ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:504/1038)

Pizza na cieniutkim spodzie 169

  Z karczochami i szparagami Składniki: ciasto (na pizzę o średnicy 30 cm): 1,5 szklanki mąki 3 dkg drożdży 3 łyżki oleju 1/2 szklanki ciepłej

czarrna od kuchni
JAGODZIANKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 260

    Ulubione jagodzianki moich dzieci. Przepyszne ciasto, bardzo maślane, wilgotne (a, o to przecież chodzi), długo zachowujące świeżość. Bardzo lubię drożdżówki, które na drugi dzień

Smaczne Zdrowe
Brioszka (brioche) 128

Brioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc

Mama Gotuje
Drożdżowy placek z dynią 129

Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska - tradycyjne potrawy" Składniki : 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki utartej dyni- moja była bardzo sucha szklanka mleka 3

Proste Potrawy
Jagodzianka na pocieszenie 168

borówek Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Jajka roztrzepujemy trzepaczką i dodajemy do drożdży. Następnie wsypujemy do zaczynu drożdżowego cukier i olej. Wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z szczyptą soli i wyrabiamy ciasto, odpowiednim robotem kuchennym a jeśli nie mamy to ręcznie. Gotowe ciasto będzie sprężyste i będzie odrywać się od krawędzi naczynia. Tak przygotowane

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jagodzianki 303

Sezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek: 3 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier(...)wyrośnięcia. W rondelku roztopić masło i ostudzić. Do miski z drożdżami dodać resztę mąki i cukru, jajka, szczyptę soli i roztopione masło. Dokładnie wymieszać i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do boków miski. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podsypując mąką

Oryginalny smak
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 236

troszkę zdrowszą wersję. Mąkę pszenną zamieniłam na białą orkiszową , zamiast zwykłego pudru dałam mielony ksylitol oraz puder trzcinowy. Zawsze to trochę zdrowiej. A skoro nie umiemy sobie odmówić drożdżowego przysmaku, trzeba go po prostu dostosować do naszych potrzeb. Może i baba będzie mniej puszysta, ale dla mnie i tak będzie najlepsza na świecie- bo zdrowsza. Składniki na dwie mniejsze foremki(...)250ml mleka - szczypta soli Wrzącym mlekiem zaparzyć 275g mąki (zawartość jednej miski), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie rozkruszyć drożdże i dokładnie wmieszać je w przestudzone (letnie) zaparzone ciasto. Miskę przykryć i odstawić pod przykryciem do lekkiego napuszenia, ok.30 minut. W misce ubić żółtka z ksylitolem i pudrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać je wraz z pozostałą mąką

Smaczne Zdrowe
Małe drożdżówki z makiem 148

stanowiące znacznie lepszą alternatywę od kupnych bułek drożdżowych :-) Lepszą, bo robimy wszystko sami, zatem dokładnie wiemy, co jest w środku, a czego nie ma, np. różnych spulchniaczy. I oczywiście pomijam satysfakcję z samodzielnego wykonania ładnych bułeczek :) SKŁADNIKI: rozczyn: - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 3 szklanki mąki - ok. 1/4 szklanki cukru (może

Wielopokoleniowo
Pączki – delikatne i puszyste 154

podsypania 15g świeżych drożdży 2 małe jajka 50 g roztopionego masła 125 ml letniego mleka 1-2 łyżki alkoholu (spirytus/ rum, etc) 40g cukru z wanilią (jeśli chcecie, żeby ciasto było bardzo słodkie, możecie dać więcej, ale pamiętajcie, że pączki lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem) szczypta soli olej lub smalec do smażenia ulubione nadzienie Wykonanie: W niewielkim naczyniu rozpuścić drożdże(...)łyżki mąki i dokładnie rozmieszać. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (do pół godziny) przykryte ściereczką. Gdy rozczyn drożdżowy będzie gotowy, wymieszać resztę mąki z jajkami, resztą mleka i cukru. Wyrobić, dodać gotowy rozczyn, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki (właśnie dlatego pączki są mięciutkie i puszyste). Wyrobione ciasto najlepiej

Pociąg Do Kuchni
Sezonowo z rabarbarem 89

rabarbarowe . Nie pierwszy raz piekłam galette z rabarbarem . Rabarbar ma to do siebie, że można go łączyć z owocami. Świetnie pasuje a malinami lub agrestem zarówno w kruchym cieście jak i drożdżowym. Rabarbarowa drożdżówka to klasyczny przepis z rabarbarem. Drożdżówka z owocami to mój letni faworyt. To ciasto mogę jeść począwszy od śniadanie po kolację, no bo kto nie lubi(...)drożdżowego z rabarbarem? Zresztą podobnie jest z galette… Galette to kruche ciasto zwane tartą w rustykalnej postaci. Oczywiście z kruchego ciasta można upiec elegancko wyrównaną tartę ale galette w smaku niczego nie brakuje. Lubicie wypieki z rabarbarem to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Galette jest łatwy, prosty i można go zrobić również z innymi sezonowymi owocami. Przepis z rabarbarem

codojedzenia
Drożdżowe jajka wielkanocne – wytrawne 130

szczypiorku 1 jajko do posmarowania ciasta Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, sól i mieszamy do rozpuszczenia. W wysokiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, wodą oraz rozczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia

Gotowanie i blogowanie
Cynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami ;-) 148

Cynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami. Późnym popołudniem upiekłam tego zabawnego drożdżowca z cynamonem i zanim wystygł, zniknęła jego większa część, aż mnie korci, żeby napisać: większa połowa. Rodzinka beztrosko stwierdziła, że przecież mogę jeszcze raz upiec. Naturalnie, że mogę i pewnie tak zrobię, bo ciasto mi się spodobało. Wygląda bardzo dekoracyjnie, a sposób wykonania jest

dolcevitainmykitchen
Racuchy drożdżowe 128

cukier, dobrze rozmieszać. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką – do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30-40 minut (przykryć wilgotną ściereczką, postawić w ciepłym miejscu). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli robicie racuchy z jabłkami, w czasie gdy ciasto rośnie, obrać jabłka i pokroić(...)ciasto w czasie smażenia zwiększa objętość. Ogień nie może być zbyt duży, bo racuchy się z wierzchu przypalą, a w środku będą surowe. Usmażone racuchy odkładamy na papierowy ręcznik, żeby oddały tłuszcz (dlatego też olej musi być dobrze rozgrzany, ale smażymy je na niewielkim ogniu). Olej w trakcie smażenia, w razie potrzeby, dolewamy pamiętając o odpowiedniej temperaturze. Racuchy drożdżowe najlepsze

Pociąg Do Kuchni
Bułeczki z Rokietnicy – kuchnia podkarpacka 123

Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka Bułeczki z Rokietnicy to nietypowy wypiek. Choć wyglądem przypominają pieczywo drożdżowe, są to wytrawne bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego. Charakterystyczny smak nadaje im kiełbasa i czerwona cebula, które pokrojone w kosteczkę miesza się z ciastem. Kropkę nad „i” stanowi majeranek, którym pospane są bułeczki. Przepis na ten regionalny przysmak pochodzi z miejscowości Rokietnica, położonej pomiędzy

Trzeci talerz
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 139

Tarta wytrawna to danie uniwersalne, które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną.  Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania