Racucho-pączki 102Te doskonałe i pyszne racucho-pączki są z dodatkiem twarogu i jabłek. Są proste w przygotowaniu, smaży się je jak pączki, więc to fantastyczna propozycja na
Słodki sentyment
Rogale mleczne 137Przepis na rogale mleczne inspirowany jest w dużej mierze przepisem z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” . Bardzo fajna lektura dla wszystkich, którzy chcą wypiekać chleb
Słodki sentyment
Chleb z gara 119Chyba najbardziej popularny przepis na chleb , czyli chleb z gara. Świetnie rośnie, jest pyszny, łatwy i uda się każdemu. Składniki: 800 g mąki pszennej chlebowej (typ
Słodki sentyment
Chleb orkiszowy 136Prosty chleb orkiszowy na drożdżach to kolejna “ niesłodka ” propozycja dla amatorów domowego pieczywa. Chrupiąca skórka, wspaniały smak… Propozycja nie do odrzucenia Składniki: 4 dag
Słodki sentyment
Pączki luksusowe 130Jest Tłusty Czwartek – muszą być pączki. Nieodwołalnie Przepis na pączki luksusowe (świetna nazwa swoją drogą) pochodzi z książki kucharskiej, którą ostatnio sprezentowała mi mama. Książka jest
Słodki sentyment
Bułeczka czosnkowa 129Taka idealna propozycja na piknik, grilla, kolację, do podgryzienia Bułeczka czosnkowa jest bardzo delikatna i smakowita. Prosty przepis, który nie wymaga zbyt wiele zaangażowania. Składniki: 2
Słodki sentyment
Chałka 137Chałka to zdecydowanie wspomnienie z dzieciństwa i obiekt pożądania, kiedy przechodzi się obok piekarni Należy ponoć do wypieków, który mają przynosić szczęście. Dlatego w niektórych państwach
Słodki sentyment
Chałka 171Chałka – Nowa, bardzo smaczna, lekko słodka bułka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Chałka wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje posmarowana masłem z odrobiną
Mała Cukierenka
Drożdżowa chałka. 146ubiegłego? nikt tego nie wie... i może lepiej, wtedy życie byłoby nudne! Dziś zapraszam Was na chałkę, zwykłą drożdżową, szybką i smaczną. Splot może być każdy, taki jaki kto umie.. A zatem, zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży ok 1 szkl. mleka
Radość kipiąca uśmiechem.
''Makowy kwiat'' Wieniec w czerwonym lukrze 123Idealny na świąteczny stół. Duży rodzinny rozmiar zaspokoi apetyt wszystkich domowników. Ciasto : mąka pszenna 300 g mąka orkiszowa 200 g drożdże 25 g
Smaczne moje
smaczne, łatwe "leniwe" ciasto drożdżowe z owocami z kompotu,kruszonką... 323Składniki: wg podanej kolejności dodawać składniki, temperatura pokojowa w tym mleko: ciasto: drożdże świeże 10 dag pokruszone, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki roztrzepane widelcem, mleko
W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsze Rogale Marcińskie 228Najlepsze Rogale Marcińskie – Zapraszam na pyszne, chrupiące Rogale Marcińskie z ciasta półfrancuskiego. Cudownie pachną, są z dużą ilością masła, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna
Mała Cukierenka
PLACEK DROŻDŻOWY. Z DYNIĄ, JAGODAMI GOJI I KRUSZONKĄ 224Dzisiejszą drożdżówkę postanowiłam uświetnić tegorocznym pureee z dyni. Nadała ona mojemu ciastu pięknego, lekko pomarańczowego smaku oraz wilgotności. Zamiast tradycyjnych rodzynek dodałam jagody goji. Świetnie
Walijskie Pichcenie
Drożdżowy warkocz z malinami wg Aleex (TM5) 249sporo. W przerwach między jedną książką a drugą przygotowywałam w kuchni pyszności z wykorzystaniem letnich owoców. Jedną z nich był drożdżowy warkocz z malinami i kruszonką: pyszny, pachnący, cudowny do kawy lub herbaty. To co? Skusicie się? Składniki: Ciasto: • 250 g mleka 3,2 % • 50 g świeżych drożdży • 100 g cukru • 560 g mąki pszennej • 1 jajko • 1 żółtko
W mojej kuchni
Finally my own bread rolls!! 210bardzo dawna. Dużym wyzwaniem jest odnalezienie dobrego połączenia smaków oraz ilości, aby powstał bezglutenowy, bez laktozowy, ale również bez drożdżowy przepis. Wiele przepisów za mną, niestety w większości nieudanych. Robiłam zakwasy, ale mimo iż one pięknie wyrastały, ciasto nie chciało być pyszne. Jednak ostatnio natrafiłam na przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Zrobiłam już trzy wersje(...)pieczenia. Wszystkie składniki suche mieszamy razem w misce, najlepiej trzepaczka. Następnie dodajemy składniki mokre ocet, jajka a następnie stopniowo wrzącą wodę. Mieszamy składniki. Uzyskają powoli konsystencję gęstego ciasta (przypomina drożdżowe). Dobrze mieszamy pompując powietrze do wnętrza. Następnie formujemy, podsypując mąką gryczaną kulki i wykładamy na formie do pieczenia. Powinno nam wyjść 4-5 bułeczek wielkości kajzerki. Piecz 50 min. Gotowe
Lajtkraft food intolerance