ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:474/1038)

Pyszne ciasto z budyniem i kruszonką 51

Ciasto pyszne, polecam Przygotowanie kremu budyniowego – mąkę ziemniaczaną, żółtko, z małą ilością mleka wymieszać dokładnie. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier i esencję waniliową, zagotować. Odrobinę gorącego mleka wlać do masy z żółtkiem, wymieszać. Powtórzyć tą czynność jeszcze dwa razy. Następnie powoli wlać wszystko do gotującego mleka i szybko mieszać, ciągle podgrzewając. Masa musi(...)zgęstnieć. ( masa nie jest bardzo sztywna, taki luźniejszy budyń ) Wykonanie ciasta – letnie mleko, cukier( 1 łyżka ),1 łyżka mąki, pokruszone drożdże wymieszać i odstawić wyrośnięcia. Masło roztopić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, lekko ubite jajka, wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto jak każde drożdżowe. Ugniatać ciasto około 10 minut. Ciasto jest dość rzadkie, nie dodawać

Kuchnia Pokoleń
Makowo-migdałowy PAKOWANIEC 86

 To ciasto zawsze robi furorę na świątecznym stole. Ciasto :mąka pszenna 500 g 4 żółtka cukier 100 g /drożdże 60 g /masło lub

Smaczne moje
Drożdżowe ślimaczki z kurczakiem BBQ 118

  Składniki: Ciasto: 10 g świeżych drożdży 220 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu) 120 ml szklanki wody 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1

Qchnia po prostu
Brownie z Buraka z Malinami 211

odpowiedników ciast nie potrafię się przekonać, rzadko wyrastają tak jak klasyczne słodkie wypieki i są dość ciężkie i zbite. To dlatego, że jestem przyzwyczajona do klasycznych leciutkich biszkoptów, ciast ucieranych, drożdżowego czy parzonego ciasta. Wszystkie na mące pszennej, a w tych zdrowych używa się cięższych mąk (kokosowa, orzechowa, jaglana,pełnoziarnista itp.). Ale to brownie naprawdę jest niezłe, to nie tylko

Blondynka Gotuje
Chałka 6 splotów- przepis krok po kroku 144

mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Chłodne masło mieszamy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy do  miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 6 części, z każdej przygotowujemy wałeczek

Czerwona Porzeczka
ciasto drożdżowe z suszonych drożdży ze śliwkami i twarogiem... 112

Składniki: CIASTO: mąka tortowa 450 gram, mleko ciepłe 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, drożdże suche 8 gram/opakowanie

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza z salami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 112

Podstawowe ciasto na pizze  4-5 plastrów salami 1 kulka mozzarelli 6-7 kawałkow suszonego pomidora w oliwie pół pomidora świeżego kilka oliwek czarnych oregano

Gotowanie jest łatwe
pysznie zakręcone drożdżowe ciasto z powidłami, morelami, jabłkami, cynamonem... 147

Składniki: CIASTO: drożdże świeże 30 gram, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 100 gram, mleko ciepłe 150 ml, cukier 8 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka

W Mojej Kuchni Lubię
Przepyszne ciasto 226

  Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka, 5 g świeżych drożdży,  1 jajko, szczypta soli, 3 szklanki mąki, 200 – 250 g masła Krem: 1 jajko, szklanka

kulinarnajamka.blogspot.com
Rogaliki zatapiane 307

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę. Po upieczeniu są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wyszło mi baaardzo dużo, małych rogalików. Całą pracę ułatwiła mi forma o nazwie Rogalomania

Marta Gotuje
drożdżówka z jabłkiem prażonym na śniadanie do mleka... 138

łyżeczka cukru, mąki, łyżką mleka i odstawić przykryte na 30 minut w misie robota roztrzepać widelcem jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, mleko ciepłe, palmę stopioną letnią, zaczyn drożdżowy hakiem wyrabiać ciasto z 10 minut i zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na 40 minut - gdy ciasto wyrośnie to przez chwilę w robocie hakiem zamieszać keksówki 20x14 cm posmarować masłem

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowiec bez wyrabiania z owocami 162

Takie ciasto robiłam tu , wtedy składniki pozostawiłam na całą noc co pozwoliło na powolne "dojrzewanie". Tym razem wszystkie składniki dodałam w ciągu dnia i pozostawiłam je

Proste Potrawy
Krucho-drożdżowe rogaliki z kajmakiem i orzechami 168

nadzieję, że wszystko wyszło tak, jak powinno?! Dzisiaj coś drobnego w postaci krucho- drożdżowych rogalików nadzianych kajmakiem i orzechami. Polecam!  Składniki: (na ok. 20-25 sztuk) Ciasto krucho-drożdżowe: 100 g zimnego masła 1 szkl mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego Masa kajmakowo-orzechowa: 140 g masy kajmakowej(...)puszki 50 g posiekanych orzechów włoskich/ ziemnych Dodatkowo: kilka łyżek masy kajmakowej z puszki do wysmarowania rogalików kilka łyżek posiekanych orzechów do dekoracji Przygotowanie: Ciasto krucho-drożdżowe: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować, aż mikser odmówi posłuszeństwa. Wtedy zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę jogurtu lub dosypać mąki. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią

Nastoletnie Wypiekanie
Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą 78

Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą  Dziś zapraszam na nietypowy placek drożdżowy z tuńczykiem, kukurydzą i żółtym serem . To pyszna przekąska na imprezę lub piknik. Taki placek drożdżowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ciasto możecie przygotować z użyciem mleka, wody lub mleka z wodą, ale ciasto na samym mleku jest delikatniejsze i smaczniejsze. Ja lubię takie ciasto przygotowywać(...)kilka chwil mam gotową przekąskę z dowolnymi dodatkami. Placek drożdżowy z tuńczykiem świetnie smakuje z różnymi sosami, na przykład czosnkowym lub pomidorowym. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na spotkania w większym gronie:) Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą, składniki: na blaszkę o wymiarach 25x36 cm: na ciasto: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml: 7 g suchych

Lekcje w kuchni
Marmurkowa drożdżówka 113

wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki 15 dkg cukru pudru 15 dkg margaryny

mecooks
Marmurkowa drożdżówka 114

wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki 15 dkg cukru pudru 15 dkg margaryny

mecooks
Imprezowe parówki w cieście 143

Drożdżowe nie zawsze musi okazać się czasochłonnym wypiekiem. Chcę Wam podać przepis na ciasto, które wymaga jednokrotnego wyrastania, później już tylko wystarczy zawinąć parówki w ciasto, poukładać je w naczyniu i zapiec. Pyszna przekąska gotowa! Potrzebujemy: Ciasto: 350 g mąki typ 00 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 20 g oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania