Ostatnio jakoś często korzystam z jej przepisów. Jak zwykle, przystosowałam je do mojej diety i zrobiłam je z mąki pełnoziarniste z dodatkiem dżemu śliwkowego na fruktozie. Moje krucho drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, przepis(...)śmietany kwaśnej szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Rozpuścić drożdże z cukrem i śmietaną. Mąkę wyspać na stolnice dodać roztopione drożdże i margarynę. Ze składników należy wyroić gładkie ciasto i włożyć je na 30 minut do lodówki. Następnie należy je rozwałkować i wykroić trójkąty. Na koniec każdego trójkąta ułożyć trochę marmolady lub dżemu i zwinąć. Gotowe rogale należy ułożyć
ciastkarnia na kruchym spodzierozmarynu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli (płaska) Zioła zalać 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Składniki ciasta właściwego: cały zaczyn drożdżowy cała zalewa ziołowa ok. 1/2 szkl. wody lub więcej 500 g mąki pszennej chlebowej 1/2 szkl. płatków owsianych * 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godz. wcześniej) Przygotowanie ciasta(...)właściwego: Mąkę pszenną wymieszać z płatkami owsianymi, zakwasem, zaczynem drożdżowym, zalewą ziołową i wodą, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabia się krótko, wystarczy 2 minuty, do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody. Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości
Codziennik Kuchennyskładniki na ciasto krucho drożdżowe: 150 g maki 120 g masła 10 g drożdży 3 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko do posmarowania wykonanie: Drożdże mieszamy ze śmietaną. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki. składniki na farsz szpinakowy
Domowy Smak JedzeniaPyszne, drożdżowe makowce. Tradycyjne, zawijane, z bakaliami. Pięknie pachną, są delikatnie migdałowe i waniliowe. W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników
Mała CukierenkaBardzo spodobał Wam się przepis na Drożdżówki zawijane z twarogiem , tak więc przychodzę do Was z kolejnym drożdżówkami. Tym razem zawiniemy sobie ślimaczki- ja do nadzienia
Do Garów!Chlebek powstał w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis cytuję za blogiem Stonerchef: Maślany chleb tostowy: Ok. 420-450g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480) + więcej
czarrna od kuchniDomowa pizza pełna kolorów i zapachów doskonale sprawdzi się jako gorący posiłek na obiad lub kolację. Pizzę upieczmy w najwyższej temperaturze, na jaką możemy ustawić nasz
Przepisy KulinarneNigdy wcześniej nie robiłam sama pączków, bo większość przepisów jest na 40 sztuk, gdyż tylko przy tej ilości opłaca się czekać na wyrośnięcie ciasta i grzać
Ugotowane pozamiatanePyszna drożdżówka z dodatkiem śmietany. Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak. Oczywiście zamiast warstwy sera
Walijskie PichcenieDomowa alternatywa dla hot-dogów ze stacji paliw czy marketu – chrupiące, puszyste ciasto z nutą oregano, do tego ketchup, musztarda i dowolne warzywne dodatki. Parówki
Nerds Kitchenmało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego a jednocześnie trafiłam dobrze w gust domowników. Upieczone jabłuszka, nadziane marcepanem i lekko pijanymi żurawinami, otulone krucho drożdżowym, serowym ciastem.... Całość uzupełnił sos ze świeżej żurawiny. Mówię Wam, coś pysznego ! Jabłka i żurawiny to świetne połączenie - w małych jabłecznikach też się sprawdziło. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTłusty czwartek już w przyszłym tygodniu. Zapewne będziecie chcieli sami w domu usmażyć pączki, bo te, które można kupić w sklepach czy cukierniach rzadko są smaczne
Codzienna kuchnia niecodziennaPączki nieodłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem, mama robiła je dosyć często i to w dużych ilościach. Pamiętam, że były wypełnione różnego rodzaju dżemami i konfiturami
karmelowyPrzepis znalazłam na blogu Anyżkowo i od razu przypadł mi do gustu. Po małych modyfikacjach zabrałam się do pieczenia. Małe puszyste bułeczki, po wyrośnięciu
Walijskie Pichcenieniebie samolot. Nie dzwoni telefon, nigdzie nie trzeba się spieszyć. Wierzcie mi – taka chwila jest potrzebna. Bardzo. Dzięki temu, że babeczki drożdżowe zostały przeze mnie upieczone w papilotkach, dłużej zachowują świeżość. Polecam! A jak upiec takie drożdżowe babeczki pistacjowe? Składniki (na 15 – 16 sztuk) 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Na sam koniec dodajemy 2/3 posiekanych pistacji. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować małą kulkę. Ciasto przekładamy do papilotek na muffinki
Raj dla Podniebienia