ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:487/1038)

Maślane rogaliki drożdżowe 125

trzecia. Musiałam wszystko rzucić i ratować co się dało, żeby zrobić jakiekolwiek zdjęcia Ciasto robi się naprawdę prosto. Bez specjalnego wyrabiania czy innych zabiegów. Po zrobieniu, jest dość lepkie, ale takie ma być, więc nie dosypujemy dodatkowo mąki. Podczas wyrastania, uzyska właściwą konsystencję. Drukuj Maślane rogaliki drożdżowe Składniki 50 ml ciepłej wody 1 łyżka suchych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)folią lub ściereczką kuchenną. Pieczemy w 180 stopniach ok 15 min, aż się zezłocą. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/maslane-rogaliki-drozdzowe/ MieszamWGarnku   Artykuł Maślane rogaliki drożdżowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Drożdżowe ciasto z rabarbarem 143

przepis stąd Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 250 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru 100 ml letniego mleka 50 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 świeże jajka  50 ml rumu Na kruszonkę : 50 g zimnego masła 30 g cukru trzcinowego 75 g mąki Przygotowanie(...)powiększy swoją objętość 2-3 razy. Masło rozpuszczamy i zostawiamy, aby przestygło Do misy miksera wsypujemy mąki, cukier, rozczyn drożdżowy, letnie mleko i jajka. Wyrabiamy mikserem 10 minut. Dodajemy rum i masło i wyrabiamy kolejne 10 min Miskę z ciastem przykrywamy mokrą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę – półtorej. W tym czasie robimy kruszonkę. W misce

Proste Potrawy
Szybkie drożdżówki z makiem 120

Szybkie drożdżówki z makiem Puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Drożdżówki są łatwe i dość szybkie w przygotowanie, gdyż dzięki użyciu suchych drożdży nie musimy robić rozczynu.       Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 900g masy makowej z puszki Dodatkowo: białko

Blog z Apetytem
Jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym 89

wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdży. ciasto dokładnie wyrabiamy, w razie konieczności możemy podsypać trochę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Rozwałkowane ciasto przy pomocy wałka przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą(...)smarujemy rozmąconym jajkiem, gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 35 min do momentu aż ciasto się ładnie zrumieni, do suchego patyczka. upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym first appeared on Blog Kulinarny

Blog kulinarny S9.PL
Idealna babka drożdżowa 101

idealną babkę drożdżową. Pięknie rośnie, jest mięciutka i niesamowicie pachnie. Jest doskonała z dżemem czy marmoladą, no i można ja robić nie tylko na święta. Niestety przygotowanie ciasta na babkę drożdżową wymaga cierpliwości i czasu. Jeśli pozwolicie ciastu wyrosnąć, to w efekcie z tej samej ilości ciasta zrobicie nie jedną a dwie babki drożdżowe (w dużej i małej formie). Przepis(...)którym się inspirowałam znalazłam w Palce lizać, niestety jednak był on daleki od ideału, stąd też parę moich poprawek i modyfikacji oryginalnego przepisu. Idealna babka drożdżowa Składniki: 1 szklanka mleka, 50 g świeżych drożdży, 5 żółtek, 75 g cukru (około 3/4 szklanki), 450 -500 g mąki pszennej (około 3 szklanki), 110 g masła, 1 laska wanilii,  3 łyżki kandyzowanej

Pełna Lodówka
Drożdżowa gwiazda. Nie tylko na Święta 153

zmienię, z pewnością będę tęsknić za kolegami. W poniedziałek, przed wyjściem z pracy, Lisbeth pokazała mi gazetę, którą kupiła. Był tam przepis, który wyjątkowo przypadł jej do gustu - drożdżowa gwiazda z nadzieniem żurawinowym. Mmm , pomyślałam, to coś zdecydowanie dla mnie . Później, gdy poszłam się przebrać, w szafce znalazłam ksero rzeczonego przepisu. Na wyjątkowo grzeczne podziękowanie Lisbeth splotła palce i stwierdziła(...)się, że z takim kremem będzie jeszcze lepsza. Przepis na ciasto i sposób jego złożenia pochodzi z Julehefte , nr 46/2017, świątecznego dodatku do Familie Journal . Drożdżowa gwiazda z kremem kakaowo-cynamonowym Składniki: (na ciasto o średnicy 25 cm) 75 g miękkiego masła 450 g mąki pszennej 200 ml letniego mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży krem kakaowo-cynamonowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuchy drożdżowe 88

przepisu. Do misy wsypujemy mąkę, suche drożdże (zaczyn), cukry, dodajemy jajko i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką do połączenia składników – ciasto będzie dosyć rzadkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h, tak aby ciasto na drożdżowe racuchy podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzewamy olej (tak żeby było ok 3 mm oleju). Dwie suche łyżki, maczamy w oleju(...)patelni i nabieramy ciasto z miski. Przekładamy na rozgrzany olej, tworząc okrągłe placuszki (tłuste łyżki spowodują, że będzie nam się lepiej odklejało ciasto). Smażymy na średnim ogniu aż brzegi drożdżowych racuchów się zarumienią. Pamiętajcie, że racuchy urosną, więc należy zachowywać odstęp między racuszkami podczas smażenia. Usmażone racuchy przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

