ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:468/1038)

Bułeczki drożdżowo maślane 134

Moje dzieciaki wręcz szaleją za drożdżowymi wypiekami. A ja jestem z tego powodu bardzo zadowolona, bo nic tak nie cieszy jak widok uśmiechniętych i najedzonych dzieci (pisze Wam to mama niejadka, uf, zapewne mamy niejadków w pełni mnie zrozumieją). Moja córeczka jest strasznie oporna na jedzenie, niestety nawet to, co jednego dnia jej smakuje, następnego już wcale nie musi. Dlatego(...)poszukam w sieci ciekawych i estetycznych naczyń z dziecięcymi motywami. Zupełnie przypadkiem trafiłam na sklep Liliko.pl , który w swojej ofercie posiada niesamowicie piękną serię dla dzieci od Bloomingville. Potrzebujemy: Ciasto: 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 2 małe jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g mleka 500 g mąki pszennej 70 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie

MamaOskarka
Mona de Pascua 198

mona (dzień małpy). Ciasto to ma tyle wariantów ile jest regionów. To co jest dla nich spójne, to użyte składniki: mąka, cukier, sól, drożdże i jajka oraz sposób przygotowywania - ciasto smaruje się przed upieczeniem żółtkiem, a oprócz tego same jajka tworzą dekorację w postaci pisanek (obecnie zastępowaną często czekoladowym odpowiednikiem). Monę formuje się w różny sposób, najpopularniejsze są wieńce, króliki(...)bardziej fantazyjne, z dużą ilością dodatków, zdobień, przypominające często torty o nietypowych i niekoniecznie wielkanocnych kształtach. Sam smak tradycyjnej Mony nie jest niczym wyjątkowym, to po prostu drożdżowa bułka, pachnąca pomarańczą. Ciasto jest jednak bardzo puszyste i lekkie oraz stanowi piękną ozdobę wielkanocnego stołu, a oprócz tego obłędnie pachnie podczas pieczenia! :) Składniki na tradycyjną Monę z Walencji: 400 g mąki

Food Square
Bułki paryskie czyli drożdżówki z jabłkami 194

wzór jakby budyniu, delikatnego kremu. Polecam nie tylko do śniadaniówki, ale także na piknik! Dla kogo: dla szukających przepisu na "coś do śniadaniówki" dla jabłkożerców dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 150ml mleka 30g świeżych drożdży pół szklanki cukru (ok. 100g) jajko 50g rozpuszczonego masła szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 4 duże jabłka (najlepiej szara

Mania Wypiekania
Calzone 125

Dziewiątego lutego mamy święto pizzy. My bardzo lubimy pizzę, dlatego z chęcią celebrujemy ten dzień. Jako, że na blogu macie już kilka pomysłów na klasyczne pizze

MamaOskarka
Szafranowe bułeczki z migdałowym nadzieniem 192

migdałami. Uwielbiam wypieki z szafranem ! jeśli jeszcze nie próbowaliście piec z szafranem to polecam ten przepis na szafranowe bułeczki nadziewane migdałową masą. Bułeczki są pyszne i bardzo aromatyczne. Typowy drożdżowy wypiek z dodatkiem zmielonego szafranu, który pięknie barwi bułeczki na żółty kolor. Przepis na bułeczki szafranowe jest łatwy, a sam wypiek zachowuje długo świeżość dzięki sporej ilości masła i żółtkom(...)posmarowania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z łyżką cukru, szafranem i odstaw na 10 minut. Do misy miksera wsyp mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, żółtka i zarób gładkie ciasto. Używając miksera użyj haka do ciasta. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach i miksuj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

codojedzenia
Różyczki z makiem 107

Różyczki z makiem Miękkie i puszyste ciasto z pysznym makowym nadzieniem. Te drożdżowe babeczki nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie wyglądają, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Co prawda ich przygotowanie wymaga trochę pracy, bo każdy „płatek” trzeba osobno zwinąć wraz z nadzieniem, jednak myślę, że warto poświęcić ten czas, aby uzyskać tak ciekawy efekt wizualny

Blog z Apetytem
Buchty, pampuchy, kluski na parze z sosem truskawkowym 229

pampuchy, parzaki, pyzy drożdżowe, pączki na parze, bułki na parze. Wszystkie oznaczają to samo: pyszne drożdżowe kluseczki gotowane na parze pod przykryciem. Nie mylcie jednak z ciastem - określeniem buchty nazywa się też drożdżowy wypiek. Póki co nie robiłam, więc polecam Wam przepis Pani Doroty z Moje Wypieki . Czytaj całość

