ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:453/1038)

Książki kucharskie część I 164

nadzieję na to, że jednak da się normalnie. Znajdziecie tam sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami huehuehue Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polskim Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się

ladykitchen
Najpyszniejszy cebularz 156

Niestety przepis u na niego brak, ponieważ moja mama robi wszystko na oko. Zostało jej ciasta drożdżowego z pieczonych pierogów, więc zrobiłam cebularza; wystarczyło prz y smażyć cebulę, posypać makiem i upiec. Cebularz sam łamał się w rękach, był tak megaśnie puszysty i chrupiący, że nie było go po 5 minutach. Następnym razem zrobimy same cebularze :) i zdobędę przepis

Gotuj z Agnes
Ciasto na pizzę w dwóch odsłonach 144

Od czasu do czasu można zaszaleć i zamiast nudnej klasycznej obiadokolacji zjeść coś smacznego i sycącego. Ja do dziś na myśl o pizzy przywołuję dzień w

vaniliowoczekoladowa
Krem z pieczonej dyni 191

pięknie złocą się w ostatnich promieniach słońca, za długie wieczory spędzane pod kocem z kubkiem gorącego kakao (lub herbaty z imbirem) i książką, za pachnącą cynamonem szarlotkę, za ciepłe ciasto drożdżowe ze śliwkami i przede wszystkim za DYNIĘ. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na dyniowe placuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę z dyni i cydru . Dziś mam dla Was przepis

Zawsze głodna!
Nutella ze śliwek węgierek - czekośliwka 121

utrwalenia można jeszcze pasteryzować 10 minut. Pychotka , polecam za równo dzieci jak i dorośli będą zachwyceni :) Nutellę taką używa m zazwyczaj do naleśników , w zimie do ciasta drożdżowego czy bułeczek drożdżowych , albo po prostu na kanapkę z białym serkiem

Aromatyczne Podróże
Pączki 209

Pączek to jedno z najpopularniejszych ciastek na naszych stołach. Obojętne, czy przygotowujemy je sami w domu czy też zaopatrujemy się w cukierni szacuje się, że w

Jacob Tastes
Babeczki na 9 sposobów 185

blond" czyli krem z białej czekolady. Możecie zastąpić ją białą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną słodkiej śmietanki. Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Muffinki troszkę inaczej, bo z drożdżowego ciasta. Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną Ciekawy pomysł na kolację. Muffiny kawowo-waniliowe z czereśniami Czereśnie można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami. Czekoladowe muffinki z czekoladą Coś dla wielbicieli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówka 220

Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.  W misce łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy tylko tyle aby połączyć składniki. Blachę (długość około 40cm) wyłożyć papier. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie przekładamy je na blachę. Delikatnie smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 170C i wkładamy wyrośniętą drożdżówkę. Pieczemy około

Amatorka kuchenna
Gorączka Lodu "Gotujemy pełną parą" z Katarzyną Błażejewską - Stuhr 180

bardzo przystępny i czytelny sposób opisuje jak ważne są posiłki, które zjadamy w ciągu dnia, zachęca do zabaw kulinarnych, podpowiada co może zaciekawić dzieci, co warto im pokazać np: ciasto drożdżowe, które zostawiamy do wyrośnięcia, które po jakimś czasie podwaja swoją objętość, dla dzieci to nowinka, takie małe czary mary :-). Z książki dzieci dowiedzą się co to są rodzynki

kruche babeczki
Pizza bolognese (ciasto bez wyrastania) 139

przeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;).  Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 150g mozzarelli 250g mięsa mielonego

Szefowa kuchni
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 198

bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim, spieczonym chlebie o bardzo grubej skórce musiałam włożyć trochę więcej siły w pokrojenie pieczywa – myślę, że gdyby ząbki miały ostrzejsze zakończenie kroiłoby się ten rodzaj pieczywa bardziej

Poezja smaku
Ciasto z jeżynami i proszkiem budyniowym 125

ściereczką zachowuje świeżość do 5 dni. *często w kuchni wykorzystuję ściereczki, które służą mi do innych celów niż wycieranie naczyń. Przykrywam nimi ciasta, zawijam w nie chleb, czy rosnące ciasto drożdżowe, kładę na sicie odsączając serwatkę. Tych ściereczek nie piorę w pralce, lecz ręcznie szarym mydłem. W ten sposób unikam zapachu proszku przedostającego się do jedzenia

Posadzone i zjedzone
Drożdżowe ciasto z gruszkami 164

Drożdżowe ciasto błyskawicznie się przygotowuje, bo wszystkie składniki tylko się miksuje. Cukier trzcinowy z mielonymi migdałami na patelni podgrzewamy i w nim gruszki obtaczamy. Ciasto do okrągłej formy przelewamy, na wierzchu gruszki układamy, pozostały cukier, migdały dodajemy i tak przygotowane ciasto 25 min pieczemy.  Życzę smacznego ciasta gruszkowego :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 25 cm: ciasto

Moniki Smakołyki
FRANCUSKIE PIZZETKI Z PARMEZANEM 157

jaka pyszota chętnie wypróbuję zrobić to cudo napisał: macie-j111 2015/03/08 23:20:07 Bardzo dobre te francuskie pizzetki zastanawiam się tylko czy można też zrobić np z ciasta drożdżowego? napisał: arbiter8 2015/03/15 21:12:19 Zapewne tak ,będą pyszne ,jedna dla mnie:-) :-) :-) arbiter8. napisał: anielka123buziolek 2015/03/24 18:41:40 macie-j111 wypróbuj i daj znać :-) napisał: anielka123buziolek 2015/03/24

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 145

godz.Przygotowujemy w tym momencie kruszonkę:siekamy masło z mąką,cukrem  pudrem i cukrem waniliowym.Zagniatamy czubkami palców,aż powstanie kruszonka. Na obficie wysmarowanej tłuszczem  blasze wykładamy ciasto drożdżowe,na nie układamy owoce i skórkę pomarańczową,oraz posypujemy kruszonką.Zostawiamy na 30 min.do wyrośnięcia.Pieczemy w temp.160st. przez ok.50 min.Gdy widzimy że boki odchodzą od blaszki a kruszonka jest zrumieniona

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki