ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:421/1038)

Drożdżówki z makiem 118

albo suche, albo z małą ilością nadzienia i jakieś sztuczne w smaku. Dlatego postanowiłam się wreszcie odważyć i spróbować upiec sama takie bułeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek słodkich z ciasta drożdżowego, więc proszę o wyrozumiałość. Mam świadomość że nie wyszły doskonałe jeśli chodzi o wygląd, ale smakowo są naprawdę fajne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g mąki pszennej tortowej(...)minut aby wyrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam resztę cukru, szczyptę soli i wszystko wymieszałam. Następnie dolałam wyrośnięty zaczyn i wbiłam jajko. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W trakcie wyrabiania dolałam przestudzone masło. Ciasto miksowałam na najniższych obrotach ok. kilka minut aż zrobiło się jednolite i odchodziło od ścian miski. Tak przygotowane ciasto przykryłam ściereczką

Waniliowe Improwizacje
Drożdżówki z makiem 68

albo suche, albo z małą ilością nadzienia i jakieś sztuczne w smaku. Dlatego postanowiłam się wreszcie odważyć i spróbować upiec sama takie bułeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek słodkich z ciasta drożdżowego, więc proszę o wyrozumiałość. Mam świadomość że nie wyszły doskonałe jeśli chodzi o wygląd, ale smakowo są naprawdę fajne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g mąki pszennej tortowej(...)minut aby wyrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam resztę cukru, szczyptę soli i wszystko wymieszałam. Następnie dolałam wyrośnięty zaczyn i wbiłam jajko. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W trakcie wyrabiania dolałam przestudzone masło. Ciasto miksowałam na najniższych obrotach ok. kilka minut aż zrobiło się jednolite i odchodziło od ścian miski. Tak przygotowane ciasto przykryłam ściereczką

Waniliowe Improwizacje
Pieczone pierożki kebabowe z indykiem 184

Witajcie :-) Dzisiaj przepis na pyszne pieczone pierożki z nadzieniem z indyka, suszonego pomidora, oliwek, papryki i kukurydzy. To wszystko podsmażone z dodatkiem przyprawy kebab - gyros, zawinięte w ciasto drożdżowe i zapieczone w piekarniku. Jeśli chodzi o farsz to możecie dodać co lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki pyszne(...)rozpuszczenia się. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Masło roztapiamy, studzimy, mleko podgrzewamy. Do mąki dodajemy żółtko i jedno jajko, przyprawy, sól, masło i ja stopniowo podczas zagniatania dodawałam mleko. Zagniatamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wykrawamy szklanką ( ja użyłam zwykłej szklanki). 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju (ja dodałam tego z pomidorów suszonych), indyka/kurczaka kroimy

kruche babeczki
Kluski na parze – pampuchy 221

Kluski na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce… Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam! Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na parze. Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji słonej – z gęstym, mięsnym sosem, jak i w wersji słodkiej na przykład z sosem jagodowym. Ja zdecydowanie wolę tę pierwszą wersję. Moja babcia zawsze do klusek(...)zaczęły pracować. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy masło, jajka, sól i zaczyn. Mieszamy i stopniowo dolewamy mleko. Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Są dwa sposoby formowania tych klusek. Pierwszy polega na delikatnym rozwałkowaniu ciasta (dość

PatiGotuje
Pączki z mascarpone w 15 minut 80

ogóle nie są tłuste. Tym za co bez wątpienia lubię te pączki jest szybki czas ich przygotowania, dosyć krótka lista składników oraz, dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym- brak drożdży w składzie. Poza tym, do przygotowania tych pączków nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zwykła trzepaczka i łyżka Oczywiście nikt nie broni Ci użyć miksera(...)pojemności 2l. Do garnka wlewamy około 500 ml oleju i nagrzewamy go około 7-8 minut. Jeżeli widzimy, że olej jest już dosyć płynny, wrzucamy na niego malutki kawałek ciasta. Jeśli ciasto po wrzuceniu zaczyna się od razu smażyć i po 3-4 sekundach wypływa na powierzchnię znaczy że Twój olej ma już temperaturę idealną. Jeśli ciasto nie wypływa należy

Gotujemywdomu.pl
Zakręcone drożdżówki 167

Ciasto drożdżowe to świetna baza do wielu smacznych przekąsek. Można je przygotować z różnym nadzieniem w wersji na słono, jak i na słodko. Przygotowując domowe drożdżówki, możemy także nadać im różne ciekawe kształty, dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam wszystkich miłośników domowych wypieków na najlepsze, zakręcone drożdżówki. To moje ulubione drożdżówki z marmoladą, które nie dość(...)Ciepłe mleko oraz wodę wymieszać z drożdżami i łyżką mąki. Odstawić na kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować. Po upływie czasu dodać pozostałą mąkę, rozpuszczone masło, cukier, sól. Zagnieść ciasto. Miskę oprószyć mąką, umieścić ciasto w środku, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części

Przepiski.pl
Ekspresowe, bezglutenowe pączki 123

propozycja na to święto. Polecam je szczególnie tym osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać glutenu i nabiału. Oczywiście, nie będę Was oszukiwać, to nie są tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem konfitury z róży. Ekspresowe, bezglutenowe pączki smakiem przypominają mini pączusie. Tak naprawdę, nie czuć w ogóle, że nie ma w nich mąki pszennej. Jej zamienniczka – mąka(...)pieczenia wymieszany z mąkę ryżową (powoli, cały czas ucierając). Do tak przygotowanej mieszanki dodaj rum, sok z cytryny i mleko kokosowe, cały czas miksuj, tak aby uzyskać jednolite ciasto. Powinn być lekko płynne (ciasto najlepiej ocenić wlewając je na gorący olej – gdy się nie rozpada to jest idealne :)) w przeciwnym wypadku dodaj więcej mąki). W dużym garnku