Anioszek w kuchni
Baba fusion czyli baba z białą czekoladą i zieloną herbatą 197

Renata napisała : ....do niej się wraca....ona miała recję. Ta baba to mistrzowski wypiek. Jest wilgotna w środku, powiedziałabym że listkuje się jak croissanty. Jest wytrawna

Moje Małe Czarowanie
Gryczane bliny z łososiem 122

Bliny to bardzo wdzięczne drożdżowe placki z mąki gryczanej, które mimo swej prostoty są dla mnie wykwintnym daniem, jak z restauracji Amaro. ;) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym kupiła gotową mąkę gryczaną. Wydaje mi się bardziej ekonomicznym i mniej miejscochłonnym posiadanie kaszy gryczanej, którą zawsze mogę zmielić na mąkę. W odwrotnym przypadku z mąki nie udałoby mi się zrobić kaszy(...)młynka do kawy. Mąkę gryczaną łączymy z pszenną oraz drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko, cukier jajko, olej kokosowy i sól. Wszystko razem miksujemy mikserem do połączenia się składników.  Ciasto odstawiamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy bliny z łyżki stołowej ciasta. Smażymy z obydwu stron. Podajemy od razu z kleksem jogurtu i kawałkiem wędzonego łososia

MamaOskarka
Ciastka Kocie oczka – kuchnia podkarpacka 195

Ciastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka Tradycyjne podkarpackie wypieki najczęściej charakteryzuje prostota składników, a jednocześnie doskonały, zrównoważony smak. Do tego typu słodkości poza różnego rodzaju nadziewanymi bułkami drożdżowymi, przekładanymi plackami amoniakowymi, czy miodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka. Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano z posypką(...)posypką, delikatniejsze i kruche. Na Podkarpaciu kruche ciastka zazwyczaj przygotowywano z dodatkiem amoniaku. Jednakże wśród wielu domowych przepisów nie brakuje również receptur na ciastka z ciasta krucho drożdżowego. Z takiego właśnie ciasta gospodynie ze wsi Dębów koło Przeworska przygotowują ciasteczka Kocie oczka. Swoją nazwę ciastka te zawdzięczają niewielkiemu rozmiarowi i formie – małe kółeczka z dziurką, przez którą widać ciemną marmoladę

Trzeci talerz
Drożdżowe pełnoziarniste ciasto do odrywania 145

Składniki na ciasto mąka orkiszowa pełnoziarnista, 370g cukier trzcinowy, 50g jajka, 2szt skórka otarta z jednej cytryny drożdże, 20g mleko, 80ml woda, 60ml masło, 60g Składniki na nadzienie masło, 50g sok wyciśnięty z jednej cytryny cukier trzcinowy, 100g cynamon, 1 łyżka Przygotowanie Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia, dolewamy wodę. Do letniej mieszanki dodajemy rozkruszone drożdże (można dodać suszone(...)cytryny. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, na koniec dodajemy jajka. Mieszamy do połączenia  składników. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło na około 1 godzinę. W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowujemy formę, keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Blat posypujemy delikatnie mąką

Gotowanie moimi oczami
Pączki włoskie bomboloni 125

Sprawdzony przepis na pączki domowe Pączki włoskie bomboloni to bardzo dobre smażone łakocie, które możecie wykonać samodzielnie w domu. Przepis na pączki jest bardzo prosty, choć

MamaOskarka
Parowce z sosem jagodowym. Wygraj blender! 158

Przepyszne bułeczki, które kojarzą mi się z dzieciństwem, choć nie pamiętam, żeby były przygotowywane jakoś wyjątkowo często. Nie mniej, pamiętam jak mama zawiązała na dużym garnku

MamaOskarka
Kwiatek drożdżowy z masłem orzechowym 151

Ciąg dalszy wariactwa z masłem orzechowym :) rogaliki się sprawdziły więc postanowiłam ,że wymyślę coś jeszcze..... Trochę trudne to zaplatanie ale obejrzałam kilka razy filmik i się

Wypieki Rene
Langosze po chłopsku 132

Langosze to fenomenalne smażone placki drożdżowe pochodzące z Węgier. Smak tamtejszych langoszy i zapach, który rozchodzi się na wszystkie strony tak, że nie jesteś w stanie się im oprzeć mimo tego, że nie jest to danie fit (a Ty przecież jesteś ciągle na diecie! :D ) sprawia, że kupujesz go i to najlepiej z dużą porcją śmietany i żółtego sera(...)cebula Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i tłuczone ziemniaki. Traktujemy wszystko blenderem, aby nie pozostały żadne grudki z ziemniaków. Do ziemniaków z mlekiem dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono dosyć luźne, dlatego proponuję wyrabiać je mikserem. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie na dużej szerokiej patelni rozgrzewamy olej, musi mieć około

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania