zaangażowania, myślałam o tych gruszkach :) O biszkopcie z masą czekoladowo - kawową, w której bym je utopiła, o ucieranym maślanym cieście. Skończyło sie na drożdżówkach. Pokaźnych, o solidnych gabarytach i wadze. Wypieczone wzorcowo, o dość zwartej strukturze ciasta. Sycące i naprawdę przepyszne. Wierzch posypany maślaną kruszonką z dodatkiem mielonych orzechów i cukru trzcinowego. Gruszki w czasie pieczenia(...)około 20 - 25 minut. Gotowe studzimy, posypujemy pudrem lub polewamy lukrem. Doskonałe na ciepło, chrupiące, z miekkimi gruszkami na cieniutkim, kremowym podłożu. Na drugi dzień, jak to z ciastem drożdżowym bywa, stają się bardziej zbite, ale nadal pyszne
Kronika PiekarnikaSkładniki: 400 g mąki 40 g drożdży 40 g masła 60 g cukru 1 szklanka mleka 200 g jagód Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i
czarrna od kuchniSkładniki: 1/2 kg mąki 1 jajko 30 g drożdży 1 szklanka mleka 50 g cukru 50 g masła 400 g truskawek Przygotowanie: Drożdże wymieszać z 1
czarrna od kuchniCalzone to uroczo wyglądające gigantyczne pierogi wykonane z drożdżowego ciasta pizzowego, nadziane ulubionymi składnikami. To jeden z tych przepisów, do którego możesz wykorzystać wszystko co tylko znajdziesz w lodówce: plasterki szynki, mięso mielone, ser, paprykę, sos pomidorowy. Do nafaszerowania wnętrza calzone sprawdzi się prawie wszystko, możesz wykorzystać do tego resztki z lodówki unikając tym samym marnowania żywności. Przygotowanie calzone jest
ProstePesto.plnagrodami – czyli coś, co chyba każdy z nas lubi! Zajrzyjcie i poszukajcie pomysłów na jutrzejszy obiad! Ja przygotowałam przepyszną Izraelską pizzę śniadaniową, z tego przepisu: https://www.przepisy.pl/przepis/izraelska-pizza-na-sniadanie Drożdżowe ciasto z dodatkiem aromatycznej przyprawy Za’atar, świeżych warzyw, słonej fety i sadzonego jajka, to pomysł, który przygotowałam na weekendową kolację. Zamiast jednej dużej pizzy zrobiłam 2 mniejsze
Ostra na SłodkoKeksówkę o wymiarach 11 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na chleb. Mocno dociskamy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 60 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zdrowy i najprostszy chleb mogło by się powiedzieć, chleb bez wyrabiania ciasta drożdżowego , ale za to ze słonecznikiem , dynią , siemieniem lniany , orzechami włoskimi, sezamem i płatkami
Zdrowy Styl Joannyprzelewamy do miski lub misy robota kuchennego, dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto używając dłoni lub haka do zagniatania ciasta przez 3 minuty. Dodajemy 15g masła i ponownie wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy na 250 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy(...)pieczenia. 5. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy na 8 pasków o szerokości 2cm za pomocą ostrego noża. 6. Każdą z parówek owijamy spiralnie paskiem ciasta, układamy na blasze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. 7. Pieczemy 8-10 min. Smacznego! Artykuł Hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi pochodzi
Be Fit Be StrongZapiekane kanapki z czerstwego ciasta drożdżowego na śniadanie lub deser Te pyszne i słodkie zapiekane kanapki to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Co to jest Frangipane? To bardzo łatwy w przygotowaniu nadzienie z migdałów, masła, jaj, cukru i mąki. Jest to pasta o kremowej konsystencji i słodko orzechowym smaku. Kremem frangipane to słodkie migdałowe nadzienie do tart oraz
Tajemnice SmakuChlebek rabarbarowy to drożdżowe ciasto zawijane z rabarbarem i upieczone w formie chlebka. Kolor bladego rabarbaru wzmocniłam dodatkiem czarnej porzeczki. Nadzienie jest pyszne, winne i bardzo wyraziste w smaku. Chlebek jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chaczapuri to przepyszne i bardzo sycące danie, które szykujemy z ciasta jak na pizzę z dodatkiem pysznych serów i jajka. To przepis na jedno z najlepszych dań kuchni gruzińskiej. - idealne ciasto drożdżowe - bardzo dokładny opis wykonania - kilka propozycji na pyszny farsz serowy
AniaGotuje.plLata jeszcze nie widać niestety, bo pogoda raczej jesienna, ale wielkimi krokami zbliża się to ważne dla wszystkich chyba ( bo w każdym z nas cały czas
Ostra na SłodkoŚniadaniowy chałko sernik to jedno z moich ulubionych kuchennych zero waste. Masz w domu czerstwe pieczywo? Najlepiej chałkę, ale może to być chleb, bułki, drożdżowe ciasto. Masz jakiekolwiek owoce świeże lub mrożone? Zużyjemy wszystko, będzie pysznie! Przepis jest niezwykle prosty. Z jajek, słodzidła i mleka robimy zalewę, moczymy w niej pieczywo, układamy w naczyniu żaroodpornym, […] Artykuł Śniadaniowy chałko sernik
Thermomania23 kwietnia po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić swoje warsztaty cyklu FIT SŁODKOŚCI w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma jakąś taką niesamowitą
Ostra na SłodkoŚliwki w sosie własnym to kolejny sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek. Tak przygotowane owoce mogą posłużyć na kompot, do knedli, kaszy manny na mleku, zapiekanki z ryżu czy ciasta drożdżowego. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 słoiki po 0,7 litra Składniki: 2 kg śliwek 0,6 kg cukru Przygotowanie śliwek w sosie własnym Śliwki umyj, wypestkuj
KuchniaWeDwoje.plPrzepyszne, niezwykle puszyste i aromatyczne drożdżowe ciasto, z dodatkiem twarożku i suszonej żurawiny. Tak dobre, że nie można się od niego oderwać ;). Ciasto formujemy w ten sposób, że zwijamy wraz z nadzieniem w roladę, następnie przecinamy ją wzdłuż i zaplatamy podobnie jak warkocz. Do ciasta można przygotować kruszonkę, można też po upieczeniu polukrować ( zrezygnowałam zarówno z jednego
Opowieści z piekarnika