365 dni dookoła kuchni
Wielkanocne broszki 132

Brioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami. Ja broszki w kształcie jajek, babeczek przygotowałam i do koszyczka dodać je chciałam, ale dzieci je pozjadały, bo bardzo im smakowały(...)wyrośniętego rozczynu dodajemy, żółtka, jaja, cukier, sól i wszystko miksujemy za pomocą robota. Na sam koniec dodajemy masło i nadal miksujemy do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Ciasto powinno być pulchne i zawierać pęcherzyki powietrza. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ponownie ściereczka i odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce. Dobrze wyrośnięte ciasto zagniatamy rękoma, formułujemy kulę, przekładamy do mniejszej miski (żeby

Moniki Smakołyki
Co wybrać w Tłusty czwartek? Ile kcal mają pączki, oponki czy faworki? 85

praca dla żołądka, wątroby czy trzustki.    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie wartości odżywcze i kaloryczne mają poszczególne słodkości kupowane w Tłusty czwartek? Klasyczne pączki Jest to wyrób z ciasta drożdżowego i nadzienia. Klasycznym nadzieniem jest konfitura różana, ale mogą to być jeszcze np. marmolada owocowa, adwokat, toffi, czekolada, bita śmietana itp. Pączki są obsypane cukrem pudrem, bądź oblane lukrem(...)pączusie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jest w nich około 3 gramy białka, 18 gram cukru i około 60 gram tłuszczu. Faworki (chrusty) Faworki są to smażone na smalcu kruche ciastka. Ciasto na nie wykonuje się z mąki, masła, jajek, śmietany i cukru, dla puszystości dodaje się odrobinę spirytusu. 100 gram zawiera 475 kalorii. Jest w nich około 9 gram białka

To Musisz Wiedzieć
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 157

mówiłam ze smutkiem mamie. - Nie martw się - pocieszała mnie. - Dopilnuję, żeby głodna nie chodziła. Zresztą w kuchni radzi sobie już tak dobrze, jak ty i ja. A to jej ciasto drożdżowe jest przepyszne. Ani tobie, ani mnie takie dobre nigdy nie wyszło... - stwierdziła, uśmiechając się, bo wiedziała, że łzy by mi się nie spodobały.   Wygrałam z chorobą, ale nadal(...)mogę jeść? - pyta czasem mój mąż, bo już wie, że dla blogera dobra fotografia jest ważniejsza od najlepszego posiłku.  - Możesz, możesz, widzę, że już ci się do tego ciasta oczy śmieją - odpowiada córka, a ja widzę, że jes szczęśliwa, bo doceniamy i szanujemy jej pracę.   Dzięki blogowi nasza Ada miała okazję poznać bliżej kilku znanych w całej Polsce

W kuchni Karmel-itki
Pszenny chleb codzienny / Everyday Wheat Bread 121

ładnie wyrósł i nie popękał za bardzo, warto uformować bochenek zwijając go jak roladę biszkoptową. Jeśli lubicie pieczywo z ziarnami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić do ciasta drożdżowego trochę słonecznika, sezamu, siemienia czy innej mieszanki pestek. Ziarnami możecie też obsypać skórkę chleba - ja często posypuję go z wierzchu mieszanką ziaren i płatków owsianych. Łatwy przepis na pszenny chleb(...)dodać drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej  - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie bardzo się kleić, można podsypać mąką. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zawsze robię to w ten sposób, że spłaszczam

Lekcje w kuchni
Pissaladiere, czyli cebularz po francusku 203

delikatne; a cała góra słodkiej, skarmelizowanej cebulki z dodatkiem wyrazistych oliwek i słonych filecików anchovies smakuje po prostu obłędnie! Do tego całość jest prosta i stosunkowo szybka (jak na ciasto drożdżowe) do przygotowania. Oczywiście, obieranie i krojenie kilograma cebuli do zadań łatwych nie należy; dobrze jest przygotować sobie paczkę chusteczek, tudzież rolkę papierowych ręczników kuchennych i mieć je w zasięgu(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą wodę, zagnieść. Dodać sól, wyrobiź gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Dusić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe pampuchy z ricottą 192

Puszyste i mocno czekoladowe ciasto drożdżowe ugotowane na parze. Środek wypełnia delikatny krem budyniowy z ricotty, a wszystko polałam słodkim sosem z białej czekolady. Takie czekoladowe pampuchy to coś dla wytrawnych czekoladożerców :) PAMPUCHY CZEKOLADOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 25 g drożdży świeżych 100 g czekolady gorzkiej 1 jajko szczypta soli KREM Z RICOTTY(...)gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią. Pozostałe mleko wlać do rozpuszczonej nad kąpielą wodną czekolady. Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać jajko, sól, wlać czekoladę i zaczyn. Wszystko połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym, jak podwoi swoją

https:KKuchniaMniam
Bezglutenowe oponki serowe 66

początek dajemy 300 g) umieścić w misie malaksera, zmielić na dość jednolitą masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli nie macie malaksera można wymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części

moj przepis na
Bezglutenowe oponki serowe 67

początek dajemy 300 g) umieścić w misie malaksera, zmielić na dość jednolitą masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli nie macie malaksera można wymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania