ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:509/1038)

Wianuszek z owocowym nadzieniem 68

Jednak stare przysłowia się sprawdzają – że w marcu jak w garncu itd. Za oknem raz słońce, raz deszcz. Raz ciepło, raz śnieg. Przez to wszystko naszły

Słodki sentyment
Dlaczego ciasto rośnie? 78

Zdecydowanie, nie jest to metoda dla zapracowanych, ponieważ ciasto musi wyrosnąć, co może trwać ok. godziny. Następnie należy je ugnieść, co również powinno trwać długo. Kolejną wadą jest drożdżowy aromat ciasta, doskonale komponuję się on z np. owocami ale w niektórych przypadkach może okazać się zbędny. W takich przypadkach zbawienna okazuje się chemiczna technika spulchniania ciasta. Technika chemiczna – proszek

SmartBake.pl
Szpinaczki, czyli pyszne ciasteczka! 124

przekonał się do szpinaku… A to – uwierzcie – musi coś znaczyć:) Przepis ukradłam (i nieco zmodyfikowałam) z książki Z.Prokopczuka pt. "Drożdżowe bułeczki i rogaliki".  Składniki (mi wystarczyło na 30 sztuk, ale to oczywiście zależy od wielkości ciastek i grubości wałkowania ciasta): Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej graham 200 g mąki pszennej typ 650 200 ml ciepłej

Powiedz dietom nie
Gwiazda drożdżowa z cynamonem 287

Cześć! Mam dla Was inspirację na świąteczne ciasto. Gwiazda drożdżowa prezentuje się pięknie i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Możecie zrobić nadzienie cynamonowe lub z makowe. Każda wersja będzie przepyszna! Jeśli zostanie Wam trochę ciasta – zróbcie z nich bułeczki na śniadanie. Wystarczy z resztek ciasta uformować kule, odstawić je do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec. Smacznego(...)Przykryj drugim okręgiem ciasta, posmaruj masłem oraz cynamonowym cukrem. Przykryj trzecim okręgiem ciasta, ponownie posmaruj. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i lekko dociśnij. Na środku ciasta odciśnij szklanką mały okrąg. Ciasto pokrój na 16 części – nie docinając go do środka. Każdy kawałek przekręć 2 razy parami na zmianę tzn jeden z sąsiadujących kawałków przekręć 2 razy w lewo, drugi

Moja pasja smaku
Sześć makowców Babci Anielki 215

farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g świeżych drożdży łyżeczka soli ew. kilka łyżek mleka +1 jajko do smarowania Farsz: 700 - 800g niebieskiego(...)dodajemy na przemian przesianą mąkę oraz ostudzone masło i sól. Następnie masę tę dobrze łączymy ze śmietanowo-drożdżowym zaczynem. Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie folią spożywczą. Naczynie z ciastem odstawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Porzeczanki drożdżowe z mascarpone . 200

czarne   ,wg mnie najbardziej aromatyczne i uniwersalne. Oczywiście mowa o porzeczkach . Już troszkę ich przetworzyłam na pyszny dżem , a z pozostałej garstki powstałe te oto drożdżowe bułeczki. Ciasto z dodatkiem tłustego serka mascarpone jest miękkie i bardzo puszyste. Składniki : 3,5 szklanki mąki  0,5 szklanki cukru + 1 łyżka 50 g świeżych drożdży 150 ml mleka(...)łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawic do wyrośnięcia . Do miski wsypać pozostałą mąkę , wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , wlać do mąki , dołożyć serek i wyrabiać haczykami miksera ok 2 min. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat i ponownie zagnieść , Gdyby ciasto było za rzadkie mozna dodać

Malinowa Kawiarenka
Proste drożdżówki z malinami i kruszonką 167

Niesamowicie puszyste drożdżówki z malinami i kruszonką ❤️  Przepis jest bardzo prosty, ale jak to drożdżowe - dość czasochłonny. Jednak uważam, że warto. Są naprawdę OBŁĘDNIE dobre!  Składniki na 10 duuużych drożdżówek: 550 g mąki typ 560-750 (u mnie orkiszowa) 50 g cukru/ksylitolu/erytrolu (jednak minimalnie 1 łyżeczka to musi być cukier aby drożdże zaczęły pracować) 40 g drożdży(...)łyżeczką cukru. Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia i mieszamy z odrobiną mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z mąki, rozczynu, reszty słodzidła, jajek, ciepłego mleka i roztopionego masła. Ciasto ma być gładkie i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest taka potrzeba należy dać więcej mąki lub ciepłego

Czarnawisienka
Pizza – ciasto na pizzę 74

Pewnie każdy ma swój pomysł na ciasto na pizzę. Ten, z którego korzystam dostałam od koleżanki kilkanaście lat temu. Ciasto niczym nie różni się od tego

Pieprzyć z Fantazją
Wielkanocna babka drożdżowa Tomasza Dekera 181

Kilka dni temu znalazłam przepis w gazecie"palce lizać:" na wielkanocną babkę drożdżową Tomasza Dekera, którą przygotowałam w zaciszu kuchennym. Babka drożdżowa w smaku jest wyjątkowa

Kulinarne pyszności Molki
Drożdżowe kaczuszki z karmelem. 117

Dziś Wielki Czwartek... Nastrój świąt już coraz bliżej. Od jutra zaczynam piec ciasta... Takie kaczuszki myślę przypadną do gustu nie tylko dzieciakom ale i dorosłym. Upieczcie

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza 238

Pyszna pizza w domu? Nic prostszego. Od długiego czasu poszukiwałam dobrego przepisu na ciasto. I oto jest one. Chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Idealna

Malinowe Pocałunki
Drożdżowe bułeczki z serem 160

serowe nadaje całej drożdżówce jeszcze lepszego smaku. Zapraszam wszystkich miłośników drożdżówek na pyszne drożdżowe bułeczki z serem. To nasze ulubione bułeczki z dodatkiem twarogu, które są bardzo smaczne a dodatkowo łatwe w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! PRZEPIS NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z SEREM Składniki CIASTO 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych  3/4 szklanki mleka(...)składniki na ciasto i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1h by podwoiło objętość. Ser zamieszać z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym tworząc nadzienie. Ciasto rozwałkować na długi i cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra. Wykrawać prostokąty, bliżej krótszego boku umieścić sporą łyżeczkę nadzienia. Złożyć jak pieroga, pozostawiając jednak kawałek wolnego ciasta z przodu. Wystające ciasto pokroić na paseczki

Alle Dobre!
Karnawałowe kule jak chrust 39

Bardzo smaczne, chrupiące kule drożdżowe w przepysznym syropie różanym z malwą. Dzieci uwielbiają ,starsi uwielbiają, liczę że i Wy zakochacie się w tych chrustowych ciastkach. Składniki Ciasto mąka pszenna 350 g drożdże suszone instant 3,5 g letnie mleko ok. 160-170 ml olej 20 ml drobny cukier 1 łyżeczka sól ok. 1/2 łyżeczki 1 jajko Syrop cukier

Smaczne moje
Drożdżowe warkoczyki na ostatki 178

alternatywę na ostatkowe pączki.... Choć bez nadzienia, są równie pyszne, mięciutkie i bardzo puszyste. Najlepsze w dniu pieczenia. Drożdżowe warkoczyki na ostatki Składniki na około 24 warkoczyki:  200 g mąki chlebowej 250 g mąki manitoba, lub innej mocnej mąki, aby ciasto na warkoczyki się nie porwało. 70 g cukru 4 żółtka 1 całe jajko 20 g świeżych drożdży

Mia Cucina Sofieta