ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:479/1038)

Drożdżowe pełnoziarniste ciasto do odrywania 132

Składniki na ciasto mąka orkiszowa pełnoziarnista, 370g cukier trzcinowy, 50g jajka, 2szt skórka otarta z jednej cytryny drożdże, 20g mleko, 80ml woda, 60ml masło, 60g Składniki na nadzienie masło, 50g sok wyciśnięty z jednej cytryny cukier trzcinowy, 100g cynamon, 1 łyżka Przygotowanie Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia, dolewamy wodę. Do letniej mieszanki dodajemy rozkruszone drożdże (można dodać suszone(...)cytryny. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, na koniec dodajemy jajka. Mieszamy do połączenia  składników. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło na około 1 godzinę. W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowujemy formę, keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Blat posypujemy delikatnie mąką

Gotowanie moimi oczami
Pączki włoskie bomboloni 116

Sprawdzony przepis na pączki domowe Pączki włoskie bomboloni to bardzo dobre smażone łakocie, które możecie wykonać samodzielnie w domu. Przepis na pączki jest bardzo prosty, choć

MamaOskarka
Parowce z sosem jagodowym. Wygraj blender! 148

Przepyszne bułeczki, które kojarzą mi się z dzieciństwem, choć nie pamiętam, żeby były przygotowywane jakoś wyjątkowo często. Nie mniej, pamiętam jak mama zawiązała na dużym garnku

MamaOskarka
Kwiatek drożdżowy z masłem orzechowym 147

Ciąg dalszy wariactwa z masłem orzechowym :) rogaliki się sprawdziły więc postanowiłam ,że wymyślę coś jeszcze..... Trochę trudne to zaplatanie ale obejrzałam kilka razy filmik i się

Wypieki Rene
Langosze po chłopsku 123

Langosze to fenomenalne smażone placki drożdżowe pochodzące z Węgier. Smak tamtejszych langoszy i zapach, który rozchodzi się na wszystkie strony tak, że nie jesteś w stanie się im oprzeć mimo tego, że nie jest to danie fit (a Ty przecież jesteś ciągle na diecie! :D ) sprawia, że kupujesz go i to najlepiej z dużą porcją śmietany i żółtego sera(...)cebula Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i tłuczone ziemniaki. Traktujemy wszystko blenderem, aby nie pozostały żadne grudki z ziemniaków. Do ziemniaków z mlekiem dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono dosyć luźne, dlatego proponuję wyrabiać je mikserem. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie na dużej szerokiej patelni rozgrzewamy olej, musi mieć około

MamaOskarka
Bułeczki z żółtym serem 150

Bułeczki oblane roztopionym serem zawsze przemawiały do mnie zza szyby piekarni. Postanowiłam upiec je samodzielnie w domu. Zniknęły bardzo szybko, bo ich smak był wyborny. Polecam

MamaOskarka
JAGODZIANKI 172

zmieniać na własne potrzeby, tak była i teraz. Sięgnęłam po przepis z książki „ Domowe Ciasta i Ciasteczka ” i jest to przepis w oryginale na „buchty drożdżowe” ale jak wdać na załączonych fotkach, ciasto świetnie sprawdza się w roli jagodzianek, na które serdecznie zapraszam ;) PS. Jagód około 40 dag W przepisie podane jest aby, formować krążki  i aby robić

RAROSSA
Babka drożdżowa z rodzynkami 123

Puszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to często spotykane ciasto na świątecznym stole. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem. Ciasto jest niezbyt słodkie i zdecydowanie można je podać dzieciom. Sekretem delikatnie wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło(...)masła szczypta soli 3/4 szklanki rodzynek cukier puder do posypania Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować babkę drożdżową? W 1/4 szklanki ciepłego mleka rozmieszać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić, aby podwoiły objętość. Pozostałe mleko zagotować i wymieszać z połową mąki. Gdy masa

Kuchcik gotuje
Cebularze 199

O tych pysznych bułeczkach myślałam już od jakiegoś czasu, ale nie miałam własnego, sprawdzonego przepisu. Przyznam też szczerze, że sama nie miałam głowy do wymyślania czegokolwiek

Ratunku obiad
Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką 121

ciepło, że piana drożdżowa prawie wylała się z miski, a miska gigant no pięknie wszystko wyrosło! Dodajemy w takim razie do masy drożdżowej pozostałe składniki i ugniatamy ok. 10 minut do ładnego i odchodzącego od ręki ciasta. Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Robimy kruszonkę, czyli ugniatamy szybko

Zasmakuj Kuchni
Buchty z borówką i dżemem porzeczkowym 34

Bułeczki drożdżowe, małe, aromatyczne i na dwa kęsy. Zrobimy sobie kawę czy herbatę czy czystek, oderwiemy jedną bułeczkę i zajadamy ze smakiem. Przekonani? robi się prosto

Moje Małe Czarowanie
Inspiracje na Wielkanoc 2021! 95

białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo     Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Święta Wielkanocne już za chwilę, warto więc zaplanować(...)białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo     Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Artykuł Inspiracje na Wielkanoc 2021! pochodzi z serwisu Blog

karmelowy
Puszyste rogale śniadaniowe 89

Puszyste rogale śniadaniowe to pyszny wypiek na każdą porę dnia.Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie. Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam

Pieprzyć z Fantazją
MUFFINKI DROŻDŻOWO -KRUCHE Z DYNIĄ 108

nadzieniem dyniowym z syropem o smaku kakao to coś pysznego, prostego i koniecznie do zrobienia jesienią. Muffinki mają przepiękny kształt, który zachowują również po upieczeniu dzięki specjalnemu przepisowi na ciasto. Są obłędnie dobre i mają cudowny zapach. Do nadzienia używałam Syropu do mleka o smaku kakao od marki Herbapol, nadał pięknej barwy i aromatu! To suplement diety, który świetnie łączy(...)masło zmiksuj blenderem na gładki krem. 3. Mąkę wymieszaj z drożdżami instant, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto robotem planetarnym przy użyciu haka przez 15 minut. 4. Ciasto odstaw na 1 godzinę, ciasto nie wyrasta spektakularnie - pamiętaj to ciasto drożdżowo- kruche nie drożdżowe. 5. Ciasto wyjmij na blat oprószony mąką, rozwałkuj na prostokąt o wymiarach

SMYKWKUCHNI