ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:460/1038)

PIEROGI WILEŃSKIE 482

którzy lubią by główną rolę odgrywało ciasto.Mój mąż już od jakiegoś czasu prosił mnie o jakieś dobre pierogi,gdzie będzie dużo ciasta.Od razu wiedziałam,że będą to wileńskie.Drożdżowe ciasto,farsz mięsno-kapuściany i do tego smażone jak pączki.W wersji light można je upiec w piekarniku,ale zapewniam,że te smażone w głębokim oleju wcale nie są nasiąknięte

Niespełnione zdolności kulinarne
Twaróg domowy 135

podgrzewania kilka razy zamieszać powstający skrzep.Odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć łyżką na durszlak lub sitko do odsączenia serwatki. Serwatki nie wylewać, można ją pić, wykorzystać do wyrobu ciasta drożdżowego, chleba

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówka z serem i śliwkami 127

Drożdżówka z serem i śliwkami Składniki: ciasto: - 375g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 8 g drożdży suchych instant - 1 jajko + 1 żółtko - 50g cukru - 100g

Kuchnia co dnia
Muffinki pizza 212

Dziś nieco inne spojrzenie na muffinki, które… wcale nie będą słodkie :) Drożdżowe ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – muffinki pizza świetnie sprawdzą się jako słona przekąska na imprezę, jest to też fajna alternatywa jeśli chcecie upiec coś na Dzień Chłopaka, ale główny zainteresowany jest raczej mięsożerny :) Składniki: 2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej, ale może być pszenna

Ciastkozercy
Drożdżówka ze śliwkami 149

Wypiekanie na śniadanie tym razem prowadzi Monia [ klik ] i wybrała dla nas prawdziwą pychotkę. Przepis na drożdżówkę z bloga 100 smaków [ klik ] Drożdżówka ze śliwkami bo

Moje Małe Czarowanie
Jagodzianka 134

Lubię wszelkiego rodzaju drożdżówki, ale te z jagodami...mniam CIASTO: 3 jajka 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 5 łyżek cukru 3/4 szklanki mleka 15 dag

Humanistka w kuchni
Gofry maślankowe 133

maślance. Są delikatnie chrupiące po ostygnięciu, a środek mają cudownie mięsisty, trochę racuchowaty, taki sam jak orginalne gofry belgijskie. Te przygotujesz jednak w expresowym tempie, odpada czekanie na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Zjedliśmy posypane tylko cukrem pudrem i z jeżynami. Składniki na 8 gofrów : 2 jajka 100 g miękkiego masła 40 g ksylitolu lub cukru szczypta soli 200 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI 120

Drożdżowe mięciutkie ciasto, kwaskowe wiśnie i słodki budyń.  Trio idealne do popołudniowej herbatki ... :)) Składniki (na około 13 sztuk) : 500g  mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej

Walijskie Pichcenie
Pizza z kiełbasą 168

A co ? jak mawia moja koleżanka "kto bogatemu zabroni?". Pizzy z kiełbasą jeszcze nie jadłam a teraz Wam powiem że wyszła przepyszna. Użyłam tutaj

Moje Małe Czarowanie
Naturalny dżem z jabłek i mirabelek - tego nie kupisz w sklepie 130

dają dość kwaśny smak przetworom, ale pasują do wielu owoców. Dlaczego nie połączyć ich z jabłkami, które w sadach zaczynają opadać? Dla mnie prywatnie to połączeni, a do tego ciasto drożdżowe, przypomina niedzielne i świąteczne poranki w pewnym miejscu.   Składniki : 2,5 kg mirabelek i jabłek (po obraniu i usunięciu pestek) ok. 0,5 kg cukru Nad kształtem mirabelek

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodzianki z białym serem 386

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne, lekkie ciasto drożdżowe nadziane jagodami i białym serem. W sezonie letnim gdy mamy dostęp do jagód nie może zabraknąć bułeczek z jagodami. Na blogu widnieje już jeden przepis na  jagodzianki , dzisiaj podaję wersję odrywanych bułeczek z jagodami i białym serem. Zachęcam do wypróbowania przepisu Post

Marta Gotuje
Mus rabarbarowy 134

kwaśny ma pozostać mus. Smażenie przy małej ilości twa około 10-15 minut. Podaję po ostygnięciu z przekąską owsiano-orkiszowa ToPfit. Taki mus rabarbarowy świetnie się też nada do ciasta drożdżowego. [ opinia:   przekąską owsiano-orkiszowa ToPfit jest chrupiąca i dość słodka, dlatego dobrze smakuje w połączeniu z kwaśnym musem. Można też ją jeść na śniadanie jak zwyczajne płatki

Kuchnia co dnia
Kabanosy w cieście 173

Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakują jak bułka. Wyrabia się je bardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo

Kto ugości moich gości?
Bułeczki orkiszowe z orzechami włoskimi i rodzynkami 65

minut. Dodać masło i sól. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Znowu odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Orzechy obrać ze skorupek, pokroić. Rodzynki odcedzić, pokroić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na pół. Jedną część zagnieść z orzechami włoskimi, drugą część z rodzynkami. Z każdej części uformować 3 bułeczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtko wymieszać z jedną łyżeczką wody. Posmarować

Moja Galeria Smaku
Naan 182

Trudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić

Smakowity Blog Kulinarny