kształtem – mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim „nafaszeruje”, poleję lekko
Zasmakuj KuchniCo prawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne
Smaczne Zdrowekuchenny lub wałki dekoracyjne, które będą jak znalazł do przygotowania świątecznych wypieków Zobacz także: Ekspresowe puddingi z nutellą Ten kto stale odwiedza bloga wie, że mam słabość do ciastek ... Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Tak jak istnieje i w magiczny sposób działa szarlotka sypana... Sernik na zimno z mascarpone Malinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo pro... Lody truskawkowe
Poezja smakuD o Rogali Marcińskich zabierałem się już od bardzo dawna. Ale zawsze coś stało na przeszkodzie: albo problem z kupieniem białego maku (polecam przez internet lub
Food Squarednia, bo dziś rano zjadłam jedną uchowana nadal są mięciutkie i świeże jak w dniu upieczenia, co jest ewenementem, bo z tego typu wypiekami jest gorzej niż z drożdżowym ciastem, zazwyczaj na drugi dzień można nimi gwoździe wbijać. Dodam tylko, że to ciasto możecie śmiało upiec jak tradycyjne, czyli całość w blaszce, gdzie na tortownicę 26 cm należałoby podwoić składniki
greenscarftakie zimne jesienne dni nie ma nic lepszego niż kubek kakao a do tego proste drożdżowe ciasto z kruszonką. Jemy je samo albo z łyżeczką konfitury lub masła, dzieciaki z kremem czekoladowym. Z podanej porcji wyszła duża blaszka wysokiej drożdżówki więc starczyło i na deser i na śniadanie. Na drugi dzień smakowała jeszcze lepiej. Pod kruszonką posmarowałam warstwą marmolady truskawkowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodaną z greckim chlebem... Na koniec - Pani która Nas obslugiwała (a własciwie była to gospodyni domu przy którym była restauracyjka) podała nam jeszcze słodkie, pyszne ciasto - podobne do polskiego ciasta drożdżowego. Chciałam jeszcze zauważyć, że jak będziecie mieli okazję wybrać się do greckiej restauracji i podadzą Wam przed waszymi, zamówionymi już daniami jakąś przystawkę - nie jest ona bezpłatna :) Jest
MintTastełyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i rozpuszczone masło. Wszystko razem zagnieść jak każde drożdżowe ciasto na gładką sprężystą masę. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już podwoi swoją objętość zagnieść ciasto jeszcze raz. Włożyć ciasto
Kuchnia PokoleńDosyć dawno nie było na blogu drożdżówek, więc postanowiłam to zmienić. Jesień to idealny moment na tego typu wypieki. Już gdy czuję zapach pieczonego drożdżowego ciasta jest mi cieplej. A gdy dodatkowo jest nadziane dynią, dżemem pomarańczowym i cynamonem, to już wiem, że będzie na maxa smacznie. Do pełni szczęścia brakuje tylko chwili spokoju podczas degustacji, grubego koca i gorącej
Mienta blogIdealne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Nie za słodkie, lekkie i aromatyczne. Po prostu ideał :-) Czas przygotowywania: 10 minut Wyrastanie: 1h Czas pieczenia: 55 minut Ilość porcji: tortownica średnicy
AniaGotuje.plWilgotne ciasto drożdżowe z dynią i nutą cynamonu. Prezentuje się cudnie i równie dobrze smakuje :-) Czas przygotowywania: 1h Wyrastanie: do 2h Czas pieczenia: 1h Ilość porcji: tortownica średnicy 26 cm Składniki: • 500 g obranej dyni np. piżmowej • 3 pełne szklanki mąki pszennej tortowej • 3 żółtka • pół szklanki cukru • szklanka ciepłego mleka • pół
AniaGotuje.plNieziemsko delikatne i puszyste ciasto drożdżowe. Babka drożdżowa lekka niczym chmurka.. dosłownie!! :-) - bez miksera i wagi - bez wyrabiania - łączysz składniki w jednej misce
AniaGotuje.pljest, aby chleb podsuszyć na patelni, ale umówmy się, kto przy zdrowych zmysłach odpala w taki upał cokolwiek? Wyjątkiem była moja niedoszła teściowa, która z uporem maniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego i serników, jak na polu zaczynało być powyżej 30 stopni ciepła. Jej synuś, a mój ówczesny narzeczony, pasjami wymagał ode mnie smażenia mielonych, jak były tropiki za oknem
ladykitchenPrzesmaczne rogaliki z krucho - drożdżowego ciasta, napakowane soczystymi jabłuszkami z dodatkiem cynamonu :). Ciasto jest niebywale proste w wykonaniu, nie wymaga wyrastania ( ani po wyrobieniu, ani po uformowaniu rogalików - wyrasta w piekarniku ), a do tego bardzo dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu rogaliki są mięciutkie i lekko chrupiące, utrzymują świeżość również do dnia następnego ( możliwe, że i do kolejnego, lecz
Opowieści z piekarnikaPizza, powszechnie uważana za niezdrową, wcale taka być nie musi. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki trafią na drożdżowe ciasto. Jeżeli więc nie chcesz zrezygnować z tego włoskiego dania a dbasz o linię, poznaj mniej kaloryczne alternatywy dla boczku, kiełbasy czy serów. Jak pokazuje raport „Talerz Polaka 2015” przygotowany przez serwis gastronomiczny PizzaPortal.pl, pizza w Białymstoku, Warszawie, Krakowie oraz innych
W kuchennym oknie Ewy