ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:426/1038)

Dyniowe Drożdżówki z jabłkami i orzechami 133

Nie pora mi jeszcze aby zakończyć wypieki z dynią . Zapraszam na kolejny przepis, dyniowe drożdżówki z jabłkami i orzechami. Są to przepyszne drożdżówki o pięknym kolorze

codojedzenia
Bułeczki cynamonowe 24

Aromatyczne bułeczki cynamonowe robi się z ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu i rozwałkowaniu na cienki prostokąt smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem z cukrem. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w kawałki o grubości około 2 cm. Dodatkowo do środka można też dać namoczone w ciepłej wodzie rodzynki lub posiekane orzechy. Przepis na bułeczki cynamonowe jest prosty(...)Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła. Garnek zdjąć z ognia. Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać jajka, cukier, lekko ciepłe pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Następnie wyrabiać ręką ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni. Pod koniec ubijania dodać przestudzone, płynne masło. Ciasto uformować w kulę, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie

Danka Pichci
Pączki na maślance i mleku 738

budyniem itd..tym razem z dodatkiem maślanki..pomysł na nie podpatrzyłam  tutaj ..moje są bez lukru , posypane cukrem pudrem i nadziewane przed smażeniem..Kiedyś jakiś czas temu robiąc ciasto drożdżowe przez przypadek wszystkie składniki włożyłam do miski...no i dopiero chwilkę później pomyślałam, że źle  zrobiłam..przecież z drożdży  trzeba najpierw zrobić zaczyn i potem działać dalej(...)solą, resztą cukru, dodać 6 żółtek, wlać płynne, ale przestudzone masło. Kiedy rozczyn nam urośnie, stopniowo na przemian z ogrzaną maślanką i spirytusem dodawać do mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Gdyby ciasto bardzo się lepiło, można je podsypać maksymalnie 2 kopiastymi łyżkami mąki i porządnie wyrobić.Ciasto przełożyć  do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Włoska pizza funghi i z OpenCard w La Sueva 166

siebie dodałam: oliwki, cebulę i oregano. Wydaje mi się też, że lepiej położyć ser na sos – dla lepszego efektu wizualnego. Zapraszam do spróbowania – pracy jest trochę, jak to przy cieście drożdżowym, ale zaręczam, że warto. Z takiej ilości składników wychodzi 1 duża okrągła pizza (28 cm średnicy) i prawie cala blacha z piekarnika.   Normal 0 21 false false false(...)para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto: 7 g suchych drożdży (lub 14g zwykłych) 1 łyżeczka cukru 250 ml letniej wody 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1.Umieść w naczyniu drożdże

Qlinarnie i Qlinarnie
Garden focaccia 55

trzeba być modelką, żeby cykać sobie foty, tak i nie trzeba być kucharzem, żeby zrobić coś tak prostego, jak płaski chleb, odnotował boom. Wystarczy umieć zrobić ciasto drożdżowe i umieć w kompozycję :)  To, że tam ma być ogród, nie znaczy zaraz, że ma to być jakiś super regularny ogród, bo może być naturalny w postaci łąki. Tak też(...)mąka - olej - drożdże instant - woda - papryka czerwona - czarne oliwki - zielone oliwki - cukinia - szczypiorek - chwasty jadalne - czerwona cebula Wykonanie: Do mąki dodajemy drożdże, trochę oleju i tyle wody, żeby ugnieść ciasto, które nie będzie nam się przyklejać do rąk. Wykładamy nim blachę i czekamy chwilę, aż lekko urośnie. Z papryki wycinamy plasterki, w które wkładamy czarną oliwkę, jak na zdjęciu. Łodygi

Kryzysowa Książka Kucharska
Włoskie grissini z czarnymi oliwkami i rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino) 124

ghërsa", typowego piemonckiego chleba o wydłużonym kształcie podobnym do francuskiej bagietki. Tradycyjne p ałeczki chlebowe  o długości od 40 do 80 cm  przygotowywane s ą  z ciasta drożdżowego z tylko 4 składników: m ą ki, wody, drożdży i soli.   Z czasem przepis na grissini zaczęto modyfikować poprzez dodawanie smalcu, dobrej jakościowo oliwy extravergine(...)stopni. Oliwki drobno siekamy. W misce mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy podgrzany olej oraz wino o temperaturze pokojowej. Zaczynamy wyrabianie ciasta, stopniowo dodając oliwki, rozmaryn oraz sól.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut.  Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy  ściereczką

La grande e la piccola cuoca
Pączki 127

choć jednego :) Wykonanie pączków w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Najbardziej chyba odstrasza czas, jaki należy poświęcić na ich zrobienie: jak to przy cieście drożdżowym – wyrabianie, wyrastanie, potem dochodzi jeszcze smażenie, nadziewanie oraz na koniec (już sama przyjemność) lukrowanie :) Jednak uważam, że raz do roku można się poświęcić i zakasać rękawy, aby przygotować(...)Żółtka ucieramy wraz z cukrami do otrzymania puszystej, niemalże białej masy (kilka minut na wysokich obrotach miksera). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania okaże się, że jest ono w dalszym ciągu zbyt kleiste i luźne możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Pod koniec dolewamy roztopione, wciąż lekko ciepłe masło. Dalej

