ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:416/1072)

Drożdżówki z twarożkiem i jeżynami 180

pory wydawało mi się, że nie lubimy się z wypiekami, a już na pewno nie z ciastem drożdżowym. Na Pikniku Smakoszy dostałam jednak od Marty trochę jeżyn, które trzeba było szybko wykorzystać. Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na drożdżówki u Doroty i już wiedziałam na co poświęcę cały wieczór. Ostatecznie mimo braku wagi kuchennej (jeszcze urządzam się(...)Nadzienie: 200 g jeżyn 200 g twarożku lub serka śmietankowego 1 opakowanie cukru wanilinowego Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć w misce (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i uformować z niego kulę. Oprószyć mąką i odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Twarożek wymieszać z cukrem wanilinowym. Następnie wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Podsypać delikatnie mąką

Pasja Smaku
Rogaliki maślane 115

Domowe rogaliki są puszyste i maślane, po prostu przepyszne! Koniecznie musicie kiedyś spróbować upiec, bo wbrew pozorom przygotowuje się je łatwo. Jak każdemu ciastu drożdżowemu, trzeba im poświęcić nieco czasu, ale wierzcie mi, że warto. SKŁADNIKI 250 ml ciepłego mleka 25 g drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać pozostałe mleko, rozbełtane jajka, sól, cukier, mleko w proszku, masło i zaczyn. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (nie dosypywać więcej mąki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do pierwszego wyrastania. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko je zagnieść i podzielić

Passions hobbies life
Ciasto drożdżowe z dżemem 89

Uwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami robiła. Rewelacja. Składniki 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 75 g masła 200 ml dżemu ( u nas truskawkowy ) Przygotowanie Przepis na małą keksówkę. Drożdże mieszamy z cukrem(...)żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut. Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Pieczemy 30 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
Drożdżowe zajączki wielkanocne 224

tamtym roku zobaczyłam w internecie te zajączki... wiedziałam już, że muszę je zrobić :) Z ciastem drożdżowym bardzo dobrze się pracuje, nic się nie klei, więc zrobienie takich zajączków to sama przyjemność :) A do tego w smaku są pyszne :) Wyszło mi 10 takich zajączków. Składniki: 250 ml mleka, 600 g mąki pszennej, 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker(...)musicie 25 g drożdży rozpuścić w mleku, z łyżeczką cukru i mąki i poczekać, aż zaczyn wyrośnie), cukier, szczyptę soli, wlewamy mleko i margarynę oraz wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić ładnie od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy 10 większych kulek na tułów, 10 kulek głowę, 10 małych

Aga w kuchni
Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką 115

jest właśnie dla Ciebie! Z pewnością wykonanie nie zajmie Ci wiele czasu, a drożdżówki odwdzięczą się niesamowitym aromatem i smakiem. Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na ciasto drożdżowe. Min. pysznych drożdżówek z patelni z kapustą , klasycznej drożdżówki jak u babci , czy też pikantnych bułeczek burrito . Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką Składniki: mąka: 500 g mleko(...)przesianej mąki i sól. Następnie wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajka i przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy masę, aż sucha mąka się wchłonie. Na koniec polewamy olejem i przerabiamy ciasto dwa razy, tak aby tłuszcz rozpłynął się po cieście. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut. 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy

Kuchnia Na Wypasie
Pizza na chlebie + film 206

Pizza na chlebie to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy z ciasta drożdżowego, danie które zauroczy nie jedno podniebienie swoim oryginalnym smakiem. To i dealnie propozycja na obiad lub kolację. Dodatkami do pizzy mogą być nasze ulubione składniki.     składniki na formę 36 x 26 cm 7 kromek pieczywa tostowego w zależności od formy 4 pieczarki 1 czerwona cebula(...)aluminiową układamy ciasno kromki chleba tostowego. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie, sól oraz czarny pieprz i wszystko dokładniemy mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto wlewamy na kromki chleba i dokoładnie je rozsmarowujemy. Na wierzchu umieszczamy połowę startego na tarce żółtego sera, a następnie układamy poszczególne dodatki: pieczarki, pomidorki, cebulę oraz kukurydzę, na końcu pizzę

Smakowite Dania
Ciasto drożdżowe / drożdżówka bez wyrastania 152

Wymarzone ciasto drożdżowe. Dlaczego? Bo omijamy proces wyrastania:). Miksujemy składniki, wkładamy do piekarnika i po 45 minutach możemy cieszyć się pyszną drożdżówką. Zapisuję ten przepis w ulubionych i na pewno będę do niego wracać.  2 szklanki mąki 1 jajko L 2 żółtka 60g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40g świeżych drożdży Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki(...)mleko z masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek. Na ciasto wykładamy maliny, posypujemy kruszonką. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut

