bardzo przystępny i czytelny sposób opisuje jak ważne są posiłki, które zjadamy w ciągu dnia, zachęca do zabaw kulinarnych, podpowiada co może zaciekawić dzieci, co warto im pokazać np: ciasto drożdżowe, które zostawiamy do wyrośnięcia, które po jakimś czasie podwaja swoją objętość, dla dzieci to nowinka, takie małe czary mary :-). Z książki dzieci dowiedzą się co to są rodzynki
kruche babeczkiprzeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 150g mozzarelli 250g mięsa mielonego
Szefowa kuchnibagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim, spieczonym chlebie o bardzo grubej skórce musiałam włożyć trochę więcej siły w pokrojenie pieczywa – myślę, że gdyby ząbki miały ostrzejsze zakończenie kroiłoby się ten rodzaj pieczywa bardziej
Poezja smakuściereczką zachowuje świeżość do 5 dni. *często w kuchni wykorzystuję ściereczki, które służą mi do innych celów niż wycieranie naczyń. Przykrywam nimi ciasta, zawijam w nie chleb, czy rosnące ciasto drożdżowe, kładę na sicie odsączając serwatkę. Tych ściereczek nie piorę w pralce, lecz ręcznie szarym mydłem. W ten sposób unikam zapachu proszku przedostającego się do jedzenia
Posadzone i zjedzoneDrożdżowe ciasto błyskawicznie się przygotowuje, bo wszystkie składniki tylko się miksuje. Cukier trzcinowy z mielonymi migdałami na patelni podgrzewamy i w nim gruszki obtaczamy. Ciasto do okrągłej formy przelewamy, na wierzchu gruszki układamy, pozostały cukier, migdały dodajemy i tak przygotowane ciasto 25 min pieczemy. Życzę smacznego ciasta gruszkowego :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 25 cm: ciasto
Moniki Smakołykijaka pyszota chętnie wypróbuję zrobić to cudo napisał: macie-j111 2015/03/08 23:20:07 Bardzo dobre te francuskie pizzetki zastanawiam się tylko czy można też zrobić np z ciasta drożdżowego? napisał: arbiter8 2015/03/15 21:12:19 Zapewne tak ,będą pyszne ,jedna dla mnie:-) :-) :-) arbiter8. napisał: anielka123buziolek 2015/03/24 18:41:40 macie-j111 wypróbuj i daj znać :-) napisał: anielka123buziolek 2015/03/24
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigodz.Przygotowujemy w tym momencie kruszonkę:siekamy masło z mąką,cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Zagniatamy czubkami palców,aż powstanie kruszonka. Na obficie wysmarowanej tłuszczem blasze wykładamy ciasto drożdżowe,na nie układamy owoce i skórkę pomarańczową,oraz posypujemy kruszonką.Zostawiamy na 30 min.do wyrośnięcia.Pieczemy w temp.160st. przez ok.50 min.Gdy widzimy że boki odchodzą od blaszki a kruszonka jest zrumieniona
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś kolejny szybki przepis na letnie gotowanie. Tym razem będą to pierożki - kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami. Zapraszam do poprzedniego posta z tej samej serii gdzie robiłam placki ziemniaczane z gulaszem do których link znajduje się tu . Czytaj więcej
Pychotkaaamyślałam, choć czasami lubię sobie pomarzyć... Ale ani pomysłu na taką książkę nie mam. Bo co takiego wyjątkowego mogłabym w niej pokazać poza tym, co jest już na rynku? Ciasto drożdżowe, naleśniki i pierogi z truskawkami? Nie kombinuję ze składnikami, gotuję proste potrawy, a eksperymentuję wtedy, kiedy w lodówce zabraknie mi jajek albo w szafce mąki. Mam też to szczęście
bistro mamamiędzy innymi: - napoje (soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady z nietypowymi dodatkami) oraz dział poświęcony popularnym odmianom jabłek Autorka w książce opisuje ponad 20 odmian jabłek. Dowiemy
Smakołyki Asikrzaczki i od tej pory, kiedy owoce mam pod ręką wykorzystuję je w mojej kuchni. Na blogu znajdziecie również czekoladowe ciasto z agrestem i ciasto drożdżowe z owocami lata . Konfitura agrestowa Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 g czerwonego agrestu 350 g cukru opcjonalnie 1/3 łyżeczki kardamonu Wykonanie: Agrest płuczemy i oczyszczamy
Kulinarne przygody Gatityletniego mleka, Przykryć i odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę,olej, wlać wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Mleko powinno być lekko ciepłe. Dokładnie wyrobić jak każde drożdżowe ciasto na gładką sprężystą masę. Dużą miskę lekko wysmarować olejem i wrzucić wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – do naczynia miksującego dodać ciepłe mleko
Kuchnia PokoleńOdkąd odkryłam jak łatwo robi się drożdżowe ciasto lubię sobie czasem upiec drożdżówki. Te zakręcone drożdżówki z serem kusiły mnie już od dawna. Nie załapałam się, gdy dziewczyny przygotowywały je w ramach „Wypiekania na śniadanie”, ale postanowiłam nadrobić w ostatni weekend. Są zachwycające, pełne serowego nadzienia i zdecydowanie lepsze niż w cukierni! Składniki /na 12 drożdżówek/: Rozczyn
Pasja SmakuMieszamy mąkę z suchymi drożdżami. Dodajemy oliwę, sól, cukier, oraz 350 ml ciepłej wody, całość dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Jeżeli nie mamy miksera, który za nas wyrobi drożdżowe ciasto to niestety czeka nas ciężka fizyczna praca. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie to dodajemy mąki. Ciasto musi dać się uformować w kulę. Odkładamy w przykrytej szmatką misce, w ciepłe
KasiaiKrzysiu.plzrobić w niej dołek. Do dołka w mące dodać jogurt, roztrzepane jajko, kminek, zioła suszone, roztopiony smalec. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie zagnieść i wyrobić jak każde drożdżowe ciasto. Musi być gładkie i sprężyste. Miskę lekko natrzeć oliwą z oliwek i dodać wyrobione ciasto, pzykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie to jeszcze raz lekko ugnieść
Kuchnia Pokoleń