Racuchy z truskawkami, drożdżowe, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne! PRZEPIS NA RACUCHY Z TRUSKAWKAMI Składniki na racuchy z truskawkami: 2 szkl mąki 1 jajko 3 dag drożdży 1,5 szkl mleka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy truskawki olej kokosowy Jak zrobić racuchy z truskawkami: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko(...)dodajemy mleko i wyrabiamy łyżką lub trzepaczką jednolite ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy łyżka porcje ciasta, w wierzch wciskamy 2-3 plasterki truskawki. Smażyć na złoto z obu stron. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Artykuł Racuchy z truskawkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeDrożdżowy placek z owocami Moja babcia zawsze była dla mnie niedoścignionym wzorem i kulinarnym autorytetem. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką to jedno z jej ciast, które mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam to ciasto jeszcze z jednego powodu: można je robić zawsze, niezależnie od pory roku, ponieważ tak samo dobrze smakuje ze świeżymi owocami jak i z owocami ze słoika - wiśniami
CiastkozercyPtasie gniazdka to pyszne drożdżowe buleczki, które zrobią zrobią furorę na każdym przyjęciu. A szczególnie pięknie wygladają na wielkanocnym stole. Można podać je na śniadanie, imprezę
dolcevitainmykitchenGdy Walentynki wypadają w Karnawale trzeba usmażyć serduszka pączki. Takie słodkości do kawy podbiją serce najwybredniejszego ukochanego. Chociaż, gdy ukochany jest bardzo wybredny, proponuję uciekać, gdzie
dolcevitainmykitchenskładniki zaczyn * 35 g drożdży * 1 łyżka letniego mleka * 1 łyżeczka cukru ciasto * 4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1 szklanka mleka (250 ml) * 50
Mix smakuBułeczki ładnie wyrastają, są puszyste i panu mężowi i dzieciom smakowały same albo z masłem. Co jeszcze jest niewątpliwym plusem zajączków? Ciasto. Ja tradycyjnie wyrabiałam je mikserem, ale ładnie się wyrabiało i gładkie ciasto mikser zrobił szybko. Konsystencja ciasta również była idealna. Nie było mokre, lepiące się tylko dawało się ładnie formować. Samo zrobienie bułeczek było przyjemnością i robiło się(...)dodajemy 1 łyżkę cukru. Odstawiamy na 10-15 min. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko, masło/olej i drożdże. Wyrabiamy ciasto przez ok 5 min. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 h. Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej robimy wałeczek. Odrywamy kawałek wałeczka – to będzie nasz ogonek. Pozostałą część wałeczka formujemy w kształt
Mieszam w Garnkupotrafią wyszukiwać te leśne skarby w takich ilościach, by je później odsprzedawać, takim leniom jak ja. Dziękuję bardzo, bardzo mocno! Dzisiaj proponuję zamknięcie tych czarnych perełek w drożdżowym słodkim cieście. Kiedyś bałam się drożdżowych wypieków, teraz są jednymi z najbardziej podstawowych w mojej kuchni. To żadna magia, wystarczy pokojowa temperatura składników i ich dokładne połączenie. Takie ciasto jak dzisiejsze
I tu będę miała takie tebakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem. Niestety nie miałam w tym roku tyle czasu
Kuchnia MagdaLenybakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem. Niestety nie miałam w tym roku tyle czasu
Kuchnia MagdaLenyfarszem grzybowo - kapuścianym. Ja chciałabym Wam zaproponować coś, czego być może większość z Was nie zna. Przepyszny dodatek do barszczu w postaci małych, pysznych drożdżowych trójkątnych bułeczek z ziemniaczano - cebulowym nadzieniem. Potrzebujemy: Ciasto: 250 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży 5 łyżek ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 jaja + 1 do posmarowania
MamaOskarkatylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf - 480 ml ciepłej(...)kruszonką Podłużne bułki pszenne Chleb dla leniwych… i nie tylko Rogale drożdżowe Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej Bułeczki pełnoziarniste Przepis na Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku dodaję do wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę „ Domowe pieczywo wypiekam sam ! ”. Domowe pieczywo wypiekały: Joanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl/…/Chlebek-pszenny-Idealny… Danuta Zygarlicka http://www.mojewypiekiinietylko.com/…/rogale…/… Edyta Hass http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/…/chleb… Angelika Kasiak
mojewypiekiinietylkoPieczarki w cieście to pyszna i prosta do przygotowania przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom grzybów . Pieczarki otulone w złocistym cebulowym cieście idealnie pasują jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Jak zrobić pieczarki w cieście? Aby przygotować pieczarki w cieście, potrzebne będą następujące składniki: świeże pieczarki mąka pszenna mleko (polecam sojowe) czosnek granulowany suszona cebula sól pieprz(...)cebulowe w cieście piwnym " } } ] } Pieczarki w cebulowym cieście są wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych przekąsek z mięsem i idealnie pasują jako dodatek do ziemniaków, sałatek czy innych dań głównych. Można eksperymentować z dodatkowymi składnikami, takimi jak przyprawy, by nadać im dodatkowego smaku i aromatu. PRZEPIS na pieczarki w cieście Pieczarki w cieście z cebulą Via Gusto Pieczarki w cieście to pyszna
Via Gustocałej ilości kakao , jak w przepisie źródłowym. Bardzo poleca: mięciutkie, słodkie w sam raz- jak to drożdżowe ciacho, a wspaniały smak nadzienia idealnie się z tą drożdżową nutką komponuje J Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 70 g drożdży ( ¾ kostki) 200 ml mleka 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 125 g masła cukier waniliowy Mleko podgrzewamy. Drożdże mieszamy w dużej
Domowe ciastaGrissini, czyli drożdżowe paluchy to smaczna, zdrowa przekąska. Bez ulepszaczy, spulchniaczy i innych szkodliwych dodatków. Bardzo łatwe do zrobienia nawet przez najmłodszych i ulubione przez wszystkich
dolcevitainmykitchenOstatnio jakoś focimy tylko ciasta, które pieczemy:) Może to i lepiej...ciasta są ok:) Dzisiaj też bardzo dobre drożdżowe;) Składniki; 10 dkg drożdży, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 3/4 szklanki letniego mleka, 4 szklanki mleka Wykonanie krok po kroku KLIKNIJ TUTAJ Wykonanie; W misce układamy warstwowo składniki. Na dno miski rozkruszamy drożdże. Cukier waniliowy(...)drożdże. Następnie wlewamy olej i mleko. Na koniec maka. Taką gotową miskę odstawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu aż drożdże wypłyną na wierzch. Po tym czasie wyrabiamy ciasto. Wkładamy do foremki. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Jak wyrośnie ponad normę /ok. 15 minut/ zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 50 minut
Anioły w kuchni