CookYourself
Racuchy drożdżowe 93

zaczyn), cukry, dodajemy jajko i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką do połączenia składników – ciasto będzie dosyć rzadkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h, tak aby ciasto na drożdżowe racuchy podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzewamy olej (tak żeby było ok 3 mm oleju). Dwie suche łyżki, maczamy w oleju z patelni i nabieramy ciasto z miski. Przekładamy(...)rozgrzany olej, tworząc okrągłe placuszki (tłuste łyżki spowodują, że będzie nam się lepiej odklejało ciasto). Smażymy na średnim ogniu aż brzegi drożdżowych racuchów się zarumienią. Pamiętajcie, że racuchy urosną, więc należy zachowywać odstęp między racuszkami podczas smażenia. Usmażone racuchy przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.   Smacznego! Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Czosnkowe bułeczki zapiekane z pulpecikami 150

innego jak przygotować tak pyszne danie! :) Jeżeli Wy również tak samo uwielbiacie każdy z wymienionych przeze mnie składowych tego dania, uwierzcie - Wy musicie tego spróbować.  Potrzebujemy: Drożdżowe bułeczki: 90 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 180 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek LaSelva 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki(...)kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva 150 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozmieszane drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto należy zagniatać do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski.  Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Po czasie wyrastania kroimy nożem na mniejsze kawałki, które

MamaOskarka
Drożdżowe ślimaczki z truskawkami 62

Pyszne, drożdżowe bułeczki w kształcie ślimaczków z truskawkami i lukrem to prosty, słodki i efektowny wypiek. Polukrowane cytrynowym lukrem smakują obłędnie. Puszyste i domowe drożdżówki nie mają sobie równych. Możesz przygotować je z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi. Zamiast lukru sięgnij po kruszonkę lub zwyczajnie przed pieczeniem oprósz je brązowym cukrem. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis(...)czym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 60 minut. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki. Gdy ciasto wyrośnie podsyp je lekko mąką i ponownie krótko wyrób. Rozwałkuj na stolnicy podsypaną mąką na kształt sporego prostokąta. Ułóż na nim równomiernie truskawki zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokrój w plastry

Zasmakuj Kuchni
Kluski, kopytka-praktyczne porady 148

ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski? Tak naprawdę mamy tu dowolność. Może być to drożdżowe czy francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które(...)mąkę. Wymieszać . Uformować wałek. Pokroić na cienkie małe kluseczki. Wodę zagotować z olejem i solą. Wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia. Odcedzić. Podawać z bułką tartą i cukrem. Podstawowe ciasto na pyzy drożdżowe: Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 15 g drożdży 2 jajka 2 łyżki masła Drożdże rozkruszyć z połową letniego mleka i połową mąki. Poczekać aż urosną. Następnie

Ciasta z tradycjami
Focaccia z serem feta i oliwkami 172

Masz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem. Jakie dodatki pasują do focacci ? Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci(...)placek grubości około 2 cm. Najlepiej przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągać,aż uzyska pożądany kształt i grubość. Placek drożdżowym posypać ziołami, następnie ułożyć oliwki, wciskając je nieco w ciasto. Na koniec na cciasto rozsypać pokruszony ser feta. Focaccię piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
13 przepisów z wykorzystaniem drożdży 146

Drożdże muszą być u mnie w domu, przynajmniej w weekendy. Wtedy zamykam się w kuchni  i piekę coś pysznego, drożdżowego i aromatycznego. Ciasto na pizzę Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Mini

Moja smaczna kuchnia
Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami 254

Prosto, smacznie…i aromatycznie za sprawą powideł śliwkowych z dodatkiem cynamonu. No i do tego pyszna kruszonka z… siekanych orzechów laskowych. Zamiast mleka krowiego do przygotowania ciasta na drożdżowe bułeczki wykorzystałam domowe mleko owsiane, Polecam też inne przepisy na bułeczki drożdżowe wytrawne: bułeczki z rukolą i serem bułeczki drożdżowe z ajwarem Składniki na 10 bułeczek: 2,5 szkl(...)robota. Masło rozpuszczamy w rondelku, wlewamy mleko owsiane aby zmniejszyć temperaturę rozpuszczonego masła. Wlewamy płynne składniki do ubitego z cukrem jajka, Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota, dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chałka z zieloną herbatą matcha i makiem 70

Bardzo lubię drożdżowe wypieki  przygotowane  na zaczynie poolish. Co to jest zaczyn Poolish? Dla przypomnienia, termin pochodzi z języka francuskiego, a nawiązuje do technik opracowanych przez…  polskich piekarzy.  Zaczyn ten to fermentowana przez 6  – 12 godzin mąka z wodą i drożdżami,  następnie dodawana do końcowego wyrabiania ciasta.  Taki długi czas fermentacji(...)pierwszym zbiorze. Bardzo drobno zmielona (konsystencja pudru), tradycyjnie służąca do rytualnego picia podczas japońskiej ceremonii chanoyu, oraz do przyrządzania wykwintnych napojów, deserów, sosów i słodyczy np. lodów, ciasta biszkoptowego lub drożdżowego. Dobrej jakości herbatę matcha możemy zakupić w herbaciarniach, w większych sklepach lub w sieci m.in. w Kuchnie Świata

Tajemnice Smaku