MyCookBook.pl
Naleśniki drożdżowe, bardzo delikatne i pyszne 121

minuty, temp 37, obroty 1 – dodać jajka, mąkę, czas 30 sek, obroty 4 – zostawić do lekkiego wyrośnięcia około 15, nie musi podwoić objętości jak każde ciasto drożdżowe

Kuchnia Pokoleń
Biały ser ze szczypiorkiem 21

napiszę go tak od serca, bo bardzo kojarzy mi się z moją ukochaną babcią. Zawsze gdy do niej przyjeżdżałam, serwowała mi biały ser ze szczypiorkiem, zupę fasolową i ciasto drożdżowe z kruszonką. I ten ser zawsze smakował tak samo. Zawsze. Bo kupowała ten konkretny i żaden inny, bo dodawała do niego śmietanę, a nie jogurt, bo nigdy nie dodawała(...)przyjemność, wciągając na śniadanie miskę mojego ulubionego sera. W ogóle przede mną weekend bez My, więc sporo kulinarnych przyjemności. Będziemy wciągać z Tolą gluten, drożdże, cukry i sery pleśniowe. Ciasta francuskie i majonez. A tak naprawdę muszę znowu pokończyć różne produkty, których chcę się pozbyć, terminy ważności gonią. Odbiorę więc dziś Tolę z przedszkola i zaczynam działać. Trzymajcie się

Kardamonovy
Biały ser ze szczypiorkiem 34

napiszę go tak od serca, bo bardzo kojarzy mi się z moją ukochaną babcią. Zawsze gdy do niej przyjeżdżałam, serwowała mi biały ser ze szczypiorkiem, zupę fasolową i ciasto drożdżowe z kruszonką. I ten ser zawsze smakował tak samo. Zawsze. Bo kupowała ten konkretny i żaden inny, bo dodawała do niego śmietanę, a nie jogurt, bo nigdy nie dodawała(...)przyjemność, wciągając na śniadanie miskę mojego ulubionego sera. W ogóle przede mną weekend bez My, więc sporo kulinarnych przyjemności. Będziemy wciągać z Tolą gluten, drożdże, cukry i sery pleśniowe. Ciasta francuskie i majonez. A tak naprawdę muszę znowu pokończyć różne produkty, których chcę się pozbyć, terminy ważności gonią. Odbiorę więc dziś Tolę z przedszkola i zaczynam działać. Trzymajcie się

Kardamonovy
Babka drożdżowa 87

Kolejny sprawdzony przepis na pyszną babkę drożdżową. Babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, polana słodkim lukrem. Pachnie i smakuje wybornie. Idealna babka do upieczenia na Wielkanoc lub do upieczenia w zwykłej formie. Kto ma ochotę na kolejną, pyszną, słodką babkę ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa Składniki Składniki na ciasto: 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru(...)Dużą formę do babki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na pięć części. Kawałek ciasta formujemy w wałeczek i wkładamy do formy (dookoła komina), smarujemy konfiturą, posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową. Tak postępujemy z pozostałym ciastem i składnikami. Gotową babkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h. Pieczemy około 50 minut

To co lubię - gotuję i polecam
Mikser planetarny – zobacz, dlaczego jest tak wyjątkowy 53

planetarnymi ) to ucieranie, mieszanie, ubijanie i wyrabianie, a także ubijanie piany. Dzięki niemu możemy wykonać nie tylko tradycyjne ciasto takie jak babka czy sernik (do których wykonania wystarczy zwykły mikser), ale też np. zagnieść ciasto na pierogi czy wyrobić ciasto drożdżowe. W tym między innymi tkwi jego przewaga nad tradycyjnymi mikserami kuchennymi ręcznymi , a nawet mikserami z misą. W niektórych(...)względem ziemi miał wpływ na nadanie urządzeniu określenia „planetarny”. Rozwiązanie to wymyślił inżynier jednej z czołowych amerykańskich firm produkujących sprzęt AGD. Miało ono imitować ruch ludzkich rąk podczas zagniatania ciasta. Szybko okazało się, że pomysł ten doskonale sprawdza się w kuchni. W ten sposób powstała marka amerykańskich robotów planetarnych KitchenAid , które do dziś cieszą się ogromną popularnością i uznaniem

Żyję by jeść
Włoska babka cytrynowa dwukolorowa 145

bardzo lubimy ciasta, które dobrze zestawiają się z mlekiem. Zimne mleko jako popitka czy to do ciasta drożdżowego, czy też do takiej babki, to jest to! Mistrzem w konsumpcji mleka jako zapitki, jest mój mąż Ale wróćmy do naszej bohaterki – baby. Babka jest delikatna w smaku, z nutką cytrynową, którą zawdzięcza dodanej otartej skórce z cytryny. W sumie(...)tłuszczem, ale oczywiście jeśli używacie zwykłych foremek, to smarujemy je tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej a olej do ciasta dodawany był bardzo wolno. Wtedy zapobiegnie to ewentualnemu zwarzeniu się ciasta czy też zakalcowi. Babkę cytrynową ozdabiamy jak lubimy – cukrem pudrem, polewą czekoladową czy lukrem Przepis pochodzi z włoskiego bloga

Mieszam w Garnku