ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:460/1038)

Pełnoziarnisty chleb w 5 minut! 170

jakąś prostą recepturę, a ja podjęłam się tego wyzwania. Gdy już się zebrałam, przez chwilę zaczęłam się nawet zastanawiać czy wszystko wyjdzie pomyślnie, gdyż to dość nietypowy sposób na ciasto drożdżowe. Warto jednak było zaryzykować!   Muszę Wam powiedzieć, że chleb wyszedł wyśmienity – w środku jest wilgotny, a na zewnątrz ma chrupką skórkę. Możecie do niego też dodać swoje ulubione

Fabryka pomysłów
Pizza "Warzywko " i "Hawajska" 164

łyżeczki soli 50 ml oliwy Przygotowanie ciasta: W misce rozcieramy drożdże wraz z cukrem. Dolewamy letnią wodę i całość mieszamy. Powstaje rozczyn drożdżowy. Do rozczynu wsypujemy mąkę , sól i na końcu wlewamy oliwę. Ciasto wyrabiamy dłońmi do momentu aż powstanie jednolita masa. Im dłużej będziemy go ugniatać tym będzie pulchniejsze w wypieku. Po tym czasie odstawiamy go w ciepłe miejsce

Różne smaki w kuchni
Mazurek drożdżowy trzy kolory 100

mniejsze kawałki masło i mieszankę drożdży z mlekiem i śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto, które następnie dzielimy na 4 części. Jedną z nich wałkujemy na cienki placek i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto delikatnie smarujemy białkiem, a następnie dżemem. Wałkujemy kolejną cześć ciasta i przykrywamy nią warstwę z dżemem i ponownie je smarujemy lekko białkiem. Wracamy do masy(...)ciasto równo rozsmarowując. Na masę makową wykładamy kolejną cześć rozwałkowanego ciasta, które jak wcześniejsze smarujemy białkiem. Ostatnim etapem jest masa orzechowa. W misce ubijamy na sztywno białka. Następnie dodajemy cukier i ubijamy na szklistą, perłową pianę (jak na bezę). Dodajemy drobno zmielone orzechy i delikatnie mieszamy łopatką. Masę przekładamy na ciasto i przykrywamy ją ostatnią rozwałkowaną częścią ciasta. Całość wkładamy

PatiGotuje
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami 81

mojprzepisna.pl | Drożdżowa tara z rabarbarem i jagodami Sezon rabarbarowy rozpoczęty, również u nas w ogrodzie. Rabarbar obrodził hojnie, więc to dopiero początek przepisów z udziałem rabarbaru. Na początek klasyka gatunku, drożdżowe z rabarbarem. Trochę inne, bo mniej wilgotne niż reszta drożdżowych na blogu. U mnie ze względu na synka bez produktów mlecznych, wy natomiast możecie ich spokojnie użyć. Składniki(...)upałów ;)), po 45 minutach jest już wyrośnięte. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami Drożdżowa

moj przepis na
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami 71

mojprzepisna.pl | Drożdżowa tara z rabarbarem i jagodami Sezon rabarbarowy rozpoczęty, również u nas w ogrodzie. Rabarbar obrodził hojnie, więc to dopiero początek przepisów z udziałem rabarbaru. Na początek klasyka gatunku, drożdżowe z rabarbarem. Trochę inne, bo mniej wilgotne niż reszta drożdżowych na blogu. U mnie ze względu na synka bez produktów mlecznych, wy natomiast możecie ich spokojnie użyć. Składniki(...)upałów ;)), po 45 minutach jest już wyrośnięte. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami Drożdżowa

moj przepis na
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami 144

ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi(...)Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami

moj przepis na
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami 167

ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi(...)Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic

moj przepis na
Domowe pączki – tradycyjny przepis 89

celu użyć miksera z odpowiednią końcówką). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać trochę więcej mąki, pamiętając, że ciasto ma być luźne, rzadsze niż tradycyjne drożdżowe. 3) Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości. 4) Po tym czasie, ciasto wyłożyć

