ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:465/1038)

Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 192

chciało mi się nic robić...tak więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba

Moje domowe kucharzenie
Co zrobić, aby pączki miały białą obwódkę. 117

nasze pączki po usmażeniu miały piękną białą obwódkę trzeba wrzucać je dobrze wyrośnięte na rozgrzany tłuszcz. Należy również pamiętać, aby ciasto drożdżowe przeznaczone na pączki nie było zbyt twarde ( sztywne ) powinno mieć konsystencję rzadszą niż np. na chałki.  Pamiętajmy także o tym, że jeśli chcemy, aby nasze pączki miały białą obwódkę powinniśmy je nadziewać marmoladą dopiero po usmażeniu

Przepisy i porady kulinarne
Fruit pizza with summer fruit 92

łamać Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Źródło

ClauditteMissCooking
Odrywana pizza z kiełbaskami 193

Pizza ta powstała specjalnie dla mojej córeczki, która lubi odrywać małe kawałeczki. Do środka dałam tylko troszkeę pieczarek i sera oraz kiełbaski. Powstały takie mini hot-dogi w puszystym drożdżowym cieście:) składniki: ciasto 375 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 25 g świeżych drożdży duża szczypta soli duża szczypta cukru 200 ml letniej wody 1 łyżka oleju dodatki

Monia miesza i gotuje
Pączki 244

Drożdżowe ciasto, nadziane czekoladą, marmoladą, masą budyniową czy inną na jaką akurat mamy ochotę. O czym mowa? Tak, to domowe pączki.  Przepis na nie dostałam kilka lat temu od sąsiadki. Od tamtej pory nie sięgam po inny przepis, dla mnie ten jest idealny ;)  Pączki są bardzo smaczne, leciutkie jak chmurka, wręcz rozpływające się w ustach, zdecydowanie lepsze

Krakowskie smaki Ani
DUUUŻO RZODKIEWKI 133

startych rzodkiewek. Dodaję śmietanę, majonez i musztardę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wkładam na noc do lodówki, aby smaki się wyostrzyły:) Zjadamy z tradycyjnym w naszym domu Murzynem (ciasto drożdżowe nadziewane białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i szynką - PYCHA!) , pasztetem. Smacznego

KUCHARNIA
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 167

świecie.  Okrągły placek powrócił po kilku latach podczas nadmorskich wakacji z Rodzicami. Mała pizzeria kusiła nie tylko rzadko spotykaną jeszcze wówczas nazwą, ale przede wszystkim cudownym zapachem drożdżowego ciasta i dodatkó w (trzech:). Za jedyne 5 zł mogliśmy zamówić pizzę z pieczarkami lub z szynką. Zamawiałam na przemian.  Grube, wyrośnięte ciasto  wielkości deserowego talerzyka, z niewielką ilością

KUCHARNIA
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 182

wszystko zmienia.  Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci.  Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka wyjadana z drożdżowego ciasta. Jak kawałek ziemi, który jest opowieścią - szumiącym ogrodem pełnym tajemnic i niespodzianek.  Być sobą. Wciąż się tego uczę.  Im więcej umiem, tym bardziej jestem szczęśliwa.  Moje

KUCHARNIA
Bułki żurawinowe 213

szklanki gotowanej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąki mieszamy razem, dodajemy sól, żurawinę i oliwę z oliwek. Następnie dodajemy wystudzone płatki wraz z wodą i na końcu zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Jeśli mocno klei nam się do rąk, można podsypać mąką. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe

Czerwona Porzeczka
Pizza z roszponką i suszonymi pomidorami 136

Pizza! Ubóstwiam odkąd nauczyłam się wymawiać to słowo:) Robiłam ją wiele wiele razy. Początki były różne od wielkiego ciasta drożdżowego, niedopieczonego, za twardego, z drożdżami, bez. Z żółtym serem, z samą cebulą, itd.. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Bułeczki wytrawne z serem i salami 106

Drożdżowe ciasto zawsze pachnie w całym domu, uwielbiam to!. Dzięki oliwie z oliwek bułki dłużej pozostaną świeże i miękkie. Dodatki możecie sami komponować wg. uznania i gustów domowników.  Składniki na 14-15 sztuk: 60 dag mąki pszennej  5 dag świeżych drożdży 1 jajo 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek

Apetyczna babeczka
Chleb jak z duńskiej piekarni 146

rozgrzeje raczej duszę niż ciało, a to ostatnie właśnie rozgrzania się domaga. Odpowiedź jest prosta - trzeba włączyć piekarnik. Żeby nie działał bezproduktywnie, tylko dla kaprysu, najlepiej wypełnić go drożdżowym ciastem, które swym ciepłem zamieni w aromatyczny bochenek, który będzie można, jeszcze ciepły, zjeść na kolację z masłem i ewentualnie odrobiną dżemu. Mam dla Was przepis idealny. Ja co prawda mój

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SAŁATKA Z RZYMSKIEJ SAŁATY 116

sobie dzisiaj zaplanowałam dzień, że ledwo wyrobię się do pracy. Ale co tam, zakupy i pranie zrobione, zupa ugotowana, ciasto drożdżowe w piecu, sałatka do pracy zrobiona :) A tu dopiero południe. Oj długi ten dzisiejszy dzień będzie i jakże intensywny W pracy zapewne też nie odpocznę :( SKŁADNIKI: 1 małą sałata rzymska 1/4 strąka czerwonej papryki 1/4 strąka żółtej papryki

Kuchnia w opałach
Zalewajka mojej babci. 552

Dziś dzień Babci, dlatego przedstawiam Wam dziś przepisy moich ukochanych Babć. 1. Na zalewajkę 2. Rybę w sosie pomidorowym 3. Ciasto drożdżowe     Moim ukochanym Babciom, Babciom mojego syna :) i wszystkim Babciom na świecie składam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości.      Zalewajka Składniki: 200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa słoniny :) ) 250 ml zakwasu na barszcz

Miksturownik
Drożdżówka 326

www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam dużą drożdżówkę z dodatkiem rodzynek i kandyzowanego ananasa. Ciasto wyszło bardzo puszyste i miękkie w środku. Kandyzowany ananas idealnie pasuje do ciast drożdżowych. Drożdżówka wyszła rewelacyjna. Polecam Post Drożdżówka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje