ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:473/1038)

Pomarańczowa chałka pieczona w okrągłej foremce 77

Chałka to drożdżowe pieczywo, które najczęściej przygotowujemy w postaci zaplecionego warkocza. Ta chałka jest również zapleciona, ale trochę inaczej. Dzięki tej technice możemy zaplecione ciasto umieścić w okrągłej foremce. Do chałki dodajemy sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy, jest więc bardzo pomarańczowa. Przestudzoną oprószamy cukrem pudrem, ale możemy zmieszać łyżkę miodu z odrobiną likieru

Tajemnice Smaku
Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami 170

Paluchy drożdżowe z ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał(...)nadziać czym popadnie. Moje pieczywo na imprezach zawsze jest mile widziane. Pozytywna krytyka skłania mnie do wymyślania wciąż nowych przepisów jak ten na paluchy drożdżowe ala pizza . Paluchy drożdżowe Składniki: 350 g pszennej mąki 150 g semoliny 300-350 ml mleka, lekko podgrzanego 1½ łyżeczki soli 3 łyżki pomidorowego przecieru 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy sól i pieprz

codojedzenia
Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami 129

Paluchy drożdżowe z ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał(...)nadziać czym popadnie. Moje pieczywo na imprezach zawsze jest mile widziane. Pozytywna krytyka skłania mnie do wymyślania wciąż nowych przepisów jak ten na paluchy drożdżowe ala pizza . Paluchy drożdżowe Składniki: 350 g pszennej mąki 150 g semoliny 300-350 ml mleka, lekko podgrzanego 1½ łyżeczki soli 3 łyżki pomidorowego przecieru 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy sól i pieprz

codojedzenia
drożdżowa wiśniowa buła 126

Drożdżowa buła z wiśniami Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i  upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania(...)zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem

Miód i pieprz
Wielkanocna babka drożdżowa 304

rodzynek wyrób na gładkie ciasto, aż przestanie się lepić (ok. 15 min) Pod koniec dodaj masło, wyrób do dobrego połączenia Na samym końcu wsyp rodzynki Dobrze wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 30-60 min Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką, kominek wyłóż dokładnie papierem do pieczenia Wyrośnięte ciasto przerób przez kilka minut(...)soku, polej ostudzone ciasto lub posmaruj pędzelkiem Wskazówki: Pamiętaj aby dobrze wyrobić ciasto, dzięki temu będzie lekkie i puszyste. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Za pierwszym razem musi podwoić objętość, za drugim musi być wyraźnie napuszone (o ok. 75 % większe). Nie piecz za długo ciasta, bo zniweczysz wszystkie wcześniejsze wysiłki. Przesuszona babka drożdżowa po prostu nie będzie

Słodki Blog
Jagodzianki, bułka z jagodami 103

Moje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie  i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka - 200 g masła - 2 jajka(...)drożdży, cukru i mąki przygotować zaczyn wg tego przepisu . Do misy przesiać mąkę, dodać 4 łyżki cukru, wlać ciepłe mleko z masłem, wbić jajka i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Jagody dokładnie umyć i delikatnie wysuszyć. Dodać cukier (ja dodałam

CookYourself
Ślimaczki pieczone na kamieniu 44

Wytrawne ślimaczki to drożdżowe wytrawne bułeczki, które często piekę zamiast pizzy. To również świetna przekąska, zwłaszcza, że bułeczki można piec od małych bułeczek do nieco większych. Można je jeść letnie lub na zimno. To idealne bułeczki na piknik. Często je piekę na kolację w weekend. idą jedna za drugą. Zamiast tradycyjnego sosu marinara użyłam pastę z czarnych oliwek, którą przywiozłam(...)oliwek to wspaniałe smarowidło na kanapki z dodatkiem feta i warzyw. W dzisiejszym wypieku wykorzystałam pastę z oliwek na nadzienie do drożdżowych ślimaczków. Drożdżowe ślimaczki to takie bake off. Piekłam bagietki na polishu, a resztę ciasta wykorzystałam do wypieku bułeczek. Z przepisu poniżej możecie upiec 6 rustykalnych bagietek lub 4 bagietki i 16 nadziewanych bułeczek w kształcie ślimaków. Wytrawne ślimaczki

codojedzenia
Pyszne ciasto z budyniem i kruszonką 57

Ciasto pyszne, polecam Przygotowanie kremu budyniowego – mąkę ziemniaczaną, żółtko, z małą ilością mleka wymieszać dokładnie. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier i esencję waniliową, zagotować. Odrobinę gorącego mleka wlać do masy z żółtkiem, wymieszać. Powtórzyć tą czynność jeszcze dwa razy. Następnie powoli wlać wszystko do gotującego mleka i szybko mieszać, ciągle podgrzewając. Masa musi(...)zgęstnieć. ( masa nie jest bardzo sztywna, taki luźniejszy budyń ) Wykonanie ciasta – letnie mleko, cukier( 1 łyżka ),1 łyżka mąki, pokruszone drożdże wymieszać i odstawić wyrośnięcia. Masło roztopić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, lekko ubite jajka, wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto jak każde drożdżowe. Ugniatać ciasto około 10 minut. Ciasto jest dość rzadkie, nie dodawać

Kuchnia Pokoleń
Makowo-migdałowy PAKOWANIEC 91

 To ciasto zawsze robi furorę na świątecznym stole. Ciasto :mąka pszenna 500 g 4 żółtka cukier 100 g /drożdże 60 g /masło lub

Smaczne moje
Drożdżowe ślimaczki z kurczakiem BBQ 120

  Składniki: Ciasto: 10 g świeżych drożdży 220 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu) 120 ml szklanki wody 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1

Qchnia po prostu
Brownie z Buraka z Malinami 215

odpowiedników ciast nie potrafię się przekonać, rzadko wyrastają tak jak klasyczne słodkie wypieki i są dość ciężkie i zbite. To dlatego, że jestem przyzwyczajona do klasycznych leciutkich biszkoptów, ciast ucieranych, drożdżowego czy parzonego ciasta. Wszystkie na mące pszennej, a w tych zdrowych używa się cięższych mąk (kokosowa, orzechowa, jaglana,pełnoziarnista itp.). Ale to brownie naprawdę jest niezłe, to nie tylko

Blondynka Gotuje
Chałka 6 splotów- przepis krok po kroku 147

mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Chłodne masło mieszamy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy do  miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 6 części, z każdej przygotowujemy wałeczek

Czerwona Porzeczka
ciasto drożdżowe z suszonych drożdży ze śliwkami i twarogiem... 116

Składniki: CIASTO: mąka tortowa 450 gram, mleko ciepłe 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, drożdże suche 8 gram/opakowanie

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza z salami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 117

Podstawowe ciasto na pizze  4-5 plastrów salami 1 kulka mozzarelli 6-7 kawałkow suszonego pomidora w oliwie pół pomidora świeżego kilka oliwek czarnych oregano

Gotowanie jest łatwe
pysznie zakręcone drożdżowe ciasto z powidłami, morelami, jabłkami, cynamonem... 153

Składniki: CIASTO: drożdże świeże 30 gram, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 100 gram, mleko ciepłe 150 ml, cukier 8 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka

W Mojej Kuchni Lubię