Babka drożdżowa z masą makową to po prostu rolada makowa (makowiec), ale w takiej formie prezentuje się bardzo ciekawie. Przy okazji
Kolorowy PrzepisownikSKŁADNIKI: CIASTO: • 600 g mąki • 50 g drożdży • 3/4 szklanki mleka • 2 jajka • 1 żółtko (białko zostawić do posmarowanie ciasta) • 100 g margaryny • 1/2 szklanki cukru
KUCHNIA POLSKASkładniki: ciasto: 50 dkg mąki 2 szklanki wody 4 dkg drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
czarrna od kuchnidrożdże, łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewany mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, zaczyn drożdżowy , resztę mleka a na końcu roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie co ciasto nam będzie rosło robimy nadzienie z sera
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki ciasto: 300g mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1-2 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli po 1/2 łyżeczki
czarrna od kuchniSzybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis
vaniliowoczekoladowaLato w pełni, korzystajmy więc z uroków lata i przygotowujmy pyszne ciasta z owocami sezonowymi. Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto krucho- drożdżowe z morelami i nektarynką. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Ciasto: 550g mąki, 250g margaryny, 4 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 jajko, 3 żółtka, 30g drożdży, 3 łyżki śmietany 30%, 2 łyżeczki proszku
Tradycyjna kuchnia KasiNa koniec sezonu truskawkowego polecam ciasto, boskie ciasto z blogu "Z cukrem pudrem" Składniki; 100 gramów świeżych drożdży 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej 4
Anioły w kuchniLekkie, puszyste i bardzo cytrynowe ciasto. Niezbyt pracochłonne, wystarczy zagnieść ciasto i prawie gotowe ;) Pięknie pachnie, długo zachowuje świeżość, ale najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Ciężko poprzestać
Domowa cukiernia Ewychyba najczęściej wypowiadane przeze mnie stwierdzenie :P Przyszła więc chęć na brokuła, tylko co dalej? Z dalszych rozmyślań o owym brokule wyszedł warkocz drożdżowy z pysznym, brokułowym nadzieniem :) Przede wszystkim, chciałam pochwalić ciasto, bo jest świetne. Puszyste w środku, z wierzchu chrupiące. Nadaje się do różnych nadziewanych wypieków. Z czystym sercem POLECAM! :) Z podanej porcji powstały dwa takie warkocze. Składniki
Czerwona PorzeczkaMiały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :) Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami. Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka
Walijskie Pichcenielekko solimy. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jedno jajko, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy
Kulinarne przygody Gatitymleka. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, spirytus oraz ciepłe mleko. Wyrabiaj aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podziel na kilka części(...)Rozwałkowane ciasto powinno być cienkie. Każdy placek pokrój w prostokąty o długości ok 7 cm i szerokości ok. 3 – 4 cm (oczywiście wielkość możesz sobie ustalić dowolnie). Każdy prostokąt natnij na środku i przełóż jeden koniec przez wycięty otwór. Gotowe faworki smaż na bardzo gorącym oleju na złoty kolor. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Faworki drożdżowe pochodzi
365 dni dookoła kuchniJeszcze jedna wersja babki drożdżowej, tym razem parzonej. Pyszna, meeega puszysta, chyba jeszcze smaczniejsza niż poprzednia (w mojej ocenie), w tej są wyczuwalne bardziej drożdże (uwielbiam ten smak!) Przepis z mojego starego kajetu. Składniki na dość dużą formę lub dwie mniejsze, moja okazała sie troszkę mała (kiedyś miałam większą ale już się wysłużyła), w tej wyrosła troszkę za wysoko(...)250g mąki sparzyć wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy lekko przestygnie (nie będzie już parzyło), rozkruszyć w to drożdże i całość dokładnie wymieszać. Odstawić i pozwolić ciastu lekko się napuszyć. W misce ubić żółtka ze szczyptą soli i pudrem na puszystą masę. Dodać je razem z resztą mąki do zaczynu i wyrobić tak, by ciasto odstawało
Smaczne Zdrowe