gustu najpierw przypadła mi nazwa, a później przepis znaleziony u Nigellissimy. Mizza wyglądem przypomina pizzę, ale jak początek nazwy wskazuje - zamiast drożdżowego ciasta mamy mięso mielone. To wyjątkowo proste i bardzo smaczne danie. Porcja idealna dla trzech osób. Albo dla dwóch, a trzeci kawałek schowany do odgrzania na dzień następny. Dla NIEGO, bo to przepis wyjątkowo pieszczący męskie kubki smakowe
bistro mamaDwa lata temu, kiedy zbliżała się Wielkanoc,o blogowaniu nawet nie myślałam, choć swój pierwszy post zamieściłam miesiąc po świętach - w maju. Czytaj więcej »
bistro mamaRabarbar w tym roku mnie omijał. A jak już bardzo chciałam go kupić, to przez dwa dni nie mogłam nigdzie go spotkać. Kupiłam w końcu... w
bistro mamaMiały być pierogi z truskawkami. Nie na obiad, na deser. W dniu przeznaczonym na sprzątanie i wszystkie zaległe zakupy. A te zaległe zakupy to najczęściej buty
bistro mamaNiektóre przepisy muszą odczekać trochę czasu, zanim pojawią się na blogu. Z niektórych jestem niezadowolona, bo zdjęcie nie takie, bo sam przepis do niczego. O niektórych
bistro mamaOmlet był zawsze dla mnie wyzwaniem. Nie boję się sufletów, ciast drożdżowych, klejenia pierogów, ale do omletu ręki nie miałam nigdy. Tak jak i do biszkoptu. Przynajmniej tak uważałam. Dzisiaj już wiem, że warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, a jeśli mamy do wykorzystania w domu porządny sprzęt, przygotowanie omletu pozostaje czystą przyjemnością. Czytaj więcej
bistro mamapuder (początkowo 400 g) i glukozę wsyp do miski. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dodaj aromatu. Wyrób dokładnie masę. ( Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Powinna być elastyczna, delikatnie klejąca i przypominać plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość cienko (3-5 mm) na stolnicy posmarowanej olejem (wałek
Food SquareSójki mazowieckie to nic innego jak duże pieczone bułki, ze smakowitym nadzieniem. Prawdziwa sójka powinna mieć niezbyt grubą, złoto brązową skórkę z ciasta drożdżowego a w środku nie za bardzo zwięzły farsz z kapusty kiszonej, kaszy jaglanej i grzybów. Kształtem powinna przypominać duży pieróg, długości ok. 15 cm, na brzegu wykończony warkoczem albo falbanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza"Nareszcie, po tak długiej zimie przychodzi wiosna. Nawet nie wiecie, jaka byłam zadowolona prowadząc wczoraj samochód po godzinie 18 w okularach przeciwsłonecznych! Aż miło się jechało
Słodkie Przyjemnościprzygotowany z udziałem cukru.Cukier zastąpiłam ksylitolem,najzdrowszym i najsmaczniejszym bodaj zamiennikiem cukru.Dodatek ksylitolu w żaden sposób nie zmienia i nie zaburza,ani smaku,ani konsystencji sernika.I tak jak ciasta drożdżowego z ksylitolem nie nie się upiec (unieczynnia działanie drożdży),to w serniku sprawdzi się idealnie Klasyczny sernik waniliowy wieńczy polewa czekoladowa z krokantem z orzechów laskowych ,mielone orzechy laskowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Okrągła drożdżówka w kształcie ślimaka – szneka – polana lukrem, czyli glancem. Smakołyk pochodzi z Wielkopolski, ale znany oraz lubiany jest „wszem i wobec”. Pamiętam szneki
mojewypiekiinietylkoEhhh jak ja lubię zawijać drożdżowe ciasto z rożnymi nadzieniami!!! tym razem pomysł z dawno nie przeglądanego segregatora pt."Kuchnia bez tajemnic". Zbieraliście??? to początek mojego gotowania i XXI wieku :) zachwycałam się zdjęciami, pomysłami a większość produktów wydawał mi się nie do osiągnięcia. Teraz przeglądam na nowo i znajduje dużo apetycznych propozycji w sam raz do wykorzystania
Dzieje kuchennej Wiewiórybył piękny, słoneczny poranek a w kuchni pachniało drożdżowym ciastem. Dzisiaj upiekłam bułeczki z ciasta takiego jak na brioszkę, w formie ślimaczków nafaszerowanych czekoladą i pistacjami. Przepis z najnowszej, majowej, KUCHNI. Oczywiście bez zastrzeżeń się nie obyło. Dość miło pracuje się z tym ciastem ale jest pioruńsko tłuste. Nie wiem, może takie powinno być. Po upieczeniu bułeczki
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam połączenie ciasta drożdżowego i jagód, kocham jagodzianki a te bułeczki chciałam upiec już dawno. Ślinotok pojawił mi się jak tylko zobaczyłam je w "Kulinarnych wyprawach Jamiego". Czekałam tylko na jagody by je poczynić! Są niebywale delikatne, miękkie, idealnie wilgotne i puszyste a połączenie jagód z pomarańczą zachwyciło mnie zdecydowanie! Seksowne drożdżówki
Dzieje kuchennej WiewióryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny, zawijany makowiec, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku lat Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny
Marta Gotuje