migdałami. Uwielbiam wypieki z szafranem ! jeśli jeszcze nie próbowaliście piec z szafranem to polecam ten przepis na szafranowe bułeczki nadziewane migdałową masą. Bułeczki są pyszne i bardzo aromatyczne. Typowy drożdżowy wypiek z dodatkiem zmielonego szafranu, który pięknie barwi bułeczki na żółty kolor. Przepis na bułeczki szafranowe jest łatwy, a sam wypiek zachowuje długo świeżość dzięki sporej ilości masła i żółtkom(...)posmarowania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z łyżką cukru, szafranem i odstaw na 10 minut. Do misy miksera wsyp mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, żółtka i zarób gładkie ciasto. Używając miksera użyj haka do ciasta. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach i miksuj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
codojedzeniaRóżyczki z makiem Miękkie i puszyste ciasto z pysznym makowym nadzieniem. Te drożdżowe babeczki nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie wyglądają, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Co prawda ich przygotowanie wymaga trochę pracy, bo każdy „płatek” trzeba osobno zwinąć wraz z nadzieniem, jednak myślę, że warto poświęcić ten czas, aby uzyskać tak ciekawy efekt wizualny
Blog z Apetytempampuchy, parzaki, pyzy drożdżowe, pączki na parze, bułki na parze. Wszystkie oznaczają to samo: pyszne drożdżowe kluseczki gotowane na parze pod przykryciem. Nie mylcie jednak z ciastem - określeniem buchty nazywa się też drożdżowy wypiek. Póki co nie robiłam, więc polecam Wam przepis Pani Doroty z Moje Wypieki . Czytaj całość
Anioszek w kuchniRenata napisała : ....do niej się wraca....ona miała recję. Ta baba to mistrzowski wypiek. Jest wilgotna w środku, powiedziałabym że listkuje się jak croissanty. Jest wytrawna
Moje Małe CzarowanieBliny to bardzo wdzięczne drożdżowe placki z mąki gryczanej, które mimo swej prostoty są dla mnie wykwintnym daniem, jak z restauracji Amaro. ;) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym kupiła gotową mąkę gryczaną. Wydaje mi się bardziej ekonomicznym i mniej miejscochłonnym posiadanie kaszy gryczanej, którą zawsze mogę zmielić na mąkę. W odwrotnym przypadku z mąki nie udałoby mi się zrobić kaszy(...)młynka do kawy. Mąkę gryczaną łączymy z pszenną oraz drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko, cukier jajko, olej kokosowy i sól. Wszystko razem miksujemy mikserem do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy bliny z łyżki stołowej ciasta. Smażymy z obydwu stron. Podajemy od razu z kleksem jogurtu i kawałkiem wędzonego łososia
MamaOskarkaCiastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka Tradycyjne podkarpackie wypieki najczęściej charakteryzuje prostota składników, a jednocześnie doskonały, zrównoważony smak. Do tego typu słodkości poza różnego rodzaju nadziewanymi bułkami drożdżowymi, przekładanymi plackami amoniakowymi, czy miodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka. Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano z posypką(...)posypką, delikatniejsze i kruche. Na Podkarpaciu kruche ciastka zazwyczaj przygotowywano z dodatkiem amoniaku. Jednakże wśród wielu domowych przepisów nie brakuje również receptur na ciastka z ciasta krucho drożdżowego. Z takiego właśnie ciasta gospodynie ze wsi Dębów koło Przeworska przygotowują ciasteczka Kocie oczka. Swoją nazwę ciastka te zawdzięczają niewielkiemu rozmiarowi i formie – małe kółeczka z dziurką, przez którą widać ciemną marmoladę
Trzeci talerzSkładniki na ciasto mąka orkiszowa pełnoziarnista, 370g cukier trzcinowy, 50g jajka, 2szt skórka otarta z jednej cytryny drożdże, 20g mleko, 80ml woda, 60ml masło, 60g Składniki na nadzienie masło, 50g sok wyciśnięty z jednej cytryny cukier trzcinowy, 100g cynamon, 1 łyżka Przygotowanie Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia, dolewamy wodę. Do letniej mieszanki dodajemy rozkruszone drożdże (można dodać suszone(...)cytryny. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, na koniec dodajemy jajka. Mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło na około 1 godzinę. W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowujemy formę, keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Blat posypujemy delikatnie mąką
Gotowanie moimi oczamiSprawdzony przepis na pączki domowe Pączki włoskie bomboloni to bardzo dobre smażone łakocie, które możecie wykonać samodzielnie w domu. Przepis na pączki jest bardzo prosty, choć
MamaOskarkaPrzepyszne bułeczki, które kojarzą mi się z dzieciństwem, choć nie pamiętam, żeby były przygotowywane jakoś wyjątkowo często. Nie mniej, pamiętam jak mama zawiązała na dużym garnku
MamaOskarkaCiąg dalszy wariactwa z masłem orzechowym :) rogaliki się sprawdziły więc postanowiłam ,że wymyślę coś jeszcze..... Trochę trudne to zaplatanie ale obejrzałam kilka razy filmik i się
Wypieki ReneLangosze to fenomenalne smażone placki drożdżowe pochodzące z Węgier. Smak tamtejszych langoszy i zapach, który rozchodzi się na wszystkie strony tak, że nie jesteś w stanie się im oprzeć mimo tego, że nie jest to danie fit (a Ty przecież jesteś ciągle na diecie! :D ) sprawia, że kupujesz go i to najlepiej z dużą porcją śmietany i żółtego sera(...)cebula Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i tłuczone ziemniaki. Traktujemy wszystko blenderem, aby nie pozostały żadne grudki z ziemniaków. Do ziemniaków z mlekiem dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono dosyć luźne, dlatego proponuję wyrabiać je mikserem. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie na dużej szerokiej patelni rozgrzewamy olej, musi mieć około
MamaOskarkaBułeczki oblane roztopionym serem zawsze przemawiały do mnie zza szyby piekarni. Postanowiłam upiec je samodzielnie w domu. Zniknęły bardzo szybko, bo ich smak był wyborny. Polecam
MamaOskarkazmieniać na własne potrzeby, tak była i teraz. Sięgnęłam po przepis z książki „ Domowe Ciasta i Ciasteczka ” i jest to przepis w oryginale na „buchty drożdżowe” ale jak wdać na załączonych fotkach, ciasto świetnie sprawdza się w roli jagodzianek, na które serdecznie zapraszam ;) PS. Jagód około 40 dag W przepisie podane jest aby, formować krążki i aby robić
RAROSSAPuszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to często spotykane ciasto na świątecznym stole. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem. Ciasto jest niezbyt słodkie i zdecydowanie można je podać dzieciom. Sekretem delikatnie wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło(...)masła szczypta soli 3/4 szklanki rodzynek cukier puder do posypania Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować babkę drożdżową? W 1/4 szklanki ciepłego mleka rozmieszać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić, aby podwoiły objętość. Pozostałe mleko zagotować i wymieszać z połową mąki. Gdy masa
Kuchcik gotujeO tych pysznych bułeczkach myślałam już od jakiegoś czasu, ale nie miałam własnego, sprawdzonego przepisu. Przyznam też szczerze, że sama nie miałam głowy do wymyślania czegokolwiek
Ratunku obiad