak jest za gęste dolewamy mleka jak za rzadkie wsypujemy trochę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy cienką warstwę powideł, następnie zrolować
Kulinarna Chwilajuż chyba końcówka sezonu śliwkowego a ja pierwszy raz w tym roku użyłam ich do wypieków. Bardzo pasują mi do ciasta drożdżowego i w takiej formie je dziś przedstawiam - przepyszne drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Nie kupicie takich w cukierni:). Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko(...)miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie
Szefowa kuchniZapraszam na pyszne drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe tradycyjne, proste w wykonaniu. Bułeczki nadają się do kawki jak i na śniadanie czy kolację, pyszne mięciutkie :) Składniki : 600 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 6 łyżek oleju 3 łyżki roztopionego masła 500 g sera(...)mleka cukier trzcinowy do posypania bułek Wykonanie : Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka, masło i olej. Zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagniatać około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, na końcu dodać budyń i dobrze
Sama słodycz i szczypta chiliprzepisach z ciastem drożdżowym w roli głównej najlepsza nie jestem, chociaż ostatnio o dziwo nie mam z nim kłopotu a wszystkie wypieki są udane. Oby tak dalej! Składniki (8 dużych jagodzianek): 250 gram mąki pszennej + do podsypania 1/3 szklanki ciepłej wody 2 białka+ 3 żółtka 2 łyżki cukru 25 gram świeżych drożdży 75 gram rozpuszczonego masła 100 ml jogurtu(...)łyżek cukru + sok z 1/2 cytryny Drożdże mieszam z cukrem, dodaję łyżkę mąki i wody. Odstawiam na 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników i dokładnie wyrabiam ciasto, tak długo aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest taka konieczność to dodaję więcej mąki. Najważniejsza jest cierpliwość na tym etapie. Ciasto powinno być błyszczące i mieć jednolitą barwę
Mango Papajabędzie fantastycznie, choć odzwyczaiłam się od współlokatorów... Do Legolandu zabrałam oczywiście smakołyki (nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przygotowała). Między myciem okien a podłóg wygospodarowałam chwilę czasu na zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się(...)moją Siostrą, będą miały o czym rozmawiać), zjadła cztery. Gwarantuję więc, że nikt się im nie oprze. Polecam Wam ogromnie, szczególnie, że piknikowy sezon powoli się już zaczyna. Rogaliki drożdżowe z rabarbarem Składniki: (na 16 sztuk) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 75 g cukru 250 ml letniego mleka 1 jajko 50 g masła 1/4 łyżeczki soli nadzienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeróżaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy na ok.15 minut, żeby ciasto wchłonęło płyn. Piekarnik nastawiamy na 150*C. Kiedy większość płynu jest wchłonięta wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut (jajka muszą się ściąć). Pieczemy uważając, żeby wierzch zbytnio się nie spalił. Podajemy na ciepło lub zimno. To był nieziemski deser- jago zapach był(...)musiał być jakiś dziecięcy akcent. Ja wciąż się do pianek z ogniska nie przekonałam- są dla mnie zdecydowanie za słodkie. Ale wyglądają pięknie. Genialny pomysł. Z pewnością domowe drożdżowe ciasto jest lepsze, ale gotowiec też dał radę! Oscypki na ruszcie. Piękne te pianki ale okropnie słodkie. I zapanował czil. Nawet specjalnie nie chciało się nam gadać- po prostu siedzieliśmy
les mirabellesWłaściwie to improwizowałam bo do samego końca nie wiedziałam na co mam ochotę na początku myślałam o drożdżówkach z budyniem, później o rogalikach ale jakoś zauważyłam że ciasto drożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i wyszły mi kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej(...)dodajemy drożdże, cukier dokładnie mieszamy. Jajka, olej, mleko mieszamy razem dodajemy do mąki i miksujemy około 5 min na średnich obrotach. odstawiamy na 30 min. i ponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej. Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie samo odchodziło od dłoni. Formujemy kuleczki, spłaszczamy na kształt
