ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:514/1038)

Drożdżowy baranek wielkanocny. 92

Dziś do pracy zaangażujmy dzieci. Taki baranek to świetny czas do wspólnej zabawy. A zatem udanych wypieków.  Składniki na ciasto;   50 dag mąki pszennej

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyszne jagodzianki drożdżowe-u mnie znikły jeszcze w tym samy dniu 175

Co prawda z przepisu wyszło ich tylko 7 sztuk jeszcze ciepłe znikały. Dawno nie robiłam jagodzianek .Polecam bo ciasto bardzo dobrze się wyrabia, a przepis z

Moje Wyroby
prześniak prosto ze wsi :D ciasto z burak cukrowego :D 255

Cześć :D To jest coś, na czym się wychowałam. U nas nazywa się to prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Jednak dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek

Pieprzyć z Fantazją
Piernikowe rogaliki z makiem. 162

Święta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego

Radość kipiąca uśmiechem.
ROGALIKI Z DŻEMEM 192

ozpusciły, dodajemy 2 łyzki cuku, odstawiamy żeby podrosły. W tym czasie do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawę Kamis, starkowujemy margarynę, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, odstawiamy na 3 godz do lodówki.  Schłodzone ciasto dzielimy na 3 częsci. Bierzemy piewszą część rozwałkowujemy w koło. Rozwałkowane ciasto układamy na rogalomanii Tuppeware. Wałkujemy po niej

Z Majeczką w kuchni
Owocowy tort drożdżowy 73

mojprzepisna.pl | Owocowy tort drożdżowy Jest to propozycja dla amatorów wilgotnych wypieków owocowych czyli chyba wszystkich :) Tort powstał pod wpływem chwili, w zasadzie z resztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest

moj przepis na
Owocowy tort drożdżowy 59

mojprzepisna.pl | Owocowy tort drożdżowy Jest to propozycja dla amatorów wilgotnych wypieków owocowych czyli chyba wszystkich :) Tort powstał pod wpływem chwili, w zasadzie z resztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest

moj przepis na
Owocowy tort drożdżowy 118

mojprzepisna.pl | Owocowy tort drożdżowy Jest to propozycja dla amatorów wilgotnych wypieków owocowych czyli chyba wszystkich :) Tort powstał pod wpływem chwili, w zasadzie z resztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest

moj przepis na
Wieniec drożdzowy z bakaliami. 125

akcentem! Dziś pozostaje jeszcze nieco w temacie świątecznym i zapraszam na wieniec drożdżowy z bakaliami. Można go podać od święta i na co dzień... Składniki; 10 dag migdałów w płatkach  Skworcu 10 dag żurawiny  Skworcu 6 dag masła plus około 3 łyżki do posmarowania ciasta 1 łyżeczka mielonego kardamonu   Skworcu 50 dag mąki pszennej ,plus do podsypania

Radość kipiąca uśmiechem.
METROWIEC 118

wielu osób domowe wypieki to tylko cudowne wspomnienie lat dziecięcych. U mojej babci zawsze po całym mieszkaniu rozchodził się zapach świeżych wypieków, przeważnie były to bułeczki, placki drożdżowe lub ciasta ucierane z owocami. Nigdy nie kupowała, zawsze robiła wszystko sama. Taką cząstkę siebie i swojej kuchni zaszczepiła we mnie.  Metrowiec w brew pozorom nie jest trudny. Spotkałam się również

Kuchnia Paulettes
Owocowy tort drożdżowy 174

mojprzepisna.pl | Owocowy tort drożdżowy Jest to propozycja dla amatorów wilgotnych wypieków owocowych czyli chyba wszystkich Tort powstał pod wpływem chwili, w zasadzie z resztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest

moj przepis na
Zawijańce drożdżowe z dżemem czereśniowym 179

pokazać przepis na drożdżowe zawijarce z moim ulubionym dżemem czereśniowym.  Składniki na 20 bułek 50 g drożdże 600 g mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka cukru 150 g masła słoik dżemu czereśniowego Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy w rondlu na piecu. Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i wyrabiamy ciasto aż będzie elastycznie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna 187

film , który zamieściłam na zakończenie wpisu krąży od jakiegoś czasu na grupach kulinarnych na FB. Ponieważ wzbudza bardzo duże zainteresowanie, ale jednocześnie wiele kontrowersji, postanowiłam go wypróbować. Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna, bo tak właśnie określane są przez osoby, które je piekły.   Składniki: - 250 g mąki (dałam luksusową typ 550) - 120 ml ciepłej wody - 3 łyżeczki cukru - ¾ łyżeczki soli(...)ręcznego wyrabiania polecam użycie rękawiczek lateksowych. - Ciasto wymaga długiego wyrabiania i długiego wyrastania, nie da się „obejść na skróty”. - Powyższe składniki podałam zgodnie z oryginałem przepisu. - Dałabym mniej soli – nie 3/4 tylko 1/2 łyżeczki. - Uprzedzę pytanie odnośnie mleka w proszku. Nie można go zastąpić mlekiem płynnym. document.createElement('video'); http://www.mojewypiekiinietylko.com/wp-content/uploads/2017/07/Bułeczki-drożdżowe-puszyste-jak-bawełna.mp4 Bułeczki drożdżowe

mojewypiekiinietylko
BABKA DROŻDŻOWA z rodzynkami puszysta przepyszna i delikatna jak puszek 58

mieszam żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i mieszam łyżką przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i jednolite. Na sam koniec dodaję rodzynki i dokładnie mieszam. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę możemy wstawić(...)której będę piekła babkę, smaruję masłem i oprószam mąką, dzięki temu babka nie przywrze do foremki. Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki, foremkę nakrywam folią i odstawiam jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Pieczenie babki: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 35 minut, do suchego

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowe ślimaki z jabłkiem 187

Znów zainspirowała mnie KwestiaSmaku i poznałam nowy sposób na drożdżówki ;) Następnym razem wprowadzę kolejne modyfikacje do przepisu, bo o ile ciasto wyszło idealne to z nadzieniem

W kuchni bez szafek
CIASTO CZEKOLADOWE, MURZYNEK 701

Murzynek wg tego przepisu, to jedno z pierwszych ciast (obok drożdżowych) jakie upiekłam. Przepis dostałam od mamy mojej koleżanki wieki temu... W moim kajeciku widnieje sobie już jakieś 30 lat. Dzisiaj po kilku latach (3-4) nieobecności, powraca na nasz stół. Polecam to ciasto wszystkich czekoladoholikom, jest bardzo czekoladowe (jak dla mnie nawet za... ale ja nie przepadam za czekoladą

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym z kruszonką 132

Pyszne bułeczki z dżemem  Tak jak obiecałam dzisiejsze pyszności to bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym i pyszna kruszonką  Przepis:  Składniki na ciasto  

Mój pomysł na
Rogaliki z marmoladą 117

Dawno już nie brałam udziału w "Wypiekaniu na śniadanie". Ale w tym tygodniu udało mi się i rogaliki są :-) Pyszne, pachnące, ciasto robi się bardzo szybko

Czary - gary w kuchni
CHLEBEK RWANY CZOSNKOWY 142

 Na upieczenie tego chleba namówiła mnie siostrzenica.Chleb prosty w wykonaniu.Po upieczeniu jest mięciutki,puszysty i chrupki.Bardzo go polecam!!!.Przepis z internetu.! Ciasto :  ********************** 60 dag.m

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki