ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:436/1038)

Drożdżówki z truskawkami 159

Składniki: 250 g maki pszennej 200 g mąki żytniej T720 2 jajka 1/2 szklanki słodzika, u mnie erytrytol 40 g drożdży + łyżeczka cukru 1 szklanka mleka

czarrna od kuchni
Cynamonowiec czyli cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania 94

Naszło nas na pieczenie. Był krantz (przepis będzie po świętach), była chałka, a teraz mega dziwne ciasto. Natknęliśmy się na nie, kiedy szukaliśmy przepisu na sprężysty

slodkokwasnapl
Drożdżówki z karmelem 156

Składniki: 200 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej T720 3/4 szklanki mleka 1 jajko 25 g masła 30 g drożdży + 1/4 szklanki mleka + łyżeczka cukru

czarrna od kuchni
Drożdżówka z rabarbarem 158

Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki żytniej T720 (można dać 350 g mąki pszennej) 2 jajka 1/2 szklanko erytrytolu 3/4 szklanki mleka 30 g

czarrna od kuchni
Małe bezy 103

niska, a suszenie długie. Równie ważna jest odpowiednia ilość dodanego cukru. Standardowo zakłada się, że na jedno białko przypada 50 g cukru. Co można zrobić z pozostałych żółtek? Upiec ciasto drożdżowe, babkę drożdżową, rogaliki, zrobić domowe lody lub wykorzystać do tarty. Możliwości jest wiele

Passions hobbies life
Puszyste drożdżówki 121

Uwielbiam zapach domowych drożdżówek w domu. Zawsze kiedy mam na nie ochotę piekę własne - są dużo lepsze od tych, które można kupić w sklepie. JEŻELI WOLISZ

Prosty przepis na
Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta 68

Focaccia  to rodzaj płaskiego pieczywa pochodzącego z włoskiej Ligurii. Jest to wypiek bardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy

Tajemnice Smaku
Czarna soczewica beluga i jak ją wykorzystać w kuchni 117

tymianek ½ łyżeczki rzymskiego kminu, zmielonego 1 łyżka kokosowego oleju 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 100 g mozzarella utartej porcja pomidorowego sosu, tutaj przepis Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta. W misie od miksera rozpuść drożdże w mleku. Dodaj mąkę, zioła i curry. Zagnieć elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj sól. Sól hamuje wzrost drożdży, więc dodaję ją wtedy

codojedzenia
Drożdżówki z serem 157

Ciasto: 400 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 50 g masła 40 g drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mleka 2 jajka

czarrna od kuchni
Domowe bułki 166

sklepie, polecam  bułeczki na maślance , które można upiec bez drożdży! Wskazówki: Jeśli ktoś używa drożdży instant, opakowanie umieszczamy do składników suchych. Kto lubi eksperymentować, polecam dodanie do ciasta drożdżowego na przykład drobno pokrojone suszone pomidory

upichcic
Bułeczki z powidłami 174

Składniki: 450 g mąki 3/4 szklanki mleka 40 g cukru, u mnie erytrytol 30 g drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1/2 szklanki mleka 30 g masła 1

czarrna od kuchni
Drożdżówki z makiem 138

Drożdżówki z makiem Są pyszne, dużo lepsze niż z cukierni ido tego długo zachowują świeżość. Z przepisu uzyskamy 16 sztuk pięknych drożdżówek. Polecam!     Składniki

Blog z Apetytem
Zakalec 121

oraz ilością związków mineralnych. Im wyższy typ mąki tym ciasto będzie bardziej zbite i ciemniejsze w kolorze. Z mąk niższego typu wyrabia się biszkopty i inne lekkie ciasta. Do ciast drożdżowych najlepiej użyć Typ 50o lub Typ 550. Chleby powstają z mąk o Typie 650 i wyższym. Dodatkowych informacji na temat mąk proszę poszukać tutaj . Artykuł Zakalec pochodzi z serwisu

SmartBake.pl
Cynamonowiec czyli cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania 143

Naszło nas na pieczenie. Był krantz (przepis będzie po świętach), była chałka, a teraz mega dziwne ciasto. Natknęliśmy się na nie, kiedy szukaliśmy przepisu na sprężysty

slodkokwasnapl