nastroju :) Ogarnę się chyba, dopiero po nowym roku :) Mimo to, na blog trzeba coś dodać. Nawet w święta ktoś tu zaglądał, co bardzo mnie cieszy :) Dziś przepis na makowiec drożdżowy. Ciasto z przepisu mojej babci, a masa makowa moja :) Polecam, bo pyszny. Składniki: Ciasto: 1 kg. mąki 50 g. drożdży 3 jajka 3 żółtka (białka zostawić do masy makowej
Agusiowe smakołykiszyj mięsko nie prezentuje się urodziwie. Tak nastał wtorek i zerknęłam na miskę w lodówce. Pomyślałam: paszteciki? Nieeee, pyzy? Też nie, bo ziemniaków z obiadu nie zostało. Myślałam zagnieść drożdżowe ciasto i upiec pieróg, ale ani kapusty nie miałam naszykowanej ani grzybków. Najszybsze były pierogi. Nie to, że to był pierwszy raz. Nie, nie! Zalepiłam pierogi z mięsa rosołowego
Pieprzyć z Fantazjąsprezentował nam buraka. Niektórzy może mają swoje, ale na wsi to już rzadkość. No może czasami trafić się jakiś zagubiony na środku drogi. Smacznego! Lidka Artykuł Prześniak – ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąwierzchu posypuję płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym. Do przygotowania zupy wykorzystałam pyszny groszek ptysiowy firmy Brześć. Firma cukiernicza Brześć oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według starych sprawdzonych przepisów. Ich smak przypomina nam smaki dzieciństwa. Słodkości oferowane przez firmę Brześć mogą być doskonałym deserem do kawy
Tradycyjna kuchnia Kasinawet naleśniki z nutellą. Spotkaliśmy też w wielu miejscach pieczone kasztany, a nawet łososie. Na straganach pełno jest również wyrobów z papryką. Kurtoszkołacze (Kürtöskalács, kołacze) - węgierskie, pieczone nad ogniem ciasto drożdżowe. Najczęściej podawane z cynamonem, często też z czekoladą. Jedliście kiedyś? Na Słowacji i w Czechach spotkacie je pod nazwą Trdelnik. PAMIĄTKI Wybór pamiątek na stoiskach jest przeogromny. Królują naturalne
Czarnawisienkasmakuje podawany razem z babką panettone, którą najlepiej kupić gotową. Jeśli nie mamy dostępu do panettone z Włoch, najlepsza jest babka jest z cukierni Putka. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe . Przygotowuje się je przez 2 dni przy pomocy specjalnego zakwasu. Dzięki temu zachowuje długo świeżość, pięknie pachnie i nie twardnieje. Artykuł Menu na przedświąteczny obiad na słodko pochodzi
Ugotowane pozamiatanePyszne małe kiełbaski ukryte w drożdżowym cieście z nutą prażonej cebulki, zapieczone w formie szaszłyków będą smaczną przekąską imprezowego stołu. Odrywane kąski z gorącą kiełbaską, oblane warstwą ketchupu lub z dodatkiem sosu czosnkowego są świetną alternatywą klasycznego hot-doga i z pewnością polubią je również najmłodsi. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka 50g masła extra
Szalona Kuchnia Ewelinyserników . Na kruchych spodach , z owocami , kokosowe , czekoladowe , z brownie i wiele innych – wszystkie totalnie podbijają moje serducho! I wszystkie serniki kocham miłością bezgraniczna tak samo bardzo jak ciasto drożdżowe! Dziś przygotowałam dla Was przepis na chyba najlepszy sernik na świecie! Wydaje mi się nawet, ze swoim smakiem przebija ten dotychczas mój ulubiony – sernik castingowy. Przepis na niego
Ostra na SłodkoZaważam, że z brownie mam tak samo, jak z sernikiem. Jakiś osobny żołądek, ponieważ zawsze się zmieści. To powstało przypadkiem. Miałam przygotowaną czekoladę na ciasto drożdżowe, ale niefortunnie drożdże mi się skończyły, a o zapas nie zadbałam należycie. Zwykle kupuję drożdże świeże, a suszonych mam zapas na sytuacje awaryjne. Coż, nie wszyło. Jednak i tak było pysznie. 8 porcji
KucharzycaDzisiaj szybki placek ze śliwkami na suszonych drożdżach. Bez rozgadywania się, czy raczej rozpisywania. W piekarniku czeka porcja ciasteczek i wiem, że taka podzielność uwagi może
dolcevitainmykitchenkilka łyżek mleka.Wymieszać i odstawić na kilka minut.Do większej miski wsypać mąkę, mak, sól.W mące zrobić dołek, wlać resztę mleka, masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i nie klejące. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwa
Moje domowe kucharzeniewracaliśmy, na przydrożnych straganach ku mojemu zdziwieniu pojawiały się jeszcze jagody! Skarby lasu nie były mi jednak pisane Oczom mojej wyobraźni momentalnie ukazały się pyszne jagodzianki. Oczywiście takie z ciasta drożdżowego polane lukrem… Nie udało nam się jednak zatrzymać, gdyż sprzedający ustawiają się oczywiście w takich miejscach, że nie da się tego zrobić bezpiecznie. Zwłaszcza że ruch na drodze
Modern Cave Girl