ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:498/1072)

Chleb ziołowy ze szczypiorkiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami 156

się przepisem z Magazynu Kuchnia , modyfikując dodatki pod swój smak. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH):  400g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych   250ml mleka   30g świeżych drożdży   1 łyżeczka cukru   1 łyżeczka soli - czubata   50g masła - rozpuścić po 1 łyżce świeżych ziół - drobno posiekanych, u mnie bazylia(...)pilnować, gdyż drożdże kipią ;)   Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, roztopione masło oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miske z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
ZAWIJANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM 88

Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione nadzieniem serowym a na wierzchu polane cytrynowym lukrem. Aromatyczne, puszyste i nie za słodkie, dzięki przełamaniu smaku cytrynowym lukrem. Taka serowa bułeczka to doskonała przekąska podczas przerwy w szkole, w pracy, a także można zabrać ją ze sobą na spacer czy piknik. Prawdę mówiąc to serowe drożdżówki przypominają mi dzieciństwo, sklepiki szkolne... jednak nic nie zastąpi(...)prawdziwą wanilią. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić. Ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową. Jeden dłuższy bok ciasta nałożyć na środek ciasta, tak samo postąpić z drugim bokiem (patrz zdjęcie poniżej). Nożem pokroić paski ciasta nie szersze jak 5-6 cm. Każdy kawałek drożdżowy okręcić jeden raz. Tak przygotowane ciastka

Zrób to smacznie
Drożdżowy wieniec Wielkanocny 162

Święta coraz bliżej więc jesteśmy zabiegani, początkami i nadchodzącą wiosną. Propozycja na szybkie Wielkanocne ciasto jest bardzo prosta i mam nadzieję efektowna. Składniki: 750

Niezły Młynek
Idealne ciasto na pizze 2049

Robiłam już wiele różnych ciast do pizzy, jednak od jakiegoś czasu w moim domu króluje właśnie to :). Jest mięciutkie a zarazem chrupiące i świetnie smakuje z

Niezły Młynek
Pączki babuni 103

chłopcem! Pączki robi się rewelacyjnie, ciasto po wyrobieniu bardzo szybko i ładnie rośnie, paczki są puszyste, nie gumowate, delikatne i lekkie. Mi osobiście bardziej smakują te niż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki(...)podgrzać do temp 30-35 st. wymieszać do rozpuszczenia się cukru rózgą kuchenną. Jajka przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże dodać około 400 gr mąki. Wyrabiać długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i błyszczące podsypując mąką w razie konieczności. Ja podczas wyrabiania dodałam 2/3 szklanki mąki. Pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło, wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia

moj przepis na
Pączki babuni 87

chłopcem! Pączki robi się rewelacyjnie, ciasto po wyrobieniu bardzo szybko i ładnie rośnie, paczki są puszyste, nie gumowate, delikatne i lekkie. Mi osobiście bardziej smakują te niż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki(...)podgrzać do temp 30-35 st. wymieszać do rozpuszczenia się cukru rózgą kuchenną. Jajka przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże dodać około 400 gr mąki. Wyrabiać długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i błyszczące podsypując mąką w razie konieczności. Ja podczas wyrabiania dodałam 2/3 szklanki mąki. Pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło, wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia

moj przepis na
ODRYWANY CHLEBEK Z DŻEMEM Z ROKITNIKA 164

Odrywany chlebek to moja kolejna propozycja śniadaniowa na słodko. Chlebek smakuje fantastycznie na ciepło. Jest miękki i puszysty, a dodatek prozdrowotnego dżemu z rokitnika dodatkowo wspomaga

Pieguskowa Kuchnia
Pączki babuni 196

lekkie. Mi osobiście bardziej smakują te niż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='około 610 gr mąki tortowej(...)podgrzać do temp 30-35 st. wymieszać do rozpuszczenia się cukru rózgą kuchenną. Jajka przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże dodać około 400 gr mąki. Wyrabiać długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i błyszczące podsypując mąką w razie konieczności. Ja podczas wyrabiania dodałam 2/3 szklanki mąki. Pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło, wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia

moj przepis na
Kruszonka 90

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruszonka to świetny dodatek do wielu ciast, wypieków drożdżowych, czy deserów. Kruszonka to nic innego jak grudki ciasta, o różnych wymiarach, które po upieczeniu smakują naprawdę świetnie. Można ją przygotować w bardzo łatwy sposób, a potrafi odmienić smak każdego wypieku. Do przygotowania kruszonki potrzebujemy kilku podstawowych składników, takich jak masło, mąka oraz cukier. Ważny jest fakt

Przepiski.pl
Paszteciki z soczewicą i grzybami 169

Składniki: ciasto: 300 g mąki 1 jajko 30 g masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz: 200 g soczewicy

czarrna od kuchni
Paszteciki z grzybami 230

Składniki: ciasto: 300 g mąki 1 jajko 30 g masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 słoik farszu grzybowego

czarrna od kuchni
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 144

również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie! Na ciasto: 600 g mąki pszennej + do podsypywania 250 ml mleka 100 g masła 30 g świeżych drożdży 2 jajka

Krylowa Kuchnia
Paszteciki z soczewicą i grzybami 205

Składniki: ciasto: 300 g mąki 1 jajko 30 g masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz: 200 g soczewicy

czarrna od kuchni