Szefowa kuchni
Brioche z miodem - najlepsze bułeczki 162

był męski wieczór kulinarny. W kuchni rządził mąż. Kiedy wieczorem zorientowaliśmy się, że w domu nie ma pieczywa nie było innego wyjścia jak upiec własne. Od ciasta drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem.  Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo(...)rozpuszczonymi drożdżami, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód. Stopniowo mieszamy część płyną z mąką tworząc jednolitą masę, którą następnie wyrabiamy przez około 10 - 15 minut. Miskę nakrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie smarujemy okrągłą blaszkę masłem.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy. Następnie dzielimy

Pan i Pani Smith w kuchni
Domowy chleb w 5 minut 123

przepis, dzięki którym nasz domowy chleb przygotujemy dosłownie w 5 minut. Sekretem tego przepisu wcale nie jest długie, mozolne wyrabianie ciasta, a jego leżakowanie w lodówce. Ciasto może leżeć w lodówce nawet dwa tygodnie, ale jeśli chcecie to ciasto drożdżowe możecie zamrozić i wykorzystać za jakiś czas. Pieczywo z tego przepisu będzie wilgotne w środku, z chrupiącą skórką(...)stolnicę wysypujemy mąkę, pośrodku robimy dołek i wylewamy wodę. Całość dokładnie mieszamy i przez chwilę zagniatamy. Przekładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką. Miska powinna być duża, bo ciasto będzie nam wyrastało. Również po włożeniu go do lodówki będzie rosło, jednak znacznie wolniej. Po 2 godzinach, ciasto wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny. Z ciastem wyjętym z lodówki jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 178

mięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka(...)rogaliki jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. Jeśli masz kłopoty ze zrobieniem idealnego ciasta drożdżowego może w tej notce znajdziesz pomocne informacje.      Po wystudzeniu dekorujemy rogaliki strużkami czekolady i posypujemy skórką cytrynową

Rozpustne gotowanie
Orkiszowe drożdżówki z pysznościami 185

ciasta, oczekiwanie na wyrośnięcie - cały ten proces uważam za niezwykle relaksujący i uspokajający. Ma na mnie wpływ wręcz terapeutyczny, gdy zawalona zajęciami nie wiem, w co ręce wkładać. Przy cieście drożdżowym trzeba się wyciszyć, cierpliwie czekać, aż będzie można przejść do kolejnego etapu. Na te kilka godzin wypadam z biegu, a po powrocie mam więcej energii, jakby bardziej mi się(...)lekko ciepłe, mmm...). Jeśli jednak zostaną jakieś do dnia kolejnego, wystarczy je podgrzać w piekarniku - będą jak nowe . Orkiszowe drożdżówki z budyniem, malinami i rabarbarem Składniki: (na 12 sztuk) ciasto: 250 g mąki orkiszowej 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g masła 60 g cukru budyń waniliowy: 300 ml mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 209

truskawkami i rabarbarem, bo sezon rabarbarowy już chyli się ku końcowi, wiec należy korzystać! Bułeczki wyszły obłędne! Puszyste, mięciutkie, a dzięki dodatkom wyjątkowo soczyste. Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem  na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki(...)pieczemy w nim wyrośnięte bułeczki. Po 20 minutach powinny być już złoto-brązowe, czyli gotowe. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!      Jeśli macie problem ze zrobieniem ciasta drożdżowego to polecam ten  artykuł, może okaże się pomocny

Rozpustne gotowanie
Bułki z ziarnami 597

Bułki z ziarnami powstały z ciasta drożdżowego przygotowanego na bazie dwóch rodzajów mąki pszennej (typ 650 i pełnoziarnistej). Ich wnętrze oraz wierzch wzbogaciłam o sporą ilość smacznych i zdrowych nasion. Są to bułki bardzo sycące i choć ładnie wyrastają, nie można ich zaliczyć do kategorii lekkiego pieczywa drożdżowego. Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami(...)pozostałe na sicie otręby z mąki pełnoziarnistej wrzucić z powrotem do miski), dodać sól i ziarna, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę mleka oraz większą część wody - wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby pozostałą wodę (w zależności od wilgotności mąki), pod koniec wyrabiania wlać masło - ciasto będzie dość klejące, ale nie ma potrzeby dosypywać większej ilości mąki - ciasto przełożyć

Smakołyki Bereniki
Struan z rodzynkami i cynamonem w majowej Piekarni Amber 179

żniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 września). Do jego wypieku używano zazwyczaj wszystkich zebranych w ciągu roku ziaren i nasion, które były dostępne po zbiorach. Mi przypomina bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty i kawy, to słodki smak odbieram nieco inaczej. W każdym razie do porannej kawy lub na słodkie tosty nadaje się znakomicie. Pewnie(...)połowę składników (foremka 25x11 cm) - polentę zastąpiłem kaszą kukurydzianą, ryż brązowy - ryżem basmati - dałem trochę mniej cukru - z kaszy kukurydzianej, płatków owsianych i otrębów zrobiłem namaczankę Struan wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk ! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina) Składniki (foremka 25x11 cm):   380 g mąki pszennej chlebowej   25 g polenty (zastąpiłem kaszą kukurydzianą)   16 g płatków owsianych

Przepisy na domowy ser i chleb