ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:468/1072)

Jagodzianki z białym serem 417

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne, lekkie ciasto drożdżowe nadziane jagodami i białym serem. W sezonie letnim gdy mamy dostęp do jagód nie może zabraknąć bułeczek z jagodami. Na blogu widnieje już jeden przepis na  jagodzianki , dzisiaj podaję wersję odrywanych bułeczek z jagodami i białym serem. Zachęcam do wypróbowania przepisu Post

Marta Gotuje
Mus rabarbarowy 162

kwaśny ma pozostać mus. Smażenie przy małej ilości twa około 10-15 minut. Podaję po ostygnięciu z przekąską owsiano-orkiszowa ToPfit. Taki mus rabarbarowy świetnie się też nada do ciasta drożdżowego. [ opinia:   przekąską owsiano-orkiszowa ToPfit jest chrupiąca i dość słodka, dlatego dobrze smakuje w połączeniu z kwaśnym musem. Można też ją jeść na śniadanie jak zwyczajne płatki

Kuchnia co dnia
Kabanosy w cieście 200

Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakują jak bułka. Wyrabia się je bardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo

Kto ugości moich gości?
Bułeczki orkiszowe z orzechami włoskimi i rodzynkami 87

minut. Dodać masło i sól. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Znowu odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Orzechy obrać ze skorupek, pokroić. Rodzynki odcedzić, pokroić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na pół. Jedną część zagnieść z orzechami włoskimi, drugą część z rodzynkami. Z każdej części uformować 3 bułeczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtko wymieszać z jedną łyżeczką wody. Posmarować

Moja Galeria Smaku
Naan 203

Trudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić

Smakowity Blog Kulinarny
Puree z dyni. 235

dyni, przekładamy do naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotowe!      Gotowy mus posłuży nam jako baza do pysznej i zdrowej zupy (już wkrótce), do ciasta drożdżowego (mam w planach na weekend) lub jako masa do słodkiej tarty (już za chwilę). Ja wykorzystywałam ją również jako składnik obiadków dla synka, gdy był jeszcze malutki. Polecam

Rozpustne gotowanie
Brzoskwiniowa rozkosz 144

kawałkach, o średnicy około 4 cm. Formujemy w rękach niczym małe pizzerinki, na małe płaskie koła - jeżeli komuś wygodniej można robić to wałkiem, ja jednak nie przepadam za wałkowaniem ciasta drożdżowego - więc formowałam ręcznie. Brzoskwinie z puszki kroimy tak aby zostawić tylko zaokrąglone dwie "dupki" :) wycinając środek. Następnie wciskamy brzoskwinie do naszych kółeczek. Odstawiamy na 10-20 minut do ponownego

dlaSmaQ
Lato, słońce i owoce - kolorowo nam - babeczki z owocami i zimne napoje 137

szklanek z wodą zamiast tradycyjnych kostek lodu, dorzućcie odrobinę świeżej mięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco i smacznie :) Zapraszam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 166

przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to  mięsa

Marta Gotuje
Ciasto kukurydziane na drożdżach 146

Szybkie ciasto drożdżowe z mąki pszennej i kukurydzianej. Jest pyszne, świetnie smakuje np. z konfiturami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 8 dag drożdży, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2/3 szklanki oleju, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Wykonanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mleka i pozostawić do wyrośnięcia

Tradycyjna Kuchnia
Rogale z makiem 146

Dawniej można je było dostać w każdym sklepie spożywczym. Duże rogale z ciasta drożdżowego posypane po wierzchu makiem. Smakowały doskonale ze świeżym masełkiem. ” Czytaj więcej

Wiem co jem
Zupa krem z kurek z pikantnymi grzankami 189

chwilę przyjadą chłopcy, mocno wygłodniali po dwutygodniowym obozie, musiałam więc coś dobrego dla nich przygotować. Od rana pieczołowicie krzątałam się po kuchni, a cały dom wypełnił się zapachem drożdżowego ciasta i czosnku. Bo oprócz uwielbianych przez chłopców jagodzianek przygotowałam też krem z kurek z pikantnymi grzankami. Dla mnie wyszedł przepyszny. Delikatny z dobrze wyczuwalnym smakiem kurek i czosnkową nutą. Pomyślałam

Wiem co jem
Wiśnie w słoikach bez cukru i soku 193

obawy były nieuzasadnione. Wiśnie doskonale przetrwały się aż do tej pory. Wczoraj zużyłam ostatni słoiczek. Są dobrą alternatywą dla słodkiej konfitury z wiśni. Doskonale się sprawdzą jako dodatek do drożdżowych ciast, babek piaskowych i kruchych placków.” Czytaj więcej

Wiem co jem
.842. jaglanka w ricottcie 104

wiecie co przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne :) Robiłam kiedyś coś podobnego, ale zamiast kaszy jaglanej były płatki owsiane, a zamiast ricotty

breakfast of dreams
domowy jogurt sojowy (VEGAN) 125

sojowe do temp. ok. 40*C. Przydatny jest tu termometr kuchenny, ja go niestety nie posiadam więc sprawdzałam temperaturę palcem, mleko powinno być letnie, tak jak do rozczynu na ciasto drożdżowe :) Wyłączamy palnik. Kilka łyżek mleka mieszamy z jogurtem, a następnie wlewamy jogurt do garnka cały czas mieszajac żeby nie powstały grudki. Przelewamy całość do słoika, zakręcamy go, owijamy kocem

chili & sugar