NaKońcuJęzykawałkowania urządzenie nie przesuwa się po stole..i nie sprawia żadnego problemu.. Zapowiada się miłe i przyjemne wycinanie rogalików...o tym jak mi poszło oczywiście poinformuję na blogu..ciasto drożdżowe już rośnie..tak więc niedługo będę "bawić " się swoim nowym gadżetem..a potem zajadać się rogalikami.. Genialne narzędzie , które pozwoli Ci szybko i łatwo przygotować domowe rogaliki(...)zestawie znajduje się łyżeczka do nakładania nadzienia, którą można wpiąć w ramę, aby nie zginęła podczas przechowywania. Forma posiada antypoślizgowe podkładki, które zabezpieczają przed jej przesuwaniem podczas wałkowania ciasta. Wymiary: Ø 31 x wys. 3 cm Cena: 99,90 zł No i rogaliki już się pieką.. przepis na blogu będzie jutro .. A niedługo też będzie przepis na rogaliki
Moje domowe kucharzeniedobrze skomponuje się też z dżemem czy miodem. Kroi się go tak jak tradycyjny chleb, ale niektórzy lubią go tez jeść jak bułeczki, odrywając po kawałku. Jak wszystkie ciasta drożdżowe, po zagnieceniu możecie je odstawić do wyrośnięcia na noc do lodówki. Ja robię tak prawie zawsze, a następnego dnia rano piekę chleb lub bułeczki. Smacznego:) Polecam też inne moje przepisy(...)miodu, sezam do posypania chlebka Drożdże połączyć z wodą i miodem, odstawić na 5 minut do napuszenia. Po tym czasie dodać do reszty składników. Wyrabiać około 10 minut. Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (można też włożyć na noc do lodówki). Po tym czasie uformować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć ściśle obok siebie
Lekcje w kuchniCiasto drożdżowe rzadko u mnie gości, więc postanowiłam to nieco odmienić. Bardzo szybkie, jak zwykle to u mnie wychodzi, bo nie lubię na nic czekać. Przygotowanie jak i pieczenie to niecała godziną. ;) Składniki: 2 jaja 2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić erytrytolem, cukrem trzcinowym, nie ksylitol!) 3g suszonych drożdży lub 10g świeżych 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, drożdże, wbić jaja, dodać olej i syrop klonowy oraz wlać wodę. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Konsystencja powinna być lekko kleista, ale "luźna". Wyrobione ciasto odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu przenieść do natłuszczonej formy. Wierzch posypać płatkami migdałowymi Piec przez 30 minut w 180 stopniach, Smacznego
Truskawkowa Fiestajest tu najmniej istotny. Liczy się smak, a ten jest fajny. Pączki oczywiście, jak większość moich przepisów, bardzo proste i łatwe do zrobienia. Idealne dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego, lub po prostu w niedługim czasie chcą wyczarować coś smacznego. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g białego sera (użyłam sera chudego w kostce, mielonego) 250g mąki pszennej tortowej(...)cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zimne masło/margarynę starłam na tarce na grubych oczkach. Wbiłam jajko. Wlałam wódkę. Włożyłam kostkę sera. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę. Podzieliłam je na kilka części. Każdą część uformowałam w wałeczek i pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. W garnku rozgrzałam ok. 0,5 litra oleju. Gdy osiągnął temperaturę
Waniliowe Improwizacjenajważniejszy jest jego oryginalny, rześki i mocno cytrynowy smak. Lemon Curd jest propozycją dla wszystkich kochających cytrusy, kremy, dżemy i smarowidła. Każdy kto lubi naleśniki, tosty, racuchy czy ciasto drożdżowe, lub właśnie takie maślane ciasteczka, będzie zachwycony gdy spożyje je posmarowane grubą warstwą masła cytrynowego. Pychota! Składniki na dwie blaszki ciastek: 2 czubate szklanki mąki pszennej(...)wanilinowy, miksować aż masa będzie prawie biała i puszysta, dodać całe jajko, wlać ekstrakt z cytryny i ponownie zmiksować , partiami cały czas miksując wsypywać mąkę aż powstanie ciasto „kluch” Wyjąć z misy i uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 40 minut do lodówki w celu schłodzenia. Dwie płaskie blachy (od piekarnika) wyłożyć pergaminem
Wanilia i Kardamon