Fitsweet.me
Domowe pączki – tradycyjny przepis 511

celu użyć miksera z odpowiednią końcówką). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać trochę więcej mąki, pamiętając, że ciasto ma być luźne, rzadsze niż tradycyjne drożdżowe. 3) Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości. 4) Po tym czasie, ciasto wyłożyć

Fitsweet.me
Babka drożdżowa zaparzana 90

punkt obowiązkowy na Wielkanoc – baba drożdżowa. Tym razem będzie to babka drożdżowa zaparzana z super delikatnego ciasta. Babka jest naprawdę pyszna. Prawdziwa gratka dla miłośników babek drożdżowych. Składniki: 2 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej) 4 dag drożdży 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 5 żółtek Skórka otarta z cytryny 150 g masła Z 3 łyżek ciepłego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robię(...)przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę (u mnie górna średnica foremki miała 22 cm) i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Babkę piekę w 170 stopniach przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Babka drożdżowa zaparzana jest bardzo delikatna, można ją jeść bez żadnych dodatków

Słodki sentyment
Domowe maślane precle 94

Drożdżowe precle z solą Maślane precle są wyjątkowo smaczne, szybkie i łatwe do zrobienia. Precle wypiekaliśmy wspólnie w Kwietniowej Piekarni Amber , a oryginalny przepis pochodzi z Salt&Baker.  Moja wersja jest lekko zmodyfikowana, ale nie dlatego, że chciałam dorzucić swoje pięć groszy. Powód był inny, nie przepadam za przepisami “na szklanki”.  Precle są tak smaczne(...)Wykonanie 250 ml wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy mąkę i sól, mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek dodajemy kawałki miękkiego masła. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie.  Następnie przykrywamy miskę

Tajemnice Smaku
Bułki drożdżowe z jagodami i jabłkiem 102

szuflady z zamrażarki jej składniki. PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI I JABŁKIEM Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka szczypta soli słoik 200g musu jagodowego słoik 450g jabłek prażonych Jak zrobić bułki drożdżowe z jagodami i jabłkiem: Najpierw w ciepłym mleku(...)wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Następnie ciasto dzielimy na 14-16 części, każdą lekko rozpłaszczamy na prostokąt (na jednym końcu robimy nacięcia w formie pasków), kładziemy na cieście po jednej stronie trochę

Dorota Smakuje
Pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami 152

farsz: 260 g pasztetowej Martika (dobry skład!) 10 pieczarek 2 pełne łyżki suszonej cebuli lub 1 mała cebula 1 łyżka mała sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na drożdżowe pierogi: Podgrzewamy mleko (ma być lekko ciepłe, ale nie gorące). Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy składniki i odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy(...)opcjonalnie doprawiamy (ja tego już nie robiłam, pasztetowa jest dobrze doprawiona i całość ma idealny smak). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy drożdżowe pierogi z farszem: Ciasto wykładamy na blat/matę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy kółka. Każde kółko rozciągamy lekko w dłoniach, nakładamy farsz i zlepiamy palcami brzegi tworząc pieroga

Słodkie okruszki
Drożdżowe rożki z farszem pieczarkowo-serowym 87

Drożdżowe rożki z farszem pieczarkowo-serowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rożki z farszem pieczarkowo-serowym. Idealne na przyjęcia, idealne na zbliżające się święta. Rożki są proste w przygotowaniu, a ich farsz zachwyca smakiem. Wszystko dzięki dodatkowi sera smażonego Frąckowiak , który wspaniale wzbogaca smak farszu. Koniecznie spróbujcie. Takie drożdżowe rożki wspaniale smakują same lub jako dodatek(...)miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dodajemy mąki (stopniowo, niewielką ilość). Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Z ciasta formujemy kulę. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Jak przygotować farsz? Cebulę i pokrojone pieczarki

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania